Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajecznica po grecku to hit nad hitami. Jest smaczniejsza nawet od jajecznicy na boczku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.10.2024 06:00

Jajecznica po grecku to hit nad hitami. Jest smaczniejsza nawet od jajecznicy na boczku

jajecznica
Fot. Shutter/I.K. Media

Jeśli szukasz potrawy, która doda ci energii z samego rana, to ta grecka wersja jajecznicy jest w sam raz dla ciebie. Strapostrada, bo taką nosi nazwę, jest jedną z tradycyjnych potraw. Ogromną rolę odgrywają tutaj niezwykle aromatyczne dodatki.

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem

Śniadanie musi być odpowiednio zbilansowane, by było sycące, treściwe, ale jednak nie za ciężkie. I tu pojawia się właśnie strapatsada, czyli jajecznica w greckiej wersji. Dzięki dodatkom jest niezwykle aromatyczna i po prostu pyszna.

Strapostradę podaję zwykle z pokrojonym awokado i domowymi grzankami. Jajka, pomidory, kultowy, grecki ser i zioła. Nie ma lepszego połączenia. Ta jajecznica po grecku na pewno również ci posmakuje.

suszone zioła i pomidory
Fot. Canva/lilidap
Poszedł na grzyby, wrócił z prawdziwym skarbem. Święty Graal grzybiarzy znaleziony w Kostrzynie

Jajecznica po grecku na dobry początek dnia

Jajecznica po grecku jest lekką, aczkolwiek sycącą opcją śniadaniową. W przeciwieństwie do klasycznej wersji dania nie zawiera mięsa i jest przez to po prosu zdrowsza. Do jej przygotowania potrzebujesz wyłącznie kilku składników.

Składniki na 2 porcje:

  • 5-6 jajek
  • pół opakowania sera feta
  • 2 słodkie pomidory
  • szczypta suszonego oregano
  • szczypta suszonego tymianku
  • świeżo zmielony pieprz
  • niewielka ilość masła do smażenia

Jak przygotować strapatsadę?

Na początku sparz pomidory i obierz je ze skórki, a następnie pokrój w niewielką kostkę i przesmaż na maśle. Do miski wbij jajka, dodaj pokrojony w kostkę ser. Całość oprósz suszonym tymiankiem, oregano i pieprzem. Całość wymieszaj.

Gdy pomidory przyrumienią się na patelni, wlej przygotowaną masę. Wymieszaj całość na patelni i smaż na niewielkim ogniu, jak klasyczną jajecznicę. Gdy jajka się zetną, spróbuj dania i w razie potrzeby dodaj odrobinę soli. Ser feta jest słony, więc w tradycyjnym przepisie nie dodaje się go do jajecznicy. 

Na śniadanie polecamy również owsiankę z chipsami z bananów oraz waniliowe placuszki. Palce lizać.

jajecznica po grecku
Fot. Canva/from_my_point_of_viev

Źródło: medonet.pl