Jak przyprawić golonkę, aby smakowała idealnie? Sekretem jest bursztynowy płyn
Golonka w bursztynowej marynacie jest niezwykle delikatna, soczysta i pełna smaku. Chrupiąca skórka i soczyste mięso to połączenie, które posmakuje każdemu mięsożercy. Sekretem idealnej golonki jest marynata z ciemnego piwa. Jak przyprawić golonkę?
Gotowana na wolnym ogniu, następnie pieczona golonka w bursztynowej marynacie to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Do golonki podaj kapustę zasmażaną z kminkiem i ziemniaki pieczone, a stworzysz rewelacyjne danie i każdy będzie prosił o dokładkę.
Jak przyprawić golonkę? Jest wiele sposobów na golonkę, ale golonka marynowana w ciemnym piwie, czosnku, majeranku i kminku smakuje doskonale. Mięso musi być marynowane 2 godziny, następnie upiecz je z dodatkiem cebuli pokrojonej w słupki.
Golonka jest twardym mięsem, wystarczy ją jednak podgotować z warzywami i przyprawami, a będzie doskonale miękka i soczysta. Jak przyprawić golonkę? Wywar z gotującym się mięsem dopraw solą, pieprzem, lubczykiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Przepis na idealną golonkę
Składniki na 4 porcje:
4 golonki wieprzowe
2 marchewki
korzeń pietruszki + natka
biała część pora
cebula
łyżeczka lubczyku suszonego lub 1 gałązka świeżego
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
4 łyżeczki soli
5 kulek pieprzu czarnego
Składniki na marynatę do golonki:
po łyżce kminku i majeranku
2 duże cebule
400 ml ciemnego piwa
2 duże ząbki czosnku
Jak przyprawić golonkę?
Glonki umyj i włóż do większego garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, marchewki, korzeń pietruszki, białą część pora, lubczyk, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu. Cebulę opal nad ogniem lub podsmaż na suchej patelni teflonowej, dodaj do wywaru.
Dodaj również całą natkę pietruszki, sól i gotuj na wolnym ogniu około godziny, aż powstanie aromatyczny wywar. Przygotuj marynatę: piwo wlej do miski, dodaj majeranek, kminek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i delikatnie wymieszaj. Golonki przełóż do miski i polej marynatą.
Golonki muszą marynować się przez 2 godziny, co jakiś czas obracaj mięso. Cebule pokrój w słupki. Zamarynowaną golonkę przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą lub olejem, dodaj pokrojoną cebulę i całość polej marynatą.
Tak przygotowane naczynie wstaw do nagrzanego go 200 stopni C piekarnika, piecz około 45 minut. Golonkę podaj z pieczonymi ziemniakami i kapustą z kminkiem, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kotlety mielone bez bułki. Przepis Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych
Placki ziemniaczane bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze patenty
Kotlety schabowe po myśliwsku. Przepyszna propozycja obiadowa
Źródło: kuchnialidla.pl