Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na zupę z soczewicy
Renata Materlińska
Renata Materlińska 14.09.2021 02:00

Prosty przepis na zupę z soczewicy

zupa z soczewicy
canva/Olga Kriger

Lubicie grochówkę? A zupę fasolową? Jeśli tak, to z pewnością przypadnie wam do gustu zupa z soczewicy. Nie wymaga długiego gotowania, jest bardzo smaczna i pożywna. Prezentujemy prosty przepis na zupę z soczewicy.

Soczewica należy do roślin strączkowych podobnie jak fasola, groch czy ciecierzyca. Stanowi doskonałe źródło wartościowego białka. Występuje w trzech wersjach kolorystycznych, różniących się sposobem przygotowania i smakiem.

Brązowa wymaga namaczania i nawet godziny gotowania, jest doskonała na kotlety. Zielona soczewica gotuje się szybciej, jest dobra na farsze i do sałatek. Czerwona nie wymaga namaczania i bardzo szybko się rozgotowuje, świetna do zup i na pasty.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na zupę z soczewicy

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 4 ziemniaki

  • 2 ząbki czosnku

  • 1,5 l bulionu

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego

  • kurkuma

  • papryka ostra i słodka

  • oregano

  • sól, pieprz

Przygotowanie zupy z soczewicy

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, zetrzyj na dużych oczkach lub pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej, wsyp cebulę, zeszklij ją co jakiś czas mieszając. Dodaj marchewkę, ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmaż mieszając.

Warzywa zalej gorącym bulionem. Dodaj opłukaną soczewicę, zagotuj, dodaj sól, pieprz, kurkumę i paprykę. Gotuj ok. 15 minut.

Do zupy dodaj przecier pomidorowy, gotuj jeszcze 10 minut. Zupę dopraw ją do smaku oregano, solą, pieprzem, kurkumą i papryką.

soczewica
soczewica

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram