Jak zrobić keks? Proste ciasto zrobi prawdziwą furorę
Wiecie, jak zrobić keks? Poznajcie przepis na proste ciasto, które zrobi prawdziwą furorę w czasie świąt. Dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego wyjdzie jeszcze bardziej puszyste niż zwykle. A dodatek bakalii i czekolady uczyni z keksa specjał pełen smaku.
Keks jest ciastem typowo bożonarodzeniowym, które jednak doskonale smakuje o każdej porze roku, także w Wielkanoc. Najważniejszym dodatkiem do tego ucieranego ciasta są bakalie. To właśnie one przesądzają o smaku keksa.
Jak zrobić keks?
Składniki:
20 dag masła
15 dag cukru
4 jajka
150 ml jogurtu naturalnego
25 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 torebka budyniu waniliowego
30 dag bakalii
10 dag czekolady
Przygotowanie keksu
Miękkie masło zmiksuj z cukrem. Dalej miksuj, dodając po jednym jajku. Na koniec wlej jogurt i całość zmiksuj.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i z budyniem w proszku. Dodaj do masy maślanej, wymieszaj.
Bakalie obtocz w mące. Czekoladę połam na małe kawałki. Bakalie i czekoladę dodaj do ciasta, wymieszaj.
Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 50 minut w piekarniku o temp. 180 st. C. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub posmaruj polewą czekoladową.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na wielkanocne ciasta. Sprawdź, jak przygotować mazurek z dżemem, a także, jak zrobić babkę bananową.
Źródło zdjęcia: canva/Konstantin Aksenov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Bosko miękkie, lekko słodkie kluski śląskie z jabłkiem. Rewolucja w klasycznym przepisie
Genialne pomysły na wykorzystanie resztek kapusty po gołąbkach. Już nigdy nic się nie zmarnuje
Placki ziemniaczane z dodatkiem mleka bez grama cebuli. Idealne nawet na śniadanie
Źródło: kobietamag