Najlepszy przepis na kultowe, uwielbiane ciasto "Czarny las"
Jeśli zwykle pieczecie szybkie i nieskomplikowane ciasta, czasami warto przygotować coś niezwykłego i wspaniałego. Takiego jak uwielbiane ciasto „Czarny las". Dziś podamy wam najlepszy przepis na ten kultowy łakoć. Przekonacie się, że jego przygotowanie w sumie nie jest zbyt pracochłonne, a efekt wynagradza czas poświęcony na jego wykonanie.
Podstawą do ciasta „Czarny las" jest ciemny biszkopt. Przekłada się go kremem czekoladowym i z bitej śmietany i dodaje wiśnie. Te cierpkie, wyraziste w smaku owoce przełamują słodycz tortu i sprawiają, że nabiera on charakteru. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Najlepszy przepis na kultowe, uwielbiane ciasto „Czarny las"
Składniki:
na biszkopt:
30 g masła
5 jajek
szczypta soli
150 g cukru drobnego
1 łyżka cukru wanilinowego
80 g mąki tortowej
3 łyżki ciemnego kakao
na krem czekoladowy:
200 g czekolady deserowej
1/2 śmietanki kremówki 30 proc.
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
na krem śmietankowy:
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
400 ml śmietanki kremówki 30 proc.
3 łyżki cukru pudru
oraz:
ok. 300 g wiśni np. z konfitury, mrożonych
czekolada do dekoracji
Przygotowanie ciasta „Czarny las"
Na biszkopt masło rozpuść, przestudź. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijaj je, dodając stopniowo cukier. Gęstą masę miksuj na najniższych obrotach, dodając do niej po jednym żółtku.
Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę przesianą z kakao. Całość delikatnie mieszaj łyżką. Na koniec wlej stopione masło, całość wymieszaj.
Średniej wielkości, prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Piecz ok. 40 min w 180 st. C.
Po upieczeniu ciepły biszkopt upuść na blat lub podłogę z wysokości ok. 50 cm. Dzięki temu będzie równy. Biszkopt wystudź, przekrój na dwa blaty.
Na krem czekoladowy czekoladę połam na kawałki, umieść w miseczce. Rozpuść w gorącej kąpieli wodnej, wystudź. Kremówkę ubij z mascarpone i cukrem pudrem, połącz z czekoladą.
Pierwszy blat ciasta umieść w formie, wyłóż na niego wiśnie. Przykryj je kremem czekoladowym, wyrównaj, przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociśnij.
Na krem śmietankowy żelatynę wsyp do gorącej wody, mieszaj do rozpuszczenia, wystudź. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Miksując, wlewaj do niej żelatynę.
Krem śmietankowy wyłóż na biszkopt, wyrównaj powierzchnię. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Wierzch udekoruj wiórkami czekolady.
Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne ciasta, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na ciasto "Tiki taki", a także na ciasto jabłkowo-orzechowe.
Źródło zdjęcia: canva/matka_Wariatka
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ilovebake