Najlepszy rosół według przepisu Karola Okrasy. Poezja smaku
Rosół jest zupą, po którą często sięgamy. Tradycyjne danie zazwyczaj powstaje na bazie drobiu i wołowiny. Karola Okrasa stawia jednak na dodatek kaczych ud i pieczonych warzyw. Dzięki temu uzyskuje pełną smaku i niezwykle aromatyczną zupę. Tak Przepis jest bardzo prosty — koniecznie wypróbujcie.
Rosół można przyrządzić na wiele sposobów. Niedawno zdradzaliśmy wam sprawdzoną recepturę na wersję warszawską z baraniną. Podpowiadaliśmy też jak przygotować tę pełną głębokiego smaku zupę, wykorzystując prosty, babciny patent. Tym razem mamy dla was wyjątkowo smaczną odsłonę z dodatkiem kaczki i pieczonych warzyw wprost od kulinarnego autorytetu. Skusicie się?
Przepis na wyborny rosół według Karola Okrasy
Składniki:
3 litry zimnej wody
1 tusza kurczaka
2 kacze uda
2 większe marchewki
3 nieduże pietruszki
1 średni por
pół średniego selera
1 większa cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
4 ziarna ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 łyżki świeżego lubczyku
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę. Z tuszy kurczaka usuwamy piersi, a pozostałe części umieszczamy w garnku wraz z kaczymi udami. Zagotowujemy na większym ogniu. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Pora płuczemy, kroimy go wzdłuż na pół. Marchew i pietruszkę myjemy, a następnie kroimy je w słupki. Selera także oczyszczamy i rozdrabniamy. Cebulę dzielimy na ćwiartki. Warzywa korzeniowe oraz cebulę skrapiamy olejem i oprószamy pieprzem.
Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy, aż nabiorą brązowego koloru. Pod garnkiem z mięsem zmniejszamy ogień i zbieramy szumy. Dodajemy podpieczone warzywa oraz pora, liście laurowe i ziele angielskie.
Rosół gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 godziny. Następnie wyjmujemy z niego mięso oraz warzywa i podajemy zupę z makaronem, uprzednio doprawiając ją do smaku lubczykiem, solą oraz pieprzem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Elena Photo Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Orzeźwiająca surówka z ogórków według Strzelczyka. Od razu strąci z podium mizerię
Przepyszne ziemniaki pieczone w greckim stylu. Przepis krok po kroku
Źródło: kuchnialidla