Papryka faszerowana jest lepsza niż gołąbki. Moja teściowa latem zawsze przygotowuje takie danie, wypełniając warzywo sycącym farszem. Wykonanie wcale nie jest aż tak skomplikowane. Warto spróbować.
Jajecznica potrafi zaskoczyć. Pozwoliłam ostatnio mojemu dziecku przygotować śniadanie i zrobiła lekką, niesamowicie pyszną wersję znanej potrawy. Nie użyła przy tym ani jednego jajka. Początkowo byłą sceptyczna, ale tak mi posmakowało, że jeszcze nie raz zrobię.
Podczas ostatniego spotkania koleżanka podarowała mi cukinię. W ogródku jej teściów to warzywa obrodziło wyjątkowo szczodrze, każdy chętny może więc dostać jedną za darmo. Gdy zobaczyłam tę wybraną dla mnie wręcz oniemiałam. Po chwili jednak wpadłam na pomysł, co zrobić z tak dorodnym egzemplarzem.
Odpowiednia dieta jest niezbędna, by zachować zdrowie. Wie o tym doskonale pani Grażyna, która zdradziła, co zmieniła w swoim jadłospisie, by obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Pokazała też smaczne danie, które często sobie przygotowuje.
Pulpety w sosie koperkowym mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy, że zamiast bułki tartej wsypiecie mąkę pszenną. Mięsny rarytas stanie się dzięki temu delikatniejszy, a wciąż zachowa swoją formę. Warto spróbować.
Prażuchy ziemniaczane często gościły w domu mojej babci. Proste danie pochodzące z Lubelszczyzny zostało już trochę zapomniane. Warto je przypomnieć, bo syci na długo i jest niesamowicie smaczne. Zrobienie zajmuje zaledwie kilka chwil.
Kluski są świetnym dodatkiem od niejednego obiadu. Wykonanie ich jak za dawnych lat — z kaszy jaglanej — sprawi, że uzyska się efekty, o jakich trudno marzyć przy kopytkach czy innych ziemniaczanych przysmakach. Pozycja obowiązkowa do spróbowania.
Wesele Iwony i Gerarda z Sanatorium Miłości odbyło się na Zamku Królewskim w Niepołomicach pod Krakowem. Para Młoda ugościła weselników dziczyzną i rosołem. Ta lubiana zupa zawierała dodatek, który może być zaskoczeniem.
Czy macie ochotę na obiad z fasolką szparagową? Przeważnie zajadamy się nią z dodatkiem zasmażanej bułki tartej, jednak inne połączenie wypada jeszcze lepiej. Jest pyszne, a obiad z fasolką szparagową przygotujesz bardzo szybko. Koniecznie wypróbuj ten patent.
Czy chcielibyście przygotować pyszny deser i zaskoczyć rodzinę? Mam przepis, który spełni te oczekiwania. Ciasto z mikrofalówki jest gotowe w zaledwie minut. Smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Moja rodzina je uwielbia i prosi, bym przygotowywała ciasto z mikrofalówki przynajmniej raz w tygodniu.
Kartacze zachwycają smakiem i w zależności od regionu Polski, noszą rozmaite nazwy. Te ziemniaczane podłużne kluski, które są nadziewane mięsem i okraszone boczkiem z cebulką, mają wielu zwolenników. Polecam przepis na kartacze. Moja babcia zawsze przestrzegała jednej zasady, a kartacze wychodziły przepyszne.
Placki z cukinii są idealnym pomysłem na letni obiad. Pełne smaku danie warto wzbogacić o jeden nietypowy dodatek, który doskonale podkreśli delikatny smak warzywa. Nie jest trudno go dostać, a sprawia, że danie w mig znika z talerzy.
Rusza sezon na śliwki i warto sięgać po te owoce, bo są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Przetwory ze śliwek nie mają sobie równych. Polecamy przepis na doskonałe śliwki w occie od siostry Anastazji. Ten wyjątkowy przepis zachwycił tysiące osób.
Jakie produkty spożywcze najchętniej kupujecie, gdy robicie zakupy w Biedronce? Swoją listą najchętniej kupowanych 5 produktów podzielił się dietetyk Michał Wrzosek. Lista popularnego dietetyka klinicznego może wywołać zdziwienie. Co ląduje w koszyku Michała Wrzoska?
Czy wiesz, co się stanie, gdy wsypiesz mąkę na wrzącą wodę? Warto wypróbować przepis, który prezentujemy. Efekt przejdzie twoje najśmielsze oczekiwania. To po prostu cię zamuruje. Szybko zrobisz pyszne pękate chlebki, które wyglądają jak baloniki. Są przepyszne.
Czy szukacie pomysłu na szybką i prostą surówkę do obiadu? Jeśli tak, to polecamy surówkę z marchewki z dodatkiem smacznego owocu. Zwykle dajemy go do ciast i deserów. Jednak w połączeniu z marchewką, daje wyjątkowo smaczny efekt. Ta surówka podbije wszystkie podniebienia.
Rusza sezon na śliwki, a wraz z nim możliwość przygotowywania przysmaków z tymi owocami. Zwykle robię śliwki pod kruszonką. Ich przygotowanie zajmuje tylko 10 minut, a efekt jest naprawdę doskonały. Śliwki pod kruszonką smakują, jak deser z najlepszej restauracji.
Gołąbki kojarzą mi się z mięsnym farszem, czasami wzbogacanym o ryż. Kiedy podczas urlopu spróbowałam wersji kresowej, w której w kapuście zamyka się surowe ziemniaki z dodatkami, byłam zachwycona. Smakowały nieziemsko, a jeszcze okazało się, że z łatwością zrobię je w domu.
Czy bycie gwiazdą telewizji gwarantuje odniesienie sukcesu na innym polu? Tak najwyraźniej wydawało się Kubie Wojewódzkiemu. Po bliższym przyjrzeniu się jego lokalowi okazało się jednak, że ten pozostawia sporo do życzenia. Menu ocenił popularny youtuber z kanału Sprawdzam Jak.
Podczas wczorajszych zakupów wpadłam w osłupienie. Okazuje się, że całe życie dawałam się mamić sztuczkom producentów żywności. Za pięknymi opakowaniami i wielkimi kampaniami reklamowymi wcale nie stoi wysoka jakość, a jedynie wysoka cena. Zaraz obok pod niepozornymi etykietami kryją się tańsze, a nierzadko i lepsze odpowiedniki
Ryż jest lekkostrawny i pożywny. Najlepiej smakuje, gdy jest ugotowany na sypko, jednak czasem zdarza się nam go rozgotować. Co zrobić z takim kulinarnym fantem? Polecamy doskonały przepis na kotlety z ryżu. Będą smakować całej rodzinie, bo są smaczne i sycące.
Kopytka najsmaczniejsze są ze starszych ziemniaków, które zawierają dużo skrobi. Jednak z młodych ziemniaków też mają szansę się udać. Trzeba tylko dodać do ciasta 2 łyżki popularnego składnika. Wtedy kopytka nie będą się rozpadać w czasie gotowania i wyjdą smaczne, jak zwykle.
Leczo jest lubianym daniem jednogankowym, które syci i rozgrzewa. Ta popularna potrawa wywodzi się z kuchni węgierskiej. Czasem zdarza się jednak, że leczo wychodzi gorzkie. Jakie są tego przyczyny? Czy możemy uratować nasze danie? Wyjaśniamy, jak uniknąć tych błędów w przyszłości.
Kotlety mielone z ryżem są wyśmienite. Po raz pierwszy zobaczyłam je u mojej teściowej, która serwowała danie z sosem i surówką. Przepis jest tak prosty, że trudno przejść obok niego obojętnie. Rodzina z pewnością się zachwyci.
Robert Lewandowski dostał ostatnio po uszach. Poszło o to, co serwuje w swojej restauracji. Znany ekspert, Robert Rutkowski, nie pozostawił na piłkarzu suchej nitki. Zagranie sportowca nazwał „kardynalnym błędem wizerunkowym".
Gotowe pierogi zaskoczyły Katarzynę Bosacką. Edukatorka zwróciła uwagę nie tylko na nietypowy farsz, ale też na dodane przez producenta konserwanty. Sprawdziliśmy, co pojawiło się na liście składników.
Zupa szczawiowa to jeden ze smaków wiosny i lata. Kojarzy nam się też z dzieciństwem i czasem beztroski. Jednak w sierpniu liście szczawiu nie są już tak delikatne i mają włókienka. Dlatego moja mama modyfikuje sposób przyrządzania zupy szczawiowej. Wy też możecie tak zrobić.
Knedle z morelami to prawdziwy przysmak lata. Rozpływają się w ustach i aż proszą się o dokładkę. Babcia zawsze robiła je w sierpniu. Wtedy morele smakują najlepiej - są słodkie i soczyste, wprost idealne do knedli serowych. Jeden dodatek mojej babci sprawiał, że knedle z morelami były bardzo delikatne, lecz nigdy się nie rozpadały.