Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ludzie najczęściej dodają ją do zupy. Tymczasem może być też bazą pożywnego śniadania
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 13.05.2023 21:42

Ludzie najczęściej dodają ją do zupy. Tymczasem może być też bazą pożywnego śniadania

krojenie botwiny na śniadanie
Canva / Alex Donin foodphotographer

Na targach i straganach zaroiło się od botwinki. Jak wykorzystać smaczne i zdrowe, sezonowe warzywo? Z jego użyciem prosto i łatwo przygotujesz pyszną szakszukę. Takie śniadanie zapewni Ci energię na długie godziny.

Szakszuka z botwinką to idealny początek dnia

Szakszuka jest daniem pochodzącym z Bliskiego Wschodu. W jego skład wchodzą jajka oraz aromatyczne przyprawy. Pomysł na tę potrawę można jednak nieco przearanżować, i przyrządzić wyśmienitą szakszukę po Polsku. W sam raz nada się do tego apetyczna wiosenna botwinka.

Przełom maja i czerwca to idealny czas, aby cieszyć się nowalijkami. Jednymi z najpopularniejszych jest botwinka, czyli młode buraki wraz z liśćmi. Ich delikatny smak oraz piękna intensywna barwa najczęściej używane są do ugotowania zupy lub przyrządzenia chłodnika.. Czemu jednak zamiast tego nie dodać jej do pożywnych jajek w postaci szakszuki?

Zakupy w Biedronce zrobisz nawet w niedzielę. Uruchamiają specjalną funkcję

Przepis na wyśmienitą szakszukę z botwinką

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2-3 cebulki dymki
  • ⅓ kostki sera feta
  • 1 pęczek botwinki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • oliwa dosmażenia
  • sól i pieprz do smaku

Doskonała śniadaniowa botwinka z jajkami krok po kroku

Botwinkę- buraczki i liście, oraz dymkę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Na gorący tłuszcz wrzuć posiekaną białą część cebulek i podsmażaj ją do momentu, aż się zeszkli. Po chwili dołóż do niej także przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną botwinkę.

Warzywa podsmażaj do momentu, aż staną się miękkie. Dopraw je do smaku solą i pieprzem. Następnie zrób w ich powierzchni 4 zagłębienia- po jednym na każde użyte jajko. W utworzone dołki wbij jajka i posyp je pokruszonym serem feta.

Patelnię z szakszuką z botwinką przykryj pozostaw na ogniu. Całość duś do momentu, aż białka zetną się. Gotową potrawę przed podaniem posyp szczypiorkiem uzyskanym z dymki. Szakszuka doskonale smakuje ze świeżym pieczywem. W botwince kryje się cały ogrom składników odżywczych. Na ciepłe dni idealnie sprawdzi się apetyczny chłodnik zrobiony z tego warzywa.

gotowa szakszuka z botwinką.png
Canva / lukajani