Przepyszne kiszone szparagi w prostej zalewie. 1 zioło wspaniale podkręca ich smak
Kiszone szparagi zielone to pomysł na pyszne i zdrowe przetwory dla całej rodziny. Szparagi będą gotowe już po tygodniu kiszenia, będą doskonałym dodatkiem do obiadu i lekką i zdrową przekąską. Kiszone szparagi smakują lepiej od tradycyjnych ogórków.
Do przygotowania kiszonych szparagów potrzebujemy czosnku, kopru, wody, soli niejodowanej kamiennej. Nie może zabraknąć również świeżego estragonu, który nadaje doskonałego smaku i aromatu. Do kiszonek dodajmy młode listki estragonu, starsze mogą być bardzo gorzkie.
Świeży, młody estragon ma przyjemny smak przypominający anyż. Jest naprawdę genialnym dodatkiem do kiszonych szparagów. Pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej proporcji wody i soli: na 1 l wody dodajmy łyżkę stołową soli. Większa ilość przyprawy przyczyni się do zbyt intensywnego smaku i szparagi będą przesolone.
Przed przygotowywaniem kiszonych szparagów, koniecznie dokładnie umyjmy i wyparzmy słoiki. Pojemniki muszą być sterylnie czyste, w przeciwnym razie w kiszonkach powstanie pleśń i się zepsują. Do zalewy wykorzystajmy wodą z kranu, jeśli nie jest mocno chlorowana. Jeśli jednak nie mamy dobrej wody kranowej, skorzystajmy z wody filtrowanej.
Kiszone szparagi z dodatkiem estragonu, lepszych nie jadłeś
Składniki:
zielone szparagi
po 4 ząbki czosnku na słoik
po 1 gałązce estragonu na słoik
po baldachu kopru na słoik
łyżka niejodowanej soli kamiennej na 1 l wody
Jak zrobić kiszone szparagi w prostej zalewie? Efekt zachwyci każdego smakosza
Do umytych i wyparzonych słoików włóż po baldachu kopru, ząbkach czosnku i estragonie. Szparagi umyj, osusz i odłam z nich zdrewniałe końcówki, następnie poukładaj w słoikach.
Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z solą. Gdy sól się rozpuści, odstaw zalewę, aby ostygła. Zimną solankę wlej do słoików, zakręć i odstaw na 5- 7 dni. Po tym czasie szparagi będą gotowe do jedzenia, smacznego.
Na zimę warto przygotować również kiszoną kapustę oraz cukinię marynowaną w zalewie curry. Przetwory będą świetne jako zdrowa przekąska i dodatek do obiadu, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Gramolka dodaje do ogórkowej nieoczywisty składnik. Cała rodzina od razu poprosi o dokładkę
Cukinia w chrupiącej panierce z niespodzianką. Intensywny smak detronizuje inne smażone przekąski
Źródło: smaker