Smakosze.pl
zupa prezydencka

canva/vikif

Receptura na oryginalną zupę prezydencką. Pyszna i pełna warzyw

5 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Szukacie przepisu na ciekawą, niebanalną zupę? Zdradzimy wam recepturę na oryginalną zupę prezydencką. Jest pyszna i pełna warzyw. Nie ma dodatku mięsa, a z tłuszczu zawiera jedynie trochę oliwy z oliwek. Jedząc taką zupę, nie musicie się martwić o to, że przytyjecie.

Nazwa tej zupy wzięła się stąd, że podobno lata temu przy pomocy tej zupy próbował się odchudzić prezydent Aleksander Kwaśniewski. Tak czy siak, zupa ta jest niskokaloryczna i pełna zdrowych warzyw, więc doskonale wpłynie na każdego. Trudno po niej przytyć, podobnie, jak oprzeć się przed jej zjedzeniem.

Efektowny przepis na krokiety ziemniaczane. Chrupiąca alternatywa dla pierogów ruskich

Efektowny przepis na krokiety ziemniaczane. Chrupiąca alternatywa dla pierogów ruskich

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić zupę prezydencką?

Składniki:

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

  • pół główki białej kapusty

  • 3 marchewki

  • duży kawałek selera

  • 1 por

  • 2 strąki czerwonej, słodkiej papryki

  • 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki

  • 2 puszki pomidorów krojonych

  • tymianek

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Przygotowanie zupy prezydenckiej

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej oliwę, wsyp cebulę, podsmaż ją, mieszając. Dodaj czosnek, chwilę przesmaż.

Kapustę oczyść, poszatkuj. Dodawaj stopniowo do garnka z cebulą i całość przesmaż, od czasu do czasu mieszając.

Marchew, seler, por i paprykę oczyść, pokrój w plasterki, kostkę lub paski. Dodaj do garnka, również przesmaż.

Do warzyw dodaj mieloną paprykę, wymieszaj. Wlej pomidory z zalewą oraz tyle wody, by zupa miała średnio gęstą konsystencję.

Zupę dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu ok. 10 minut, tak by warzywa się nie rozgotowały. Dopraw ją do smaku, posyp posiekaną natką.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na wiosenną zupę kalafiorową, a także na zupę pomidorową wg przepisu Karola Okrasy.

kapusta

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska.org

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >