Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wiosenny i tani obiad według Ani Starmach. Warzywna uczta za niewielkie pieniądze

Wiosenny i tani obiad według Ani Starmach. Warzywna uczta za niewielkie pieniądze

Wiosenny obiad według Ani Starmach
canva/nadianb; TRICOLORS/East News

Kalarepa jest jednym ze smaczniejszych wiosennych warzyw. Ania Starmach proponuje pokroić ją w kostkę, podsmażyć i podać wraz z kalafiorem ziemniakami z koperkiem oraz jajkiem w koszulce. Pyszny wiosenny obiad doskonale uzupełni szklanka kefiru. Spróbujcie, a jeszcze nie raz się na niego zdecydujecie.

Kalarepa może być świetnym składnikiem dań na ciepło. Tym razem, zanim zrobicie z niej surówkę, nie wyrzucajcie liści — z których uzyskacie fantastyczną zupę — a zamiast obiadowego dodatku przygotujcie lekki posiłek według wskazówek Ani Starmach. W tym wydaniu kalarepa jest wyśmienita.

Przepis na wiosenny obiad według Ani Starmach

Składniki:

  • 2 jaja

  • 4 średniej wielkości ziemniaki

  • 3 nieduże kalarepy

  • 1 nieduży kalafior

  • 1 łyżka octu

  • 1 pęczek koperku

  • 400 ml kefiru do podania

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie warzyw:

Ziemniaki uszorujemy, gotujemy je w osolonym wrzątku do miękkości. Kalarepę myjemy i obieramy. Następnie kroimy ją w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dusimy na nim warzywo przez mniej więcej kwadrans. W tym czasie kalarepa powinna zmięknąć.

Doprawiamy ją solą i pieprzem. Kalafiora myjemy, dzielimy go na małe różyczki i gotujemy we wrzątku około 7 minut. Warzywa umieszczamy w głębokich talerzach. Ziemniaki posypujemy solidną porcją posiekanego koperku.

Przygotowanie jajka w koszulce:

Jajka ocieplamy do temperatury pokojowej. W wysokim garnku gotujemy wodę i wlewamy do niej ocet. Jaja wbijamy do dwóch osobnych naczyń. Na środku garnka łyżką tworzymy wir, w który wlewamy jajka — każde osobno.

Gotujemy je przez 3–4 minuty, po czym wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej. Układamy je na ziemniakach, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Całość podajemy ze szklanką kefiru.

Bez tytułu (1200×700 px) (14)
Milanchikov, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach