Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Czosnek

Czosnek

Wyborny przepis na czosnek marynowany w ziołach
09.05.2022 20:16 Wyborny przepis na czosnek marynowany w ziołach. Letni hit nad hity

Czosnek jest wyrazistym i pełnym charakteru warzywem, które pasuje do wielu dań. Tym razem proponujemy wam przygotowanie go w formie pysznego marynowanego specjału z dodatkiem ziół i aromatycznej wędzonej papryki. Będzie idealny zarówno na letniego grilla jak i do makaronów i sałatek. Koniecznie spróbujcie. Czosnek w ziołach to znakomita przekąska, a także wyborny dodatek do rozmaitych dań. Aromatyczny rarytas z łatwością przygotujecie w domowym zaciszu. Wystarczy odrobina oliwy, przyprawy w proszku i czas, a w waszej kuchni zagości prawdziwy smakołyk. Skusicie się?

siostra Anastazja, ogórki kiszone
09.05.2022 18:23 Idealne ogórki kiszone według siostry Anastazji. Już wiadomo, co jest tajemnicą ich smaku

Jeśli myślicie już o pierwszych przetworach, mamy dla was sprawdzony przepis siostry Anastazji na kiszone ogórki. Wychodzą idealne — chrupiące i w sam raz kwaśne. Wiadomo już, że tajemnicą ich smaku jest odpowiednia zalewa. Istotna też jest jej temperatura. Kiszone ogórki to obok kiszonej kapusty najpopularniejsza kiszonka. Przetwory te urzekają swym orzeźwiającym smakiem i wysoką wartością odżywczą. Jeśli chodzi o ogórki, jest ona nawet wyższa niż świeżych warzyw. Kiszone ogórki zawierają bowiem sporo witaminy C, a także cenne bakterie probiotyczne. Idealne ogórki kiszone powinny być jędrne i chrupiące. I dokładnie takie wychodzą z przepisu siostry Anastazji. W czym tkwi ich tajemnica? Siostra zalewa ogórki solanką, czyli mieszanką wody i soli. Ważne jest też jednak to, że płyn ten jest gorący.

Projekt bez tytułu (1)
06.05.2022 18:32 Pyszna fasolka szparagowa bez bułki tartej. Cudowny dodatek do dań

Wreszcie jest wiosna, a więc czas na młode warzywa. Dziś zapraszamy was na pyszną fasolkę szparagową bez bułki tartej. Może ona stanowić cudowny dodatek do dań, ale doskonale smakuje też sama — zjedzona jako lekkie danie lub przekąska. Choć sezon na świeżą, polską fasolkę szparagową jeszcze przed nami, to bez problemu można już kupić fasolkę przywożoną do nas z cieplejszych krajów. Do wyboru mamy dwa rodzaje fasolki — żółtą i zieloną. Żółta fasolka szparagowa jest delikatniejsza w smaku, bogata w fosfor i potas. Zielona jest bardziej wyrazista, zasobna w beta-karoten i kwas foliowy. Wybierzcie tą, którą wolicie i przygotujcie ją według naszego przepisu.

półki sklepowe
06.05.2022 13:57 Ważne ostrzeżenie GIS. Wycofano popularny produkt

Dotarło do nas ważne ostrzeżenie GIS. Wycofano bowiem popularny produkt, którym są roladki z kurczaka. Powodem takiego działania jest wykrycie w partii dania groźnych bakterii. Sprawdźcie, czy nie macie go w domu, a jeśli tak pod żadnym pozorem go nie jedzcie. Więcej szczegółów dowiecie się z naszego materiału. Choć producenci żywności starają się wytwarzać ją z jak największą dbałością o higienę, czasami dochodzi do błędów. W ich wyniku w produktach mogą pojawić się zanieczyszczenia, które mogą zagrażać naszemu zdrowiu, a nawet życiu. Gdy zostaną one wykryte, jest to szybko podawane do informacji publicznej. Dziś w szybkim przekazie na szczęście pomaga internet.

Jak przygotować czosnek, aby nie tracił cennych właściwości?
05.05.2022 12:08 Jak przygotować czosnek, aby nie tracił cennych właściwości?

Czosnek jest jednym z najzdrowszych warzyw, które dodatkowo doskonale wzmacnia smak niemal każdego dania, nadając mu wyraźnej nuty i niezwykłego aromatu. Niewiele osób wie jednak, że niewłaściwa obróbka czosnku powoduje utratę zarówno smaku, jak i właściwości leczniczych. Jak przygotować czosnek, aby nie tracił cennych właściwości?Czosnek- warzywo niezastąpione w każdej kuchni. Dodanie kilku ząbków do wytrawnych dań zamienia potrawy w prawdziwy rarytas. Czosnek jest wyraźny w smaku, ma mocny aromat i przede wszystkim jest naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości.Podczas przygotowywania dań z dodatkiem czosnku wystarczy niestety jeden błąd, a warzywo stanie się gorzkie i straci bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Dowiedz się, jak prawidłowo przygotować czosnek, aby był smaczny i skutecznie chronił organizm przed bakteriami i innymi drobnoustrojami.

rzodkiewki z patelni
04.05.2022 19:40 Wyjątkowe rzodkiewki na ciepło z czosnkiem i natką pietruszki. Wiosenny smak

Lubicie rzodkiewki? Dziś powiemy wam, jak przyrządzić wyjątkowe rzodkiewki na ciepło z czosnkiem i natką pietruszki. Będą miały wiosenny smak i staną się doskonałym dodatkiem do obiadu. Ich przygotowanie jest bardzo proste, bo wystarczy przekroić warzywa na pół i podsmażyć z aromatycznymi składnikami.Rzodkiewki można w sumie kupić przez cały rok, jednak najsmaczniejsze są te wiosenne. Uwielbiamy je za to, że przyjemnie chrupią i mają ostrawy smak. Zwykle są zjadane na przekąskę, dodawane do twarogu i kładzione na kanapkach. Jednak można je też przygotować na ciepło. Będą idealne na przekąskę lub jako dodatek do obiadu.

suszona kiełbasa
03.05.2022 21:35 Jak zrobić domową suszoną kiełbasę? Jest lepsza od sklepowej

Dziś powiemy wam, jak zrobić domową suszoną kiełbasę. Jest lepsza od sklepowej, bo zawiera wyłącznie najwyższej jakości składniki. Nie ma żadnych zbędnych dodatków i bez trudu można ją zrobić bez specjalnych urządzeń. Przetestujcie naszą recepturę, a z pewnością będziecie do niej wracać. Jeśli lubicie dobrej jakości wędliny, nie musicie za nie przepłacać. Możecie je przygotować domowym sposobem. Dziś podamy wam recepturę na suszoną kiełbasę dojrzewającą, czyli palcówkę. Jej nazwa wzięła się stąd, że tradycyjnie robiono ją ręcznie, bez użycia maszynki do mielenia mięsa i lejka do nadziewania. Naturalne jelito wypełniano rozdrobnionym mięsem, wciskając je palcem przez lejek.Palcówkę robi się z surowego, peklowanego mięsa. Kiełbasa ta nie jest wędzona, a jedynie długo podsuszana, czyli długo dojrzewająca. Kiedyś była to kiełbasa biednych, robiona z okrawków. My jednak zrobimy palcówkę z najwyższej jakości wieprzowiny.

czosnek grillowany
03.05.2022 17:23 Długo pieczony czosnek z grilla. Idealny do smarowania pieczywa

Macie już rozpalone grille? Możecie przygotować rarytas, a mianowicie długo pieczony czosnek z grilla. Jest idealny do smarowania pieczywa, ale też stanowi świetny dodatek do sałatek i mięs. Jak go przygotować? W zasadzie wystarczy główkę czosnku zawinąć w folię i upiec. Będziecie zaskoczeni smakiem tego warzywa. Czosnek jest nieodzownym dodatkiem do wielu potraw. Takiego smaku i aromatu, jak to warzywo mało co potrafi nadać. Można go dodawać do potraw z mięs, drobiu, ryb i warzyw. Dziś jednak czosnek wystąpi u nas w roli głównej, a mianowicie nie tyle będzie dodawał smaku, ile sam zamieni się w smarowidło. Wcześniej trzeba go tylko upiec, np. na grillu.

Sadzenie czosnku w butelce
01.05.2022 22:29 Jak wygodnie i tanio sadzić czosnek w domu? Wyjaśniamy

Czosnek stanowi nieodłączną część codziennej diety, wszak dodawany jest do większości wytrawnych potraw. Okazuje się, że w łatwy sposób można hodować go we własnym domu, chociażby na parapecie. Wystarczy do tego plastikowa butelka, trochę słońca i nieco czasu. Niżej dokładnie wyjaśniamy jak się za to zabrać. Czosnek w sklepach jest łatwo dostępny, jednak Polacy narzekają często na jego pochodzenie. Zwykle bowiem sprowadzany jest on z Chin i jego smak oraz wartości odżywcze pozostawiają wiele do życzenia. Z tego powodu znacznie lepszym rozwiązaniem jest wyhodowanie go własnoręczne. Z poniższym poradnikiem każdy będzie mógł na własnym parapecie prowadzić hodowle pysznego i organicznego czosnku.

Grzanki z grilla
01.05.2022 21:56 Najprostsza przekąska z grilla, czyli czosnkowe grzanki. Idealne na majówkę

Choć z grillem najczęściej kojarzą się najróżniejsze mięsa, na ruszt można wykładać znacznie więcej smakołyków. Jednym z nich są grzanki czosnkowe, które dzięki dużej ilości masła i ziół smakują obłędnie. Wystarczy posmarować pieczywo czosnkowym masłem i zgrillować je, co łącznie zajmuje jedynie 15 minut. Długi weekend majowy jest doskonałą okazją do odpalenia grilla i usmażenia na nim samych pyszności. Do mięsnej uczty warto dołożyć także dużo warzyw oraz innych dodatków, aby urozmaicić sobie nieco całe doświadczenie. W przypadku grillowania grzanek należy bardzo uważnie kontrolować temperaturę. Pieczywo bardzo łatwo można przypalić nad rozżarzonym węglem, dlatego lepiej stosować aluminiowe tacki, aby zminimalizować to ryzyko.

boczek
01.05.2022 19:49 Idealnie soczysty i pełen smaku pieczony boczek. Palce lizać

Boczek zwykle jedzony jest pod postacią plasterków, lecz równie smacznie wychodzi po upieczeniu go w całości. Sekretem udanego smaku jest długie marynowanie boczku w zalewie, minimalnie przez 5 dni. W tym czasie mięso nabierze niespotykanego dotąd aromatu oraz delikatności.Boczek jest tłustym kawałkiem wieprzowego mięsa, które potrafi doskonale smakować. Tak naprawdę swój smak zawdzięcza właśnie tłuszczykowi, a także użytym przyprawom. Tłuszcz nadaje boczkowi soczystości, ale na szczęście w dużej mierze się wytapia. Oczywiście mimo wszystko warto wybrać jak najchudszy kawałek boczku.

grillowane pstrągi
26.04.2022 22:42 Aromatyczny i delikatny pstrąg z grilla. Sekretem jest ziołowo-cytrynowy farsz

Co może być hitem tej majówki? Nie wykluczone, że stanie się nim aromatyczny i delikatny pstrąg z grilla. Sekretem jego doskonałego smaku jest ziołowo-cytrynowy farsz. Ryba dzięki niemu jest wyrazista i wprost rozpływa się w ustach. Koniecznie przetestujcie tę prostą recepturę. Na ruszcie grilla dość rzadko kładziemy ryby. A szkoda, bo są o wiele zdrowsze niż mięso, a równie pożywne. Do grillowania doskonale nadają się filety, dzwonka i rybne tuszki. I dziś właśnie zgrillujemy z wami wypatroszone pstrągi. Zobaczcie, czym je nadziać, by nabrały wyśmienitego smaku.

grillowana pierś kurczaka
26.04.2022 19:10 Idealnie soczysta i aromatyczna pierś z kurczaka z grilla. Nie ma lepszej

Macie ochotę na coś lekkiego z rusztu? Możecie przygotować idealnie soczystą i aromatyczną pierś z kurczaka z grilla. Gwarantujemy, że nie ma lepszej. Smak tego delikatnego mięsa jest wynikiem marynowania go w mieszance przypraw i oleju, a potem upieczenia na grillu. Pierś z kurczaka jest delikatnym mięsem, które doskonale smakuje i nie tuczy. Zawiera bowiem bardzo mało tłuszczu, jest za to bogata w pełnowartościowe białko. Po ten rodzaj mięsa chętnie więc sięgną nawet ci, którzy są na diecie odchudzającej lub lekkostrawnej. Jednak ze względu na niską zawartość tłuszczu, mięso to wymaga odpowiedniego przygotowania. Nie można go poddawać zbyt długiej obróbce, bo zrobi się zbyt twarde i suche. Wcześniej warto je natomiast zamarynować. Dzięki temu będzie soczyste i smaczne.

wątróbka
26.04.2022 15:52 Jak zrobić soczystą wątróbkę z grilla? Prosty i skuteczny sposób

Wiesz, jak zrobić soczystą wątróbkę z grilla? Podajemy prosty i skuteczny sposób. Wystarczy zalać ją 100 ml czerwonego wina, wstawić do lodówki, a potem upiec. Efekt przerośnie twoje oczekiwania, bo wątróbka będzie miękka, aksamitna i pełna smaku. Takiej jeszcze nie jadłeś.Sezon grillowy za pasem. Na ruszt trafią więc z pewnością takie klasyki jak kiełbasa, kaszanka i karkówka. Jeśli jednak chcecie spróbować czegoś nowego, mamy wspaniałą propozycję. Przygotujcie na grillu wątróbkę. Podpowiemy wam, jak ją przyrządzić, by nie wyszła sucha. Sposób jest bardzo prosty.

Cudowny przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego. Idealne do kanapek i makaronów
23.04.2022 15:13 Cudowny przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego. Idealne do kanapek i makaronów

Pesto z czosnku niedźwiedziego to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Wyraźny, czosnkowy smak przełamany orzechami włoskimi rewelacyjnie łączy się między innymi z makaronem i kromką świeżego chleba. Poznaj cudowny przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego.Czosnek niedźwiedzi jest rośliną sezonową, której liście zbierane są od początku wiosny do końca maja. Czosnek rośnie dziko w lasach całej Europy, jednak lepiej nie zbierać go samodzielnie- liście są bardzo podobne do trującej i niejadalnej konwalii.Liście czosnku, oprócz niezwykłego smaku, zawierają silne przeciwutleniacze i związki aktywne, które między innymi wzmacniają układ odpornościowy, regulują ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a także zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwory, miażdżycę i wiele inne chorób.Czosnek niedźwiedzi możemy kupić w sezonie w niemal każdym markecie, warzywniaku, na straganie. Poza sezonem możemy ratować się jego niezwykłym smakiem, kupując suszone liście, jednak z nich nie przygotujemy już pesto.Moim zdaniem domowe pesto z czosnku, oleju i orzechów włoskich jest o niebo lepsze od klasycznego pesto z bazylii. Pasta smakuje doskonale podana z makaronem, pierogami lub z kromką świeżego chleba, palce lizać.

grillowane skrzydełka
23.04.2022 13:19 Przepis na pełne smaku grillowane skrzydełka. Goście będą zachwyceni

Za chwilę rusza sezon grillowy. Zbierajcie więc najlepsze receptury na pieczone przysmaki. Proponujemy na przykład przepis na pełne smaku grillowane skrzydełka. Ich tajemnicą jest marynata z czosnku, miodu i kilku aromatycznych dodatków. Zobaczycie, że nikt nie oprze się tej potrawie. Grill od wielu lat cieszy się u nas niesłabnącą popularnością. I trudno się temu dziwić, wszak jedzenie smacznych potraw na świeżym powietrzu to czysta przyjemność. Co wrzucić na ruszt? Niektórzy sięgają po standardy takie jak kiełbasa, kaszanka czy karkówka. Wielu zwolenników mają też skrzydełka kurczaka. Można je przygotować na wiele sposobów. Jednak zawsze dobrze zrobi im marynata. Z czego ją przygotować? Z przypraw, ziół, czosnku, popularnych sosów. Poniżej podamy przepis na jedną z prostszych, ale bardzo smacznych marynat.

kotlety z kaszy
14.04.2022 14:21 Postne kotlety mielone z kaszy jęczmiennej. Prosty przepis na jarski obiad

Sprawdź, jak zrobić postne kotlety mielone z kaszy jęczmiennej. Ten prosty przepis na jarski obiad przyda ci się być może już jutro, w Wielki Piątek. Kotlety nie zawierają grama mięsa, a wszystkie składniki do ich przygotowania znajdziesz z pewnością w kuchni. Potrawy bezmięsne cieszą się największym wzięciem w czasie postu. Niektórzy też ograniczają lub rezygnują z jedzenia mięsa ze względów zdrowotnych, a także z powodu swoich przekonań czy też dlatego, że szukają odmiany smakowej. Czym zastąpić mięso? Zwykle w miejsce mięsa wybieramy ryby. Jednak jeśli w ogóle chcemy wykluczyć pokarmy pochodzenia zwierzęcego, z pomocą przychodzą nam warzywa i przetwory zbożowe. Z nich także można przygotować smaczne i pożywne potrawy. Jedną z nich są kotlety, które można zrobić np. z kaszy jęczmiennej.

Pasztet z królika
14.04.2022 09:22 Pasztet wielkanocny z królika. Przepis krok po kroku

Pasztet wielkanocny z królika jest absolutną świąteczną klasyką. Z dodatkiem boczku i włoszczyzny potrawa wyjdzie o niebo lepiej. Pasztet w takim wydaniu jest niezwykle wilgotny i ma niepowtarzalny smak. Prosty przepis zaskoczy niejednego smakosza.Mięso królicze jest bardzo delikatnym i smacznym mięsem i to właśnie z niego przygotujesz wyśmienity, wilgotny pasztet, który będzie hitem na świątecznym stole. Do pasztetu z królika dodaj również boczek, który wzmocni smak całej potrawy.Aby pasztet nie był suchy, po doprawieniu przygotowanej masy dodaj do niej jajka, a na wierzch poukładaj cienkie plastry słoniny. Słonina pod wpływem wysokiej temperatury zacznie się topić, dodatkowo nawilży danie i zapobiegnie przesuszeniu. Do pasztetu podaj sos żurawinowo- chrzanowy, idealnie komponuje się z daniem.Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkową potrawę na Wielkanoc- tu poznasz przepis na klops wielkanocny z jajkami. Będzie świetny zarówno na obiad, jak i na kolację czy śniadanie.

schab pieczony
13.04.2022 12:31 Jak upiec schab, żeby był idealnie soczysty? Proste patenty

Na święta z pewnością wielu z was będzie piekło mięsa. Dlatego dziś powiemy wam, jak upiec schab, żeby był idealnie soczysty. Zdradzimy wam proste patenty, dzięki którym tym razem mięso będzie pyszne, delikatne i nie wyschnie na wiór. Możecie je podać na ciepło z sosem na obiad lub wystudzone pokroić w cienkie plasterki i serwować na półmisku zimnych mięs. Schab jest jednym z najczęściej pieczonych przez nas mięs. To dlatego, że jest delikatny i chudy i ma kształt, który nie wymaga formowania. Po upieczeniu świetnie prezentuje się na półmisku. Jest z nim tylko jeden problem — z powodu małej zawartości tłuszczu, po upieczeniu potrafi być dość suchy. Na co zwrócić uwagę, by taki nie wyszedł?

Jedyny, oryginalny przepis na tradycyjny żurek siostry Anastazji
12.04.2022 17:03 Jedyny, oryginalny przepis na tradycyjny żurek siostry Anastazji. Najlepszy wybór na Wielkanoc

Żurek już niebawem zagości na naszych stołach. Jeszcze zdążycie przygotować go w domu, bazując na samodzielnie przyrządzonym zakwasie. Z niezawodną recepturę siostry Anastazji wszystko się uda, a smak zachwyci całą rodzinę. Spróbujecie koniecznie.Żurek jest jedną z potraw, które w okresie Wielkanocy cieszą się jeszcze większą niż zwykle popularnością. Po pysznej recepturze na owsianą wersję rarytasu i niezawodnym sposobie na żurek w chlebie czas na wyjątkowo prostą odsłonę w wykonaniu siostry Anastazji. Skusicie się?

rolada z boczku
08.04.2022 15:51 Rozpływająca się w ustach rolada z boczku. Tani i banalny wielkanocny obiad

Szukacie pomysłu na tani i banalnie prosty obiad wielkanocny? Przygotujcie rozpływającą się w ustach roladę z boczku. Jak ją zrobić? Wystarczy ponacinać mięso i natrzeć mieszanką aromatycznych przypraw. Boczek będzie na tyle pyszny, że błyskawicznie zniknie z talerzy.Boczek nieczęsto pojawia się na świątecznych stołach, bo wiele osób nie uważa go za szlachetne mięso. Jest to z pewnością związane z tym, że zawiera dużo tłuszczu. Jednak trzeba pamiętać o tym, że tłuszcz jest nośnikiem smaku i mało jakie mięso będzie smakować tak dobrze, jak boczek. Zwłaszcza jeśli przed pieczeniem natrze się go intensywnymi przyprawami.

Jak uprawiać w ogrodzie czosnek niedźwiedzi?
06.04.2022 14:17 Jak uprawiać w ogrodzie czosnek niedźwiedzi? Znamy doskonały patent

Czosnek niedźwiedzi jest aromatyczną i wyjątkowo zdrową rośliną. Zawiera nawet 15-krotnie więcej witaminy C niż cytryny. Warto zapoznać się z metodami hodowli tego niezwykłego składnika, by móc po niego sięgać jak najczęściej. Podpowiadamy jakie warunki trzeba spełnić, by wyrósł w waszym ogrodzie. Niektórzy twierdzą, że czosnek niedźwiedzi swoją nazwę zaczerpnął ze zwyczaju zapadającego w sen zimowy zwierzęcia, które po przebudzeniu często posilały się tą właśnie rośliną. Wierzono, że jest ona sekretem jego siły. Ponieważ ten wyjątkowy kulinarny rarytas jest niezwykle podobny do konwalii, warto założyć własną uprawę w przydomowym ogródku. Nie jest wcale taka trudna, a dzięki niej zielone listki nie raz posłużą nam jako baza do wyśmienitego pesto. Spróbujecie?

Czosnek
04.04.2022 20:54 Jak uprawiać czosnek w ogrodzie? Zdradzamy wszystkie szczegóły

Czosnek zwykle kupuje się w sklepie, jednak jeśli chce się mieć pewność, że nie jest on pryskany, należy wziąć sprawy w swoje ręce. Dzisiaj zdradzimy wam wszystkie szczegóły, które potrzebne są do jego uprawy w przydomowym ogrodzie. Własnoręcznie wyhodowany czosnek smakuje znacznie lepiej niż kupny. Czosnek obecny jest w praktycznie wszystkich kuchniach świata i ceniony jest za jego charakterystyczny aromat, smak oraz właściwości. W naszych warunkach klimatycznych bez problemu można go hodować, co jest dużą zaletą dla posiadaczy ogrodu.

Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego
27.03.2022 13:50 Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? Zawsze zwróć uwagę na ważny szczegół

Czosnek jest jedną z podstawowych przypraw w naszej kuchni. Hoduje się go w wielu krajach, a największym producentem są Chiny. Pochodzące z Azji warzywo będzie jednak różniło się w smaku od wyrazistego i ostrego w odbiorze rodzimego specjału. Pomocny będzie kolor warzywa. O tym, że czosnek warto odpowiednio pokroić przed użyciem, już wspominaliśmy. Przedstawialiśmy wam też zalety spożywania go na czczo. Wracamy z krótkim poradnikiem, który pomoże wam wybrać warzywo wyhodowane w Polsce. Sprawdźcie jak odróżnić je od chińskiego kuzyna.

Czosnek polski czy chiński
22.03.2022 01:00 Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? Wystarczy zwrócić uwagę na 1 detal

Czosnek jest częstym dodatkiem do potraw. Zależnie od gatunku będzie się różnił nieco smakiem i wyglądem. Chcąc kupić warzywo polskiego pochodzenia, warto zwrócić uwagę na kolor łupiny. W przeciwieństwie do czosnku chińskiego warzywo będzie miało różowo-fioletowe zabarwienie. Ciekawostką jest, że istnieje niemal 700 odmian czosnku. Choć w Polsce uprawianych jest co najmniej kilkanaście – m.in. Orkan, Harnaś, Cyry czy Zawrat – importowany z Chin produkt zyskał niemałą popularność. Jak go odróżnić od polskiego produktu? Wystarczy uważnie przyjrzeć się warzywu.

barszcz biały
21.03.2022 01:00 Czym różni się biały barszcz od żurku? Wyjaśniamy jak odróżnić kultowe zupy

Czym różni się biały barszcz od żurku? Wyjaśniamy jak odróżnić kultowe zupy. Masa Polaków nie widzi bowiem różnicy, a nazw zup używa nawet zamiennie. Zupą, którą widzicie na naszym zdjęciu, jest biały barszcz. Tak jak widać, jest zabielony, ma też dodatek warzyw. Poznajcie także inne wyróżniki obu potraw. Już niedługo święta wielkanocne i na stołach większości z was pojawi się żurek lub barszcz biały. U niektórych będzie to niemal ta sama zupa, ale występująca pod inną nazwą. No właśnie, z odróżnieniem żurku od białego barszczu mamy spore problemy. Dlatego dziś postaramy się rozwiać wasze wątpliwości.

czosnek
18.03.2022 01:00 Jak dobrze przechowywać czosnek? Prosty trick pozwala cieszyć się jego smakiem dłużej

Jak poprawnie przechowywać czosnek? Prosty trick pozwala cieszyć się jego smakiem o wiele dłużej. Nie ujmuje mu też aromatu ani zawartości cennych składników. Wystarczy wlać popularny płyn do słoika, zanurzyć w nim ząbki czosnku i całość szczelnie zamknąć. Czosnek jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Podnosi smak i aromat pieczonych mięs, drobiu i warzyw. Warto dodać go do sałatki, sosu i zupy. Jest też nieoceniony w walce z przeziębieniami. Działa jak naturalny antybiotyk i udrażnia drogi oddechowe.By jednak czosnek jak najdłużej zachował swój smak, aromat i cenne właściwości, trzeba go odpowiednio przechowywać. Sprawdź więc, jakie warunki mu służą, a jakich lepiej unikać.