Przepis babci Jadzi na kaszankę z patelni. Wychodzi chrupiąca i pełna smaku
Kaszanka z patelni jest szybkim daniem, które z pewnością zachwyci każdego miłośnika podrobów. Kaszankę możemy przygotować na wiele sposobów, jednak właśnie dzięki smażeniu zyskuje ona chrupiącą skórkę i wspaniały smak. Dopełnia go cebula i majeranek.
Babcia Jadzia robi kaszankę z patelni według starego, sprawdzonego przepisu. Kaszankę smaży razem z cebulą i suszonym majerankiem, które dodają daniu aromatu i charakteru. Podczas smażenia kaszanka przechodzi smakiem dodatków i zyskuje pyszną, chrupiącą skórkę.
Kaszanka z patelni będzie gotowa w kilka minut. Możemy podać ją z kromką pieczywa lub z ziemniakami i ulubioną surówką, np. z kiszonej lub pekińskiej kapusty. Babcia Jadzia radzi, żeby osobno smażyć cebulę i kaszankę, dopiero później składniki wymieszać na patelni.
Babcia Jadzia do smażenia cebuli dodaje również szczyptę cukru, dzięki któremu cebula karmelizuje się o wiele szybciej i ma łagodniejszy smak. Kaszanka z patelni zaraz po usmażeniu powinna odpocząć kilka minut pod przykryciem. Gdy już ją podamy, będzie smakować obłędnie.
Przepis na chrupiącą kaszankę z patelni
Składniki na 2 porcje:
4 mniejsze kaszanki
1 duża cebula
sól, pieprz
szczypta cukru
suszony majeranek
olej do smażenia
Babcia Jadzia podpowiada, jak zrobić kaszankę z patelni
Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj szczyptę cukru, sól i pieprz. Solidnie oprósz ją majerankiem, smaż kilka minut i przełóż na talerz. Na tej samej patelni i tłuszczu usmaż kaszankę razem z osłonką.
Gdy kaszanka zacznie robić się chrupiąca, dodaj podsmażoną cebulę i smaż całość jeszcze chwilę. Potrawę skrop odrobiną wody i duś pod przykryciem kilka minut. Wyłącz palnik i zostaw kaszankę na patelni jeszcze na 2-3 minuty. Podaj z kromką chleba lub ziemniakami.
Przygotuj również pierogi z kaszanką. Pierogi będą totalnym hitem na Twoim stole. Kaszankę upieczesz w piekarniku- tu poznasz przepis na kaszankę pieczoną z kiszoną kapustą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ryba pieczona na warzywach. Doskonały pomysł na lekki obiad lub pożywną kolację
Słodko-pikantna surówka z pora i kukurydzy. Idealny dodatek do wielu dań
Strzelczyk pokazał wszystkim, jak przyrządza szarlotkę. Nie uwierzysz co robi z jabłkami
Źródło: smaker