Smakosze.pl
kaszanka

canva/Shaiith

Przepis babci Jadzi na kaszankę z patelni. Wychodzi chrupiąca i pełna smaku

23 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Kaszanka z patelni jest szybkim daniem, które z pewnością zachwyci każdego miłośnika podrobów. Kaszankę możemy przygotować na wiele sposobów, jednak właśnie dzięki smażeniu zyskuje ona chrupiącą skórkę i wspaniały smak. Dopełnia go cebula i majeranek.

Babcia Jadzia robi kaszankę z patelni według starego, sprawdzonego przepisu. Kaszankę smaży razem z cebulą i suszonym majerankiem, które dodają daniu aromatu i charakteru. Podczas smażenia kaszanka przechodzi smakiem dodatków i zyskuje pyszną, chrupiącą skórkę.

Knedle ze śliwkami Ani Starmach

Starmach zdradziła przepis na wyśmienite knedle ze śliwkami. Dosłownie rozpływają się w ustach

CZYTAJ DALEJ

Kaszanka z patelni będzie gotowa w kilka minut. Możemy podać ją z kromką pieczywa lub z ziemniakami i ulubioną surówką, np. z kiszonej lub pekińskiej kapusty. Babcia Jadzia radzi, żeby osobno smażyć cebulę i kaszankę, dopiero później składniki wymieszać na patelni.

Babcia Jadzia do smażenia cebuli dodaje również szczyptę cukru, dzięki któremu cebula karmelizuje się o wiele szybciej i ma łagodniejszy smak. Kaszanka z patelni zaraz po usmażeniu powinna odpocząć kilka minut pod przykryciem. Gdy już ją podamy, będzie smakować obłędnie.

Przepis na chrupiącą kaszankę z patelni

Składniki na 2 porcje:

  • 4 mniejsze kaszanki

  • 1 duża cebula

  • sól, pieprz

  • szczypta cukru

  • suszony majeranek

  • olej do smażenia

Babcia Jadzia podpowiada, jak zrobić kaszankę z patelni

Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj szczyptę cukru, sól i pieprz. Solidnie oprósz ją majerankiem, smaż kilka minut i przełóż na talerz. Na tej samej patelni i tłuszczu usmaż kaszankę razem z osłonką.

Gdy kaszanka zacznie robić się chrupiąca, dodaj podsmażoną cebulę i smaż całość jeszcze chwilę. Potrawę skrop odrobiną wody i duś pod przykryciem kilka minut. Wyłącz palnik i zostaw kaszankę na patelni jeszcze na 2-3 minuty. Podaj z kromką chleba lub ziemniakami.

Przygotuj również pierogi z kaszanką. Pierogi będą totalnym hitem na Twoim stole. Kaszankę upieczesz w piekarniku- tu poznasz przepis na kaszankę pieczoną z kiszoną kapustą.

Kaszanka

canva/eskymaks

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Bieszczadzkie racuchy - prosty przepis

Przepisy

Bieszczadzkie racuchy znacznie różnią się od tradycyjnych. Niebywałe, z czego się je robi

Czytaj więcej >
Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej

Przepisy

Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy

Czytaj więcej >
Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >