Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy rosół według przepisu Karola Okrasy. Poezja smaku

Najlepszy rosół według przepisu Karola Okrasy. Poezja smaku

Najlepszy rosół według przepisu Karola Okrasy
canva/IsabelPoulin; TRICOLORS/East News

Rosół jest zupą, po którą często sięgamy. Tradycyjne danie zazwyczaj powstaje na bazie drobiu i wołowiny. Karola Okrasa stawia jednak na dodatek kaczych ud i pieczonych warzyw. Dzięki temu uzyskuje pełną smaku i niezwykle aromatyczną zupę. Tak Przepis jest bardzo prosty — koniecznie wypróbujcie.

Rosół można przyrządzić na wiele sposobów. Niedawno zdradzaliśmy wam sprawdzoną recepturę na wersję warszawską z baraniną. Podpowiadaliśmy też jak przygotować tę pełną głębokiego smaku zupę, wykorzystując prosty, babciny patent. Tym razem mamy dla was wyjątkowo smaczną odsłonę z dodatkiem kaczki i pieczonych warzyw wprost od kulinarnego autorytetu. Skusicie się?

Przepis na wyborny rosół według Karola Okrasy

Składniki:

  • 3 litry zimnej wody

  • 1 tusza kurczaka

  • 2 kacze uda

  • 2 większe marchewki

  • 3 nieduże pietruszki

  • 1 średni por

  • pół średniego selera

  • 1 większa cebula

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 4 liście laurowe

  • 2 łyżki świeżego lubczyku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę. Z tuszy kurczaka usuwamy piersi, a pozostałe części umieszczamy w garnku wraz z kaczymi udami. Zagotowujemy na większym ogniu. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Pora płuczemy, kroimy go wzdłuż na pół. Marchew i pietruszkę myjemy, a następnie kroimy je w słupki. Selera także oczyszczamy i rozdrabniamy. Cebulę dzielimy na ćwiartki. Warzywa korzeniowe oraz cebulę skrapiamy olejem i oprószamy pieprzem.

Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy, aż nabiorą brązowego koloru. Pod garnkiem z mięsem zmniejszamy ogień i zbieramy szumy. Dodajemy podpieczone warzywa oraz pora, liście laurowe i ziele angielskie.

Rosół gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 godziny. Następnie wyjmujemy z niego mięso oraz warzywa i podajemy zupę z makaronem, uprzednio doprawiając ją do smaku lubczykiem, solą oraz pieprzem. Smacznego.

Bogaty rosół drobiowy posmakuje niejednemu smakoszowi
Bogaty rosół drobiowy posmakuje niejednemu smakoszowi

Źródło zdjęcia: canva/Elena Photo Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla