Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tak placki ziemniaczane robią w Irlandii. Patent z ziemniakami nie mieści się w głowie, efekt powala

Tak placki ziemniaczane robią w Irlandii. Patent z ziemniakami nie mieści się w głowie, efekt powala

Placki ziemniaczane po irlandzku
Screen z filmu na kanale YouTube Henia Foks

Placki ziemniaczane zdążyły mi się już znudzić. Niedawno jednak wpadłam na prosty przepis kuchni irlandzkiej, w który rarytas ten przygotowuje się inaczej niż u nas. Postanowiłam dać mu szansę. Efekty mnie zachwyciły.

Pyszne placki ziemniaczane skuszą każdego

Choć nigdy nie przepadałam za smażonymi daniami, placki ziemniaczane stanowiły wyjątek. W końcu nauczyłam się robić, je tak, by nie chłonęły tłuszczu i były przyjemnie chrupiące. Z czasem jednak zaczęły mnie nudzić.

Istnieje ograniczona liczba sposobów ich doprawiania i gdy wyczerpałam wszystkie swoje pomysły, po prostu przestałam smażyć rarytas. Wtedy natknęłam się na irlandzki przepis, który prezentuje zupełnie inne podejście do tego dania. 

Ciasto na placki ziemniaczane po irlandzku.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Henia Foks
W piątki często smażę taką rybę. Dzięki tej sztuczce wychodzi lepiej niż ze smażalni

Placki z dwóch rodzajów ziemniaków

Irlandzkie placki z ziemniaków łączą w sobie zarówno warzywo w wersji ugotowanej — najlepiej dzień wcześniej — jak i świeże. Dzięki temu ich konsystencja jest niesamowicie przyjemna, a formowanie ułatwione. 

Składniki:

  • 600 g ziemniaków ugotowanych
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 4 większe ziemniaki surowe
  • 1 duże jajko lub 3 łyżki aquafaby
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Wiele składników do tego przepisu nie potrzeba i polecam spróbować. Zwłaszcza jeśli zostały wam ziemniaki z obiadu. To łatwy sposób na ich smaczne wykorzystanie. Wykonanie opisuję w dalszej części artykułu.

Jak zrobić wybitne placki ziemniaczane? Irlandzki przepis nie zawodzi

Zaczynam od dodania mąki ziemniaczanej i jajka lub aquafaby do przeciśniętych przez praskę ziemniaków ugotowanych. Całość doprawiam solą oraz pieprzem. Surowe ziemniaki oraz cebulę bez łupiny ścieram na tarce o dużych oczkach. Warzywa dodaję do pozostałych składników.

Wyrabiam masę na placki ziemniaczane. Przy pomocy łyżki umieszczam ciasto na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Każdą delikatnie spłaszczam. Smażę na średnim ogniu do czasu, aż rarytas z obu stron się zrumieni.

Jak podać placki ziemniaczane po irlandzku?

Gotowe placki ziemniaczane świetnie smakują z wytrawnymi dodatkami takimi jak kwaśna śmietana czy jogurt lub np. sos tzatziki z kalarepy. Możecie też podać je z podsmażoną lub karmelizowaną cebulą.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na placki. Sprawdźcie jak zrobić jesienne racuchy ze śliwką — zachwycą każdego. Być może skusi was też patent na placki ziemniaczane z dodatkiem sera żółtego i pieczarek.

Placki ziemniaczane po irlandzku są pyszne.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Henia Foks