Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

cukinia marynowana
20.07.2023 16:38 Cukinia w zalewie musztardowej bije na głowę ogórki kiszone. Co roku robię jej więcej niż jedną porcję

Cukinia to jedno z warzyw, po które chętnie sięgamy latem. Nadaje się na grilla, do sałatek i do przetworów. Warto zrobić pyszną cukinię w zalewie musztardowej. Jej smak przywoła zimą wspomnienia lata. Polecamy ten przepis na cukinię w wyjątkowym wydaniu. 

skuteczne oczyszczanie kurek
20.07.2023 08:12 To najlepszy sposób oczyszczania kurek. Wujek Franek stosuje go od zawsze, wystarczy 1 prosty składnik

Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Dodajemy je do mięs, makaronów, a nawet jajecznicy. Oczyszczanie ich potrafi być żmudne i czasochłonne, ale ja mam na nie sposób prosto od wytrawnego grzybiarza. Wystarczy przed przepłukaniem wodą obsypać kurki mąką.

banany w cieście
19.07.2023 21:40 Ten patent na banany pokochał cały świat. Wszystko bez piekarnika, wystarczy sama patelnia

Ten słynny deser z bananami pokochał dosłownie cały świat. Jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Potrzebujesz do jego zrobienia zaledwie kilku składników. Przygotuj też patelnię. Ciasto z patelni i banany będą wszystkim smakować.

Bób z ogródka
19.07.2023 18:25 To ostatni czas na posadzenie tego warzywa. Gdy zabraknie go w sklepach, wszyscy będą ci zazdrościć

Lipiec to ostatni dzwonek na posadzenie bobu. To lubiane warzywo, które jemy samodzielnie lub dodajemy je do sałatek, czy dań obiadowych. Sezon na bób zwykle kończy się z końcem lipca. Nie trać czasu i posadź bób. Potem będzie jak znalazł.

kiszenie ogórków
19.07.2023 15:37 Ten składnik gwarantuje, że ogórki kiszone będą twarde i chrupiące. Mało kto o nim pamięta

Ogórki kiszone to przysmak, który często gości na polskich stołach. Są one świetnym dodatkiem do dań obiadowych, kanapek i sałatek. Jednak, co zrobić, żeby ogórki wyszły twarde i chrupiące? Mamy na to sprawdzone sposoby.

kopytka
18.07.2023 21:59 Co zrobić, żeby ciasto na kopytka się nie kleiło? Zawsze pamiętaj o tej zasadzie

Kopytka to lubiane danie obiadowe. Można je podawać samodzielnie lub jako dodatek do dań mięsnych i sosów. Jednak, co zrobić, żeby ciasto się nie kleiło do dłoni? Receptą na sukces jest tempo zagniatania ziemniaków i dodanie do nich pewnego składnika. Masz go w swojej kuchni.

pasteryzowanie
18.07.2023 19:10 Jeśli robisz przetwory, koniecznie wstaw słoiki do zmywarki. Nawet nie wiesz co możesz zyskać

Lato dla smakoszy to czas pełen kulinarnych wyzwań. Bogactwo sezonowych warzyw i owoców zachęca do robienia przetworów. Te będą pysznie szczególnie smakować w długie zimowe wieczory. Jednak najpierw musimy dokonać pasteryzacji. Przyda się do niej jeden ze sprzętów w naszej kuchni. 

Rolada z sera żółtego siostry Anastazji
18.07.2023 14:32 Siostra Anastazja z żółtego sera robi cudowny przysmak. Po spróbowaniu każdy błaga o ten przepis

Ser może być doskonałą bazą do przygotowania efektownej rolady. Z przepisem siostry Anastazji nie zajmie wam to wiele czasu, a goście z pewnością będą zachwyceni taką przystawką. Musicie spróbować. 

oprysk pomidorów
17.07.2023 18:15 Rozpuść w wodzie i co 3 tygodnie popryskaj pomidory. Krzaki ugną się od ciężaru plonów

Marzą Ci się soczyste i dorodne pomidory? Dzięki poniższemu trikowy wyhodujesz takie w swoim ogródku. Oprysk pomidorów z użyciem aspiryny potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Jego przygotowanie jest przy tym wręcz banalnie proste.

Prażuchy siostry Anastazji
17.07.2023 13:17 Siostra Anastazja ma przepis na obiad na lato w 15 minut. Nasze babcie go kochały

Prażuchy są nie lada rarytasem, który bez trudu przygotujecie w domu. Wystarczą ziemniaki i kilka podstawowych składników, by uzyskać znakomity letni obiad. Z przepisem siostry Anastazji na pewno się uda. 

Naleśniki z kurkumą
17.07.2023 09:33 Bez mąki pszennej i mleka, ale z turbo zdrowym składnikiem. Naleśniki lewej to hit

Pyszne naleśniki można zrobić na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych jest dodanie do ciasta odrobiny kurkumy. W taki sposób rarytas przygotowuje Anna Lewandowska. Korzyści są nieocenione, a wykonanie niesamowicie proste. Musicie spróbować. 

fasolka szpargowa
16.07.2023 22:31 Zapomnij o bułce tartej. Fasolka szparagowa 100 razy lepiej smakuje z zupełnie innym składnikiem

Fasolka z bułką tartą stała się już kulinarnym klasykiem. Jednak czasem warto spróbować czegoś zupełnie nowego. To lubiane i zdrowe warzywo będzie doskonałe z produktem, które być może masz w swojej kuchni. Jest tani i łatwo dostępny. 

flądra
16.07.2023 18:35 Polacy się na nią krzywią, a jest zdrowsza niż inne ryby. Zamów koniecznie, jak będziesz nad morzem

Flądra bałtycka nie cieszy się powodzeniem klientów nadmorskich smażalni. Jej wygląd nie powala i jest dość specyficzny. Jednak wartości i smak flądry skłania do jej skosztowania. Gdy będziesz nad morzem- koniecznie zamów tę rybę. 

pampuchy
16.07.2023 15:46 Rozpoznajesz danie ze zdjęcia? Młodzi o nim zupełnie zapomnieli, ma bajecznie prostą recepturę

To danie jest niezwykle puszyste, smaczne i pożywne. Lekkie niczym obłok, ale daje energię i wyjątkowe doznania smakowe. Mowa o pampuchach, które też nazywane  są też parzakami, parowańcami, czy pyzami drożdżowymi. Przepis na pampuchy jest banalnie prosty- warto go wypróbować.

bób
15.07.2023 13:34 Ten patent na bób pokazała mi ciocia. Nigdy nie robię go inaczej, każdy zajada aż się uszy trzęsą

Sezon na bób trwa w najlepsze. Smakosze zajadają się tym pysznym i zdrowym warzywem aż się uszy trzęsą. Polecam patent mojej cioci na przyrządzenie bobu. Spróbujcie, a już zawsze w ten sposób będziecie przygotowywać bób.

Jajecznica jak z restauracji
15.07.2023 11:16 Tak jajecznicę robią w restauracjach. Zawsze jest kremowa i aksamitna

Marzy ci się pyszna jajecznica jak z najlepszej restauracji? Mamy na to sposób. To popularne danie śniadaniowe możesz teraz przygotować jeszcze smaczniej niż zwykle. Taka jajecznica będzie kremowa i aksamitna dzięki pewnemu dodatkowi. Nie bez znaczenia jest też sam proces przygotowania.

jak przechowywać brokuły?
14.07.2023 15:32 Nigdy nie przechowuj w ten sposób brokułów. Przez to błyskawicznie stracą świeżość i smak

Letnie miesiące są szczytem sezonu na brokuły. Te smaczne i co najważniejsze zdrowe warzywa warto z tej okazji uwzględnić w jadłospisie. Aby w pełni cieszyć się ich intensywny smakiem oraz chrupkością, niezbędne jest ich właściwe przechowywanie. Jeśli po zakupie wkładasz warzywa do dolnej szuflady lodówki, popełniasz błąd.

Najlepszy sposób na czyszczenie kurek
14.07.2023 14:56 Odkąd koleżanka mi to pokazała, przestałam czyścić kurki w wodzie z solą. Już nigdy nie zrobię inaczej

Kurki należą do jednych z najbardziej lubianych grzybów. Smakują wyśmienicie jako dodatek do jajecznicy. Są też smaczne z sosami, makaronami, czy z zapiekankami. Jednak te grzyby musimy najpierw oczyścić. Koleżanka przesłała mi film, który pokazuje skuteczny sposób na czyszczenie kurek. Dzielę się nim z wami.

sposób na domową mozarellę
13.07.2023 16:37 Domową mozzarellę zrobisz w 30 minut. Już nawet nie spojrzysz na kupne sery

Mamy idealny przepis dla wszystkich miłośników sera. Delikatną mozzarellę możecie teraz przygotować samodzielnie w domu. Przepis nie jest ani trudny, ani skomplikowany. Z nami przejdziecie całą procedurę krok po kroku.

ryba smażona
13.07.2023 12:32 Moja smażona ryba jest lepsza niż nad morzem. Najważniejszą poradę dostałam od kochanej babci

Marzy ci się smażona ryba jak nad morzem? Polecam przepis, który bije na głowę wszystkie ryby z nadmorskich smażalni. Rada babci, która dotyczy smażenia ryby - jest bezcenna. Wykorzystaj ją w swojej kuchni i ciesz się smakiem pysznej i zdrowej ryby. Ja zawsze stosuję się do tej rady babci, które całe życie spędziła na Kaszubach. 

placki ziemniaczane
13.07.2023 11:25 Dlaczego placki ziemniaczane ciemnieją? Na pewno zapominasz o 1 zasadzie

Placki ziemniaczane lubią młodsi i starsi. Każdy smakosz ma ulubiony sposób na podanie tego lubianego dania. Jednak wiele zależy od przygotowania tego ziemniaczanego przysmaku. Dlaczego placki ziemniaczane ciemnieją? Wszystko przez pominięcie jednej ważnej zasady.

jedzenie czereśni
12.07.2023 19:18 Ekspertka uczy, jak jeść czereśnie. Wytknęła wszystkim 1 błąd. W sieci zawrzało

Irena Kamińska-Radomska powraca z nową porcją zasad. Po lodach i bananach przyszła pora na jedzenie czereśni. Ekspertka uspokaja- te owoce można jeść rękoma. Należy jednak szczególną uwagę zwrócić na pozbywanie się pestek.

przepis na kalafiora
11.07.2023 18:16 Zapomnij o bułce tartej. Kalafior z tym dodatkiem smakuje 100 razy lepiej

Lubicie kalafiora z bułką tartą? Mamy coś, co bez trudu przebije klasyczny przepis. Warzywo podane z czosnkiem i papryką zachwyca aromatem. Każdy, kto go spróbuje, poprosi o przepis i dokładkę.

pomysłowe ciasto jogurtowe
11.07.2023 13:20 Wlej jogurt do wrzątku i wymieszaj. Złapiesz się za głowę, gdy zobaczysz co z tego wyjdzie

Szukasz inspiracji na prostą i pyszną przekąskę? Trafiłeś doskonale. Poniżej znajdziesz pomysłowy przepis na wytrawne ciasto na bazie jogurtu. Aby je wykonać, wystarczy zaledwie kilka składników.

kaszanka na grillu
10.07.2023 15:55 Bosacka publicznie wyśmiała kaszankę. Internauci szybko sprowadzili ją na ziemię

Katarzyna Bosacka podpadła internautom. Poszło o sarkastyczny komentarz na temat kaszanki. Ekspertka z lekka dozą przekąsu udostępniła zdjęcie roślinnej wersji tego wyrobu. Komentujący nie poczuli żartu i dali temu wyraz w swoich wypowiedziach.

galaretka i napój
09.07.2023 21:32 Babcia zalewa nim porzeczkę i robi galaretkę. Sklepowe syropy mogą się przy niej schować

Porzeczka jest doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Z porzeczki warto też przygotować galaretkę, która będzie prawdziwą bombą witamin. Polecamy przepis na zdrową i smaczną galaretkę z porzeczki. Zrobisz ją niezwykle szybko.

smażalnia nad Bałtykiem
09.07.2023 16:43 Gdy jeżdżę nad Bałtyk, nie daję się oszukać. Najlepsze smażalnie ryb poznaję po 3 detalach

Wakacje nad Bałtykiem oznaczają, że prędzej czy później zjemy rybę z nadmorskiej smażalni. Jak znaleźć tę odpowiednią smażalnię? Czym się kierować przy wyborze miejsca, gdzie zjemy smażoną rybę? Sprawdziłam to i dzielę się przydatną wiedzą w poszukiwaniach idealnej smażalni ryb.

botwinka w słoikach
08.07.2023 20:35 Kroi botwinkę i wrzuca do słoików. Nawet zimą cieszy się jej smakiem

Botwinka kojarzy się nam ze smakiem lata. Jest doskonała np. w chłodniku. Delikatność i smak botwinki możemy zatrzymać na dłużej. Jak to zrobić? Trzeba zamknąć ją w słoikach. To pyszne rozwiązanie docenimy w długie zimowe wieczory.