Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Czosnek

Czosnek

Bób w przepysznej odsłonie
22.07.2022 18:27 Przepyszny bób z koperkiem i czosnkiem. Momentalnie znika z talerzy

Przedstawiamy przepis na przepyszny bób z koperkiem i czosnkiem. Momentalnie znika z talerzy, bo jest wyjątkowo smaczny i aromatyczny. A wszystko za sprawą kilku dodatków. Przygotuj bób w ten sposób choćby dziś, a wszyscy się nim zachwycą. Będzie doskonały na przekąskę czy jako letni obiad. Bób jest letnim przysmakiem, który niektórzy zjadają całymi miskami. Rzeczywiście jego smak jest przyjemny i bardzo wciągający. Można go jeść niczym chipsy, oglądając film albo zastąpić nim obiad w upalny dzień. Takim uznaniem cieszy się klasyczny, ugotowany bób. A pomyślcie, co będzie, jeśli przygotujecie bób z koperkiem i czosnkiem? Temu przysmakowi nikt się nie oprze, bo jego smak i aromat został wzmocniony wyjątkowymi dodatkami. A przygotowanie zajmie tylko 5 minut więcej czasu.

kotlety z kalafiora
19.07.2022 22:13 Kuroń pokazał jak zrobić kotlety z kalafiora. Patent nie ma sobie równych

Jakub Kuroń pokazał jak zrobić kotlety z kalafiora. Niektórzy mogą być zaskoczeni tą potrawą, jednak jego patent nie ma sobie równych. Kotlety są delikatne, miękkie w środku i chrupiące z wierzchu. Zupełnie tak, jak ulubione schabowe czy mielone. A jednak nie ma w nich ani grama mięsa. Co najbardziej lubicie w kotletach? Z pewnością chrupiącą panierkę i fakt, że robi się je szybko i prosto. Tak jest ze schabowymi, z mielonymi i tak jest z kotletami z warzyw. Dziś bierzemy na tapetę kotlety z kalafiora. Wszak warzywo to można teraz kupić niemal wszędzie i po niezłej cenie. A więc zapraszamy do kuchni.

pieczone ziemniaki
16.07.2022 21:06 Chrupiące ziemniaki pieczone w niesamowitym włoskim stylu. Idealnie dobrane przyprawy podkręcą ich smak

Sprawdźcie, jak zrobić chrupiące ziemniaki pieczone w niesamowitym włoskim stylu. Idealnie dobrane przyprawy podkręcą ich smak, ale ważne jest też kilka czynności przed wstawieniem ich do piekarnika. Tak przygotowane ziemniaki będą wybornym dodatkiem do pieczonych, obiadowych mięs. Choć zwykle do obiadu serwujemy ziemniaki gotowane, to pieczone ziemniaki biją je na głowę smakiem. Mają zwykle zrumienioną skórkę, a dodatek ziół i przypraw czyni z nich prawdziwy przysmak. Można jeść je same, bez żadnych dodatków.Dziś powiemy wam, na co zwrócić uwagę, by pieczone ziemniaki wyszły idealne. Po pierwsze trzeba wybrać odpowiednie ziemniaki. Najlepsze będą typu B, czyli uniwersalne, takie jak odmiany Irga czy Irys. Zobaczcie, jak je przygotować.

ogórki kiszone
16.07.2022 20:17 Klaudyna jest mistrzynią robienia ogórków kiszonych. Wyjawiła, co dorzuca do słoika

Klaudyna jest mistrzynią robienia ogórków kiszonych. Wyjawiła, co dorzuca do słoika. Dorzućcie i wy do nastawianych ogórków liście porzeczki lub wiśni oraz po listku dębu, a zwiększy się szansa, że i wasze kiszone wyjdą idealne. A z pewnością zyskają na smaku i trwałości. Co jest podstawą udanych ogórków kiszonych? Oczywiście jakość samych ogórków. Nie ma co ukrywać, że ze słabej jakości surowca, wyjdzie dobry produkt. Tak więc wybierajcie twarde i jędrne ogórki najlepiej od zaufanego sprzedawcy. Przenawożone ogórki nie tylko nie wychodzą smaczne, ale też szybko robią się w kiszonce miękkie. Zwróćcie również uwagę, by ogórki były dość małe i miały regularny kształt. Nie chodzi tu o walory estetyczne, ale o możliwość lepszego upchania ogórków w słoiku. A tylko ścisło ułożone ogórki nie będą pływać po powierzchni zalewy. Od tego bowiem już tylko chwila do pojawienia się na ich powierzchni pleśni. Do nastawianych, kiszonych ogórków dodajcie też czosnek, koper i chrzan, a także kilka liści, o których wspomina Klaudyna. Są to liście porzeczki i wiśni, które nadają ogórkom kiszonym ciekawego smaku, a także liście dębu, zwiększające trwałość przetworów.

siostra Anastazja, ogórki kiszone
15.07.2022 16:46 Siostra Anastazja wyjawiła przepis na ogórki kiszone. Ma złotą zasadę

Siostra Anastazja wyjawiła swój najlepszy przepis na ogórki kiszone. Ma złotą zasadę, którą kieruje się, gdy myśli o ich nastawieniu. Ogórki na przetwory zawsze kupuje u zaufanych i sprawdzonych sprzedawców. Wtedy ma pewność, że nie będą przenawożone i z większym prawdopodobieństwem wyjdą chrupiące i smaczne. Ogórki kiszone to jeden z tych przetworów, który nadal robi się w wielu domach. Dlaczego? Trudno kupić tak smaczne ogórki, jak te nastawione własnoręcznie. Oczywiście czasami nie wychodzą idealne, ale na to siostra Anastazja ma kilka rad. Przede wszystkim ogórki na przetwory, podobnie zresztą, jak i inne warzywa i owoce, warto kupić u zaufanego sprzedawcy. Takiego, który zwykle ma towar wysokiej jakości, nie nadużywa nawozów i przestrzega karencji po opryskach. Dobry surowiec daje dużą szansę na udany produkt. Oczywiście ważne jest też, by słoiki, w których umieszczamy ogórki do kiszenia, były czyste i nieuszkodzone. Trzeba je dokładnie umyć i wyparzyć, a wcześniej przejrzeć, by nie miały wyszczerbień i pęknięć. Pokrywki również powinny być nieuszkodzone, bez śladów rdzy i wyparzone. Teraz wystarczy skorzystać ze sprawdzonego przepisu i ogóreczki powinny wyjść, jak trzeba.

czosnek
14.07.2022 22:51 Przepis na kiszony czosnek. Bomba witamin w słoiku

Poznajcie prosty i sprawdzony przepis na doskonały, kiszony czosnek. Jest on prawdziwą bombą witaminową w słoiku. Można go jeść na przekąskę, a także dodawać do różnych potraw. Charakteryzuje się nieco łagodniejszym smakiem, niż surowe ząbki, za to jego wartość odżywcza i zdrowotna jest nawet wyższa. Najczęściej kisimy ogórki i kapustę, ale w ten sposób przetwarzać można różne produkty. Wśród nich jest wiele warzyw i owoców, a także grzyby. Dziś zajmiemy się jednak kiszeniem czosnku. Pewnie nie raz wyjadaliście go z kiszonych ogórków i przyznacie, że jest bardzo smaczny i aromatyczny. Czemu więc nie nastawić słoiczków z samym czosnkiem?

pierogi
12.07.2022 14:13 Pierogi z mięsem, kapustą, czy ruskie? Jest 100 razy lepsza opcja, w roli głównej uwielbiany smakołyk Polaków

Jakie pierogi najczęściej goszczą na waszych stołach — z mięsem, z kapustą, czy ruskie? Mamy dla was sto razy lepszą propozycję na lato. W roli głównej pojawi się uwielbiany smakołyk Polaków, czyli bób. I właśnie z niego zrobimy wyborny, sezonowy farsz do pierogów. Zachwyci was niezwykłym kolorem i doskonałym smakiem. Z pewnością przygotujecie te pierogi jeszcze nie raz. Pierogi są doskonałym daniem, które z pewnością jedlibyśmy częściej, gdyby tylko ich przygotowanie było mniej czasochłonne. Niestety jest przy nich trochę pracy, bo trzeba najpierw zrobić farsz, potem ciasto, a na końcu uformować z nich pierogi. Ale co zrobić, jak się lubi pierogi, to nie ma innego, lepszego rozwiązania niż po prostu je zrobić. Bo trzeba przyznać, że nawet najmniej udane domowe pierogi smakują zwykle o niebo lepiej od tych kupnych. Zawsze jednak możecie rozłożyć sobie przygotowanie pierogów w czasie. Farsz można bowiem zrobić dzień wcześniej i trzymać go w lodówce. Dziś zaskoczymy was z pewnością zielonym farszem przygotowanym z bobu. Wygląda nadzwyczajnie i tak też smakuje. Zielone nadzienie wzbogaciliśmy bowiem podsmażoną cebulką, serem feta i koperkiem.

ogórki kiszone
11.07.2022 18:02 Idealnie chrupkie ogórki kiszone bez dodatku chrzanu. Zastąpisz go wyjątkowym składnikiem

Jak zrobić idealnie chrupkie ogórki kiszone bez dodatku chrzanu? W sumie nie ma problemu, bo zastąpisz go wyjątkowym składnikiem, którym jest gorczyca. Poznaj też inne, skuteczne zamienniki chrzanu, które doskonale sprawdzą się w kiszonkach i są łatwo dostępne. Nastawienie ogórków do kiszenia jest bardzo proste. Wystarczy nimi napełnić słoik, dodać czosnek, koper i chrzan i zalać wszystko solanką. Co, jednak jeśli nie mamy jednego z tych składników, np. chrzanu? Czy kiszonka ma szansę wyjść dobra, czy jednak zrezygnować z jej robienia?

czosnek
09.07.2022 20:27 Prosty sposób na kiszony czosnek. Warto mieć go w swojej spiżarni

Czosnek jest zdrową, pełną cennych składników odżywczych rośliną o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Tym z was, którzy nie lubią jego smaku, ale i entuzjastom, polecamy wyjątkowy przepis na kiszoną wersję warzywa. Warto przygotować zapas i dodawać do potraw. Koniecznie spróbujcie. Kiszony czosnek jest znacznie łagodniejszy w smaku niż surowy. Jeżeli więc mimo dobroczynnych właściwości tego warzywa nie jesteście go w stanie zjeść na czczo — ten sposób może być dla was. Dodajcie go do sałatek lub wykorzystajcie do przygotowania prostych bagietek czosnkowych z masłem. Będzie pysznie.

Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty
03.07.2022 11:19 Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty

Czosnek - warzywo niezastąpione w kuchni. Obieranie czosnku jest żmudnym i czasochłonnym zajęciem, ale istnieją również sposoby na przyspieszenie tego procesu. Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty.Czosnek wykorzystuję w kuchni niemal do każdego dania. Doskonale wzbogaca smak zup, makaronów, zapiekanek, mięsa. Przygotujemy z niego również aromatyczny sos i masło czosnkowe, które jest genialnym dodatkiem do pieczonych ziemniaków i steków wołowych.Czosnek, oprócz smaku, ma również wiele cennych właściwości. Przede wszystkim działa jak naturalny antybiotyk- ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Warzywo to również źródło wielu cennych witamin i przeciwutleniaczy, dlatego powinniśmy na stałe wprowadzić go do naszej diety.Obieranie ząbków czosnku jest jednak dość czasochłonne, ale są na to skuteczne sposoby. Dzięki kilku prostym trikom pozbędziemy się skórki błyskawicznie, bez żmudnego obierania. Dowiedz się, jak czosnek obierają szefowie kuchni.Jeśli masz w domu kawałek czerstwego chleba, nie wyrzucaj go- tu poznasz przepis na zapieczony chlebek czosnkowy, jest idealnym dodatkiem do zup kremów, sałatek, a także na szybką i pyszną przekąskę.

karkówka
25.06.2022 22:01 Doskonała marynata do karkówki z grilla. Rodzinna uczta jak z najlepszych restauracji

Planujesz w najbliższym czasie ucztę w plenerze? Z pewnością nie obędzie się bez grilla i karkówki. Dlatego podamy ci przepis na doskonałą marynatę do karkówki z grilla. W dużej mierze za jej sprawą rodzinna uczta uda się jak w najlepszej restauracji.Maj to czas, kiedy szczególnie lubimy grillować. Oczywiście, jeśli dopisze pogoda. Jesteśmy stęsknieni za smakiem aromatycznych potraw z rusztu i jeszcze nie jesteśmy nimi przesyceni. Na grillu najchętniej przyrządzamy mięsa, kiełbaski i kaszankę. Rzadziej sięgamy po ryby, warzywa i sery. Jednak prawdziwym przebojem jest zawsze karkówka. Mięso to smakuje zazwyczaj doskonale. A gdy jeszcze przed pieczeniem odpowiednio je zamarynujesz, nikt mu się nie oprze.

chłodnik
24.06.2022 16:18 Letni chłodnik z fit twistem. Smaku nadają mu sezonowe warzywa

Jakie danie przygotować na dzisiejszy upał? Proponujemy doskonały chłodnik z fit twistem. Smaku nadają mu sezonowe warzywa, zblendowane awokado oraz pokrojony w paski ogórek. Całość jest lekka, przepyszna i pełna składników odżywczych. Gwarantujemy, że ta nieziemska zupa podbije podniebienie każdego.Chłodnik jak sama nazwa wskazuje, jest zupą serwowaną na zimno. U nas największą popularnością cieszy się chłodnik litewski, którego podstawą jest botwina. Jednak do przygotowania chłodników można wykorzystać także inne warzywa, a nawet owoce.Dziś zapraszamy was na chłodnik z fit twistem, czyli z dodatkiem orzeźwiającego ogórka. Innym niezwykle ważnym składnikiem tej zimnej zupy jest awokado. Zawiera ono dużo cennych tłuszczów, a także witamin i soli mineralnych. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.

Zaskakujący przepis na kiszoną kalarepę
18.06.2022 20:16 Zaskakujący przepis na kiszoną kalarepę. Zdetronizuje ogórki i cukinię

Próbowaliście już kiszonej kalarepy? Słodkie warzywo zazwyczaj po prostu chrupiemy lub dodajemy do surówek. Okazuje się, że poddane fermentacji nabiera jeszcze więcej smaku. Jest przy tym bardzo zdrowe. Koniecznie spróbujcie — posmakuje wam bardziej niż ogórki czy cukinia. Kiszona kalarepa będzie doskonałą przekąską czy dodatkiem do obiadu. Dla wielu smakoszy z pewnością okaże się smaczniejsza od fermentowanych ogórków czy cukinii. Przygotowanie jest równie proste. Warto spróbować.

chłodnik
17.06.2022 20:58 Chłodnik litewski zdetronizowany. Ogórkowy zachwyci nawet największych sceptyków

Ogłaszamy, że popularny chłodnik litewski został właśnie zdetronizowany. Jego miejsce zajął chłodnik ogórkowy, który zachwyci nawet sceptyków. Jego podstawowymi składnikami są mleczny napój fermentowany oraz świeże ogórki. Smak całości dopełnia czosnek i koperek. Przygotowanie tego dania jest proste i szybkie. Przekonajcie się o tym sami.Chłodniki to zupy idealne na upał. Są lekkie i serwuje się je na zimno, dzięki czemu w gorący dzień po prostu chce się je jeść. Najpopularniejszym chłodnikiem jest niewątpliwie litewski. Przygotowuje się go z dodatkiem botwinki lub buraka, dzięki czemu ma apetyczny, różowy kolor. Jeśli jednak nie przepadacie za buraczanym smakiem lub po prostu chcecie przygotować chłodnik szybciej, zróbcie chłodnik ogórkowy. Tu nie trzeba nic gotować, chyba że dodatki, które oczywiście nie są obowiązkowe.

fasolka szparagowa
12.06.2022 18:00 Wyborna fasolka szparagowa z sezamem. Lepszej nie jadłaś

Naszą propozycją na dziś jest wyborna fasolka szparagowa z sezamem. Ręczymy, że lepszej nie jedliście. A gdy jej raz spróbujecie, oniemiejecie z zachwytu i dojdziecie do wniosku, że zasmażka z bułki tartej jest już przeżytkiem. Pamiętajcie też, że w sezamie kryje się nie tylko smak, ale też moc zdrowia. Fasolka szparagowa jest jednym z tych warzyw, na które czeka się długie miesiące. Choć można ją kupić w wersji mrożonej, to jednak świeża smakuje nadzwyczajnie. Gotowaną można podać do obiadu, ale latem często jemy ją w ramach lekkiego posiłku czy na przekąskę. Gotowaną fasolkę zwykle polewamy tartą bułką zrumienioną na maśle. Jednak po pierwsze jest to dość kaloryczna i tucząca polewka. Po drugie wielu osobom już się znudziła. Dlatego mamy dla was dobre rozwiązanie — podajcie fasolkę szparagową z aromatyczną polewą z dodatkiem sezamu.

Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi i jak go przygotować?
09.06.2022 12:56 Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi i jak go przygotować? Zdradzamy najlepsze patenty

Czosnek niedźwiedzi jest niezwykle smaczną i aromatyczną rośliną z wyglądu przypominającą konwalię. Zioło charakteryzuje się też licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Podpowiadamy jak wykorzystać je w kuchni. Zastosowań jest co najmniej kilka, a jednym ze smaczniejszych będzie pesto. Czosnek niedźwiedzi jest cennym składnikiem w kulinariach. Choć nie można go zbierać w lasach, dozwolone jest jego hodowanie w przydomowym ogródku. Warto się o to pokusić — z naszą instrukcją na pewno się uda. My tymczasem zdradzamy, dlaczego warto po niego sięgać i jak najlepiej go wykorzystać, gdy już wpadnie w nasze ręce.

sos tzatziki
08.06.2022 12:05 Niezwykły sos tzatziki z dodatkiem kalarepy. Zapomnij o ogórkach

Sos tzatziki najpopularniejszy jest w Grecji, ale zna i lubi go już cały świat. Jest prosty w przygotowaniu i pełen smaku. Dziś podamy wam przepis na niezwykły sos tzatziki. Zrobimy go bowiem z dodatkiem kalarepy zamiast świeżych ogórków. Jego lekko pikantna nuta doda smaku kanapkom i grillowanym mięsom. Do przygotowania sosu tzatziki używa się świeżych ogórków, czosnku i jogurtu naturalnego. Całość doprawia się sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Można też do niego dodać posiekaną, świeżą miętę, koperek lub szczypiorek. A wiecie, że sos tzatziki można zrobić na bazie kalarepy? Jest równie chrupiąca, jak ogórek, ale zamiast orzeźwiającego aromatu ma lekko pikantny smak. Doskonale będzie więc pasować do pieczonych mięs i drobiu. Koniecznie przetestujcie tę recepturę.

Jak przygotować kiszone szparagi?
07.06.2022 14:56 Jak przygotować kiszone szparagi? Lepsze nawet od ogórków

Kiszone szparagi stanowią nietypowy, choć wyjątkowo smaczny rarytas, na który warto się skusić. Można go podać zarówno do sałatek czy kanapek, jak i do obiadu. Przygotowanie jest bardzo proste, a smak jest jeszcze lepszy niż w przypadku kiszonych ogórków. Skusicie się? Szparagi są sezonowym warzywem, które smakuje doskonale pod wieloma postaciami. Proponowaliśmy wam już ich smaczną wersję z grilla, a także podpowiadaliśmy, że obłędnie smakują z jajkiem sadzonym. Dziś pokażemy wam jak zamknąć ten pyszny smak w słoiku.

bitki wołowe
05.06.2022 15:07 Tradycyjny przepis na miękkie i kruche bitki wołowe

Poznajcie tradycyjny przepis na miękkie i kruche bitki wołowe. Urzekną was pełnym smakiem i aromatem i tym, że będą się rozpływać w ustach. Podajecie je z ugotowanymi i wytłuczonymi ziemniakami i z kiszonym ogórkiem lub z surówką z kiszonej kapusty. Klasyczny obiad dla całej rodziny jest bardzo prosty do zrobienia. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, a w twojej lodówce lub zamrażarce czeka ładny kawałek wołowiny, wybór jest oczywisty. To mięso doskonale nadaje się do duszenia. Tylko wtedy zyskuje wyjątkową miękkość i kruchość, a jego smak doskonale się rozwija. Czas więc zrobić bitki wołowe.

słone paluszki
02.06.2022 17:44 Banalna przekąska, czyli paluchy z ciasta do pizzy. Idealna na imprezę

Często kupujesz słone paluszki? Nie musisz już chodzić po nie do sklepu. Powiemy ci, jak samemu zrobić wyśmienite paluchy z ciasta do pizzy. Ta banalna przekąska będzie idealna na imprezę czy posiadówkę przed telewizorem. A jej przygotowanie zajmie ci dosłownie kilka minut.Na przekąski mamy zwykle ochotę w towarzystwie lub gdy zajmujemy się czymś mało absorbującym. Z przyjemnością chrupiemy wtedy chipsy, orzeszki, chrupki i paluszki. Jeśli jednak nie macie ochoty na wcześniejsze bieganie do sklepu, proste przekąski możecie przygotować własnoręcznie. Dziś proponujemy wam zrobić paluchy z ciasta do pizzy. Ciasto na pizzę możecie kupić gotowe lub zrobić je samodzielnie. Pokrójcie je w cienkie paski, zawińcie na szpadki do szaszłyków z ulubionymi dodatkami i pieczcie. Ta przekąska was zachwyci.

Jak odróżnić czosnek polski od chińskiego?
01.06.2022 11:24 Jak odróżnić czosnek polski od chińskiego? Wystarczy spojrzeć na 1 szczegół

Czosnek ma charakterystyczny smak, który nie każdemu odpowiada. Chińska odmiana jest jednak nieco łagodniejsza niż rodzima. Jeśli w sklepie nie ma informacji o kraju pochodzenia, jedno spojrzenie na warzywo wystarczy, by dowiedzieć się, z jakim produktem mamy do czynienia. Każdy z nich ma bowiem inny kolor osnówki. Czosnek jest wyrazistą przyprawą, która sprawdzi się w niejednym daniu czy dodatku — od prostego ziemniaczanego purée, po aromatyczne masło, idealne do kotletów de volaille. Zakup smacznej główki nie jest jednak tak prosty, jak mogłoby się wydawać. Bez odpowiedniej wiedzy czasami można się pogubić. W dobie powszechnej dostępności produktów z całego świata — nierzadko w niskich cenach — znalezienie najwyższej jakości wyrobów bywa trudne. Czosnek może zawierać nawet 200 różnych związków leczniczych. Warto więc poświęcić czas, by znaleźć możliwie najlepszy egzemplarz. Naszym zdaniem rodzimy produkt ma mnóstwo zalet.

Ewa Wachowicz, czosnek
23.05.2022 13:28 Niebanalny czosnek do smarowania kanapek. Pyszne smarowidło na pieczywo od Ewy Wachowicz

Zdradzimy wam dziś przepis Ewy Wachowicz na niebanalny czosnek do smarowania kanapek. By zrobić przepyszne smarowidło, wystarczy obrać ząbki czosnku, zalać je olejem i gotować 40 minut. Tak przygotowany czosnek można też dodać do sałatek. Będzie łagodniejszy w smaku.Wiele osób nie wyobraża sobie potraw bez dodatku czosnku. Jest on na tyle smaczny i aromatyczny, że mięso czy warzywa za jego sprawą zyskują nowy wymiar. Do tego jest szalenie zdrowy — m.in. działa bakterio i wirusobójczo i zwiększa odporność organizmu. Niestety ma jeden mankament — po jego zjedzeniu zioniemy niemiłą wonią. Najmocniejszy zapach zostawia po sobie świeży czosnek, ten przetworzony jest nieco łagodniejszy. Dlatego nasza dzisiejsza propozycja będzie idealnym rozwiązaniem dla miłośników czosnku. Czosnek wg przepisu Ewy Wachowicz będzie doskonałym dodatkiem do kanapek i sałatek. Na kanapkach można go rozsmarować, bo jego ząbki są bardzo miękkie. Można go też pokroić w plasterki — jak kto lubi.

smażona wątróbka
22.05.2022 20:52 Niezwykle chrupiąca wątróbka w cieście. Każdy kęs jest idealny

Naszą dzisiejszą propozycją jest niezwykle chrupiąca wątróbka w cieście. Każdy jej kęs jest idealny. W czym tkwi tajemnica tej potrawy? Wątróbka jest obtoczona w majonezowym cieście i usmażona, dzięki czemu łączy w sobie aksamitny, soczysty miąższ z chrupiącym wierzchem. Po prostu zachwyca smakiem.Wątróbka jest jednym z najpopularniejszych podrobów. Odznacza się delikatnością, miękkością i soczystością. Oczywiście pod warunkiem, że jest odpowiednio przyrządzona. Zazwyczaj smaży się ją i dusi z dodatkiem cebuli, ewentualnie też jabłka. Dziś proponujemy odmienić wątróbkę przez obtoczenie jej w cieście. Dzięki temu złagodnieje jej charakterystyczny, podrobowy smak, a całość zamieni się w niezwykle smaczne danie. Jak zrobić chrupiącą wątróbkę w cieście?Składniki:50 dag wątróbki wieprzowej3 jajka5 łyżek mąki pszennej4-5 łyżek majonezu1 łyżeczka czosnku granulowanegosól, pieprzolej do smażenia

chłodnik
21.05.2022 19:05 Orzeźwiający i pyszny chłodnik z rzodkiewką. Prawdziwy smak lata

Jest wiosna, ale temperatury już wakacyjne. Może więc skusicie się na orzeźwiający i pyszny chłodnik z rzodkiewką? Poczujecie w nim prawdziwy smak lata. Sięgnijcie po chrupiącą, pikantną rzodkiewkę i z jej dodatkiem przygotujcie w 20 minut ekspresową zupę. Chłodniki największym powodzeniem cieszą się w upały. Te zupy są lekkie, a podane na zimno doskonale chłodzą i orzeźwiają. Są więc wprost stworzone na ciepłe dni. Można je jeść na obiad czy na przekąskę.Chłodniki zwykle bazują na mlecznych napojach fermentowanych, takich jak zsiadłe mleko, maślanka, kefir, jogurt naturalny. Poza tym dodaje się do nich botwinkę, rzodkiewki, ogórki, szczypiorek, koperek. Dzięki nim pachną i smakują latem.

Czosnkowe placki ziemniaczane - o niebo lepsze od klasycznych. Każdy będzie błagał o przepis
16.05.2022 19:20 Czosnkowe placki ziemniaczane - o niebo lepsze od klasycznych. Każdy będzie błagał o przepis

Czosnkowe placki ziemniaczane są doskonałym pomysłem na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny. Placki są wyraźne, pełne smaku i aromatu, a podane z posiekanym szczypiorkiem błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj przepis na czosnkowe placki ziemniaczane, są o niebo lepsze od klasycznych.Placki ziemniaczane są genialne, jednak mogą być jeszcze smaczniejsze, kiedy przygotujesz je z czosnkiem. Kilka ząbków dodanych do masy sprawi, że danie będzie wyraźne w smaku i bardzo aromatyczne. Placki koniecznie podaj z kleksem śmietany i posiekanym szczypiorkiem.Do placków wykorzystaj ziemniaki zeszłoroczne lub mączne, o niskiej zawartości wody. Do młodych i wodnistych odmian należy dodać o wiele więcej mąki, a przygotowana masa i tak może się rozwarstwić podczas smażenia.Placki są rewelacyjnym pomysłem na obiad lub podwieczorek, nie ma chyba osób, które nie przepadałyby za placuszkami delikatnymi w środku z chrupiącą, złocistą skórką. Placki po usmażeniu koniecznie przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu, będą o wiele mniej kaloryczne.Szukasz pomysłu na pyszne, lekkie danie z czosnkiem? Tu poznasz przepis na rzodkiewki na ciepło z czosnkiem i natką pietruszki, idealne na kolację.

Pieczony kurczak
13.05.2022 16:27 Delikatny i lekki fit przepis na pieczonego kurczaka. Zdrowo i smacznie

Poznajcie delikatny i lekki fit przepis na pieczonego kurczaka. Będzie zdrowo, smacznie i bez nadmiaru kalorii. Filet kurczaka zamarynujcie wcześniej w jogurcie i obtoczcie w płatkach kukurydzianych. Wyjdzie soczysty i chrupiący niczym smażony, jednak bez dodatku tłuszczu. Kurczak na obiad to zawsze dobra propozycja. A gdy zamiast smażyć, upieczecie go w piekarniku, będzie to bardzo dobry pomysł na danie główne. Tak przygotowane mięso jest mniej kaloryczne i lekkostrawne, a smakuje wyśmienicie. Skorzystajcie z naszego przepisu.

hummus
12.05.2022 22:54 13 maja - Międzynarodowy Dzień Hummusu. Błyskawiczny przepis na pastę z ciecierzycy

13 maja przypada Międzynarodowy Dzień Hummusu. Z tej okazji prezentujemy błyskawiczny przepis na tę smaczną i zdrową pastę z ciecierzycy. Skorzystajcie z niego, przygotujcie hummus i podajcie go ze świeżymi warzywami lub podpieczoną tortillą. Tym sposobem smacznie uczcicie wielkie święto wegan i nie tylko. Hummus to potrawa wywodząca się z kuchni arabskiej, która w ostatnich latach stała się bardzo popularna na całym świecie. Spowodował to z pewnością smak tej pasty, łatwość jej przygotowania i doskonałe walory odżywcze. Pasta z ciecierzycy jest ważnym elementem diety wegańskiej i wegetariańskiej, bo w prosty sposób uzupełnia jadłospis w wartościowe białko. Jednak lubią ją też i miłośnicy tradycyjnej kuchni. Pasta ta stanowi bowiem doskonałą odmianę smakową. Zwłaszcza że może mieć wiele smaków — wszystko zależy, w jakie dodatki ją wzbogacisz.13 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Hummusu. Nie ma chyba lepszego sposobu na uczczenie tego dnia, niż przyrządzenie własnej pasty z ciecierzycy. Podajcie ją z pokrojonymi w słupki marchewkami, paprykami i świeżymi ogórkami, a także z podpieczoną tortillą lub macą. Wyjątkowa uczta gwarantowana.

kalafior kiszony
11.05.2022 17:03 Jak przygotować kiszony kalafior? Zdradzamy najlepszy przepis

Jak przygotować kiszony kalafior? Zdradzimy wam najlepszy przepis na ten doskonały specjał. Jest idealny na przekąskę, a także jako dodatek do sałatek czy dań obiadowych. Nastawisz go łatwo i szybko, a po kilku dniach zaskoczy cię doskonałym smakiem.Kiszonki należą do najzdrowszych przetworów. Zawierają bowiem nawet więcej wartościowych składników niż świeże warzywa. Pod wpływem fermentacji rozwijają się w nich bowiem bakterie, które są korzystne dla naszego zdrowia.Wśród kiszonek prym wiodą kiszone ogórki i kapusta. Po nie sięgamy bowiem najczęściej i chętnie wykorzystujemy je do przygotowania potraw. Jednak kisić można też inne warzywa, owoce i grzyby. Dziś proponujemy wam przepis na kiszony kalafior. Nastawia się go podobnie, jak kiszone ogórki, ale zdaniem niektórych jest od nich nawet smaczniejszy. Zaskakuje bowiem doskonałą, niesłabnącą chrupkością i delikatnym smakiem.