Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tradycyjny przepis na miękkie i kruche bitki wołowe
Renata Materlińska
Renata Materlińska 05.06.2022 15:07

Tradycyjny przepis na miękkie i kruche bitki wołowe

bitki wołowe
canva/arfo

Poznajcie tradycyjny przepis na miękkie i kruche bitki wołowe. Urzekną was pełnym smakiem i aromatem i tym, że będą się rozpływać w ustach. Podajecie je z ugotowanymi i wytłuczonymi ziemniakami i z kiszonym ogórkiem lub z surówką z kiszonej kapusty. Klasyczny obiad dla całej rodziny jest bardzo prosty do zrobienia.

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, a w twojej lodówce lub zamrażarce czeka ładny kawałek wołowiny, wybór jest oczywisty. To mięso doskonale nadaje się do duszenia. Tylko wtedy zyskuje wyjątkową miękkość i kruchość, a jego smak doskonale się rozwija. Czas więc zrobić bitki wołowe.

Przepis na kruche bitki wołowe

Składniki:

  • 1 kg wołowiny z udźca

  • 1/2 łyżeczki majeranku

  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka przyprawy do wołowiny

  • olej

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • majeranek

  • 1 łyżeczka mąki pszennej

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie bitek wołowych

Mięso opłucz, osusz papierowymi ręcznikami, pokrój w niezbyt grube plastry. Lekko rozbij je kuchennym młotkiem.

W miseczce wymieszaj sól, pieprz, przyprawę do wołowiny i 2 łyżki oleju. Włóż do niej mięso, wymieszaj, przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki.

Mięso ogrzej do temperatury pokojowej, a potem obsmaż na patelni z odrobiną oleju. Przełóż je do rondla lub garnka.

Cebulę obierz, grubo posiekaj, zeszklij na patelni z olejem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę przesmaż, dodaj do mięsa.

Mięso zalej gorącą wodą. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela i trochę majeranku. Całość zagotuj, a potem duś na małym ogniu ok. 2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.

Obie mąki rozprowadź w niewielkiej ilości zimnej wody. Połącz z odrobiną gorącego sosu spod mięsa, wlej do mięsa, wymieszaj, gotuj kilka minut. Sos dopraw do smaku. Na naszej stronie znajdziesz też przepis na wołowinę po wietnamsku, a także na ryż smażony z wołowiną.

wołowina
wołowina

Źródło zdjęcia: canva/gbh007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku