Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić keks? Proste ciasto zrobi prawdziwą furorę
Renata Materlińska
Renata Materlińska 27.03.2022 21:20

Jak zrobić keks? Proste ciasto zrobi prawdziwą furorę

keks
canva/masyusha

Wiecie, jak zrobić keks? Poznajcie przepis na proste ciasto, które zrobi prawdziwą furorę w czasie świąt. Dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego wyjdzie jeszcze bardziej puszyste niż zwykle. A dodatek bakalii i czekolady uczyni z keksa specjał pełen smaku.

Keks jest ciastem typowo bożonarodzeniowym, które jednak doskonale smakuje o każdej porze roku, także w Wielkanoc. Najważniejszym dodatkiem do tego ucieranego ciasta są bakalie. To właśnie one przesądzają o smaku keksa.

Jak zrobić keks?

Składniki:

  • 20 dag masła

  • 15 dag cukru

  • 4 jajka

  • 150 ml jogurtu naturalnego

  • 25 dag mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 torebka budyniu waniliowego

  • 30 dag bakalii

  • 10 dag czekolady

Przygotowanie keksu

Miękkie masło zmiksuj z cukrem. Dalej miksuj, dodając po jednym jajku. Na koniec wlej jogurt i całość zmiksuj.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i z budyniem w proszku. Dodaj do masy maślanej, wymieszaj.

Bakalie obtocz w mące. Czekoladę połam na małe kawałki. Bakalie i czekoladę dodaj do ciasta, wymieszaj.

Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 50 minut w piekarniku o temp. 180 st. C. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub posmaruj polewą czekoladową.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na wielkanocne ciasta. Sprawdź, jak przygotować mazurek z dżemem, a także, jak zrobić babkę bananową.

jogurt
jogurt

Źródło zdjęcia: canva/Konstantin Aksenov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobietamag

Zapraszamy na nasz Instagram