Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak przyprawić golonkę, aby smakowała idealnie? Sekretem jest bursztynowy płyn
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 12.07.2022 15:54

Jak przyprawić golonkę, aby smakowała idealnie? Sekretem jest bursztynowy płyn

 Jak przyprawić golonkę, aby smakowała idealnie? Sekretem jest bursztynowy płyn
canva/Angelika Heine

Golonka w bursztynowej marynacie jest niezwykle delikatna, soczysta i pełna smaku. Chrupiąca skórka i soczyste mięso to połączenie, które posmakuje każdemu mięsożercy. Sekretem idealnej golonki jest marynata z ciemnego piwa. Jak przyprawić golonkę?

Gotowana na wolnym ogniu, następnie pieczona golonka w bursztynowej marynacie to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Do golonki podaj kapustę zasmażaną z kminkiem i ziemniaki pieczone, a stworzysz rewelacyjne danie i każdy będzie prosił o dokładkę.

Jak przyprawić golonkę? Jest wiele sposobów na golonkę, ale golonka marynowana w ciemnym piwie, czosnku, majeranku i kminku smakuje doskonale. Mięso musi być marynowane 2 godziny, następnie upiecz je z dodatkiem cebuli pokrojonej w słupki.

Golonka jest twardym mięsem, wystarczy ją jednak podgotować z warzywami i przyprawami, a będzie doskonale miękka i soczysta. Jak przyprawić golonkę? Wywar z gotującym się mięsem dopraw solą, pieprzem, lubczykiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Przepis na idealną golonkę

Składniki na 4 porcje:

  • 4 golonki wieprzowe

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki + natka

  • biała część pora

  • cebula

  • łyżeczka lubczyku suszonego lub 1 gałązka świeżego

  • 2 liście laurowe

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 4 łyżeczki soli

  • 5 kulek pieprzu czarnego

Składniki na marynatę do golonki:

  • po łyżce kminku i majeranku

  • 2 duże cebule

  • 400 ml ciemnego piwa

  • 2 duże ząbki czosnku

Jak przyprawić golonkę?

Glonki umyj i włóż do większego garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, marchewki, korzeń pietruszki, białą część pora, lubczyk, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu. Cebulę opal nad ogniem lub podsmaż na suchej patelni teflonowej, dodaj do wywaru.

Dodaj również całą natkę pietruszki, sól i gotuj na wolnym ogniu około godziny, aż powstanie aromatyczny wywar. Przygotuj marynatę: piwo wlej do miski, dodaj majeranek, kminek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i delikatnie wymieszaj. Golonki przełóż do miski i polej marynatą.

Golonki muszą marynować się przez 2 godziny, co jakiś czas obracaj mięso. Cebule pokrój w słupki. Zamarynowaną golonkę przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą lub olejem, dodaj pokrojoną cebulę i całość polej marynatą.

Tak przygotowane naczynie wstaw do nagrzanego go 200 stopni C piekarnika, piecz około 45 minut. Golonkę podaj z pieczonymi ziemniakami i kapustą z kminkiem, smacznego.

Jak przyprawić golonkę
canva/ShyMan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla.pl