Surówka z kapusty pekińskiej nie musi być nudna. Wystarczy dodać do niej czosnek, by nabrała charakteru. Przygotowanie obiadowego dodatku jest niesamowicie proste, a smakiem bije na głowę niejedną propozycję restauracyjną. Musicie spróbować.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To znak, że już za chwilę na naszych stołach zagości tradycyjna zupa. Z tej okazji przygotuj swój własny, domowy zakwas na żur. Nie zapomnij, że pozycją obowiązkową jest w nim aromatyczny czosnek.
Szukasz pomysłu na szybki obiad? Jesteś w najlepszym możliwym miejscu. Z poniższym przepisem w zaledwie kilka chwil przygotujesz obłędne spaghetti z sosem pomidorowym niczym z włoskiej restauracji. W kilkanaście minut danie będzie gotowe do nałożenia na talerz.
Czy da się obrać czosnek w kilka sekund? Z nami wszystko jest możliwe. Nie potrzebujesz w tym celu żadnych wymyślnych urządzeń ani specyfików. Całej sztuki dokonasz siłą własnych rąk.
Polska kuchnia bez czosnku nie ma racji bytu. Aby w pełni korzystać z jego smaku i aromatu niezbędne jest właściwe przechowywanie. Jeśli trzymasz to warzywo w lodówce to znak,że popełniasz najbardziej powszechny błąd. Dowiedz się, czemu lepiej tego nie robić i gdzie jest dla czosnku najlepsze miejsce w naszej kuchni.
Wątróbka z cebulką i jabłkiem jest niewątpliwym klasykiem polskiej kuchni. Każdą klasyczną potrawę można jednak w jakiś sposób ulepszyć. Uwielbia robić to Karol Okrasa, który zrezygnował w moczeniu wątróbki w mleku. Zamiast tego marynuje ją w czosnku i przyprawach.
Przedstawiamy przepis na prostą, a przy tym smaczną surówkę z selera. Do jej przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku składników. Jednym z nich jest tarty chrzan, który idealnie łączy całość swoją nieco pikantną nutą. Ta surówka idealnie sprawdzi się do wszelkich dań obiadowych i nie tylko.
Tatar jest dobrze nam znaną potrawą. Podany w cebulką, kiszonymi ogórkami i świeżym pieczywem ma rzeszę swoich oddanych fanów. Czy wiecie jednak, że to danie serwowane przez naszych czeskich sąsiadów ma zupełnie inne oblicze? Mięso jest intensywnie przyprawione, a na talerzu obok niego nie może zabraknąć smażonego chleba i ząbków świeżego czosnku.
Jeśli lubicie smarowidła do chleba mamy dla Was genialny patent. Przygotujcie pyszną i aromatyczną pastę z wątróbki drobiowej. Odpowiedni stopień wysmażenia zapewni jej gładką konsystencję. Ten przepis z pewnością pozostanie z Wami na dłużej.
Goście już w drodze, a na stole wciąż pusto? Przygotuj błyskawiczną sałatkę imprezową. Wystarczy pokroić kilka składników i wymieszać je z sosem. Sałatka zniknie z talerzy zanim się spostrzeżesz.
Czosnek na dobre zagościł w polskiej kuchni. Z wielką chęcią dodajemy jego ząbki do rozmaitych dań. Czy wiecie jednak, że równie wartościowe mogą okazać się łupiny tego warzywa? Sprawdzą się nie tylko w kuchni.Prozdrowotne właściwości czosnku znane są od dawna. Warzywo zawiera w sobie kwercetynę, czyli związek o działaniu oczyszczających i wzmacniającym. Dobroczynny składnik kryje się nie tylko w ząbkach, ale i w całej roślinie. Warto więc wykorzystać resztki warzywa w postaci łupin i łodygi.
Czosnek dodajemy chętnie do rozmaitych potraw. Warto jednak pamiętać, że roślina ta charakteryzuje się nie tylko intensywnym smakiem i aromatem, ale także właściwościami prozdrowotnymi. Najlepsze rezultaty regularnego spożywania czosnku możemy zaobserwować, gdy będziemy jeść go rano na pusty żołądek. Jedzenie czosnku w celach zdrowotnych nie jest żadnym odkryciem. Od wieków jest on stosowany, by zwiększyć odporność i wspomóc walkę z przeziębieniem. Pomaga też na inne dolegliwości. Warto więc po niego sięgać zwłaszcza w okresie zimowym, by ustrzec się przed infekcjami.
Czosnek jest produktem, którego szczególnie chętnie używamy w naszej kuchni. Czy przed spożyciem rozgniatasz go, aby wyciągnąć z niego maksimum korzyści? Dr Bartek Kulczyński na swoim kanale YouTube zwraca uwagę na podstawowe błędy popełniane w kwestii wykorzystania poszczególnych produktów spożywczych. Nawet nie wyobrażasz sobie jak łatwo o wpadkę. Dietetyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału YouTube Dr Bartek Kuczyński, podkreśla, że często na własne życzenie pozbawiamy się dobroczynnych składników, które drzemią w naszym jedzeniu. Na szczęście w prosty sposób możemy temu zaradzić, poznając kilka zasad. Dr Kuczyński podkreśla jednak, aby jego porad nie traktować ze śmiertelną powagą. Niemniej przyjrzyjmy się bliżej jego wiedzy na temat właściwego spożywania czosnku.
Nawet niepozorne kartofle można zamienić w wykwintny dodatek. Doskonały przykład na to daje popularna restauratorka Magda Gessler. Jej pieczone ziemniaki z czosnkiem i rozmarynem nie mają sobie równych. Ich aromat gwarantuje, że ani kawałek nie zostanie na potem.Przygotowanie pieczonych ziemniaków jest niezwykle proste. Warzywa wystarczy obgotować, pokroić i zalać smakowitą mieszanką. Po niecałej godzinie chrupiący specjał według Magdy Gessler gotowy jest do pałaszowania. Będziecie zaskoczeni, ja smaczny może być pospolity ziemniak.
Niewiele rzeczy zachwyca smakiem tak bardzo, jak przygotowana własnoręcznie wędlina. Doskonale wie o tym babcia Stasia. Swoim wyśmienitym boczkiem na kanapki rozpieszcza domowników na co dzień i od święta. Dzięki gotowaniu w wywarze z dodatkiem cebuli w łupinach mięso wychodzi za każdym razem niezwykle apetyczne i soczyste.Surowy boczek, poza cebulą, wymaga także użycia nieobranego czosnku. Oba aromatyczne składniku oddają podczas gotowania swój intensywny smak. Obgotowany boczek babcia Stasia naciera mieszanką przypraw i odstawia do chłodzenia. Przygotowanie wyśmienitej domowej wędliny nie może być prostsze.
Domowy syrop wzmacniający odporność zimą będzie niezastąpiony. Przygotowanie prozdrowotnej mieszanki jest niezwykle proste. Zaledwie cztery składniki wystarczą, by przygotować specyfik, który skutecznością przewyższy produkty apteczne.Stanowiący proste połączenie czterech pełnych dobroczynnych substancji produktów, czyli miodu, imbiru, cytryny i czosnku, syrop pomoże wam szybko pokonać przeziębienie i uchroni was przed zachorowaniem w okresie zimowym. Wykonanie domowej mikstury jest nieskomplikowane — każdy sobie poradzi.
Przy okazji jedzenia bananów ich skórka zazwyczaj ląduje w koszu. Jest to wielki błąd. Ta część owocu zawiera w sobie cenne wartości odżywcze. Z naszą pomocą zamienisz ją w apetyczny bananowy bekon.W skórce bananów znajdziemy prawdziwe bogactwo składników. Wśród nich warto wymienić chociażby potas, błonnik oraz witaminy C i B-6. Doprawdy szkoda byłoby wyrzucać je do kosza, skoro istnieje łatwy sposób na ich wykorzystanie.Nasz patent na skórki od bananów idealnie wpisuje się w filozofię zero waste, która polega na zredukowanie ilości wytwarzanych odpadów. Ponad to sprzyja oszczędnemu stylowi życia. Skórka stanowi aż 30% tych owoców. Warto poznać smaczną metodę jej zagospodarowania.
Czosnek jest zdrowym i świetnie podkreślającym smak dodatkiem do potraw. Niestety jego zapach nie wszystkim odpowiada i są sytuacje, kiedy chcemy się go pozbyć. Zdradzamy proste sztuczki pozwalające poradzić sobie z tym częstym problemem.Wartości czosnku się nieocenione. Najważniejsze są właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz znakomity smak, który doda charakteru wielu daniom. Przyjęło się jednak, że w dobrym tonie jest, by zapach warzywa, jaki towarzyszy nam po spożyciu, nie był wyczuwalny dla otoczenia. Mamy kilka sposobów na wyjście z niekomfortowej sytuacji.
Jan Kuroń zaskoczył niezwykłym pomysłem na buraki. Kucharz zaproponował podanie tego warzywa z niecodziennym dressingiem jogurtowo-ziołowym. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.Elegancko podane buraki Jana Kuronia idealnie odnajdą się na karnawałowym stole. Mimo luksusowego wyglądu, ich wykonanie jest niezwykle proste i wymaga zaledwie kilku prostych składników. Jeśli chcesz zrobić wrażenie na swoich domownikach, z tymi burakami na pewno się to uda.
Jarmuż jest odmianą botaniczną kapusty, która od kilku lat powoli zyskuje u nas coraz większą popularność. Nic w tym dziwnego, bowiem intensywnie zielone liście kryją w sobie bogactwo witamin i mikroelementów. Z niezwykle wartościowych liści jarmużu możesz w prosty sposób przygotować zdrowe i chrupiące chipsy. Jarmuż wśród innych roślin kapustnych wyróżnia się niezwykle złożonym smakiem. W zależności od warunków uprawy może mieć nutę słodkawa i delikatną lub wyraźnie wyczuwalny pieprzowy wręcz posmak. Ze względu na wartości odżywcze warto spożywać go przynajmniej raz w tygodniu. Poniżej znajdziecie niezawodny sposób, jak pomysłowo wprowadzić go do swojej diety.Właściwości jarmużu są doprawdy zaskakujące. Znajdziemy w nim bogactwo witamin C, K oraz A. Zawartością wapnia bije na głowę mleko, a dzięki obecności kwasu omega-3 wspomaga funkcjonowanie mózgu. Zmniejsza także ryzyko cukrzycy i wpływa pozytywnie na pracę serca.
Kalafior na parze będzie świetną przekąską lub dodatkiem do obiadu. W towarzystwie wyrazistego sosu czosnkowego smakuje obłędnie i mało kto mu się oprze. Trudno się dziwić — jest o wiele delikatniejszy niż gdyby był gotowany w wodzie. Musicie spróbować. Kalafior na parze jest zdrowy i pełen smaku. Warzywo podane wraz z pełnym charakteru masłem czosnkowym spodoba się nawet wybrednym. Przygotowując je według naszego przepisu, sprawicie, że będzie lekko chrupiące i będzie miało nieziemski aromat. Posypcie go dodatkowo zieleniną i odrobiną soli oraz pieprzu, a na długo zapamiętacie ten posiłek.
Czosnek jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Jego popularność rośnie szczególnie w okresie gryp i przeziębień. Jednak okazuje się, że nie powinniśmy go pałaszować bez opamiętania. Najlepiej nie przekraczać 2-5 g surowego czosnku dziennie. Waga ta odpowiada 1-3 ząbków, zależnie od ich wielkości.Czosnek jest jednym z najpopularniejszych dodatków do potraw. Chętnie wykorzystuje się go w kuchni na całym świecie. Co jednak stanie się, jeśli zjemy go w ciągu dnia zbyt dużo? Konsekwencje mogą być nieprzyjemne.
Wątróbka ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Wiele osób do tego dania zraziło się w latach dziecięcych. W odczarowaniu wątróbki pomoże genialny sposób Karola Okrasy. Krótkie marynowanie w oleju, rozmarynie, czosnku i pieprzu obłędnie wpływa na finalny smak dania. Koniecznie je przetestuj.Wątróbkę drobiową klasycznie podaje się z jabłkiem i cebulą. Nie inaczej jest w przepisie znanego i lubianego kucharza. Karol Okrasa jak zwykle jednak idzie o krok dalej i nadaje potrawie niezwykłego, bardziej nowoczesnego wyrazu. A to między innymi za pomocą miodu, chili i octu balsamicznego. Daj się skusić - zobaczysz, jak pyszna może być drobiowa wątróbka.
Czy czosnek, który kiełkuje, jest bezpieczny dla naszego zdrowia? Spożycie wyrazistej przyprawy z zielonymi fragmentami może budzić pewne obawy. Dowiedziono jednak, że warzywo w tej postaci nie jest trujące. Nie warto zatem go wyrzucać. Nie tak dawno natknąć można było się na opinię, że kiełkujący czosnek jest szkodliwy. Z szeregu badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kyungpook w Korei Południowej wynika jednak, że powtarzana informacja jest błędna i warzywo nie wykazuje cech trucizny.
Pampuchy są drożdżowymi bułeczkami, zwykle przygotowywanymi na bazie mąki pszennej. Delikatne ciasto zwyczajowo gotuje się na parze. Nasze pampuchy zrobimy jednak z użyciem gotowanych ziemniaków i usmażymy je na patelni. Takich z pewnością jeszcze nie jedliście.Ziemniaczane pampuchy to doskonały pomysł na tani i szybki obiad. Puszyste i okazałe kluski idealnie komponują się z gęstym sosem i surówką. Mogą też z powodzeniem zastąpić tradycyjne ziemniaki do obiadu. Będziecie zaskoczeni ich smakiem.
Brukselka zapiekana skradnie serce niejednego smakosza. Soczysty i chrupiący obiadowy dodatek doprawiony wyrazistym sosem jest prosty w przygotowaniu, a smakuje o niebo lepiej niż przyrządzany w wodzie. Koniecznie musicie go spróbować.Raz spróbujecie brukselki zapiekanej, a zapomnicie o goryczy towarzyszącej gotowaniu warzywa. Dodamy do niej pyszny sos, który nada jej nieco słodyczy, zmiękczy jej listki i sprawi, że upiecze się doskonale. Z pewnością nic lepszego nie jedliście.
Domowy syrop z czosnku jest świetnym lekarstwem na przeziębienie i grypę. Wzmacnia również odporność. Domowy syrop przygotowywały nasze babcie z kilku podstawowych składników. Syrop będzie gotowy błyskawicznie.Zimą często chorujemy na grypę lub jesteśmy przeziębieni. Zamiast rozgrzewaczy, które niszczą wątrobę, lepiej wspomóc się naturalnym lekarstwem, które przygotujemy w kilka chwil. Domowy syrop z czosnku, miodu, imbiru i cytryny doskonale radzi sobie z chorobą i wzmacnia odporność.Czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Cytryna to źródło witaminy C. Miód i imbir doskonale rozgrzewają, działają napotnie i mobilizują organizm do walki z drobnoustrojami. Syrop z czosnku pijemy po 3- 4 łyżki w ciągu dnia, do momentu, aż będziemy zdrowi.Syrop z czosnku możemy również pić, jeśli chcemy wzmocnić naturalną odporność organizmu. Wtedy wystarczy łyżka dziennie. Syrop przygotowujemy z letnią, przegotowaną wodą. Jeśli dolejemy wrzątek, wszystkie wartości miodu zostaną zneutralizowane i pozostanie wyłącznie smak.
Ekspresowa pasta z oliwek wprowadzi śródziemnomorski klimat na każdej imprezie. Doskonale smakuje podana ze świeżym pieczywem lub krakersami. Ta pasta, zwana tapenadą, idealnie łączy ze sobą kilka wyrazistych składników. Oliwki z dodatkiem czosnku i kaparów smakują wręcz obłędnie.Apetyczna imprezowa pasta zaskakuje swoim smakiem. Przepadają za nią także osoby, które na co dzień stronią od oliwek w ich podstawowej postaci. Przygotowanie tapenady jest błyskawiczne. Wystarczy zblendować wszystkie składniki, wymieszać i gotowe.