Wiosenny i tani obiad według Ani Starmach. Warzywna uczta za niewielkie pieniądze
Kalarepa jest jednym ze smaczniejszych wiosennych warzyw. Ania Starmach proponuje pokroić ją w kostkę, podsmażyć i podać wraz z kalafiorem ziemniakami z koperkiem oraz jajkiem w koszulce. Pyszny wiosenny obiad doskonale uzupełni szklanka kefiru. Spróbujcie, a jeszcze nie raz się na niego zdecydujecie.
Kalarepa może być świetnym składnikiem dań na ciepło. Tym razem, zanim zrobicie z niej surówkę, nie wyrzucajcie liści — z których uzyskacie fantastyczną zupę — a zamiast obiadowego dodatku przygotujcie lekki posiłek według wskazówek Ani Starmach. W tym wydaniu kalarepa jest wyśmienita.
Przepis na wiosenny obiad według Ani Starmach
Składniki:
2 jaja
4 średniej wielkości ziemniaki
3 nieduże kalarepy
1 nieduży kalafior
1 łyżka octu
1 pęczek koperku
400 ml kefiru do podania
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie warzyw:
Ziemniaki uszorujemy, gotujemy je w osolonym wrzątku do miękkości. Kalarepę myjemy i obieramy. Następnie kroimy ją w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dusimy na nim warzywo przez mniej więcej kwadrans. W tym czasie kalarepa powinna zmięknąć.
Doprawiamy ją solą i pieprzem. Kalafiora myjemy, dzielimy go na małe różyczki i gotujemy we wrzątku około 7 minut. Warzywa umieszczamy w głębokich talerzach. Ziemniaki posypujemy solidną porcją posiekanego koperku.
Przygotowanie jajka w koszulce:
Jajka ocieplamy do temperatury pokojowej. W wysokim garnku gotujemy wodę i wlewamy do niej ocet. Jaja wbijamy do dwóch osobnych naczyń. Na środku garnka łyżką tworzymy wir, w który wlewamy jajka — każde osobno.
Gotujemy je przez 3–4 minuty, po czym wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej. Układamy je na ziemniakach, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Całość podajemy ze szklanką kefiru.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniastarmach