Prosty przepis na zupę jarzynową. Smakowity wiosenny obiad
Macie ochotę na lekką, zdrową zupę? W takim razie podajemy wam prosty przepis na zupę jarzynową. Jest smakowita, idealna na wiosenny obiad. Przygotujcie ją z warzyw, które akurat macie pod ręką. Najlepiej, jeśli będą świeże i młode, jednak z tych zeszłorocznych czy mrożonych zupa również wyjdzie doskonała.
Choć zupę jarzynową można gotować przez cały rok, to największą ochotę mamy na nią wiosną i latem. Wtedy bowiem pojawiają się młode warzywa, a i my mamy ochotę na coś lżejszego i delikatniejszego w smaku.
Fakt, że zupa jarzynowa jest delikatna, nie oznacza jednak, że mało wartościowa. Wręcz przeciwnie — zawiera dużo warzyw, a w nich mnóstwo witamin, soli mineralnych i błonnika. Taka zupa jest zdrowa i z pewnością posmakuje wszystkim domownikom.
Jak zrobić pyszną zupę jarzynową?
Składniki:
1 skrzydło z indyka lub 3-4 skrzydełka kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 mały por
4 ziemniaki
2 garście fasolki szparagowej
kawałek kalafiora lub mała kalarepa
sól, pieprz
1 łyżka masła
natka pietruszki lub koperek
Przygotowanie zupy jarzynowej
Mięso oczyść, opłucz, włóż do garnka, zalej ok. 2 l zimnej wody. Gotuj na niedużym ogniu, aż woda się zagotuje. Usuń szumowinę, dodaj trochę soli. Gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut.
Marchewki, pietruszkę, seler, por i ziemniaki oczyść, pokrój w kostkę lub na nieduże kawałki. Dodaj do wywaru i gotuj całość ok. 20 minut.
W tym czasie oczyść fasolkę i kalafior i podziel je na mniejsze kawałki. Dodaj je do zupy i gotuj do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Zupę dopraw do smaku, dodaj łyżkę masła. Podawaj posypaną zieleniną i z dodatkiem ugotowanego, obranego z kości i skóry mięsa. Na naszej stronie znajdziesz też recepturę na zupę botwinkową, a także na zupę z sałaty.
Źródło zdjęcia: canva/momole Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se