Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie z grzybów, nie z kiszonej kapusty. Pyszny farsz do wigilijnych pierogów zrobisz z innego składnika

Nie z grzybów, nie z kiszonej kapusty. Pyszny farsz do wigilijnych pierogów zrobisz z innego składnika

Farsz do pierogów wigilijnych
canva/wawritto

Farsz do pierogów wigilijnych nie musi składać się z kapusty i grzybów. Równie smaczny, świąteczny rarytas uzyskamy, wykorzystując kaszę gryczaną. Jest zdrowa, lekka i sycąca, a przygotowanie pierogów z jej dodatkiem jest bardzo proste. Spróbujecie?

Dobre nadzienie do pierogów jest bardzo ważne. Musi być zarówno odpowiednio skomponowane, jak i właściwie przyprawione. Bazując na kaszy gryczanej, jesteśmy w stanie przygotować jarską, odpowiednią na wigilijną kolację, wersję farszu. Nie dodamy ani grama kapusty czy grzybów, a będzie pysznie.

Przepis na farsz do pierogów wigilijnych

Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu białego

  • 300 g suchej kaszy gryczanej, niepalonej

  • 450 ml wody

  • 1 duża cebula

  • posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić znakomity farsz do pierogów? Zapomnijcie o kapuście i grzybach

Zaczynamy od ugotowania kaszy gryczanej na sypko. W tym celu płuczemy ziarno i wrzucamy je do osolonego wrzątku. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. W międzyczasie obieramy i siekamy cebulę, a następnie szklimy ją na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Zdejmujemy warzywo z ognia, po czym dodajemy ugotowaną kaszę. Starannie mieszamy. Przestudzone składniki łączymy z pokruszonym twarogiem i doprawiamy farsz solą oraz pieprzem. Można wrzucić także trochę posiekanej natki pietruszki dla smaku.

Farsz do pierogów zamykamy w cieście, najlepiej tradycyjnym z mąki, wody i odrobiny soli. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Wskazówka: twaróg można zastąpić serem feta lub wegańskim odpowiednikiem przygotowanym z miękkiego tofu. Wystarczy zanurzyć kostkę tofu o masie 300 g w 200 ml oliwy z dodatkiem 2 łyżek soli, 50 ml soku z cytryny, 2 łyżek płatków drożdżowych, oregano oraz pieprzu. Po dwóch dobach uzyskacie znakomite efekty.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na farsz do pierogów. Polecamy niezawodny patent na klasyk — czyli farsz ruski z ziemniakami i twarogiem. Być może także skusi was słodka opcja w postaci maku z bakaliami taka, jak w tych pierogach.

Farsz na pierogi z kaszy gryczanej jest świetny
canva/monicore, Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Pierogi Danie Ser