Urządzacie w najbliższym czasie rodzinną imprezę? Przygotujcie delikatny i piękny sernik z rosą. Nie ma ładniejszego ciasta na Komunię, a także na inne domowe uroczystości. Delikatny i puszysty jak chmurka, zachwyci gości i z pewnością jako pierwszy zniknie z patery.Przepisów na serniki jest mnóstwo. Różnią się rodzajem użytego sera, rodzajem ciasta użytego do przygotowania spodu albo jego brakiem. Ważne są też dodatki, a także sposób pieczenia. Choć można też przygotować sernik na zimno. Dziś prezentujemy wam przepis na jeden z bardziej efektownych serników. Znajdziecie w nim kruchy spód, delikatną masę serową i lekką piankę. Wierzch ciasta wieńczy apetyczna rosa, która pojawia się na cieście po schłodzeniu. Serdecznie polecamy ten przepis.
Wiecie już, jak zrobić cienkie i delikatne naleśniki? Jeśli nie, zaraz wam podpowiemy. Kluczowy jest bowiem jeden sekretny trik, a mianowicie ciasto trzeba przemieszać przed wylaniem na patelnię. Dzięki temu będzie napowietrzone, a naleśniki staną się puszyste i lekkie. Poznajcie dokładny przepis. Kochamy naleśniki za ich smak, uniwersalność i prostotę przygotowania. Zawsze zależy nam na tym, by wyszły cienkie i delikatne, bo wtedy są najsmaczniejsze. Jednak nie za każdym razem ta sztuka nam się udaje. W czym tkwi sekret smacznych, cienkich naleśników? Oczywiście ciasto musi mieć odpowiednią gęstość. Nie może być za gęste, bo wtedy naleśniki wyjdą grube i sztywne, ale też nie za rzadkie, bo będą się rozrywać. Poza tym przed każdym wylaniem porcji ciasta na patelnię ciasto trzeba przemieszać trzepaczką. Dzięki napowietrzeniu zyska na lekkości,
Lekkie, puszyste placki z serka wiejskiego to pomysł na wyśmienite śniadanie, obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Dodaj do nich 1 składnik, a błyskawicznie znikną z talerzy. Poznaj przepis na rozpływające się w ustach placki z serka wiejskiego.Placki z serka wiejskiego wyglądem przypominają tradycyjne racuchy, są wyrośnięte, puszyste, słodkie i pożywne. Danie jest świetną opcją zarówno na śniadanie, obiad lub podwieczorek, dzieci i dorośli pokochają placuszki od pierwszego kęsa.Do placków dodaj ekstrakt z wanilii, który kupisz w każdym sklepie i większym markecie. Ekstrakt zawiera ziarenka słodkiej przyprawy, przez co placuszki będą bardzo aromatyczne. Nie dodawaj do dania olejku wanilinowego, czyli tańszego zamiennika ekstraktu. Olejek jest sztucznym produktem, który nie przypomina w smaku prawdziwej wanilii.Placuszki podaj z ulubionymi owocami, doskonale sprawdzą się między innymi truskawki, maliny, borówki, banany, a także ulubiona konfitura z owoców. Placki możesz oprószyć również cukrem pudrem, będą słodsze i będą wyglądać bardzo apetycznie.
Ciasto bez pieczenia Twix jest pysznym połączeniem znanego batonika, herbatników i delikatnej masy na bazie śmietanki i mascarpone. Przygotowanie go jest niezwykle proste, a efekt zachwyci wszystkich gości. Tak smacznego deseru dawno nie jedliście.Ciasta bez pieczenia są idealnym rozwiązaniem, gdy nie mamy piekarnika lub nie dysponujemy czasem na pieczenie. Po pysznych przepisach na desery inspirowane batonikami 3 Bit i Milky Way czas na specjał z wykorzystaniem bogatego w karmelowy sos Twixa. Jeżeli lubicie ten smak, pokochacie tę odsłonę rarytasu.
Sernik jest wyśmienitym ciastem, które przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Pamiętając o odpowiednim sposobie pieczenia, zawsze uzyskamy puszysty i wyjątkowo smaczny deser. Samo przygotowanie deseru zajmuje tylko 10 minut. Natomiast stopniowe zmniejszanie temperatury i pozostawienie ciasta w piecu do całkowitego ostygnięcia to gwarancja sukcesu. Koniecznie sprawdźcie ten patent. Kawałek pysznego sernika do popołudniowej kawy nie musi się wiązać z długimi przygotowaniami. Z naszym nowym przepisem masę serową zrobicie ekspresowo. Nieco więcej czasu zajmie pieczenie. Sekretem sukcesu tego wypieku jest bowiem stopniowe obniżanie temperatury deseru. Sernik przygotujesz nawet w 10 minut. Do tego czasu należy doliczyć czas pieczenia i stygnięcia.
Sernik jest ulubionym ciastem wielu smakoszy. Nasz nowy przepis pozwoli wam przygotować to pyszne ciasto w kilka chwil. Wystarczy roztopić czekoladę i połączyć ją z odpowiednio przygotowanymi jajkami oraz serkiem. Spróbujcie koniecznie — ten smak zachwyci was od pierwszego kęsa.Sernik jest wypiekiem, który doczekał się wielu wyjątkowo smacznych wersji. Po recepturze na ten specjał z budyniem czy delikatną kokosową nutą przyszedł czas na wyjątkowo prosty patent, który spodoba się nie tylko amatorom białej czekolady. Kremowy i lekki deser będzie idealny do popołudniowej kawy. Spróbujecie?
Ciasto z rabarbarem to pomysł na wyśmienity i lekki placek, w sam raz do kawy. Niebiańsko puszyste ciasto wprost rozpływa się w ustach, cała rodzina będzie zachwycona. Poznaj przepis na największy wiosenny przysmak, czyli ciasto z rabarbarem.Sezon na rabarbar rozpoczyna się w kwietniu i trwa do końca czerwca. Pyszne łodygi możemy wykorzystać między innymi do ugotowania wyśmienitego kompotu, a także do ciast biszkoptowych i z kruszonką. Ciasta za każdym razem znikają błyskawicznie.Rabarbar to przede wszystkim źródło witaminy C, która wzmacnia odporność, uszczelnia żyły, a także spowalnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Rabarbat jest bogaty również w magnez, potas, żelazo.Mimo, iż roślina wykazuje wiele zdrowotnych właściwości, rabarbar zawiera również szczawiany, które są szkodliwe dla naszego organizmu, ponieważ osadzają się w nerkach. Z tego też względu nie powinniśmy przesadzać z ilością spożywanego rabarbaru, ale ciasto lub kompot w rozsądnych ilościach na pewno nam nie zaszkodzą.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne ciasto- tu poznasz przepis na placek drożdżowy z rabarbarem, truskawkami i kruszonką, palce lizać.
Chleb jest jednym z podstawowych produktów w naszej kuchni. Warto nauczyć się przygotowywać go samodzielnie. Wyjątkowo puszyste wypieki uzyskamy, korzystając z mąki pszennej wysokiego typu, która zawiera znaczną ilość glutenu. To właśnie ta substancja o odpowiadaj za strukturę chleba. Dowiedzcie się, która z mąk zawiera go najwięcej.Domowy chleb potrafi być lepszy od niejednego bochenka z piekarni. Sekretem pysznego i delikatnego w odbiorze wypieku jest odpowiedni wybór mąki, którą wykorzysta się do jego przygotowania. Sprawdźcie, na co warto zwrócić szczególną uwagę.
Galaretowiec to jedno z błyskawicznych, lekkich ciast bez pieczenia. Przygotujesz je z kilku podstawowych składników- galaretek, mleka i żelatyny. Ciasto jest słodkie, mleczne i jednocześnie bardzo owocowe. Poznaj przepis na najszybsze i najlepsze ciasto bez pieczenia, czyli kultowy galaretowiec na mleku. Ciasta bez pieczenia są doskonałym pomysłem na szybki deser dla całej rodziny lub kiedy masz ochotę na coś słodkiego do kawy. Galaretowiec to najprostsze ciasto, które przygotujesz błyskawicznie z kilku składników. Deser jest również jednym z mniej kalorycznych deserów, nie ma w nim kremów, bitej śmietany i spodu z ciastek i masła. Galaretowiec zrób w formie do keksów lub okrągłej foremce do pieczenia babki wielkanocnej, aby nadać mu ładny kształt. Do ciasta wykorzystaj ulubione galaretki, najlepiej w różnych smakach, aby galaretowiec był kolorowy i wyglądał pysznie.
Drożdżowe jagodzianki przepisu siostry Anastazji to pomysł na domowe bułeczki słodkie, które posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Puszyste, wyrośnięte ciasto i pyszne, owocowe nadzienie to pomysł na podwieczorek na słodko lub świetny dodatek do kawy i herbaty. Sprawdź, jak zrobić jagodzianki przepisu siostry Anastazji. Koniecznie pamiętaj o odstawieniu surowego ciasta w suche i ciepłe miejsce na około godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.Jagodzianki to pomysł na słodką niespodziankę dla najbliższych. Drożdżowe, puszyste, wyrośnięte ciasto w połączeniu z pysznymi jagodami to idealne połączenie. Jagodzianki przygotuj na podwieczorek lub drugie śniadanie do szkoły dla Twoich pociech, będą zachwycone.Ciasto drożdżowe wymaga odpowiedniego przygotowania. Na początku zrób zaczyn ze świeżych drożdży, dopiero później połącz je z resztą składników. Wyrobione ciasto odstaw w suche i ciepłe miejsce, aby dobrze urosło. Pamiętaj, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, a mleko musi być ciepłe, ale też nie gorące. Drożdże połączone z gorącym lub zimnym mlekiem nie urosną, ciasto nie będzie puszyste i może mieć w środku zakalec. Jagodzianki przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem, żeby nabrały ładnego koloru i udekoruj je lukrem lub cukrem pudrem.Jeśli szukasz pomysłu na bułeczki do kawy- tu poznasz przepis na cinnamon rolls, czyli pyszne, zawijane bułeczki cynamonowe, rozpływają się w ustach.
Zastanawiasz się co zrobić z ciastami, które zostały po Wielkanocy i nikt nie jest w stanie ich do końca zjeść? Z poniższym przepisem na klasyczne bajaderki zrobisz z nich prawdziwy słodki przysmak. Dzięki niemu nie zmarnują się żadne resztki, a efekt smakuje każdemu miłośnikowi słodkości. Bajaderki zostały opracowane w Warszawie w latach 20. XX wieku, aby móc spożytkować pozostałości po pracy cukierni. Do bajaderek dodaje się bowiem najróżniejsze okrawki ciast, biszkoptów czy pokruszone ciastka.
Za dużo ciasta na świątecznym stole? Obawiacie się, że zepsuje się, nim je zjecie? Część wypieków możecie zamrozić. Nasz krótki poradnik pomoże wam przedłużyć świeżość ulubionych smakołyków. Deseru z galaretką czy bezą w ten sposób nie uratujecie, ale drożdżówki już tak. Sprawdźcie, które wypieki dobrze zniosą przebywanie w chłodzie.Ciasta zagoszczą na wielu świątecznych stołach. Zdarza się, że każdy z domowników lubi inny specjał. W takiej sytuacji o zbyt dużą ilość wypieków nietrudno. Nadmiar niektórych rarytasów możemy jednak zamrozić. Podpowiadamy, które smakołyki po takim potraktowaniu nadal będą zachwycały.
Babka wielkanocna jest jednym z ulubionych wypieków wielu smakoszy. Anna Lewandowska proponuje zdrową wersję z dodatkiem rodzynek — składnika, który potrafi wywołać burzliwe dyskusje. Jego dodatek nadaje babce przyjemnej tekstury i z pewnością spodoba się nawet sceptykom. Raz spróbujecie, a zachwytom nie będzie końca.Babka wielkanocna jest obowiązkowym punktem na świątecznym stole w wielu domach. Po pysznych smakołykach od siostry Anastazji i bananowej wersji o wyrazistym smaku czas na zdrowy specjał. Anna Lewandowska proponuje pyszne ciasto z rodzynkami, które odmieni wasze spojrzenie na świąteczne wypieki. Spróbujecie koniecznie.
Wielkanoc to święta pełne symboli, które nawiązują do życia wiecznego, odrodzenia. To czas radości, odkupienia. Babka jest ciastem, które oprósz wyśmienitego smaku i wyglądu, niesie ważne przesłanie. Co symbolizuje babka wielkanocna?Babka wielkanocna pieczona w specjalnej formie z kominem to ciasto pełne symboli. Jej kształt oraz dekoracje również nie są przypadkowe i nawiązują do najważniejszego wydarzenia w religii chrześcijańskiej- Zmartwychwstania. Babeczki wielkanocne pieczone w małych formach to tradycyjny składnik święconki. Poświęcone pokarmy spożywamy na śniadanie w Wielką Niedzielę na pamiątkę zmartwychwstania Jezusa. W tym artykule dowiesz się, co jeszcze powinno znaleźć się w świątecznym koszyczku.W Wielkanoc nie może zabraknąć również rzeżuchy, która symbolizuje odrodzenie przyrody po zimie. Sprawdź, jak hodować i wykorzystać rzeżuchę w kuchni.
Dekoracje w ciastach są niezwykle ważnym elementem, sprawiają, że każde z nich wygląda niezwykle, oryginalnie i niezwykle apetycznie. Babka wielkanocna jest ciastem, które udekorujesz w bardzo prosty sposób, a efekt zachwyci wszystkich. Sprawdź, jak ozdobić babkę wielkanocną. Babka wielkanocna to jedno z tych ciast, które możesz udekorować na wiele sposobów, sprawiając, że ciasto będzie nie tylko wyśmienite, ale i będzie cieszyć nasze oczy. Dekoracje możesz dowolnie łączyć i stworzyć wyjątkowe ciasto, które swoim wiosennym i świątecznym wyglądem zachwyci wszystkich.Samo ciasto również przygotujesz na wiele sposobów- babka tradycyjna, marmurkowa, czekoladowa, cytrynowa, ajerkoniakowa to tylko niektóre z propozycji. Każda z nich ma wyjątkowy smak, jest puszysta i świetnie wyrośnięta. Babkę na Wielkanoc zawsze piecz w specjalnej formie z kominem, który nada jej idealny kształt. Jeśli jesteś na diecie, nie musisz rezygnować z tego wyśmienitego, świątecznego wypieku- tu poznasz przepis na babkę wielkanocną bez cukru. Babkę przygotujesz również w wersji bezglutenowej, jest równie pyszna i znacznie lżejsza.
Dla fana ciast i słodkości prawdopodobnie nie ma nic gorszego niż przypalony sernik - cała praca idzie w końcu na marne. Na szczęście można spróbować go uratować, poprzez odcięcie przypalonych fragmentów. W taki sposób ciasto z powrotem stanie się pyszne, a jego wygląd można ukryć pod różnymi dekoracjami. Istnieje duża szansa, że sernik jest pierwszym ciastem, o którym myśli większość Polaków w kontekście wszelakich świąt. Kultowy wypiek, rozpoznawalny dosłownie na całym świecie, zajmuje szczególne miejsce w sercach wielu ludzi. Dlatego tak wielką nieprzyjemnością jest odkrycie, że długo wyczekiwane ciasto uległo przypaleniu. Nie należy jednak w takiej sytuacji panikować, są bowiem metody na uratowanie go.
Keks siostry Anieli to doskonały pomysł na wielkanocne ciasto. Keks jest bardzo prosty, tani i szybki, a jego smak i wygląd zachwycą wszystkich miłośników słodkości. Poznaj przepis na pełen zapachu keks siostry Anieli.Keks to bardzo uniwersalne, smaczne i proste ciasto. Jest idealne zarówno na Boże Narodzenie, Wielkanoc, jak i wyśmienity deser do kawy. Wyrośnięte, puszyste ciasto z kolorowymi, słodkimi dodatkami sprawi, że cała blacha zniknie jeszcze tego samego dnia.Siostra Aniela dodaje do keksa rum i owoce kandyzowane, dzięki którym ciasto ma niepowtarzalny smak i aromat. Gotową mieszankę owoców kupisz w każdym sklepie spożywczym lub markecie, możesz również przygotować ją samodzielnie z ulubionych składników.Do keksa dodaj morele, papaję, kiwi, daktyle, pomarańcze, rodzynki. Ciasto będzie miało wtedy idealny smak i będzie wyglądać świeżo i bardzo apetycznie. Keks udekoruj lukrem lub cukrem pudrem, a na wierzch poukładaj również owoce kandyzowane.
Masz mało czasu na przygotowanie świątecznych wypieków? Mamy niezawodny przepis na ekspresową babkę wielkanocną. Zrobisz ją z kilku prostych składników, a do jej utarcia wystarczy 15 minut. Jest lekka, puszysta i bardzo smaczna. Doskonała zwłaszcza do kawy. Przy nadmiarze przedświątecznych obowiązków najlepiej sprawdzają się proste i szybkie receptury. Lubimy łatwe sałatki, mięsa, które należy wcześniej zamarynować, a także ciasta, które wystarczy tylko zmiksować. I właśnie przepis na takie ciasto prezentujemy poniżej. Spróbujcie, a na pewno się na nim nie zawiedziecie.
Mazurek wielkanocny z mlekiem w proszku i czekoladą to pomysł na wyśmienite, świąteczne ciasto. Mazurek z polewą czekoladową i dekoracją z migdałów, suszonych moreli i orzechów włoskich jest pysznym i pięknym, wiosennym ciastem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Sprawdź, jak zrobić mazurek wielkanocny z mlekiem w proszku, który w porównaniu do zwykłego mleka, daje znacznie lepszą chrupkość.Mazurek wielkanocny to tradycyjne ciasto, które podobnie jak babka wielkanocna, jest już symbolem świąt. Kruche ciasto z rantami, aksamitny, słodki krem i dekoracja w kształcie kwiatów lub bazi to niezwykły deser do kawy po wielkanocnym obiedzie. Masę z mleka w proszku przygotujesz błyskawicznie, mleko w proszku doskonale zagęszcza masę, która z dodatkiem całej tabliczki czekolady wprost rozpływa się w ustach, jest bardzo aksamitna. Ciasto po wyrobieniu koniecznie wstaw do lodówki na godzinę, a przed samym pieczeniem nakłuj widelcem i posmaruj rozmąconym jajkiem. Nakłucie ciasta sprawi, że masa się nie wybrzuszy pod wpływem wysokiej temperatury. Dzięki jajku natomiast ciasto będzie pięknie zarumienione.Szukasz pomysłu na mazurek wielkanocny? Doskonałą propozycją jest również mazurek z kremem budyniowym i owocami, a także tradycyjne ciasto z masą kajmakową.
Podajemy wam doskonały przepis na niebanalne ciasto majonezowe w sam raz na Wielkanoc. Będzie stanowić słodkie uzupełnienie świątecznego stołu. Jest proste do przygotowania, niesłychanie puszyste i wilgotne. A za całym tym sukcesem stoi zaskakujący składnik. Typowe, wielkanocne ciasta to mazurki, baby i serniki. Jednak oprócz nich można też przygotować inne smakołyki. Ważne by były proste i szybkie do zrobienia i nas nie zawiodły. Takim wypiekiem z pewnością będzie nasze ciasto majonezowe. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i upiec, a efekt jest niezwykle puszysty i smaczny.
Chcecie zaskoczyć gości? Przygotujcie wybitny wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami. Czeka was prawdziwa eksplozja smaku, bo ciasto wprost rozpływa się w ustach i jest pyszne. Będzie doskonałą odmianą od typowych, wielkanocnych wypieków. Na wielkanocnym stole zwykle stawiamy drożdżową babę. Pięknie wygląda, ale też lubimy jej tradycyjny smak. Jednak z ciasta drożdżowego można przygotować nie mniej efektowny, wielkanocny wypiek. Jest nim wieniec, który można nadziać pysznym farszem lub dżemem. My sięgnęliśmy jednak po aromatyczne, mrożone maliny i białą czekoladę.
Babka drożdżowa jest specjałem, którego według wielu smakoszy nie może zabraknąć w święta. Pochodzący z Lubelszczyzny przepis na ten rarytas zakłada dodanie do niego jabłek, dzięki czemu staje niezwykle wilgotna i aromatyczna. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, a smakuje wyśmienicie. Koniecznie spróbujcieBabka drożdżowa obok paschy i mazurka jest jednym z popularniejszych słodkich wypieków wielkanocnych. Warto sięgnąć po regionalną recepturę na ten klasyk z dodatkiem słodkich jabłek. Owoce nadadzą ciastu przyjemnej konsystencji i sprawią, że babka na długo pozostanie w waszej pamięci.
Planujecie upiec na święta sernik? Sprawdźcie, dlaczego warto dodać do sernika rodzynki. Zaskakujących zalet jest kilka i z pewnością was zachwycą. Wśród waszych gości też na pewno znajdzie się wielu zwolenników tego słodkiego i zdrowego dodatku. Dodawanie rodzynek do ciast, a zwłaszcza do sernika ma swoich wielbicieli i przeciwników. Niektórzy nie wyobrażają sobie masy serowej, bez tego słodkiego dodatku. Za jego sprawą sernik zyskuje bowiem na apetycznym wyglądzie. Jednak są też tacy, którzy omijają rodzynki lub wręcz wydłubują je z ciasta. Być może przekonają się do tych bakalii, gdy poznają ich zalety.
Biszkopt stanowi podstawę wielu deserów przekładanych kremami. Ewa Wachowicz wzbogaca skład tego delikatnego ciasta o łyżkę oliwy z oliwek. Dzięki temu staje się ono puszyste i lekkie niczym chmurka. Taki specjał przełożony masą śmietanową skradnie serce każdego łasucha. Spróbujecie?Biszkopt występuje w wielu wariantach. Zdradzaliśmy wam już jak zrobić orzeźwiającą cytrynową wersję i niezwykle smaczną kompozycję z galaretką. Tym razem proponujemy wam niezawodną recepturę Ewy Wachowicz na specjał nasączany amaretto, przełożony kawową masą śmietanową z dodatkiem dżemu malinowego. Skusicie się?
Sernik jest jednym z tych deserów, po które każdy sięgnie z ochotą. Wiedeński specjał w wykonaniu Ewy Wachowicz będzie naprawdę delikatny i przyjemnie wilgotny. Wszystko za sprawą pieczenia w kąpieli wodnej, które sprawia, że ciasta wręcz rozpływają się ustach. Koniecznie podajcie go na świątecznym stole.Sernik jest lubianym przez wielu smakoszy rarytasem. Po wskazówkach dotyczących wyboru sera do jego przyrządzenia oraz podpowiedziach co zrobić, aby wyszedł puszysty, zdradzamy recepturę na wyśmienity sernik wiedeński wprost od kulinarnego autorytetu — Ewy Wachowicz. Tak przyjemnego w odbiorze ciasta jeszcze nie próbowaliście.
Babka wielkanocna piaskowa z prażonymi migdałami i skórką cytrynową to pomysł na pyszne ciasto o wyjątkowym smaku. Babka jest puszysta i dobrze wyrośnięta, a udekorowana cukrem pudrem lub lukrem wygląda zjawiskowo. Poznaj przepis na babkę wielkanocną piaskową. Babka wielkanocna piaskowa z migdałami, skórką cytrynową i cukrem wanilinowym to pyszne, puszyste ciasto, które przygotujesz w bardzo prosty sposób. Babka to ciasto, które nie tylko pięknie wygląda na wielkanocnym stole, ale i smakuje rewelacyjnie. Gdy babka ostygnie, udekoruj ją cukrem pudrem lub lukrem. Lukier będzie potrzebował kilku minut, żeby zgęstniał i stworzył słodką polewę. Babkę piaskową zawsze piecz w piekarniku z wyłączonym termoobiegiem, który niepotrzebnie wysuszy ciasto. Babkę piecz do suchego patyczka, około 40-45 minut.Jeśli szukasz pomysłu na pyszne ciasto na Wielkanoc- tu poznasz przepis na wyśmienity i prosty mazurek z kajmakiem.
Nie wszyscy smakosze wiedzą, jakie święto dzisiaj obchodzimy. A 12 kwietnia przypada Międzynarodowy Dzień Czekolady. Z tej okazji prezentujemy przepis na szałowe ciasto czekoladowe. Bo chyba nie ma lepszego sposobu, by uczcić to święto, niż upiec pyszne ciasto i zjeść je z najbliższymi. Czekolada należy do najzdrowszych słodyczy. Jest co prawda słodka i zawiera sporo tłuszczu, jednak dostarcza też wielu cennych składników. Wśród nich magnez, żelazo, potas, cynk, miedź i mangan. Dzięki zawartym składnikom czekolada poprawia nastrój, zwiększa odporność, poprawia krążenie, dodaje energii. Poza tym czekolada jest bogata w polifenole, a więc składniki, które mają działanie przeciwutleniające. Za ich sprawą słodycz ta chroni przed chorobami nowotworowymi i opóźnia starzenie się organizmu. Warto przy okazji dodać, że zdrowotne zalety czekolady wiążą się z zawartym w niej kakao. Im więcej czekolada go zawiera, tym jest wartościowsza. Przy okazji zawiera też mniej cukru, co również jest korzystne dla naszego organizmu.
Myślisz, że o zastosowaniu majonezu wiesz już wszystko? Przetestuj majonez w kilku wariantach, a odkryjesz, że to założenie musisz ponownie rozważyć. Majonez wysokiej jakości sprawi, że odkryjesz zupełnie nowe oblicze tego sosu. Dopełnisz nim nie tylko zimne i wytrawne dania, ale też potrawy na ciepło czy desery.