Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak ugotować szczawiową na rosole? Mamy najprostszy patent

Jak ugotować szczawiową na rosole? Mamy najprostszy patent

zupa szczawiowa
canva/minadezhda

Zupa szczawiowa jest smakowitym daniem sezonowym. Ma jednak wielu zwolenników. Jeśli macie ochotę wypróbować smakowitą wersję przyrządzoną na rosole, mamy dla was prosty przepis. Będzie idealny, jeśli został wam nadmiar niedzielnej zupy. Sprawdźcie koniecznie.

Zupa szczawiowa jest jedną z kilku zup kuchni polskiej o wyrazistym kwaśnym smaku. Jeśli macie już dość ogórkowej, koniecznie wykorzystajcie sezon na to pyszne warzywo i przyrządźcie zielony rarytas. Będziecie zachwyceni jego smakiem.

Przepis na wyborną szczawiową na rosole

Składniki:

  • 1 litr rosołu

  • 1 większy słoik szczawiu

  • 4 większe ziemniaki

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 80 g śmietany 12%

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Do podania:

  • 4 ugotowane na twardo jaja

  • 2 łyżki tartego parmezanu

  • 1 pęczek koperku lub natki pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek pozbawiamy łupin i siekamy. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy na nim cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek i jeszcze chwilę podgrzewamy.

W garnku podgrzewamy rosół. Dodajemy do niego zawartość patelni oraz szczaw. Gotujemy przez 5 minut. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do nich kilka łyżek gorącej zupy. Wlewamy do garnka i zagotowujemy. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

W osobnym garnku gotujemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę szczawiową podajemy z posiekaną zieleniną, pokrojonym w ósemki jajem, parmezanem i ziemniakami. Smacznego.

Wskazówki:

W wersji wegańskiej zupy nie zabielamy lub używamy do tego celu śmietanki sojowej. Parmezan można pominąć lub zastąpić go nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. Jest to roślinny produkt o delikatnym serowym posmaku. Z jajka w tym wypadku rezygnujemy, a zupę przygotowujemy na warzywnym rosole.

Szczawiową można też podać z grzankami
Szczawiową można też podać z grzankami

Źródło zdjęcia: canva/amberto4ka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary