Ludzie najczęściej dodają ją do zupy. Tymczasem może być też bazą pożywnego śniadania
Na targach i straganach zaroiło się od botwinki. Jak wykorzystać smaczne i zdrowe, sezonowe warzywo? Z jego użyciem prosto i łatwo przygotujesz pyszną szakszukę. Takie śniadanie zapewni Ci energię na długie godziny.
Szakszuka z botwinką to idealny początek dnia
Szakszuka jest daniem pochodzącym z Bliskiego Wschodu. W jego skład wchodzą jajka oraz aromatyczne przyprawy. Pomysł na tę potrawę można jednak nieco przearanżować, i przyrządzić wyśmienitą szakszukę po Polsku. W sam raz nada się do tego apetyczna wiosenna botwinka.
Przełom maja i czerwca to idealny czas, aby cieszyć się nowalijkami. Jednymi z najpopularniejszych jest botwinka, czyli młode buraki wraz z liśćmi. Ich delikatny smak oraz piękna intensywna barwa najczęściej używane są do ugotowania zupy lub przyrządzenia chłodnika.. Czemu jednak zamiast tego nie dodać jej do pożywnych jajek w postaci szakszuki?
Zakupy w Biedronce zrobisz nawet w niedzielę. Uruchamiają specjalną funkcjęPrzepis na wyśmienitą szakszukę z botwinką
Składniki:
- 4 jajka
- 2-3 cebulki dymki
- ⅓ kostki sera feta
- 1 pęczek botwinki
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa dosmażenia
- sól i pieprz do smaku
Doskonała śniadaniowa botwinka z jajkami krok po kroku
Botwinkę- buraczki i liście, oraz dymkę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Na gorący tłuszcz wrzuć posiekaną białą część cebulek i podsmażaj ją do momentu, aż się zeszkli. Po chwili dołóż do niej także przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną botwinkę.
Warzywa podsmażaj do momentu, aż staną się miękkie. Dopraw je do smaku solą i pieprzem. Następnie zrób w ich powierzchni 4 zagłębienia- po jednym na każde użyte jajko. W utworzone dołki wbij jajka i posyp je pokruszonym serem feta.
Patelnię z szakszuką z botwinką przykryj pozostaw na ogniu. Całość duś do momentu, aż białka zetną się. Gotową potrawę przed podaniem posyp szczypiorkiem uzyskanym z dymki. Szakszuka doskonale smakuje ze świeżym pieczywem. W botwince kryje się cały ogrom składników odżywczych. Na ciepłe dni idealnie sprawdzi się apetyczny chłodnik zrobiony z tego warzywa.