Smakosze.pl
Prosty patent na złocisty rosół. 1 tani składnik załatwi sprawę. Będziesz zachwycony

canva/ Anettphoto

Prosty patent na złocisty rosół. 1 tani składnik załatwi sprawę. Będziesz zachwycony

3 Listopada 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Rosół będzie o wiele smaczniejszy i bardziej aromatyczny, kiedy dodasz do niego opaloną cebulę. Nie obieraj jej jednak ze wszystkich, złotych łupinek. Usuń jedynie wierzchnią warstwę, ponieważ właśnie łupinki kryją w sobie wiele dobrego.

Żeby rosół miał złożony i pełny smak, zawsze gotuj wywar na kilku rodzajach mięsa. Oprócz kurczaka dodaj porcję wołowiny z kością. Szponder, łata, pręga, czy goleń to najlepsze kawałki mięsa wołowego na rosół. Do wywaru możesz dodać również kawałek indyka lub kaczki.

Soczyste kotlety mielone zrobisz nawet z chudego mięsa. 1 dodatek Ci w tym pomoże

Soczyste kotlety mielone zrobisz nawet z chudego mięsa. 1 dodatek Ci w tym pomoże

CZYTAJ DALEJ

Oprócz mięsa bardzo ważne są również warzywa i przyprawy, nadające smak i aromat. Rosół będzie zachwycał smakiem, kiedy dodasz do niego odpowiednio przygotowaną cebulę, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, por. Niektórzy dodają do rosołu również kawałek kapusty włoskiej lub pekińskiej, a także suszone grzyby.

Do rosołu koniecznie dodaj liście laurowe, ziele angielskie, gałązkę świeżego lubczyku i solidną porcję natki pietruszki. Możesz wykorzystać suszony lubczyk - wsyp łyżeczkę przyprawy do gotującego się wywaru. Pod koniec gotowania do rosołu możesz dodać również niewielką szczyptę kurkumy, która wzmocni smak i kolor.

Prosty i tani trik na złocisty i aromatyczny rosół

Do rosołu dodaj cebulę opaloną nad ogniem, koniecznie w złocistej łupinie. To właśnie ona doda zupie pięknego, złotego koloru. Cebulę obierz z wierzchniej, zanieczyszczonej warstwy, następnie przekrój na pół.

Każdą połówkę nabij na widelec i opal bezpośrednio nad ogniem, żeby mocno się przyrumieniła. Jeśli nie masz kuchenki gazowej, połówki cebuli przyrumień na suchej patelni teflonowej. Przypieczona cebula w łupinkach to esencja smaku każdego rosołu.

Do rosołu dodaj kilka suszonych grzybów, wywar zachwyci smakiem

Do rosołu, oprócz podstawowych warzyw, mięsa i przypraw, dodaj również kilka suszonych grzybów. Grzyby wcześniej namocz w zimnej wodzie, żeby zmiękły, następnie pokrój je i dodaj do wywaru w tym samym momencie, co cebulę.

Rosół zawsze gotuj na najmniejszym ogniu, najlepiej 2,5-3 godziny. W ten sposób wywar całkowicie przejdzie smakiem zarówno mięsa, warzyw i przypraw. Grzyby suszone są bardzo aromatyczne, dlatego dodaj je do zupy z umiarem, wystarczy dosłownie kilka sztuk.

Jak wyklarować mętny rosół? Z warzyw i mięsa po rosole zrób wyśmienity pasztet do chleba, będzie o wiele smaczniejszy od kupnych wędlin.

Rosół

canva/MSPhotographic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa pomidorowa

Porady

Kiedy najlepiej dodać przecier do zupy pomidorowej? Właściwy moment ma ogromne znaczenie

Czytaj więcej >
jajko na twardo

Porady

Jajko na twardo możesz ugotować bez wody. Ten trick stał się światowym fenomenem

Czytaj więcej >
boczek

Porady

Babcia Stasia zawsze gotuje boczek w łupinach cebuli. Wychodzi idealnie miękki i soczysty

Czytaj więcej >
Okrasa do pierogów jest ważna

Porady

Jest równie ważna jak ciasto i farsz. 4 najlepsze okrasy do pierogów

Czytaj więcej >
Rosół gotujemy bez przykrycia

Porady

Dlaczego najlepsi kucharze gotują rosół bez przykrycia? Powód jest arcyważny

Czytaj więcej >
Katarzyna Bosacka, warzywa

Porady

Oj dostało się Bosackiej. A radziła tylko w sprawie zakupów i oszczędzania

Czytaj więcej >