Cukinia to jedno z warzyw, po które chętnie sięgamy latem. Nadaje się na grilla, do sałatek i do przetworów. Warto zrobić pyszną cukinię w zalewie musztardowej. Jej smak przywoła zimą wspomnienia lata. Polecamy ten przepis na cukinię w wyjątkowym wydaniu.
Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Dodajemy je do mięs, makaronów, a nawet jajecznicy. Oczyszczanie ich potrafi być żmudne i czasochłonne, ale ja mam na nie sposób prosto od wytrawnego grzybiarza. Wystarczy przed przepłukaniem wodą obsypać kurki mąką.
Ten słynny deser z bananami pokochał dosłownie cały świat. Jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Potrzebujesz do jego zrobienia zaledwie kilku składników. Przygotuj też patelnię. Ciasto z patelni i banany będą wszystkim smakować.
Lipiec to ostatni dzwonek na posadzenie bobu. To lubiane warzywo, które jemy samodzielnie lub dodajemy je do sałatek, czy dań obiadowych. Sezon na bób zwykle kończy się z końcem lipca. Nie trać czasu i posadź bób. Potem będzie jak znalazł.
Ogórki kiszone to przysmak, który często gości na polskich stołach. Są one świetnym dodatkiem do dań obiadowych, kanapek i sałatek. Jednak, co zrobić, żeby ogórki wyszły twarde i chrupiące? Mamy na to sprawdzone sposoby.
Kopytka to lubiane danie obiadowe. Można je podawać samodzielnie lub jako dodatek do dań mięsnych i sosów. Jednak, co zrobić, żeby ciasto się nie kleiło do dłoni? Receptą na sukces jest tempo zagniatania ziemniaków i dodanie do nich pewnego składnika. Masz go w swojej kuchni.
Lato dla smakoszy to czas pełen kulinarnych wyzwań. Bogactwo sezonowych warzyw i owoców zachęca do robienia przetworów. Te będą pysznie szczególnie smakować w długie zimowe wieczory. Jednak najpierw musimy dokonać pasteryzacji. Przyda się do niej jeden ze sprzętów w naszej kuchni.
Ser może być doskonałą bazą do przygotowania efektownej rolady. Z przepisem siostry Anastazji nie zajmie wam to wiele czasu, a goście z pewnością będą zachwyceni taką przystawką. Musicie spróbować.
Marzą Ci się soczyste i dorodne pomidory? Dzięki poniższemu trikowy wyhodujesz takie w swoim ogródku. Oprysk pomidorów z użyciem aspiryny potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Jego przygotowanie jest przy tym wręcz banalnie proste.
Prażuchy są nie lada rarytasem, który bez trudu przygotujecie w domu. Wystarczą ziemniaki i kilka podstawowych składników, by uzyskać znakomity letni obiad. Z przepisem siostry Anastazji na pewno się uda.
Pyszne naleśniki można zrobić na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych jest dodanie do ciasta odrobiny kurkumy. W taki sposób rarytas przygotowuje Anna Lewandowska. Korzyści są nieocenione, a wykonanie niesamowicie proste. Musicie spróbować.
Fasolka z bułką tartą stała się już kulinarnym klasykiem. Jednak czasem warto spróbować czegoś zupełnie nowego. To lubiane i zdrowe warzywo będzie doskonałe z produktem, które być może masz w swojej kuchni. Jest tani i łatwo dostępny.
Flądra bałtycka nie cieszy się powodzeniem klientów nadmorskich smażalni. Jej wygląd nie powala i jest dość specyficzny. Jednak wartości i smak flądry skłania do jej skosztowania. Gdy będziesz nad morzem- koniecznie zamów tę rybę.
To danie jest niezwykle puszyste, smaczne i pożywne. Lekkie niczym obłok, ale daje energię i wyjątkowe doznania smakowe. Mowa o pampuchach, które też nazywane są też parzakami, parowańcami, czy pyzami drożdżowymi. Przepis na pampuchy jest banalnie prosty- warto go wypróbować.
Sezon na bób trwa w najlepsze. Smakosze zajadają się tym pysznym i zdrowym warzywem aż się uszy trzęsą. Polecam patent mojej cioci na przyrządzenie bobu. Spróbujcie, a już zawsze w ten sposób będziecie przygotowywać bób.
Marzy ci się pyszna jajecznica jak z najlepszej restauracji? Mamy na to sposób. To popularne danie śniadaniowe możesz teraz przygotować jeszcze smaczniej niż zwykle. Taka jajecznica będzie kremowa i aksamitna dzięki pewnemu dodatkowi. Nie bez znaczenia jest też sam proces przygotowania.
Letnie miesiące są szczytem sezonu na brokuły. Te smaczne i co najważniejsze zdrowe warzywa warto z tej okazji uwzględnić w jadłospisie. Aby w pełni cieszyć się ich intensywny smakiem oraz chrupkością, niezbędne jest ich właściwe przechowywanie. Jeśli po zakupie wkładasz warzywa do dolnej szuflady lodówki, popełniasz błąd.
Kurki należą do jednych z najbardziej lubianych grzybów. Smakują wyśmienicie jako dodatek do jajecznicy. Są też smaczne z sosami, makaronami, czy z zapiekankami. Jednak te grzyby musimy najpierw oczyścić. Koleżanka przesłała mi film, który pokazuje skuteczny sposób na czyszczenie kurek. Dzielę się nim z wami.
Mamy idealny przepis dla wszystkich miłośników sera. Delikatną mozzarellę możecie teraz przygotować samodzielnie w domu. Przepis nie jest ani trudny, ani skomplikowany. Z nami przejdziecie całą procedurę krok po kroku.
Marzy ci się smażona ryba jak nad morzem? Polecam przepis, który bije na głowę wszystkie ryby z nadmorskich smażalni. Rada babci, która dotyczy smażenia ryby - jest bezcenna. Wykorzystaj ją w swojej kuchni i ciesz się smakiem pysznej i zdrowej ryby. Ja zawsze stosuję się do tej rady babci, które całe życie spędziła na Kaszubach.
Placki ziemniaczane lubią młodsi i starsi. Każdy smakosz ma ulubiony sposób na podanie tego lubianego dania. Jednak wiele zależy od przygotowania tego ziemniaczanego przysmaku. Dlaczego placki ziemniaczane ciemnieją? Wszystko przez pominięcie jednej ważnej zasady.
Irena Kamińska-Radomska powraca z nową porcją zasad. Po lodach i bananach przyszła pora na jedzenie czereśni. Ekspertka uspokaja- te owoce można jeść rękoma. Należy jednak szczególną uwagę zwrócić na pozbywanie się pestek.
Lubicie kalafiora z bułką tartą? Mamy coś, co bez trudu przebije klasyczny przepis. Warzywo podane z czosnkiem i papryką zachwyca aromatem. Każdy, kto go spróbuje, poprosi o przepis i dokładkę.
Szukasz inspiracji na prostą i pyszną przekąskę? Trafiłeś doskonale. Poniżej znajdziesz pomysłowy przepis na wytrawne ciasto na bazie jogurtu. Aby je wykonać, wystarczy zaledwie kilka składników.
Katarzyna Bosacka podpadła internautom. Poszło o sarkastyczny komentarz na temat kaszanki. Ekspertka z lekka dozą przekąsu udostępniła zdjęcie roślinnej wersji tego wyrobu. Komentujący nie poczuli żartu i dali temu wyraz w swoich wypowiedziach.
Porzeczka jest doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Z porzeczki warto też przygotować galaretkę, która będzie prawdziwą bombą witamin. Polecamy przepis na zdrową i smaczną galaretkę z porzeczki. Zrobisz ją niezwykle szybko.
Wakacje nad Bałtykiem oznaczają, że prędzej czy później zjemy rybę z nadmorskiej smażalni. Jak znaleźć tę odpowiednią smażalnię? Czym się kierować przy wyborze miejsca, gdzie zjemy smażoną rybę? Sprawdziłam to i dzielę się przydatną wiedzą w poszukiwaniach idealnej smażalni ryb.
Botwinka kojarzy się nam ze smakiem lata. Jest doskonała np. w chłodniku. Delikatność i smak botwinki możemy zatrzymać na dłużej. Jak to zrobić? Trzeba zamknąć ją w słoikach. To pyszne rozwiązanie docenimy w długie zimowe wieczory.