Małe dzieci w restauracji jedzą i często zostawiają wokół siebie bałagan. Porozrzucane jedzenie i niedojedzone kąski na dziecięcym stoliku to częsty obraz po posiłku maluchów. Jednak problem pojawia się, gdy rodzice w takim stanie zostawiają stolik i wychodzą z restauracji. Zdjęcie po wizycie rodziny z dziećmi pokazała w Internecie restauracja spod Olsztyna.
Lubisz wątróbkę? Jeśli tak i dodatkowo sam ją przygotowujesz, to wiesz, że potrafi ona przysporzyć pewnych problemów. Wątróbka podczas smażenia pryska i strzela. Co zrobić, by temu zapobiec? Wystarczy pamiętać o dwóch kwestiach podczas jej przyrządzania.
Cukinia kojarzy się z latem i delikatnym smakiem. Jednak sprawdzi się również jako przekąska na jesień i zimę. Polecamy przepis na cukinię po indyjsku. Jest tak smaczna i aromatyczna, że może nie doczekać zimy. Przygotujcie ją według przepisu od mojej koleżanki, a też z pewnością się nią zachwycicie.
Siostra Anastazja prezentuje pyszne przepisy, jednak warto wspomnieć też o siostrze Anieli, która też ma talent kulinarny. Jej przepis na leczo nie ma sobie równych. Polecamy ten przepis na smaczne danie jednogarnkowe. Dokładki będą konieczne, bo te leczo jest pyszne i aromatyczne.
Fasolka szparagowa to przysmak, którym zajadamy się podczas wakacji. Jest smaczna i zdrowa, ale problem pojawia się, gdy fasolka jest łykowata. Przypominamy test na fasolkę szparagową bez łyka. Radzimy też, jak łyko najłatwiej usunąć.
Prażona cebula może być smacznym dodatkiem do wielu potraw. Pasuje do hot-dogów, kebabów, kanapek, wzbogaci też smak pierogów. Jednak jak ją przyrządzić, by była chrupka i pyszna? Polecamy błyskawiczny i niezwykle prosty sposób na prażoną cebulę. Będzie smaczniejsza i zdrowsza niż kupna.
Lubimy ogórki za ich smak i cenne wartości odżywcze. Można z nich przygotować mizerię i nastawić je do kiszenia. Jednak nawet ta ulubiona kiszonka Polaków, czy surówka z ogórków mogą w końcu się znudzić. Dlatego proponujemy ogórki z patelni. To prawdziwy hit sezonu. Spróbujcie koniecznie ogórków na ciepło.
W kuchni często korzystamy z liści laurowych. Nadają one ziołowego smaku zupom, które gotujemy. Jednak pamiętajmy, że zawsze należy liście laurowe wyłowić z garnka. Powód jest arcyważny. Pozostawienie liści laurowych w zupie może być dla nas niebezpieczne.
Sałatka grecka jest sycąca i pełna smaku. Znakomite połączenie lekko słonego sera, soczystych oraz dojrzałych, letnich warzyw nie obejdzie się jednak bez dobrego doprawienia. Konieczne jest oregano, które sprawi, że potrawa nabierze niesamowitego aromatu, a wy poczujecie się jak na prawdziwych greckich wakacjach. Spróbujecie?
Czy lubicie jajka? Stanowią one wartościowy składnik naszej diety. Jak przyrządzić jajko sadzone? Poznałam sztuczkę, która jest niezwykle skuteczna. Żałuję, że wcześniej jej nie znałam. Teraz często korzystam z tego patentu, gdy mam ochotę na jajka sadzone.
Patisony z wyglądu przypominają latający spodek i spokrewnione są z dyniami. Jednak bywają dużo od nich smaczniejsze, podobnie jak od cukinii. W polskiej kuchni nie są zbyt popularne, a szkoda, bo to bardzo wartościowe warzywa. Polecamy doskonały przepis na patisony w zalewie curry. Nie będziesz mógł się oderwać od tego dania.
Rosół cieszy się dużą popularnością. Choć tradycyjna zupa przygotowywana jest na mięsie, są sposoby, by pominąć ten składnik. Tak robi Małgorzata Rozenek, a jej danie jest chwalone przez jej bliskich. Sprawdziliśmy, jak radzi sobie z nadaniem smaku potrawie.
Czy wkładaliście kiedyś cebulę do zamrażarki? Jeśli nie, ta czynność szybko wejdzie Wam w nawyk. Mocno schłodzone warzywo nie powoduje bowiem uciążliwego łzawienia oczu podczas krojenia. Ten kuchenni trik jest niezastąpiony.
Sezon na jagody w pełni, a co za tym idzie i na jagodzianki. Słodkie wypieki z tymi pysznymi i zdrowymi owocami leśnymi są hitem każdego lata. W tym roku ich ceny robią wrażenie. Jednak Katarzyna Bosacka przestrzega przed pewnymi jagodziankami i radzi, w jaki sposób wybrać te najsmaczniejsze.
Kebaby mają wielu wiernych fanów w Polsce. Jednak wyniki kontroli lokalów z kebabami przez tzw. policję żywnościową mogą nam odebrać apetyt na to danie. Okazuje się, że sprzedawane kebaby są sfałszowane. Taka sytuacja ma miejsce w połowie skontrolowanych lokalów z kebabami.
Jak wybrać dobrego arbuza? Przed takim dylematem nie raz stawaliśmy na stoisku z owocami. Na szczęście są sprawdzone metody, aby wziąć z półki idealnie słodki i soczysty owoc. Wystarczy zwrócić uwagę na kilka szczegółów jego wyglądu.
Racuchy będą puszyste nawet bez mleka i drożdży. Zamieniając te składniki na kefir i sodę oczyszczoną i dodając pianę ubitą z białek, uzyskamy znakomite efekty. Rozpływające się w ustach placki zachwycą małych i dużych. Zwłaszcza jeśli dodacie do nich sezonowe owoce.
Kotlety mielone to klasyczna potrawa kuchni polskiej. Często gości na stołach Polaków, bo jest smaczna i można ją szybko przyrządzić. Jednak, co zrobić, by mielone nie wyszły surowe w środku? Mamy na to sprawdzony sposób. Warto go wykorzystać w swojej kuchni, a mielone wyjdą idealnie.
Leczo jest smacznym i lubianym daniem jednogarnkowym. Syci, rozgrzewa i daje też wiele kulinarnych możliwości. Polecamy przepis na to smaczne danie z dodatkiem ananasa, który podkręci smak lecza i doda mu soczystości. Takie egzotyczne leczo będzie smakować całej rodzinie- na pewno sięgną po dokładkę.
Czy szukacie może pysznego przepisu na surówkę do letniego obiadu? Polecamy znakomitą niemiecką surówkę z cukinii. Wykorzystaj to smaczne oraz zdrowe warzywo i przygotuj orzeźwiający przysmak, który zachwyci całą rodzinę.
Bób kojarzy się ze smakiem lata, a sezon na to zdrowe i pożywne warzywo trwa zwykle do końca lipca. Warto go jeść, jednak spożywanie bobu wiąże się z przykrymi konsekwencjami ze strony układu pokarmowego. Wszystko przez jeden błąd podczas gotowania bobu. Można go uniknąć.
Upały mają wpływ na nasz apetyt i na to, co trafia na nasze talerze. Na gorące dni polecamy smażoną cukinie w cieście. To pyszne i szybkie danie znika z talerzy w mgnieniu oka. Rodzina chce jeść tylko cukinię w takim wydaniu. Nie ma się, co dziwić- jest pyszna.
Naleśniki lubią jeść dzieci i dorośli. Przepada za nimi też Anna Lewandowska i jej córka Klara. To szybki danie kojarzy się znanej trenerce z dzieciństwem i czasem beztroski. Jednak Anna Lewandowska przygotowuje naleśniki z mąki owsianej i kukurydzianej. W tych naleśnikach nie ma ani grama glutenu.
Sezon na bób zwykle trwa do końca lipca. Warto z niego korzystać i gotować bób. Kucharz zdradził swój sposób na przygotowanie tego smacznego i zdrowego warzywa. Mistrzowie kuchni zawsze do gotowania bobu dodają jeden ważny składnik. Skorzystaj z ich patentu- bób będzie jeszcze lepszy i nie będzie powodował dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Na polskich stołach przeważnie królują placki ziemniaczane oraz te z cukinii. Istnieją jednak o wiele ciekawsze opcje. Placki z patisonów są proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Idealnie sprawdzą się jak ciepła przekąska, a nawet letni obiad. Doprawione odrobiną czosnku warzywo mile was zaskoczy i na długo wyprze pomysł przygotowywania placków z innych warzyw.
Polędwiczki z kurczaka często goszczą na stołach Polaków. Wybieramy je jako danie obiadowe, bo są proste i szybkie w przygotowaniu. Jednak pewnym kulinarnym kłopotem podczas przygotowania polędwiczek - mogą być białe włókna, które znajdziemy w mięsie. Jak się ich pozbyć? Jest na to niezawodny sposób.
Filipa Chajzera czekają nowe zawodowe wyzwania. Znany prezenter telewizyjny otwiera własną restaurację w Warszawie. To już kolejne miejsce na mapie stolicy, którą prowadzi osoba związana z show biznesem. Jednak restauracja Filipa Chajzera będzie wyjątkowa. Nie będzie można w niej kupić alkoholu.
Czy szukacie pomysłu na smaczną i szybką kolację? Proponuję przepis, który zachwyci nie tylko smakiem, ale też szybkością przygotowania. Sama go wypróbowałam i jest niezwykle prosty oraz błyskawiczny. Na przygotowanie takiej pysznej kolacji potrzeba zaledwie kilku składników. Danie robi się właściwie samo.