Smakosze.pl
zupa z soczewicy

canva/Olga Kriger

Prosty przepis na zupę z soczewicy

14 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Lubicie grochówkę? A zupę fasolową? Jeśli tak, to z pewnością przypadnie wam do gustu zupa z soczewicy. Nie wymaga długiego gotowania, jest bardzo smaczna i pożywna. Prezentujemy prosty przepis na zupę z soczewicy.

Soczewica należy do roślin strączkowych podobnie jak fasola, groch czy ciecierzyca. Stanowi doskonałe źródło wartościowego białka. Występuje w trzech wersjach kolorystycznych, różniących się sposobem przygotowania i smakiem.

Brązowa wymaga namaczania i nawet godziny gotowania, jest doskonała na kotlety. Zielona soczewica gotuje się szybciej, jest dobra na farsze i do sałatek. Czerwona nie wymaga namaczania i bardzo szybko się rozgotowuje, świetna do zup i na pasty.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na zupę z soczewicy

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 4 ziemniaki

  • 2 ząbki czosnku

  • 1,5 l bulionu

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego

  • kurkuma

  • papryka ostra i słodka

  • oregano

  • sól, pieprz

kiszone ogórki

Przepyszny sos z kiszonych ogórków

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie zupy z soczewicy

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, zetrzyj na dużych oczkach lub pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej, wsyp cebulę, zeszklij ją co jakiś czas mieszając. Dodaj marchewkę, ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmaż mieszając.

Warzywa zalej gorącym bulionem. Dodaj opłukaną soczewicę, zagotuj, dodaj sól, pieprz, kurkumę i paprykę. Gotuj ok. 15 minut.

Do zupy dodaj przecier pomidorowy, gotuj jeszcze 10 minut. Zupę dopraw ją do smaku oregano, solą, pieprzem, kurkumą i papryką.

soczewica

soczewica

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >