Makłowicz zdradził patent na idealne placki ziemniaczane. Prawie nikt nie zwraca uwagi na ten szczegół
Placki ziemniaczane skuszą niejednego smakosza. Robert Makłowicz ziemniaki na rarytas rozdrabnia przy pomocy tarki o większych oczkach. Dzięki temu smakołyk ma ciekawą strukturę i jest niesamowicie chrupiący. Wypróbujecie ten patent koniecznie.
Placki ziemniaczane według Roberta Makłowicza są smaczne i proste w przygotowaniu. Patent polegający na ścieraniu ziemniaków na tarce o większych oczkach sprawia, że placki łatwiej uformować. Warzywa nie są pełną wody papką i nie trzeba dodawać do nich wcale wiele mąki, by uzyskać odpowiednią konsystencję masy. Efekty zachwycają. Skusicie się?
Przepis na placki ziemniaczane według Roberta Makłowicza
Składniki:
500 g ziemniaków
1 nieduża cebula
1 łyżka mąki pszennej
1 jajo lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego namoczona w 3 łyżkach wrzątku
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Do podania:
kwaśna śmietana lub jogurt naturalny/ sojowy
smażone pieczarki
Przygotowanie placków ziemniaczanych według Roberta Makłowicza:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy je na tarce o większych oczkach wprost do dużej miski. Cebule pozbawiamy łupiny i również rozdrabniamy ją przy pomocy tego narzędzia. Do warzyw wbijamy jajo lub dodajemy kleik z siemienia lnianego.
Wsypujemy mąkę i doprawiamy masę solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Na patelni rozgrzewamy większą porcję oleju. Łyżką wykładamy masę ziemniaczaną, formując niezbyt duże placki.
Smażymy je na średnim ogniu do czasu, aż zrumienią się z obu stron. Placki ziemniaczane doskonale smakują z podanymi wyżej aromatycznymi dodatkami. Wybierzcie swoje ulubione. Smacznego.
Inne przepisy z wykorzystaniem ziemniaków znajdziecie na naszej stronie. Ten artykuł zawiera niezawodną recepturę na smakowite cepeliny z mięsem. Z tego natomiast dowiedziecie się jak zrobić idealne kluski do śląskiego obiadu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami. W sam raz na piątkowy obiad
Kotlety schabowe po staropolsku. Dosłownie rozpływają się w ustach
Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem
Źródło: o2