Receptura na oryginalną zupę prezydencką. Pyszna i pełna warzyw
Szukacie przepisu na ciekawą, niebanalną zupę? Zdradzimy wam recepturę na oryginalną zupę prezydencką. Jest pyszna i pełna warzyw. Nie ma dodatku mięsa, a z tłuszczu zawiera jedynie trochę oliwy z oliwek. Jedząc taką zupę, nie musicie się martwić o to, że przytyjecie.
Nazwa tej zupy wzięła się stąd, że podobno lata temu przy pomocy tej zupy próbował się odchudzić prezydent Aleksander Kwaśniewski. Tak czy siak, zupa ta jest niskokaloryczna i pełna zdrowych warzyw, więc doskonale wpłynie na każdego. Trudno po niej przytyć, podobnie, jak oprzeć się przed jej zjedzeniem.
Jak zrobić zupę prezydencką?
Składniki:
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
pół główki białej kapusty
3 marchewki
duży kawałek selera
1 por
2 strąki czerwonej, słodkiej papryki
1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
2 puszki pomidorów krojonych
tymianek
sól, pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie zupy prezydenckiej
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej oliwę, wsyp cebulę, podsmaż ją, mieszając. Dodaj czosnek, chwilę przesmaż.
Kapustę oczyść, poszatkuj. Dodawaj stopniowo do garnka z cebulą i całość przesmaż, od czasu do czasu mieszając.
Marchew, seler, por i paprykę oczyść, pokrój w plasterki, kostkę lub paski. Dodaj do garnka, również przesmaż.
Do warzyw dodaj mieloną paprykę, wymieszaj. Wlej pomidory z zalewą oraz tyle wody, by zupa miała średnio gęstą konsystencję.
Zupę dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu ok. 10 minut, tak by warzywa się nie rozgotowały. Dopraw ją do smaku, posyp posiekaną natką.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na wiosenną zupę kalafiorową, a także na zupę pomidorową wg przepisu Karola Okrasy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Idealny sposób na zawsze doskonałe młode ziemniaki z wody. Wystarczy zapamiętać 1 zasadę
Jakie ryby najlepiej smakują z grilla i jak je przygotować? Najważniejsze informacje
Najsmaczniejsze pierogi leniwe babci Julci. Ich tajemnica tkwi w aksamitnym składniku
Źródło: kulinarnapolska.org