Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Od lat sama robię sos słodko-kwaśny do słoików. Kupne nawet się do niego nie umywają

Od lat sama robię sos słodko-kwaśny do słoików. Kupne nawet się do niego nie umywają

Sos słodko-kwaśny do słoików
Screen z filmu na kanale YouTube Swojskie jedzonko

Sosy ze słoików są świetnym pomysłem na szybki obiad. Moim faworytem jest słodko-kwaśny, na który mam już swój sprawdzony przepis. Nie kupiłam jeszcze tak dobrego gotowca.
 

Prosty sos słodko-kwaśny do ryżu

Przyjemny dodatek do ryżu i mięsa — bądź roślinnego zamiennika jak u mnie na talerzu — pomoże wam szybko przygotować pyszny obiad. Zamknięty w słoikach smak jest nieziemski i poprawia humor w najbardziej ponury dzień.

Składniki:

  • 3 kg pomidorów jajo
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 4 średnie marchewki
  • 1 kg cebuli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka pędów bambusa
  • 1 puszka ananasa + 100 ml soku
  • 40 g łagodnej musztardy
  • 250 ml octu ryżowego lub spirytusowego
  • 440 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 płaska łyżka mieszanki curry
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składników potrzeba trochę, ale zdecydowanie warto przygotować sobie zapas takich słoików. W sklepie kosztują sporo, a domowa wersja jest niesamowicie prosta do zrobienia. Szczegóły zdradzam w dalszej części artykułu.

Dusimy pomidory i cebulę na sos.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Swojskie jedzonko
Brali udział w Kuchennych Rewolucjach. Właśnie przekazali fatalne wieści, miało być inaczej

Jak zrobić sos słodko-kwaśny do ryżu? Znam prosty przepis

Zaczynam od posiekania cebuli. Szklę ją partiami na dobrze rozgrzanym oleju. Z pomidorów usuwam skórki. Kroję je na kawałki i umieszczam w dużym garnku wraz z cebulą. Gotuję przez godzinę.

W tym czasie oczyszczam i kroję w paski pozostałe warzywa. Kukurydzę i pędy bambusa odsączam z zalewy. Podobnie postępuję z ananasem, z tą różnicą, że zachowuję część soku. Owoc kroję w kostkę.

Przygotowane produkty wrzucam do pomidorów z cebulą. Wlewam ocet, wsypuję cukier i przyprawy. Dodaje także musztardę. Duszę całość przez pół godziny.

W soku z ananasa rozprowadzam mąkę ziemniaczaną i zagęszczam nią sos słodko-kwaśny. Po chwili podgrzewania razem przenoszę wyrób do słoików. Pasteryzuję w piekarniku.

Jak wykorzystać sos słodko-kwaśny?

Pyszna mieszanka idealnie pasuje do ryżu i kurczaka. U mnie trafiają do niej zwykle pokrojone w paski kotlety sojowe. Czasami wrzucam też podsmażone boczniaki lub soczewicę.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na smakowite sosy. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić dodatek do makaronu spaghetti. Być może skusi was też patent na pyszne bazyliowe pesto pasujące do wstążek.

Pyszny sos słodko-kwaśny.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Swojskie jedzonko
Tagi: Sos Obiad Przepis