Przepis na tradycyjną zapalankę
Kartoflanka to doskonałe danie do wykorzystania resztek warzyw czy wędlin, które zalegają w wielu lodówkach. Z pewnością każdy z was zużył czasem tylko pół cebuli lub kilka centymetrów pora - jeśli masz takie kawałki, przygotuj poniższą zupę.
Dawniej zapalanka była daniem jedzonym przez biedotę. Mało kto w dawnych czasach mógł pozwolić sobie na mięso, dlatego każdy jego niewielki fragment był wyjątkowo cenny. Prezentowana przez nas receptura jest znacznie bogatsza, niż to, co Polacy jadali dawniej.
Kartoflanka jak u babci
Masz dość klasycznego rosołu albo zupy pomidorowej, a zarazem nie chcesz marnować całego dnia na wielogodzinne gotowanie? Spróbuj wykonać zapalankę, czyli zupę ziemniaczaną, jaką nasze babcie gotowały nam, gdy byliśmy jeszcze niewielkimi dziećmi.
Czas potrzebny do ugotowania kartoflanki można zmieścić nawet w 30 minutach, jeśli mamy pewne i sprawne ruchy. Amatorowi zajmie to odrobinę więcej czasu, lecz zdecydowanie warto - smak i aromat, jaki wypełni całe mieszkanie są tak piękne, że ciężko się oprzeć.
Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy niesamowite właściwości, jakie ma w sobie natka marchewki. Tutaj z kolei prezentujemy metodę naszych babć na utrzymanie ziemniaków w cieple przez dłuższy czas.
Przepis na kartoflankę
Składniki:
1 litr rosołu z marchewką
1 kg ziemniaków
150 gramów wędzonego boczku
1 cebula
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz
1 łyżka mąki
Zacznij od dokładnego umycia i obrania ziemniaków. Pokrój je w równą kostkę i przemyj czystą wodą pod kranem. Włóż kartofle do garnka, zalej je rosołem i postaw na średnim palniku. Gdy wywar zacznie się gotować, zmniejsz ogień na słaby. Podgrzewaj kartofle przez 20 minut.
Cebulę i boczek pokrój w kostkę. Podsmaż je na patelni, następnie dodaj pocięty w drobną kostkę czosnek. Smaż całość na bardzo słabym ogniu, aby cebula się nie spaliła. Gdy sporo tłuszczu wytopi się z mięsa, dodaj mąkę i zrób zasmażkę.
Dodaj zasmażkę do gotujących się ziemniaków (inaczej mówiąc, zapalić - stąd pochodzi nazwa zupy "zapalanka") Dopraw ją solą, pieprzem i majerankiem. Przed podaniem udekoruj wywar świeżo siekaną natką pietruszki. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: dompelenmiety.pl