Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Czosnek

Czosnek

Przepis na domowy syrop z czosnku
01.01.2023 13:33 Wymieszaj z czosnkiem i cytryną i zalej miodem. Domowy syrop ma wyjątkowe działanie

Domowy syrop z czosnku jest świetnym lekarstwem na przeziębienie i grypę. Wzmacnia również odporność. Domowy syrop przygotowywały nasze babcie z kilku podstawowych składników. Syrop będzie gotowy błyskawicznie.Zimą często chorujemy na grypę lub jesteśmy przeziębieni. Zamiast rozgrzewaczy, które niszczą wątrobę, lepiej wspomóc się naturalnym lekarstwem, które przygotujemy w kilka chwil. Domowy syrop z czosnku, miodu, imbiru i cytryny doskonale radzi sobie z chorobą i wzmacnia odporność.Czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Cytryna to źródło witaminy C. Miód i imbir doskonale rozgrzewają, działają napotnie i mobilizują organizm do walki z drobnoustrojami. Syrop z czosnku pijemy po 3- 4 łyżki w ciągu dnia, do momentu, aż będziemy zdrowi.Syrop z czosnku możemy również pić, jeśli chcemy wzmocnić naturalną odporność organizmu. Wtedy wystarczy łyżka dziennie. Syrop przygotowujemy z letnią, przegotowaną wodą. Jeśli dolejemy wrzątek, wszystkie wartości miodu zostaną zneutralizowane i pozostanie wyłącznie smak.

pasta
31.12.2022 04:00 Błyskawiczna pasta z czarnych oliwek. Do pieczywa i krakersów, w sam raz na imprezę

Ekspresowa pasta z oliwek wprowadzi śródziemnomorski klimat na każdej imprezie. Doskonale smakuje podana ze świeżym pieczywem lub krakersami. Ta pasta, zwana tapenadą, idealnie łączy ze sobą kilka wyrazistych składników. Oliwki z dodatkiem czosnku i kaparów smakują wręcz obłędnie.Apetyczna imprezowa pasta zaskakuje swoim smakiem. Przepadają za nią także osoby, które na co dzień stronią od oliwek w ich podstawowej postaci. Przygotowanie tapenady jest błyskawiczne. Wystarczy zblendować wszystkie składniki, wymieszać i gotowe.

ziemniaki pieczone
25.12.2022 12:56 Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem. Wspaniały dodatek do świątecznego obiadu

W okresie świątecznym lubimy się odrobinę porozpieszczać przy stole. Okazją do tego mogą być również tak niepozorne dania, jak ziemniaki do obiadu. Zamiast zwyczajowo gotować warzywa, wstaw je do piekarnika z dodatkiem aromatycznego czosnku oraz rozmarynu. Nawet nie zauważysz, kiedy ziemniaki pieczone znikną z talerzy.Przygotowanie ziemniaków pieczonych jest banalnie proste. Wymaga nawet mnie pracy, niż podanie warzyw gotowanych w wodzie. Tych ziemniaków nie trzeba nawet obierać. Sprawdź, jak wyśmienicie może smakować niepozorny dodatek.

buraki na wigilię
16.12.2022 22:17 Kuroń na Wigilię serwuje przepyszne buraki. Tania przystawka wygląda lepiej niż z restauracji

Buraki w Wigilię pojawiają się na naszych stołach pod rozmaitymi postaciami. Założymy się jednak, że zaskoczy Was najnowszy pomysł Jana Kuronia. Za pomocą kilku tanich składników zamienia popularne warzywo w wykwintną sałatkę. Niezwykły smak i efektowne podanie doskonale idą ze sobą w parze.Buraki na Wigilię według Jana Kuronia są proste i szybkie do przyrządzenia. Nie zmienia to faktu, że na stole prezentują się wyjątkowo elegancko. Znany kucharz danie formuje przy pomocy metalowego ringu. Dzięki temu wygląda bardzo elegancko. Jeśli jednak nie masz na wyposażeniu tego sprzętu, możesz buraki na Wigilię zaserwować wedle swojego uznania.

kotlety mielone z karpia
09.12.2022 14:19 Takich kotletów mielonych jeszcze nie jadłeś. W roli głównej uwielbiana świąteczna ryba

Rybę na świąteczną wieczerzę przygotowuje się na milion sposobów. Czy próbowaliście jednak kiedyś kotletów mielonych z karpia? Aromatyczne mięso z dodatkiem czosnku i cebuli zachwyca wyrazistym smakiem. Pomysłowe danie wprawi Twoich najbliższych w osłupienie.Przygotowanie kotletów mielonych z karpia niewiele różni się od przyrządzenia ich wieprzowego odpowiednika. Można pokusić się o stwierdzenie, że jest nawet prostsze. Do przyrządzenia tej potrawy przyda się maszynka do mielenia. Jeśli jej jednak nie posiadasz, możesz drobniutko posiekać wszystkie składniki.

jak zrobić soczysty schab ze śliwką
09.12.2022 09:12 Jak zrobić soczysty schab ze śliwką? 1 detal ma ogromne znaczenie. Koniecznie o nim pamiętaj

Jeszcze nie tak dawno temu tylko najlepsze kucharki w rodzinie wiedziały, jak zrobić soczysty schab ze śliwką. Dziś tę wiedzę tajemną możecie posiąść dzięki naszemu sprawdzonemu przepisowi. Rozpływające się w ustach mięso uzyskać można dzięki jego obsmażeniu przed włożeniem do piekarnika. Sprawdź, jakie to proste.Metoda, jak zrobić soczysty schab ze śliwką jest dziecinnie łatwa. Pamiętaj jednak, że mięso należy marynować przez minimum 12 godzin. Przyrządzenie tej potrawy zaplanuj ze stosownym zapasem czasu. Smak pieczonego schabu wynagrodzi każdą minutę czekania.

jak wykorzystać łupiny z cebuli
03.12.2022 14:23 Zostały Ci łupiny po cebuli? Świetnie. Zrobisz z nich niezawodny dodatek do dań

Dobrego kucharza można poznać po tym, że w jego kuchni nic się nie marnuje. Niektóre kreatywne pomysły w tym temacie aż zapierają dech w piersi. Dziś pokażemy Ci rewelacyjny sposób, jak wykorzystać łupiny z cebuli. W prosty sposób można wyczarować z nich aromatyczną sól cebulową.Do przygotowania niezwykłej przyprawy możesz dodać również łupiny z czosnku. Oba składniki łącz w dowolnych proporcjach, zależnie od rezultatu, jaki chcesz uzyskać. Dzięki temu patentowi jak wykorzystać łupiny z cebuli, uzyskasz uniwersalną przyprawę, której możesz użyć do rozmaitych dań.

barszcz czerwony
24.11.2022 20:23 Babcia Krysia wrzuca do barszczu czerwonego jabłko i 3 sztuki sekretnego dodatku. Mistrzowski smak

Barszcz czerwony babci Krysi jest nie lada rarytasem. W końcu podzieliła się swoim sekretem na tę smaczną zupę. Okazuje się, ze poza jabłkiem dodaje do niego suszone śliwki. Aromatu tego barszczu nie da się z niczym pomylić.Babcia Krysia, poza jabłkiem i śliwkami, dodaje do barszczu czerwonego sprawdzony zestaw przypraw. Nie może zabraknąć w nim czosnku oraz suszonych grzybów. Solidna porcja majeranku to coś, o czym również nie należy zapomnieć. Już nigdy nie będziesz potrzebować innego przepisu na barszcz.

Monika Mrozowska pokazała jak przyrządza kalafiora. Jej patent na obiad jest nie lada gratką
23.11.2022 12:20 Monika Mrozowska zdradziła jak przyrządza kalafiora. Jej patent na obiad jest nie lada gratką

Monika Mrozowska przygotuje kalafiora inaczej niż wszyscy. Kalafior w orientalnej wersji z aromatycznymi przyprawami, sosem sojowym i mlekiem kokosowym jest pomysłem na smaczny i sycący posiłek dla całej rodziny. Kalafior podany z ryżem jaśminowym nie ma sobie równych.Kalafior jest uniwersalnym warzywem, którego każdy z nas przygotowuje nieco inaczej. Niektórzy gotują różyczki i podają je z bułką tartą. Inni smażą z przyprawami lub pieką w całości. Monika Mrozowska również ma swój patent na smaczne warzywo w nieco innej wersji. Zaprezentowała go na swoim Instagramie.Znana aktorka kalafior przygotowuje w orientalnej wersji. Na początku smaży warzywo z przyprawą curry, imbirem, sosem sojowym, następnie gotuje w mleku kokosowym. Danie podaje z podsmażonym i ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym i świeżymi ziołami.Do posypania potrawy wykorzystaj świeży szczypiorek lub posiekaną natkę pietruszki. Zioła są świetnym dodatkiem do orientalnych dań, ponieważ wzmacniają ich aromat. Kalafior jest bardzo aromatyczny i doskonale doprawiony. Jest lekki, syci i rozgrzewa w chłodne, jesienne dni.

jajka po szkocku
21.11.2022 19:01 Jak zrobić jajka po szkocku? Mamy kultowy przepis

Jajka po szkocku są jedną z bardziej popularnych potraw na wyspach. Ta obiadowa wersja jajek jest cenioną przekąską na wycieczkę lub piknik. Ich zjedzenie zapewnia solidną porcję białka oraz długotrwałe uczucie sytości.Tradycyjne jajka po szkocku przygotowuje się w otoczce z mięsa mielonego. Przy coraz większej popularności diety wegetariańskiej, równie łatwo obecnie spotkać wersję, gdzie mięso zastąpione jest cieciorką. Sprawdźcie sami, jak proste w przygotowaniu, a przy tym pyszne mogą być wegetariańskie jajka po szkocku.

buraczki zasmażane
20.11.2022 21:53 Buraczki zasmażane do obiadu. 1 jesienny dodatek zapewnia im niezwykły smak

Buraczki zasmażane na ciepło są tradycyjnym, domowym dodatkiem do obiadu. Nasz przepis na buraczki jest ich nieco unowocześnioną wersją z jesienną nutą. Prażone pestki dyni nadają buraczkom chrupkości i przyjemnego smaku, zaś dodatek soku z pomarańczy i cytryny przyjemnie odświeża całość.Buraczki zasmażane z pestkami dyni wyśmienicie komponują się z daniami obiadowymi. Idealnie uzupełnią smak np. pieczonego kurczaka lub dań z wołowiny. Klasyczne kotlety mielone także zyskają dzięki nim nowego blasku. Wypróbuj ten przepis koniecznie.

Masło czosnkowo-ziołowe - prosty przepis
19.11.2022 20:33 Proste i smaczne masło czosnkowo- ziołowe. Przepis krok po kroku

Masło czosnkowo-ziołowe jest świetnym dodatkiem do pieczywa i wielu innych. Prosty w przygotowaniu i aromatyczny tłuszcz nie raz urozmaici wasze posiłki. Kilka składników zamienić masło w fantastyczne smarowidło. Spróbujecie?Jeśli szukacie czegoś, co będzie pasowało do chrupiącego, świeżego chleba, masło czosnkowo-ziołowe sprawdzi się idealnie. Kremowy i pełen aromatu tłuszcz o wyrazistym smaku spodoba się nawet wybrednym.Przygotowanie takiego przysmaku jest wyjątkowo proste. Wystarczy posiekać ulubione zioła i połączyć je ze świeżo posiekanym czosnkiem i całość dodać do mięciutkiego masła. Po schłodzeniu smarowidło będzie gotowe.

śledzie w śmietanie
17.11.2022 20:11 Żadne jabłko. Do śledzi w śmietanie najlepiej pasuje egzotyczny owoc

Już lada chwila świąteczne stoły uginać się będą pod rozmaitymi potrawami. Podczas wieczerzy nie może zabraknąć oczywiście również śledzia. Zaskocz swoją rodzinę niezwykłymi śledziami w śmietanie z dodatkiem mango. Ten powiew egzotyki niejednemu przypadnie do gustu.Śledzie w śmietanie zazwyczaj podaje się w towarzystwie jabłka. My proponujemy zerwać z rutyną i dać się ponieść odrobinie fantazji. Smakowita ryba z dodatkiem mango oraz gęstego śmietanowego sosu wprost prosi się o dokładkę.

Błyskawiczna zupa czosnkowa. 1 arcyważna czynność sprawia, że wychodzi przepyszna
17.11.2022 14:54 Błyskawiczna zupa czosnkowa. 1 arcyważna czynność sprawia, że wychodzi przepyszna

Zupa czosnkowa jest błyskawicznym daniem, które ugotujesz z kilku prostych składników. Gęsta zupa krem jest pożywna, wzmacnia odporność i doskonale rozgrzewa. Podaj ją z grzankami i posiekanym szczypiorkiem, a błyskawicznie zniknie z talerzy,Zupa czosnkowa jest szybką i prostą zupą, którą ugotujesz dosłownie w 30 minut. Sekretem smaku jest lekko podsmażony na oliwie czosnek. Jeśli jednak będziesz smażyć go zbyt długo, stanie się gorzki i nie będzie nawał się do jedzenia. Czosnek smaż zawsze na najmniejszym ogniu, ma się tylko delikatnie zarumienić.Zupę czosnkową ugotuj na wywarze warzywnym. Możesz wykorzystać również rosół z poprzednia dnia, dzięki czemu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje. Zupę zagęść śmietankowym serem topionym i podaj ją z domowymi grzankami oraz posiekanym szczypiorkiem. Zupa czosnkowa jest świetnym pomysłem na obiad, zwłaszcza, gdy na dworze jest zimno i szaro. Zupa jest pożywna i doskonale rozgrzewa. Czosnek jest naturalnym lekarstwem na grypę i przeziębienie. Wzmacnia odporność i dostarcza solidną porcję witamin, dlatego też warto włączyć go do swojej diety w okresie jesienno-zimowym.

duszona kapusta z jabłkiem
14.11.2022 19:49 Zimowa duszona kapusta z jabłkiem. Idealny dodatek do obiadu

Duszona kapusta idealnie komponuje się z daniami na bazie mięsa, lub w chłopskim kociołku z dodatkiem ziemniaków. Jest tak pyszna, że warto przygotować cały jej zapas do spiżarni. Nasz przepis na zimową duszoną kapustę z jabłkiem jest banalnie prosty, a przy tym niedrogi. Wypróbuj go koniecznie.Duszoną kapustę z jabłkiem możesz pałaszować od razu lub zawekować ją do słoików. Takie przetwory mogą spędzić na półce nawet kilkanaście miesięcy. Dzięki starannie dobranym przyprawom, smak kapusty będzie cieszył Cię za każdym razem, kiedy po nią sięgniesz. Grzech przejść obok niej obojętnie.

barszcz czerwony
14.11.2022 17:02 Dlaczego warto wlać ocet do barszczu czerwonego? Powód zachwyca

Przygotowanie idealnego barszczu czerwonego jest nie lada wyzwaniem. Mimo pozornej prostoty przepisu, warto znać kilka sztuczek, jeśli chodzi o przyrządzenie tej zupy. Nigdy nie zapominaj o dodaniu odrobiny octu. Ten prosty składnik, poza walorami smakowymi, zapewni barszczowi czerwonemu intensywny buraczany kolor.Barszcz czerwony swoją niezwykłą barwę zawdzięcza zawartej w burakach betaninie. Niestety podczas gotowania zupy, związek ten może ulec rozpadowi. Idealnym rozwiązaniem tego problemu jest dodanie do wywaru łyżki octu winnego lub jabłkowego, który skutecznie hamuje proces rozkładu barwnika.Samo dodanie octu do barszczy czerwonego nie jest jednak wystarczające. Należy wiedzieć, w którym momencie najlepiej to zrobić. Według mistrzów sztuki kucharskiej, ocet wypada wlać do garnka jeszcze przed ugotowaniem wywaru. Taki sposób postępowania gwarantuje całkowity sukces w kwestii zachowania intensywnej barwy zupy.

Prozdrowotny syrop z czosnku
13.11.2022 16:41 Zapomnij o syropie z cebuli. Ten z czosnku jest jeszcze lepszy

Syrop z czosnku jest znakomitą alternatywą dobrze znanego wyrobu z cebuli. Bogaty w wiele cennych składników wzmacniających organizm produkt wesprze nas w sezonie jesienno-zimowym, gdy o przeziębienie nietrudno. Jego zrobienie jest bardzo proste, a koszta mniejsze niż w przypadku zakupu gotowych mieszanek. Spróbujecie? Czosnek słynie ze swoich dobroczynnych właściwości. Zawarta w warzywie allicyna, która powstaje po jego rozdrobnieniu, może być uznawana za naturalny i bezpieczny antybiotyk. Warto skorzystać z jej działania, gdy pojawią się u nas pierwsze objawy przeziębienia. W połączeniu z imbirem, cytryną i miodem, które również dostarczą naszemu organizmowi witamin i związków wspierających go w walce z bateriami i wirusami, uzyskamy miksturę, która umożliwi nam sprawny powrót do formy. Pamiętajmy tylko, by sięgnąć po wysokiej jakości naturalne składniki.

kiszony kalafior
08.11.2022 22:46 Rewelacyjny kiszony kalafior. Zawsze chrupiący, bije na głowę nawet ogórki

Kiszone ogórki i kapusta są w nas niezwykle popularnymi przetworami. A czy wiecie, że kisić można też kalafior? Przygotowuje się go podobnie, jak ogórki, a smakuje naprawdę wybornie. Jest twardy, chrupiący i pełen smaku. Warto spróbować tej pysznej i zdrowej przekąski. Kiszony kalafior ma lekko kwaśny smak i pomimo kiszenia zachowuje swoją chrupkość. Nastawiając kalafior do kiszenia można użyć tradycyjnych składników znanych z kiszenia ogórków. Ta prosta przekąska skradnie Twoje serce.

Kiedy przygotować zakwas na barszcz? Kuroń rozwiewa wszelkie wątpliwości. Zdradził niezawodny przepis
08.11.2022 09:19 Kiedy przygotować zakwas na barszcz? Kuroń rozwiewa wszelkie wątpliwości

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Dowiedz się, kiedy przygotować zakwas na barszcz czerwony, żeby miał idealny smak. Jakub Kuroń zdradził swój przepis na zakwas bez dodatku razowego pieczywa. Barszcz z tym dodatkiem nie ma sobie równych.Na stronie kuron.com.pl znajdziemy wiele ciekawych przepisów autorstwa Jakuba Kuronia. Kucharz zdradził niedawno swoją recepturę na zakwas na barszcz czerwony na Wigilię bez dodatku chleba razowego. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule.Jakub Kuroń zakwas przygotowuje według tradycyjnej receptury. Do buraków dodaje czosnek w łupinie, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach i sól. Kiedy przygotować zakwas na barszcz czerwony? Zakwas najlepiej przyrządzić 2- 3 tygodnie przed Bożym Narodzeniem. Zakwas na barszcz czerwony potrzebuje czasu, żeby nabrał odpowiedniego smaku. Zakwas musi stać w suchym, zacienionym miejscu. Wszystkie składniki należy docisnąć, żeby były zanurzone w wodzie. W ten sposób zabezpieczymy je przed pojawieniem się pleśni. Zakwas na barszcz po odcedzeniu przechowujemy w szklanych słoikach lub butelkach, koniecznie w lodówce.

panierka jak z KFC
07.11.2022 20:35 W końcu podano patent na panierkę jak z KFC. Z łatwością zrobisz ją w domu

Któż z nas nie zna smaku soczystego smażonego kurczaka z popularnej amerykańskiej sieciówki? Sekretem restauracji jest niezwykle apetyczna panierka. Teraz taką panierkę jak z KFC możesz przygotować we własnej kuchni. Jedyne, czego potrzebujesz, to ciasto naleśnikowe i przyprawy.Kurczak z panierką jak z KFC jest prosty do przygotowania. Wystarczy wymieszać składniki ciasta i obtoczyć w nim mięso. Kurczaka warto marynować w mieszance przez kilka godzin. Dzięki temu usmażone mięso jest wyjątkowo soczyste i pełne smaku.

pieczona karkówka karol okrasa
07.11.2022 17:56 Okrasa zdradził patent na pieczona karkówkę. 2 składniki zmieniają wszystko, nikt tak nie robi

Pieczona karkówka według Karola Okrasy charakteryzuje się wyjątkowo intensywnym, korzennym smakiem. Swoje niezwykłe walory zawdzięcza długiemu pieczeniu oraz dodatkowi dwóch przypraw: kardamonu i cynamonu. Tak przyrządzone mięso idealnie odnajdzie się na świątecznym stole.Pieczona karkówka Karola Okrasy nabiera aromatu podczas długiego marynowania. Zarezerwuj zatem 24 godziny na jej leżakowanie. Samo pieczenie natomiast potrwa ok. 4 godzin. Gotowe danie odwdzięczy się za poświęcony mu czas obłędnym smakiem i aromatem.

Pyzy
06.11.2022 19:39 Przenigdy nie wylewaj wody po gotowaniu pyz. Możesz ją świetnie wykorzystać

Kto choć raz wylał do zlewu wodę po gotowaniu pyz? Takich osób było zapewne sporo. Tymczasem taka woda stanowi wyśmienitą bazę pod zupę. Dowiedz się, jak prosto przygotować pożywną zupę kluszczankę.Woda po gotowaniu pyz jest zawiesista i pełna ziemniaczanego smaku. Do takiej bazy wystarczy dodać okrasę oraz przyprawy. Kluszczanka to nie tylko smaczna zupa, ale też sposób na oszczędność. Ten przepis ma same zalety.

Jak nastawić zakwas na barszcz czerwony? Barszczyk z jego dodatkiem nie ma sobie równych
06.11.2022 14:49 Jak nastawić zakwas na barszcz czerwony? Zupa z jego dodatkiem nie ma sobie równych

Zakwas na barszcz czerwony jest niezbędnym dodatkiem do tej zupy, ponieważ wzmacnia jej aromat i walory smakowe. Barszcz gotowany na zakwasie i podany z domowymi uszkami zachwyci całą rodzinę. Domowy zakwas będzie gotowy po 3 tygodniach. Możesz go niebawem nastawić z myślą o Wigilii. Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Wiele potraw możemy przygotować już teraz, żeby ułatwić sobie pracę podczas szykowania kolacji wigilijnej i dan głównych w świąteczne dni. Warto również przygotować domowy zakwas na barszcz czerwony, który sprawi, że tradycyjne danie zachwyci każdego.Do zakwasu na barszcz czerwony będziemy potrzebować wyłącznie kilku składników. Oprócz buraków w słoiku musi znaleźć się czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Nie możemy zapomnieć również o ziarnach pieprzu i soli kamiennej. Zakwas nastawimy w dosłownie kilka minut.Zakwas na barszcz czerwony przygotujmy w szklanym, wyparzonym słoiku. Zakwas musi kisić się naturalnie przez 3 tygodnie w suchym, chłodnym miejscu. Po tym czasie zakwas należy przecedzić i przelać do szklanej butelki lub słoika i wstawić do lodówki. Gotowy dodatek do barszczy czerwonego może być przechowywany przez około 2 tygodnie.

oxymel
05.11.2022 19:14 Wymieszaj z miodem i octem jabłkowym. Domowy oxymel jest jesiennym niezbędnikiem

Podczas walki z jesiennym przeziębieniem coraz chętniej i częściej sięgamy po domowe sposoby. Sprawdzoną i niezwykle skuteczną miksturą stworzoną do tego celu jest oxymel. Ten znany od lat ziołowy preparat zyskuje coraz większą popularność także w naszym kraju.Domowy oxymel ma działanie wzmacniające dla naszego organizmu. Pozwala uporać się z suchością gardła, kaszlem a nawet problemami trawiennymi. Przez swoje silne właściwości rozgrzewające znany jest również pod nazwą ognistego cydru. Przygotuj go raz i sięgaj zawsze, kiedy zajdzie taka potrzeba.

jak smażyć mięso tomasz strzelczyk
05.11.2022 14:12 Strzelczyk nie wytrzymał: "Gorszej bzdury w życiu nie słyszałem". Od razu pokazał jak smażyć mięso

Tomasz Strzelczyk został ostatnio wyprowadzony z równowagi. Co zdenerwowało sympatycznego na co dzień kucharza? Powodem awantury okazuje się być źle podana kolejność dodawania składników na patelnię podczas przygotowywania dania z wieprzowiny. Tomasz Strzelczyk raz na zawsze postanowił rozwiać wątpliwości na temat tego, jak smażyć mięso.Anonimowa blogerka nie na żarty podpadła internetowemu miłośnikowi pichcenia. Okazało się, że czosnek, mięso oraz cebulę dała do smażenia w totalnie złej kolejności. Ulubieniec internetu postanowił wyjaśnić ten temat. Jeśli ktoś wie, jak smażyć mięso w prawidłowy sposób, tą osobą jest z całą pewnością Tomasz Strzelczyk.

Pyszny kalafior czosnkowy
05.11.2022 10:19 Nowatorski patent na kalafiora robi furorę w sieci. Nigdy nie był tak pyszny. Zapomnij o zwykłym gotowaniu

Kalafior czosnkowy jest bardziej aromatyczny i smakowity niż zwykłe ugotowane różyczki. Przygotowanie jest równe proste, a kilka dodatków sprawi, że zachwyci nawet sceptyków. Spróbujcie koniecznie — znika z talerzy ekspresowo.Szukacie proste pomysłu na przyrządzenie kalafiora? Podsmażcie go na patelni i połączcie z czosnkiem i ziołami. Nabierze charakteru i przyjemnego aromatu. Taki przysmak spodoba się nawet dzieciom. Spróbujecie?

jak szybko obrać ząbki czosnku
03.11.2022 18:02 Jak szybko obrać ząbki czosnku? Szefowie kuchni mają niezwykle prostą metodę

Czosnek jest składnikiem, który z upodobaniem dodajemy do rozmaitych potraw ze względu na jego wyborny smak i aromat. Poza swoimi niezaprzeczalnymi zaletami produkt ten ma jednak jedną wadę - każdy ząbek przed użyciem należy obrać. Okazuje się, że znacznie ułatwisz sobie ten proces, zwyczajnie zgniatając czosnek płaską częścią noża. Czosnek warto spożywać nie tylko ze względu na jego walory smakowe. Jest on również niebywale zdrowy i działa korzystnie na nasz organizm. Jak obrać czosnek w łatwy i szybki sposób, aby jeszcze częściej cieszyć się jego niezwykłymi właściwościami?

syrop z cebuli
31.10.2022 20:03 Syn Gessler do syropu z cebuli dodaje jeszcze inne warzywo. Wzmacnia jego zalety

Syn Magdy Gessler kuchenny dryg wypił z mlekiem matki. Dziś Tadeusz Muller jest samodzielnym kucharzem i sam nie stroni od kulinarnych eksperymentów. Jednym z nich jest niezwykły syrop z cebuli. Dodatek czosnku, rzodkiewki oraz liści rzepy sprawia, że ten syrop ma wyjątkowe właściwości lecznicze.Dodany do syropu czosnek jest sprawdzonym środkiem przeciwbakteryjnym oraz przeciwgrzybicznym. Nać rzepy jest zaś uważana za najzdrowszą cześć tej rośliny, ze względu na bogactwo składników odżywczych oraz witamin. Tadeusz Muller, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego profilu na portalu Instagram, pod fenomenalnymi właściwościami syropu z cebuli podpisuje się własnym nazwiskiem.