Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ciasto

Ciasto

pierogi
17.05.2022 13:53 Elastyczne i delikatne ciasto na pierogi z mlekiem. Wychodzi perfekcyjnie za każdym razem

Jeśli chodzą wam po głowie pierogi, ale obawiacie się, że ciasto znów wam nie wyjdzie, przychodzimy z pomocą. Przedstawiamy przepis na plastyczne i delikatne ciasto na pierogi z mlekiem. Dzięki temu dodatkowi ciasto wychodzi perfekcyjnie za każdym razem. Jest też delikatne i aksamitne w smaku.Podstawą pysznych pierogów jest udane ciasto. Powinno być cienkie i delikatne. Dobrze też, by dało się łatwo formować, bez przylepiania do stolnicy i klejenia się do rąk. Dobrej jakości ciasto nie rozpadnie się w czasie gotowania pierogów, a w czasie jedzenia będzie się rozpływać w ustach.

Pyszny węgierski przysmak czyli kołacz. Najlepszy przepis
16.05.2022 21:06 Pyszny węgierski przysmak czyli kołacz. Najlepszy przepis

Szukasz pomysłu na prosty, ale niecodzienny deser, który oczaruje wszystkich wyjątkowym smakiem i wyglądem? Koniecznie przygotuj węgierskie kołacze. Zawijane, cienkie ciasto o waniliowo- cynamonowym smaku to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Poznaj najlepszy przepis na węgierski przysmak, czyli kołacz.Kuchnia węgierska to moim zdaniem jedna z lepszych kuchni. Doskonale doprawiony, aromatyczny gulasz mięsny, zupa rybna halászlé, czy właśnie kołacze to potrawy, które mogłabym jeść dziennie. Każde z tych dań przygotujesz samodzielnie w domu, a wszyscy będą totalnie zachwyceni ich wyjątkowym smakiem.Węgierskie kołacze to cieniutkie ciasto drożdżowe, które zawijane jest na specjalne wałki, a następnie pieczone w piecu, dzięki czemu deser nabiera charakterystycznego wyglądu. Słodkie kominy tradycyjnie przygotowywane są z dodatkiem cukru wanilinowego i cynamonu.Kołacze możesz przygotować w mniej tradycyjny sposób: obtoczyć przed pieczeniem w migdałach, pokruszonych orzechach, oprószyć kakao, wiórkami kokosowymi. Kołacze są puste w środku, więc możesz dodatkowo pokusić się o ulubioną polewę, masło orzechowe, masło czekoladowe. Każdy dodatek będzie smakował nieziemsko w słodkiej, waniliowej rurce.Poznaj węgierską kuchnię- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić zupę rybną halászlé. Przygotuj również gulasz po węgiersku według Roberta Makłowicza, jest przepyszny.

Proste ciasto na lodach z 3 składników
15.05.2022 18:23 Proste ciasto na lodach z 3 składników. Miękki i pyszny deser

Ciasto na lodach jest nietypową propozycją na szybki, wyjątkowo smaczny i prosty w przygotowaniu deser. Trzy składniki wystarczą, by zachwycić gości tym niesamowitym specjałem, który wprost rozpłynie się w ustach. Oprócz lodów potrzebne będą mąką i proszek do pieczenia. Spróbujcie koniecznie. Ciasta z zaledwie trzech składników wcale nie są rzadkością. Prezentowaliśmy wam już smaczną szarlotkę na cieście francuskim oraz puszysty sernik z białą czekoladą, których przygotowanie jest równie krótkie, co lista niezbędnych do wykonania składników. Nie inaczej będzie w przypadku dzisiejszej propozycji na bazie lodów. Skusicie się?

Katarzyna Bosacka pokazała paragony swoich fanów. Ceny w lokalach w Polsce przerażają
14.05.2022 14:20 Katarzyna Bosacka pokazała paragony swoich fanów. Ceny w lokalach w Polsce przerażają

Katarzyna Bosacka pokazała paragony swoich fanów, ceny popularnych ciastek, w tym kokosanek zwalają z nóg. Nie tylko desery podrożały. Dziennikarka co jakiś czas publikuje paragony fanów. Poznaj kolejny paragon grozy.Paragony grozy to już codzienność. Ceny produktów spożywczych zwalają z nóg. Za obiad, a nawet deser na mieście płacimy coraz więcej. Katarzyna Bosacka na Instagramie regularnie publikuje paragony, które przesyłają jej fani. Ostatni opublikowany paragon dotyczy kilku ciastek z cukierni. Kosmiczne ceny nie są już sezonowym problemem i nie dotyczą już wyłącznie nadmorskich kurortów, czy popularnych, górskich miejscowości.Nie tylko Karolina Bosacka publikuje paragony z niebotycznymi składnikami- Rafał Mroczek również pokazał paragon za obiad na wakacjach.

Czy można jeść zakalec? Pora rozwiać wszelkie wątpliwości
13.05.2022 17:24 Czy można jeść zakalec? Pora rozwiać wszelkie wątpliwości

Czy można jeść zakalec? Twardy, zbrylony fragment ciasta nie wygląda apetycznie. Jest niedopieczony, wilgotny i wyraźnie wyróżnia się od wypieczonego, puszystego placka. Czy coś się stanie, jeśli zjemy kawałek ciasta z zakalcem? Czy musimy wyrzucić ciasto z zakalcem?Zakalec to prawdziwa zmora każdego miłośnika wypieków. Możemy się bardzo starać i przygotować ciasto najlepiej, jak umiemy, a po upieczeniu może okazać się, że znajdziemy w nim fragmenty niedopieczonego ciasta. Zakalec jest niczym innym, jak zbrylonymi, twardymi kawałkami ciasta, które nie jest dopieczone. Zakalec może powstać w każdym rodzaju wypieku i wygląda mało apetycznie. Czy ciasto z zakalcem musimy wyrzucić, czy możemy je zjeść?Możemy skutecznie zminimalizować powstawanie zakalca poprzez delikatne mieszanie ciasta, trzymanie się przepisu i zachowanie odpowiednich proporcji składników. Pamiętajmy również, aby nie otwierać drzwi piekarnika podczas pieczenia. Nagła zmiana temperatury spowoduje opadnięcie, popękanie ciasta lub właśnie zakalec.

szarlotka
13.05.2022 15:49 Szarlotka z owsianą kruszonką. Chrupiąca i pełna smaku

Jeśli macie ochotę na pyszne ciasto, przygotujcie szarlotkę z owsianą kruszonką. Wyjdzie chrupiąca i pełna smaku, a przepis na nią jest niemal klasyczny. Kruszonkę jednak zrobiliśmy z płatków owsianych, dzięki czemu wypiek zyskuje na smaku i wartości odżywczej. Ciasta z jabłkami należą do jednych z najsmaczniejszych, jeśli chodzi o ciasta z owocami. Smak i konsystencja mało których owoców tak doskonale nadaje się bowiem do wypieków. Klasyczną szarlotkę upieczecie na kruchym cieście. Jej wierzch może zwieńczyć beza, rozwałkowane ciasto lub kruszonka. Dziś przygotujemy szarlotkę w tej ostatniej wersji. Do przygotowania kruszonki użyjemy jednak płatków owsianych. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej chrupiąca niż zwykle. I o wiele zdrowsza.

Ile kosztuje tort na komunię od Magdy Gessler? Cena zwala z nóg
13.05.2022 11:57 Ile kosztuje tort na komunię od Magdy Gessler? Cena zwala z nóg

Trwa sezon komunijny. Oprócz obiadu podczas uroczystości nie może zabraknąć również tortu. W lokalu Magdy Gessler "Słodko Słony" pojawiła się oferta na komunijne ciasta. Ile kosztuje tort na komunię od Magdy Gessler? Okazuje się, że za jedną porcję trzeba zapłacić nawet 41 złotych. Cena całego tortu zwala z nóg.Coraz częściej odchodzi się od organizowania komunii w domu na rzecz uroczystości w restauracji. Jest to niewątpliwie dużo wygodniejsze, ale jednocześnie droższe rozwiązanie. Oprócz ceny za dwudaniowy obiad za osobę musimy bowiem doliczyć również napoje i ciasta, w tym właśnie tort.W cukierniach przyjmowane są zamówienia na piękne torty w wielu smakach. Ceny ciast komunijnych wahają się od 65 do 100 zł za kilogram. Udekorowany tort na komunię dla 20 osób to koszt około 200 zł.W warszawskim lokalu "Słodki Słony" również możemy kupić torty i ciasta komunijne, jednak ich cena zwala z nóg. Właścicielką cukierni i restauracji jest znana i ceniona restauratorka, Magda Gessler. Ile kosztuje tam porcja tortu komunijnego?

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe, które nie opada?
13.05.2022 09:34 Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe, które nie opada? Pamiętaj o 1 detalu

Ciasto drożdżowe jest jednym z prostszych w przygotowaniu wypieków. Najistotniejszym etapem jego przyrządzania jest wyrabianie masy. Będzie skuteczne jedynie wtedy, gdy zakończymy je po pojawieniu się małych pęcherzyków powietrza na powierzchni ciasta. Tylko wtedy możemy mieć pewność, że wypiek nie opadnie. Sprawdźcie, o czym jeszcze warto pamiętać. Ciasto drożdżowe doskonale smakuje z sezonowymi produktami np. śliwkami czy rabarbarem. O ile etap wyrastania można pominąć, z wyrabiania masy lepiej nie rezygnować. W końcu to właśnie on sprawia, że wypiek wychodzi lekki i puszysty. Podpowiadamy jak go prawidłowo przeprowadzić.

Ekspresowe pączki w 5 minut. Szybciej się nie da
12.05.2022 14:49 Ekspresowe pączki w 5 minut. Szybka słodka przekąska za grosze

Masz ochotę na coś słodkiego do kawy w weekend? Przygotuj małe, ekspresowe pączki z dodatkiem serka waniliowego. Pączki przygotujesz w zaledwie 5 minut, są delikatne, puszyste i tak smaczne, że cała porcja znika błyskawicznie. Poznaj przepis na szybką słodką przekąskę.Pączki nie muszą być wyłącznie tradycyjną słodkością, obowiązkową w tłusty czwartek. Możemy w prosty sposób przygotować małe pączusie z dodatkiem serka homogenizowanego, które nie wymagają już dodatkowego nadziewania.Do ekspresowych pączków nie potrzebujemy również ciasta drożdżowego, dzięki czemu znacznie skrócimy czas przygotowania i smażenia. Pączusie są rumiane i złote już po chwili, przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu, oprósz cukrem pudrem i podaj.Deser przygotowuję kiedy mam ochotę na coś słodkiego, na święta, urodziny, a także, kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Wystarczy kilka minut, a wszyscy będą zajadać się przepysznymi, puszystymi pączkami z cukrem pudrem.

Co czeka na nas od czwartku w Lidlu?
12.05.2022 11:08 Co czeka na nas od czwartku w Lidlu? Nowa oferta robi wrażenie

Lidl wraca z nową ofertą. W tym tygodniu niższe ceny obowiązywać będą na wybrane produkty mięsne, polskie warzywa i owoce, a także na roślinne alternatywy ulubionych frykasów. Zajrzeliśmy do gazetki i już wiemy, co kupić. Sprawdźcie koniecznie. Zakupy w Lidlu znowu będą się opłacały. Market zaprezentował właśnie kolejny zestaw bardzo korzystnych rabatów, którego nie możecie przegapić. O wiele tańsze będą między innymi produkty sezonowe oraz wegańskie. To doskonała okazja, by testować nowe smaki.

Wyborna szarlotka z budyniem i rabarbarem
11.05.2022 18:32 Wyborna szarlotka z budyniem i rabarbarem. Każdy będzie prosił o dokładkę

Szarlotka jest ulubionym ciastem wielu smakoszy. Pyszny kruchy wypiek warto urozmaicić. Właśnie teraz warto sięgnąć po inne nadzienie. Trwający sezon na rabarbar jest idealną okazją do przyrządzenia lekko kwaśny ciasta, które będzie przyjemną odmianą od klasyki. Skusicie się? Szarlotkę można przygotować na wiele sposobów. Zdradzaliśmy już niezawodny sposób naszych babć na wyjątkowo kruchy wypiek i aromatyczną propozycję Ewy Wachowicz z dodatkiem skórki pomarańczowej. Tym razem zachęcamy, by jabłka zamienić kwaśne sezonowe warzywo. Szarlotka wyjdzie niezwykle pyszna i orzeźwiająca.

ciasto marchewkowe
11.05.2022 15:54 Jak przygotować wilgotne ciasto marchewkowe? Mamy najlepszy przepis

Jak przygotować wilgotne ciasto marchewkowe? Mamy dla was kilka wskazówek i najlepszy przepis. Gwarantujemy, że przygotowany według niego wypiek będzie wilgotny, miękki i przepyszny. Do ciasta wystarczy dodać tylko trochę dżemu lub musu jabłkowego. Pamiętajcie też o innych, ważnych zasadach.Jedząc ciasto marchewkowe można mieć nieco mniejsze wyrzuty sumienia, bo nie tylko jest słodkie, ale też zdrowe. Dzięki dodatkowi marchewki wypiek zawiera bowiem dużo błonnika, a także sporo witamin i soli mineralnych. Smak marchewki tak naprawdę nie jest wyczuwalny po upieczeniu. Ciasto dzięki niej zyskuje natomiast nie tylko na wartości odżywczej, ale też na strukturze i wilgotności. Sprawdźcie, co warto zrobić, by ciasto marchewkowe było jeszcze bardziej wilgotne.

Jak uprawiać w ogrodzie rabarbar? Garść niezbędnych informacji
10.05.2022 20:17 Jak uprawiać w ogrodzie rabarbar? Garść niezbędnych informacji

Jak uprawiać w ogrodzie rabarbar? Rabarbar nie jest wymagającą rośliną. Wystarczy wcześniej odpowiednio przygotować ziemię, znaleźć słoneczne miejsce i podlewać. Dowiedz się, jaka ziemia jest najlepsza i kiedy jest czas na sadzenie rabarbaru.Rabarbar to rewelacyjny dodatek do wypieków. Puszysty biszkopt zapieczony z kwaśnymi łodygami lub kruche ciasto z rabarbarem pod kruszonką to absolutny hit każdej wiosny. Z rabarbaru przygotujemy również wyśmienitą, orzeźwiającą lemoniadę i pyszny, domowy kompot.Rabarbar możemy kupić w sezonie w każdym sklepie, jednak mały pęczek kosztuje około 10 zł. Jeśli mamy nasłonecznione miejsce w ogrodzie, możemy samodzielnie posadzić warzywo i cieszyć się zbiorami każdej wiosny. Rabarbar jest warzywem, które rozrasta się bardzo szybko. Wystarczą dwie- trzy sadzonki, abyśmy w niedługim czasie mieli domową plantację. Jeśli szukasz pomysłu na pyszne ciasto z rabarbarem- tu poznasz przepis na ciasto jogurtowe pod kruszonką, jest idealne do kawy.

Prosty sposób na puszyste naleśniki. Wychodzą 10/10 razy
10.05.2022 18:25 Prosty sposób na puszyste naleśniki. Wychodzą 10/10 razy

Naleśniki wyszły suche i bez smaku? Poznaj prosty sposób na idealne, puszyste i lekkie jak chmurka naleśniki, które wychodzą 10/10. Danie podaj z ulubionymi, słodkimi dodatkami, a wszyscy będą zachwyceni. Poznaj prosty sposób na puszyste naleśniki.Naleśniki na słodko możemy podać na wiele sposobów: z cukrem, cukrem pudrem, owocami, czekoladą, masłem orzechowym, twarogiem, serkiem homogenizowanym. Gorąco polecam naleśniki z serkiem waniliowym, musem truskawkowym i odrobiną cukru pudru- tak podanie danie jest idealną opcją na wiosenny obiad.Do ciasta na naleśniki dodaj śmietankę kremówkę 30 lub 36%. Słodka śmietana sprawi, że naleśniki będą idealnie puszyste i delikatne bez dodatku proszku do pieczenia i sody. Przygotowane ciasto przed smażeniem musi odpocząć, dzięki czemu naleśniki będą jeszcze smaczniejsze.

Kiedy należy wsypać do ciasta sól?
10.05.2022 12:32 Dlaczego do ciasta dodaje się sól? Ma bardzo ważną rolę

Sól jest przyprawą, której użycie bywa konieczne. Nierzadko jednak moment jej dodania ma kolosalne znaczenie. Tak jest również w przypadku ciast. Od odpowiedniego dodania soli zależeć może smak, konsystencja, a nawet poziom wyrośnięcia wypieku. Sprawdźcie, jak odpowiednio zastosować ten składnik i uniknąć przykrych niespodzianek. Sól dodaje się do potraw na różnych etapach ich przygotowywania. O błąd w sztuce niestety nietrudno. Wyjaśnialiśmy już, kiedy należy solić mizerię i jak przyprawa ta wpływa na przygotowywanie wątróbki. Dziś na tapet weźmiemy przyrządzanie ciasta.

Rabarbar jest warzywem czy owocem? Rozwiązujemy odwieczną zagadkę
09.05.2022 09:21 Rabarbar jest warzywem czy owocem? Rozwiązujemy odwieczną zagadkę

Rabarbar jest warzywem czy owocem? Dowiedz się, do jakiej rodziny zaliczane są kwaśne i soczyste łodygi. Co możemy przygotować z rabarbaru? Kiedy jest sezon na rabarbar? Jakie właściwości lecznicze posiadają łodygi i kto powinien zrezygnować z jedzenia rabarbaru?Wszyscy uwielbiamy ciasta z rabarbarem. Kwaśne łodygi zapieczone pod słodką kruszonką smakują wyśmienicie. Z rabarbaru zrobimy również kompot i lemoniadę, które doskonale gaszą pragnienie. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką, proste i pyszne.Wiele osób zastanawia się, czy rabarbar jest owocem, czy warzywem, a także, dlaczego łodygi należy jeść z umiarem, mimo że zawierają wiele cennych witamin. Dowiedz się, do jakiej rodziny zaliczany jest kwaśny przysmak i jaki związek powoduje, że nie należy przesadzać z jedzeniem łodyg w różnej formie.

proste ciasto
08.05.2022 13:14 Bananowe ciasto bez pieczenia z 4 składników. Prosty i pyszny deser

Macie ochotę na coś słodkiego? Przygotujcie bananowe ciasto bez pieczenia z zaledwie czterech składników. Prosty i pyszny deser zrobicie z bananów, herbatników, mleka i proszku budyniowego. Nawet nie musicie włączać piekarnika, bo ciasto wymaga jedynie schłodzenia. Szybkie i lekkie desery to jest to. Na ich przygotowanie nie trzeba tracić dużo czasu, nie są zbyt słodkie i co najważniejsze doskonale smakują. Takie też jest proponowane przez nas ciasto. Zrobicie je w mig i będzie idealne do popołudniowej kawy. Jeśli chcecie zobaczyć, jak wygląda to szybkie ciasto, spójrzcie na zdjęcie zamieszczone w naszym materiale. Pochodzi ono z filmiku na kanale Smaczny.tv na YouTube. Serdecznie polecamy ten deser.

naleśniki
08.05.2022 08:03 Aksamitne naleśniki na maślance. Pyszne i delikatne

Na śniadanie polecamy aksamitne naleśniki na maślance. Są pyszne, delikatne i pożywne. Zadziwiające, że dzięki dodatkowi do ciasta szklanki tego napoju, naleśniki wychodzą tak lekkie i elastyczne. Możesz je podać na przykład z twarożkiem i szczypiorkiem albo serkiem homogenizowanym i owocami.Naleśniki są tak proste do zrobienia, a jednak to temat rzeka. Można w nich bowiem dużo modyfikować. Znamy klasyczną wersję ciasta zrobionego z mąki, jajek i mleka. Jednak każdy z tych składników da się zastąpić zupełnie innym, dzięki czemu naleśniki zyskają nieco inny smak i właściwości. Tak też jest w przypadku naszych naleśników z dodatkiem maślanki. Nie zastąpiliśmy nią jednak całkowicie mleka, a jedynie wzbogaciliśmy maślanką ciasto. Za jej sprawą zyskało na delikatności i aksamitności. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Sernik w piekarniku
07.05.2022 11:55 Co zrobić, żeby sernik był puszysty i nie opadł podczas pieczenia? Mamy niezawodny patent

Co zrobić, żeby sernik był puszysty i nie opadł podczas pieczenia? Jeden prosty trik sprawi, że ciasto wyjdzie za każdym razem. Wystarczy, że upieczesz sernik w kąpieli wodnej, a nie popęka i będzie puszysty i wyrośnięty. Poznaj sprawdzony patent na idealne ciasto.Nie ma lepszego ciasta od sernika, to absolutny król wypieków. Puszyste, delikatne, idealnie wyrośnięte ciasto smakuje wyśmienicie z polewą czekoladową, malinami, wiśniami, wiórkami kokosowymi, pianką bezową, orzechami. Sernik rozpływa się w ustach również solo, bez żadnych dodatków. Puszysta masa serowa delikatna jest niczym chmurka.Niestety czasem sernik opada lub pęka w piekarniku, lub zaraz po upieczeniu. Dowiedz się, co zrobić, aby ciasto wychodziło za każdym razem. Wystarczy stosować 1 prosty trik, który sprawi, że sernik zawsze będzie doskonały.

Babciny trick na pyszne naleśniki. Koniec z gumiastym i rozpadającym się ciastem
06.05.2022 19:50 Babciny trick na pyszne naleśniki. Koniec z gumiastym i rozpadającym się ciastem

Pomysł na prosty, tani i szybki obiad lub podwieczorek? Tylko naleśniki. Delikatne, puszyste i lekkie ciasto to klucz do najsmaczniejszych naleśników, niezależnie od tego, czy podasz je na słodko, czy na słono. Poznaj babciny trik na pyszne naleśniki, wyjdą idealnie.Naleśniki to wyjątkowo proste danie, które przygotujesz na wiele sposobów. Naleśniki na słodko z serkiem waniliowym i musem owocowym lub dżemem i cukrem pudrem to moi absolutni faworyci. Tak przygotowane danie za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.Bardzo smaczne są również naleśniki przygotowane na słono, z warzywami, serem feta, kurczakiem, czy mięsem mielonym. Niezależnie od tego, czy chcesz zrobić naleśniki na słodko, czy na wytrawnie, zastosuj jeden prosty trik, który wykorzystywały nasze babcie, aby ciasto było puszyste i pełne smaku.

rabarbar
06.05.2022 19:46 Rabarbar nie dla wszystkich. Kto powinien go unikać?

Właśnie pojawił się w ogródkach i sklepach — rabarbar. Choć wiele osób go uwielbia, niestety nie jest dla wszystkich. Chodzi tu nie o smak tego warzywa, ale o skład, który może być szkodliwy przy niektórych schorzeniach. Sprawdźcie, kto powinien unikać jedzenia rabarbaru. Rabarbar przyrządza się zwykle jak owoc, ale jest warzywem. Wyjątkowym warzywem, bo wyrazistym w smaku, bardzo kwaśnym. To dlatego robi się z niego kompoty, dodaje go do ciast, deserów i mięsnych sosów. Naprawdę potrafi odmienić smak potrawy. Jednak mimo tego, że warzywo to smakuje wielu osobom, nie dla wszystkich jest ono zalecane. Co więcej, z racji na wyjątkowy skład, rabarbar należy jeść z umiarem i niezbyt często.

Kultowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Zdradzamy przepis
05.05.2022 10:11 Kultowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Zdradzamy przepis

Kultowe ciasto z rabarbarem i kruszonką jest już obowiązkowym ciastem na weekend. Delikatne, kruche, słodkie, ale i kwaśne podbija serca wszystkich łasuchów. Poznaj prosty przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką, jest idealne do kawy.Wiosna i lato to sezon między innymi na rabarbar. Kwaśne, różowe łodygi są idealnym dodatkiem do kruchych, drożdżowych i biszkoptowych ciast. Jednym z takich deserów jest właśnie ciasto z rabarbarem i kruszonką, cała blacha placka zniknie jeszcze tego samego dnia.Ciasto przygotujesz błyskawicznie, ponieważ nie wymaga ani odpoczywania, ani wyrastania. Wystarczy połączyć składniki na ciasto, kruszonkę i podsmażyć łodygi rabarbaru. Kruszonkę przygotuj na samym początku i wstaw do lodówki na czas przygotowywania ciasta, a będzie jeszcze smaczniejsza.Z rabarbaru zrobisz również wyśmienity kompot- tu poznasz przepis na kompot z rabarbaru, idealny na ciepłe i upalnie dni.

Tort bezowy Raffaello na komunię. Deser zachwyci wszystkich gości
04.05.2022 14:40 Tort bezowy Raffaello na komunię. Deser zachwyci wszystkich gości

Szukasz pomysłu na prosty, ale widowiskowy i przede wszystkim pyszny tort na komunię? Przygotuj tort bezowy Raffaello. Ciasto przekładane jest kremem z białej czekolady i serka mascarpone i udekorowane kokosowymi pralinkami, wygląda przepięknie. Poznaj przepis na tort bezowy Raffaello na komunię.Maj dla naszych dzieci jest wyjątkowym miesiącem, to właśnie teraz rozpoczyna się czas komunijny. Nie kupuj gotowego tortu, w prosty sposób upieczesz ciasto, które będzie wyglądać jak z najlepszej cukierni i będzie tak smaczne, że każdy będzie prosił o dokładkę.Pamiętaj, że beza wymaga odpowiedniego studzenia, w przeciwnym razie popęka i się pokruszy. Nigdy nie wyjmuj blatów od razu po upieczeniu. Uchyl delikatnie drzwi i pozwól im studzić się wolno, to właśnie gwałtowna zmiana temperatury może zepsuć nam delikatne bezy.

Ciasto na pierogi
04.05.2022 12:41 Czy do ciasta na pierogi trzeba dodawać jajko? Odpowiedź zaskakuje

Pierogi smakują doskonale, kiedy ich ciasto jest miękkie i delikatne. Takie uzyskamy wyłącznie wtedy, gdy zrezygnujemy z użycia jajka. Stosowany w wielu domach dodatek powoduje, że masa staje się twarda, a przygotowanie rarytasu trudniejsze. Wyjaśniamy, dlaczego tak się dzieje.Pierogi są ulubioną potrawą wielu smakoszy. Podpowiadaliśmy już jak przygotować smaczne ruskie z wybornym farszem z sera i ziemniaków. Zdradzaliśmy też niezawodną recepturę na sycący rarytas z soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami. Dziś skoncentrujemy się na tajnikach przygotowywania ciasta na pierogi.Wielu z nas uważa, że oprócz mąki i wody, na liście składników powinno znajdować się jajko. Składnik ten jak się okazuje, nie tylko spowoduje, że nawet pierogi z warzywnym nadzieniem nie będą odpowiednie dla osób na dietach roślinnych, ale też zmieni konsystencję ciasta. Niestety nie poprawi ona odbioru pierogów.

4 maja - Dzień Piekarza. Jak przygotować chleb jak z piekarni?
04.05.2022 11:13 4 maja - Dzień Piekarza. Jak przygotować chleb jak z piekarni?

4 maja obchodzimy Dzień Piekarza. Z tej okazji przygotowaliśmy przepis na domowy, chrupiący chleb, który będzie smakować jak z piekarni. Poznaj przepis na wyśmienity chleb z dodatkiem kminku, maku lub słonecznika. Podaj go z masłem, a zniknie tego samego dnia.Praca w piekarni nie jest łatwą pracą. Już poprzedniego dnia przygotowywane są wszystkie produkty i ciasto na bułki, chleb i inne wypieki, abyśmy z samego rana mogli cieszyć się ciepłym, chrupiącym pieczywem.Chleb wymaga długiego czasu przygotowywania, ciasto musi być wyrabiane kilkukrotnie, aby było idealnie miękkie. Musi również odpoczywać i rosnąć w suchym i ciepłym miejscu. Do wyrabiania domowego chleba najlepiej sprawdzą się specjalne haki, które dodatkowo spulchnią ciasto.Pieczenie bochenków również wymaga większej uwagi. Najsmaczniejszy chleb uzyskasz, kiedy będziesz stopniowo zmniejszać temperaturę pieczenia, a pod koniec spryskasz cały piekarnik i pieczywo zimną wodą- będzie wtedy chrupiące i idealnie upieczone.

Słodki deser budyniowy z kartonu po mleku. Nic się nie zmarnuje
02.05.2022 18:43 Słodki deser budyniowy z kartonu po mleku. Nic się nie zmarnuje

Deser budyniowy z truskawkami, herbatnikami i kakao to rewelacyjna niespodzianka dla najbliższych. Jako foremki użyj pustego kartonu po mleku, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Poznaj przepis na słodki deser budyniowy z kartonu po mleku.Puste kartony po mleku zawsze lądują w koszu. Możesz jednak dać im drugie życie i przygotować z ich pomocą wyjątkowo prosty i zjawiskowy deser, który posmakuje każdemu łasuchowi. Wystarczy, że z pojemnika po mleku wytniesz jedną ściankę i zrobisz małą foremkę, do której przełożysz przepyszną masę.Deser budyniowy z dodatkiem kakaowych herbatników, świeżych truskawek i prawdziwego kakao aktualnie podbija internet. Lekkie, słodkie ciastko z dodatkiem ciasteczek i przełamane owocami to absolutny hit tej wiosny, koniecznie musisz spróbować.

siostra Anastazja, ciasto
30.04.2022 13:27 Ciasto jubileuszowe według receptury siostry Anastazji. Wypiek na specjalne okazje

Chcecie zaskoczyć gości niezwykłą słodkością? Przygotujcie wyjątkowe ciasto jubileuszowe według receptury siostry Anastazji. Ten wypiek na specjalne okazje łączy w sobie wszystko, co najlepsze. Co prawda na jego przygotowanie trzeba zarezerwować trochę czasu, ale efekt jest tego wart. Na co dzień lubimy szybkie ciasta, które wystarczy tylko zmiksować i upiec. Na specjalne okazje wybieramy jednak bardziej wymyślne i wytworne wypieki. Zwykle składają się z kilku pysznych warstw, dzięki czemu nie tylko doskonale wyglądają, ale też smakują. Dziś przygotujemy wspólnie ciasto jubileuszowe według przepisu siostry Anastazji.

naleśniki
30.04.2022 12:35 Jak zrobić naleśniki bez jajek? Nie ma nic prostszego

Jak zrobić naleśniki bez jajek? Nie ma nic prostszego, a naleśniki wyjdą delikatne i elastyczne. Doskonałe w zestawieniu ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Nasz przepis z pewnością będziecie mogli wykorzystać w sytuacjach awaryjnych albo wtedy, gdy z jakichś powodów nie możecie jeść jajek. Klasyczne ciasto na naleśniki robi się, mieszając mąkę, jajka i mleko. Jednak możliwości modyfikacji tego składu jest naprawdę wiele. Tak naprawdę każdy składnik da się zastąpić innym, a niekiedy nawet go pominąć. Tak jest na przykład z jajkami, które jak się okazuje, wcale nie są konieczne, by usmażyć dobre naleśniki.