Smakosze.pl
ciasto black forrest

canva/studioportosabbia

Najlepszy przepis na kultowe, uwielbiane ciasto "Czarny las"

28 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli zwykle pieczecie szybkie i nieskomplikowane ciasta, czasami warto przygotować coś niezwykłego i wspaniałego. Takiego jak uwielbiane ciasto „Czarny las". Dziś podamy wam najlepszy przepis na ten kultowy łakoć. Przekonacie się, że jego przygotowanie w sumie nie jest zbyt pracochłonne, a efekt wynagradza czas poświęcony na jego wykonanie.

Podstawą do ciasta „Czarny las" jest ciemny biszkopt. Przekłada się go kremem czekoladowym i z bitej śmietany i dodaje wiśnie. Te cierpkie, wyraziste w smaku owoce przełamują słodycz tortu i sprawiają, że nabiera on charakteru. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

kiszone ogórki

Dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku?

CZYTAJ DALEJ

Najlepszy przepis na kultowe, uwielbiane ciasto „Czarny las"

Składniki:

na biszkopt:

  • 30 g masła

  • 5 jajek

  • szczypta soli

  • 150 g cukru drobnego

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 80 g mąki tortowej

  • 3 łyżki ciemnego kakao

na krem czekoladowy:

  • 200 g czekolady deserowej

  • 1/2 śmietanki kremówki 30 proc.

  • 250 g serka mascarpone

  • 4 łyżki cukru pudru

na krem śmietankowy:

  • 2 łyżeczki żelatyny

  • 1/4 szklanki gorącej wody

  • 400 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • 3 łyżki cukru pudru

oraz:

  • ok. 300 g wiśni np. z konfitury, mrożonych

  • czekolada do dekoracji

Przygotowanie ciasta „Czarny las"

Na biszkopt masło rozpuść, przestudź. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijaj je, dodając stopniowo cukier. Gęstą masę miksuj na najniższych obrotach, dodając do niej po jednym żółtku.

Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę przesianą z kakao. Całość delikatnie mieszaj łyżką. Na koniec wlej stopione masło, całość wymieszaj.

Średniej wielkości, prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Piecz ok. 40 min w 180 st. C.

Po upieczeniu ciepły biszkopt upuść na blat lub podłogę z wysokości ok. 50 cm. Dzięki temu będzie równy. Biszkopt wystudź, przekrój na dwa blaty.

Na krem czekoladowy czekoladę połam na kawałki, umieść w miseczce. Rozpuść w gorącej kąpieli wodnej, wystudź. Kremówkę ubij z mascarpone i cukrem pudrem, połącz z czekoladą.

Pierwszy blat ciasta umieść w formie, wyłóż na niego wiśnie. Przykryj je kremem czekoladowym, wyrównaj, przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociśnij.

Na krem śmietankowy żelatynę wsyp do gorącej wody, mieszaj do rozpuszczenia, wystudź. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Miksując, wlewaj do niej żelatynę.

Krem śmietankowy wyłóż na biszkopt, wyrównaj powierzchnię. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Wierzch udekoruj wiórkami czekolady.

Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne ciasta, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na ciasto "Tiki taki", a także na ciasto jabłkowo-orzechowe.

wiśnie z konfitury

wiśnie z konfitury

Źródło zdjęcia: canva/matka_Wariatka

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Slajd 1 z 10

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ilovebake

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >