Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Podgotował kalafiora i wrzucił do blendera. W chwilę przygotował fit obiad za grosze
27.01.2023 12:02 Ugotował kalafiora i wrzucił do blendera. W chwilę zrobił fit obiad za grosze

Pomysł na tani obiad dla całej rodziny? Przygotuj ulubiony makaron z domowym, lekkim i pożywnym sosem na bazie kalafiora. Warzywo ugotuj, zblenduj z przyprawami i serem. Danie będzie gotowe w dosłownie 20 minut i zachwyci każdego smakosza.Na kanale coocharz na TikTok znajdziemy wiele ciekawych przepisów na proste, smaczne i pyszne dania główne, śniadania, kolacje i desery. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule.Tiktoker opublikował niedawno filmik, na którym przygotowywał tani obiad z kalafiora i makaronu. Jak podaje coocharz, solidna porcja dania ma 470 kcal, w tym 25 g białka. Zamiast przygotowywać sos z torebki lub słoika do makaronu, coocharz przyrządził sos samodzielnie.Zblendował ugotowany kalafior razem z aromatycznymi przyprawami i żółtym serem i połączył z ugotowanymi rurkami. Całość oprószył natką pietruszki. W przepisie wykorzystany jest ser cheddar. Możesz zamienić go na ser, który akurat masz w domu, np. goudę. Będzie równie smacznie.

Zapiekanka gyros
25.01.2023 22:31 Rewolucyjna zapiekanka gyros nie potrzebuje ani ziemniaków, ani makaronu. Postaw na ten dodatek

Zapiekanka gyros jest doskonałą opcją na obiad dla całej rodziny. Prosta kombinacja ryżu, kurczaka i warzyw pod pierzynką z żółtego sera spodoba się nawet wybrednym. Jej wykonanie jest niesamowicie proste. Musicie spróbować. Kultowy gyros w formie zapiekanki jest smacznym i sycącym daniem, które przygotować można nawet z resztek. W daniu świetnie odnajdzie się ryż ugotowany poprzedniego dnia np. do pomidorowej. Oczywiście można też przyrządzić go na „świeżo". Pamiętajcie wtedy tylko, by pozostawić go choć kwadrans po ugotowaniu pod przykryciem — będzie przyjemnie sypki.

Bosacka ostrzega
24.01.2023 17:04 Spojrzała na etykietę pasztetu i zamarła. Bosacka apeluje do wszystkich, to bardzo ważne

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę skład popularnego pasztetu z kaczki, który kupimy w każdym markecie. Skład pozostawia wiele do życzenia. Pasztet z kaczki nie jest konserwą z drobiu, a z mięsa oddzielonego mechanicznie i resztek mięsa wieprzowego. Katarzyna Bosacka czynnie udziela się w mediach społecznościowych, między innymi na Facebooku i Instagramie. Niedawno na profilu Katarzyna Bosacka "Wiem co jem" na Facebooku zamieściła post, w którym opisała skład pasztetu z kaczką firmy EvraMeat. Zdjęcie etykiety przesłała jej jedna z internautek.Katarzyna Bosacka była wstrząśnięta zawartością pasztetu w puszce, który dostępny jest w niemal każdym sklepie. Po opublikowaniu etykiety, pod jej postem pojawiło się mnóstwo komentarzy. Niektórzy nie otwarcie pisali, że dopuszczenie takich produktów spożywczych do sprzedaży powinno być zabronione.Okazało się, że pasztet z kaczki w puszce z kaczką i innymi mięsem nie ma nic wspólnego. Bosacka zwróciła również uwagę, aby czytać etykiety. Jeśli mamy do wyboru np. dżem o smaku truskawkowym lub dżem truskawkowy, zawsze wybierajmy ten drugi.

Koniec z tarciem ziemniaków, wystarczy 1 trik. Najlepsze placki zrobisz bez wysiłku
24.01.2023 16:06 Koniec z tarciem ziemniaków, wystarczy 1 trik. Najlepsze placki zrobisz bez wysiłku

Czy wiesz, że placki ziemniaczane przygotujesz bez tarcia ziemniaków? Placki są chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku i doskonale doprawione. Cienkie placki przyrządzisz z ugotowanych warzyw. Poznaj przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków. Przyrządzisz je z ugotowanych warzyw w dosłownie kilka minut. Możesz wykorzystać również ziemniaki z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje.Masę na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków koniecznie dopraw zeszkloną na maśle cebulą oraz suszonym majerankiem. Możesz dodać również odrobinę posiekanej natki pietruszki, koperku lub szczypiorku, aby wzbogacić smak puszystych placuszków.Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są idealne na obiad. Podaj je z kwaśną śmietaną i kapustą kiszoną. To proste i pyszne danie, które posmakuje każdemu. Placki będą również smakować wyśmienicie z sosem pieczarkowym i sosem węgierskim.

Lunch w restauracji Roberta Lewandowskiego
24.01.2023 09:58 Nie do wiary, ile kosztuje lunch w restauracji Lewandowskiego. Cena tak niska, że trudno uwierzyć

Restauracja Roberta Lewandowskiego zaskakuje nie tylko nietypowymi potrawami. W lokalu zjemy nie tylko smaczne precle, ale też niedrogie lunche. Obecna oferta jest bardzo konkurencyjna — lunch można zjeść nawet za darmo. Przyjrzeliśmy się bliżej szczegółom.Niedawno pisaliśmy, jak drogie mogą być torty w lokalu znanego piłkarza. Dziś przyglądamy się specjalnej ofercie lunchowej, w której kompletny posiłek — a więc przystawkę, danie główne i deser — zjemy już za 25 zł. Kwota, którą przyjdzie nam zapłacić, jest więc niższa niż w wielu podobnych restauracjach.

Warzywa do rosołu według Gessler
24.01.2023 09:02 Gessler bije na alarm. Tego nie dodawaj do rosołu, zepsuje jego smak

Dobry rosół uzyskamy, korzystając z prawidłowo dobranych składników. Magda Gessler zdradziła, że jej zdaniem gotowe zestawy włoszczyzny nie powinny się trafiać do tradycyjnej zupie. Dla wielu z nas jej opinia może być zaskakująca. Wyjaśniamy, dlaczego gwiazda odradza drogę na skróty.Przygotowanie rosołu w każdym domu wygląda nieco inaczej. Dla wielu z nas jednak podstawą jest zakup włoszczyzny. Zdaniem Magdy Gessler dodawanie jej do dania stanowi błąd. Jakie ma argumenty?

Naleśniki bez mąki
23.01.2023 19:28 Wrzuciła do blendera i włączyła pełną moc. Jej patent na naleśniki bez mąki jest hitem

Zapomnij o klasycznych naleśnikach. Kultowe danie przygotujesz bez grama mąki w dosłownie kilka minut. Wystarczy, że zblendujesz wszystkie składniki i usmażysz na niewielkiej ilości tłuszczu. Poznaj przepis na naleśniki bez mąki.Na profilu dietanaluzie.pl na TikToku, znajdziemy wiele przepisów kulinarnych na zdrowe, smaczne i niedrogie dania. To właśnie z tego profilu pochodzą zdjęcia i przepis wykorzystane w artykule. Niedawno Roksana opublikowała filmik, na którym przygotowuje naleśniki bez mąki. Naleśniki są błyskawicznie w przygotowaniu i o wiele zdrowsze niż klasyczne.Naleśniki bez mąki możemy podać z wieloma dodatkami. Naleśniki są neutralne w smaku, będą więc pasować zarówno do słodkich dżemów, sosów i owoców, jak i kurczaka, szpinaku, serów i innych, wytrawnych produktów. Naleśniki bez mąki są pomysłem na szybki obiad, podwieczorek lub kolację.Naleśniki bez mąki posmaruj serkiem kanapkowym, a do środka włóż kawałki wędzonego łososia. To pyszna, pożywny i zdrowy podwieczorek. Jeśli wolisz słodkie naleśniki, do masy możesz dodać również kakao, miód lub cukier waniliowy.

Smakuje jak dorsz i kosztuje grosze. Tę rybę Polacy powinni jeść o wiele częściej
23.01.2023 14:04 Smakuje jak dorsz i kosztuje grosze. Tę rybę Polacy powinni jeść o wiele częściej

Miruna jest rybą tańszą od dorsza. Można ją kupić niemal w każdym sklepie w formie filetów. Ryba jest smaczna, bogata w białko, kwasy omega-3 i wiele witamin. Jak przyrządzić mirunę? Zdrowy obiad będzie gotowy błyskawicznie.Polacy jedzą bardzo dużo mięsa i niewiele ryb. Uboga w ryby dieta przyczynia się do powstawania wielu groźnych chorób, w tym otyłości, nadciśnienia, cukrzycy. Ryby bogate są w kwasy omega-3, które są niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu.Miruna jest rybą z rodziny dorszowatych. Ma delikatne, soczyste mięso, jest chuda, mało kaloryczna i bardzo zdrowa. Mirunę kupimy w formie filetów i przyrządzimy z niej wiele pysznych dań. Rybę możemy przyrządzić na patelni grillowej, usmażyć z panierką lub zapiec w piekarniku z ulubionym sosem. Będzie zdrowo i pysznie.Miruna jest tańsza od dorsza. Ryba zawiera również mniej tłuszczu i więcej białka. Jest jedną z najzdrowszych ryb. Dowiedz się, jakie witaminy, pierwiastki i wartości odżywcze ma miruna.

Kalafior w panierce
23.01.2023 08:59 Kalafior w chrupiącej panierce. Idealny na przekąskę i do obiadu

Kalafior w panierce jest doprawdy świetną przekąską. Chrupiący i pełen smaku rarytas idealnie sprawdzi się na co dzień i od święta. Zrobienie go nie zajmuje wiele czasu, a zachwyci już od pierwszego kęsa. Podajcie go na przykład z sosem czosnkowym lub paprykowym. Pyszny kalafior w panierce z bułki tartej z dodatkiem aromatycznych przypraw z powodzeniem podacie zarówno na imprezie, jak i do obiadu. Zdrowe warzywo w tej formie jest przyjemnie chrupiące i z pewnością posmakuje nawet najbardziej wybrednym. Warto sie skusić.

Racuchy z przepisu z 1895 roku
22.01.2023 22:00 Ten przepis na racuchy ma prawie 130 lat. Do tej pory nie wymyślono nic doskonalszego

Puszyste racuchy drożdżowe przygotować można na wiele sposobów. Tym razem wykonamy je bez dodatku jabłek i cukru, według niemal 130-letniej receptury. Będą obłędnie pyszne, a z talerzy znikną ekspresowo. Spróbujecie? Pyszne placuszki z jabłkiem, które wielu smakoszom kojarzą się z domem rodzinnym, kiedyś wykonywano zupełnie inaczej. Receptura opublikowana w książce Praktyczny Kucharz Warszawski ujawnia, że kiedyś placki nie były mocno słodkie, a do ich przygotowania nie używało się owoców. Warto przygotować je w „starym” stylu i sprawdzić jak smakują.

Jakiego hot doga wybrać na Orlenie?
22.01.2023 16:00 Niedrogi, pyszny i z dobrym składem. Dietetyk zdradził, jaki hot dog wybrać na Orlenie

Hot dog jest jednym z mniej zdrowych posiłków, lecz czasem można sobie na niego pozwolić. Jeden z dietetyków pokazał ostatnio, jak skomponować smaczną i wcale nie tak kaloryczną wersję przysmaku na stacji Orlen. Będziecie zaskoczeni, jak lekka jest zaproponowana przez niego kompozycja.Zdaniem wielu specjalistów ds. żywienia po dania typu fast food — a więc i po hot doga — od czasu do czasu można sięgać. Dietetyk kliniczny Michał Wrzosek na swoim Instagramie zdradził jak wybrać smaczną i korzystną dla naszego zdrowia opcję.

Niewiarygodne z czym siostra Anastazja łączy tarte buraczki. Jej sałatka nie ma sobie równych
22.01.2023 08:59 Niewiarygodne, z czym siostra Anastazja łączy tarte buraczki. Jej sałatka nie ma sobie równych

Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na sałatkę z buraków z niecodziennym dodatkiem. Do tartych warzyw dodaje domową, kiszoną kapustę. W sałatce nie może zabraknąć również szczypiorku i kminku. Sałatka jest lekka, zdrowa i podamy ją do każdego obiadu.Sałatkę z buraków zwykle robimy z rukolą, roszponką, serem feta, orzechami, gorgonzolą, czy jabłkiem. Siostra Anastazja buraki tarte łączy jednak z innym dodatkiem. Sałatka z buraków i kiszonej kapusty jest wyśmienitym dodatkiem do obiadu. Jest pyszna, lekka i nadzwyczaj zdrowa.Do sałatki z burakiem i kapustą siostra Anastazja dodaje cebulę, czosnek i kminek. Składniki doskonale podkreślają smak kiszonki i gotowanych warzyw. Zamiast sosu, siostra dodaje do sałatki olej rzepakowy lub oliwę z oliwek oraz posiekany szczypiorek.Sałatkę podamy do każdego dania. Doskonale urozmaici smak kotletów mięsnych i warzywnych. Podkreśli smak pieczonej i smażonej ryby, pieczonych warzyw i innych potraw. Sałatka będzie gotowa w kilka minut. To prawdziwa bomba witaminowa na talerzu.

Orlen i propozycje obiadowe
21.01.2023 21:57 Poszedł na obiad do Orlenu. Cena schabowego i żurku zwala z nóg

Cena żurku na stacji Orlen potrafi zaskoczyć. Jeden z YouTuberów postanowił sprawdzić, jak smakuje dość tanie danie z oferty prowadzonej tam restauracji. Zamówił również kotleta schabowego. Czy był zadowolony z wyboru? W podróży często decydujemy się na zjedzenie obiadu w restauracji typu fast food. Twórca kanału YouTube Sprawdzam Jak postanowił przełamać „tradycję” i na obiad wybrał się do prowadzonej przez Orlen restauracji. Zamówił dobrze znane dania kuchni polskiej. Ceny były niższe, niż można by się spodziewać.

naleśniki
21.01.2023 10:54 Lepsze niż tradycyjne maślankowe naleśniki. Idealnie puszyste i delikatne

Znamy doskonały przepis na obłędne naleśniki. Placki usmażone z ciasta na bazie maślanki są wyjątkowo delikatne i puszyste. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie sprawi nikomu najmniejszego problemu. Domownicy bez wątpienia docenią taki poczęstunek.Naleśniki maślankowe doskonale smakują zaserwowane na słodko. Wystarczy udekorować je cukrem pudrem. Jeśli masz w spiżarni mus jabłkowy lub czekoladowy krem, prosta przekąska zamieni się w prawdziwą ucztę. W brzuchu burczy na samą myśl o takich specjałach.

Nie z kapusty i grzybów, nie z mięsa. Farsz do pierogów zrobisz z dobrze znanego produktu
20.01.2023 22:04 Nie z kapusty i grzybów, nie z mięsa. Farsz do pierogów zrobisz z dobrze znanego produktu

Szukasz pomysłu na pyszny obiad dla całej rodziny? Przygotuj pierogi w zupełnie nowej odsłonie. Delikatne ciasto i aromatyczny farsz z kaszanki, cebuli i majeranku zachwyci każdego smakosza. Pierogi z kaszanką dosłownie rozpływają się w ustach. Koniecznie musisz ich spróbować. Do przygotowania farszu na pierogi potrzebujesz kaszanki lub krupnioka oraz cebuli i oleju. Farsz koniecznie dopraw suszonym majerankiem i pieprzem. Kaszanka jest dość słona, dlatego nie dodawaj soli podczas smażenia. Gotowe pierogi polej okrasą z masła i cebulki, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy.Czym różni się kaszanka od krupnioka? Te wędliny podrobowe nie różnią się wyłącznie nazwą. Krupniok posiada więcej składników pochodzenia zwierzęcego. Kaszanka natomiast więcej kaszy. Niezależnie od tego, co wybierzesz do przygotowania farszu do pierogów, zawsze usuń osłonkę i przesmaż produkt z pozostałymi składnikami. W ten sposób wydobędziesz najlepszy smak.Sekretem idealnych pierogów jest ciasto. Wszystkie składniki zagniataj do momentu, w którym masa będzie elastyczna, jednolita i nie będzie lepić się do dłoni. Ciasto koniecznie rozwałkuj na cienki placek i dopiero wykrawaj formę. Jeśli ciasto jest zbyt grube, pierogi nie ugotują się dobrze i nie będą smaczne.

Restauracja Magdy Gessler serwuje drogie dania
19.01.2023 18:50 Poszedł do najsłynniejszej restauracji Gessler. Nie uwierzysz, ile zapłacił za tatara i schabowego

Restauracja Magdy Gessler "U Fukiera" słynie z wysokich cen i dobrego smaku. Jeden z youtuberów postanowi sprawdzić, jak smakują tatar i schabowy. Za rarytasy kuchni polskiej zapłacił niemało. Czy jednak przypadły mu do gustu?"U Fukiera", czyli warszawska restauracja Magdy Gessler, serwuje tradycyjne dania kuchni polskiej, których niejeden smakosz z pewnością chętnie, by skosztował. Cena takiej przyjemności niestety jest dość wysoka. Za dania główne teraz płaci się około 80 złotych. Jak smakują?

Babcia Jasia gotuje fantastyczną zupę ogórkową. Zagęszcza ją czymś o wiele zdrowszym niż mąka
18.01.2023 16:00 Babcia Jasia gotuje fantastyczną zupę ogórkową. Zagęszcza ją czymś o wiele zdrowszym niż mąka

Babcia Jasia do zupy ogórkowej nie dodaje grama mąki. Kultowe danie zagęszcza bowiem kaszą jaglaną. Zupa gotowana na mięsie, warzywach rosołowych i domowych ogórkach przesmażonych na maśle smakuje wprost wyśmienicie.Niektórzy gotują zupę ogórkową na żeberkach wieprzowych, inni nie dodają do niej ani grama mięsa. Babcia Jasia zupę gotuje według tradycyjnej receptury. W ogórkowej jest dużo warzyw, udko z kurczaka i aromatyczne przyprawy. Takiej zupy jeszcze nie jadłeś.Najpierw ugotuj wywar, następnie wsyp pokrojone ziemniaki i kaszę. Gdy dopiero wtedy dodaj ogórki. Jeśli zmienisz kolejność i ziemniaki wsypiesz na końcu, nie ugotują się w kwaśnej wodzie. Kasza również będzie gotować się znacznie dłużej. Zupa ogórkowa będzie o wiele smaczniejsza, kiedy ugotujesz ją na mięsie, a pod koniec gotowania dodasz ogórki kiszone domowej roboty oraz zalewę spod ogórków. Babcia Jasia zupę zabiela 18% i doprawia świeżym koperkiem oraz suszonym majerankiem.

Klarowny rosół
18.01.2023 10:34 Dlaczego do rosołu warto dolać szklankę zimnej wody? Efekt zauważysz natychmiast

Rosół powinien być klarowny i aromatyczny. Wlanie do dania szklanki zimnej wody znacznie poprawi jego wygląd i sprawi, że jedzenie stanie się jeszcze przyjemniejsze. Podpowiadamy, jak uzyskać zachwycającą wizualnie zupę. Dobry rosół będzie smakował każdemu. By był zachęcający, powinien pozostać klarowny. Jednym ze sposobów na uzyskanie zupy pozbawionej zmętnień jest wlewanie zimnego płynu w trakcie gotowania. Już jedna szklanka chłodnej wody potrafi poprawić wygląd dania. Dlaczego to działa?

Racuchy z dwóch składników
18.01.2023 08:17 Bez drożdży, mąki i cukru. Puszyste racuchy zrobisz z zaledwie 2 składników

Racuchy można przyrządzić bez drożdży, mąki czy dodatku cukru. Tym razem wykorzystamy jedynie jajka i wiórki kokosowe, a placuszki i tak będą smaczne. Doskonale sprawdzą się jak słodkie i sycące śniadanie dla całej rodziny. Musicie spróbować. Smaczne racuchy nie muszą zawierać jabłek, cukru i drożdży. Nietypowy smakołyk, który dziś wam proponujemy, nie wymaga także zastosowania mąki. W naszym przepisie zastosujemy jedynie wiórki kokosowe oraz jajka, by w kilka chwil przygotować pyszne placuszki. Zrobienie lekko słodkich racuchów z dwóch składników nie jest skomplikowane, choć przyda się mikser oraz dobry młynek, jeśli dysponujecie jedynie dość grubymi wiórkami kokosowymi. Produkt powinien mieć konsystencję zbliżoną do mąki, a białka jaja trzeba będzie ze starannie ubić, by nadać smakołykowi lekkości.

Naleśniki bez smażenia
17.01.2023 08:04 Zapomnij o smażeniu. Najlepsze naleśniki zrobisz nawet bez patelni. Wystarczy 1 trik

Naleśniki bez smażenia będę znakomite. Przygotowane w mikrofalówce danie nie będzie wymagało dodatku tłuszczu, a powstanie w zaledwie kilka chwil. Jeśli nie lubicie stania przy kuchni — musicie spróbować.Pyszne naleśniki z mikrofalówki będą idealne dla tych z was, którzy nie lubią długo stać przy kuchni. Lekki, delikatny i pełen smaku przysmak przygotowuje się niemal ekspresowo i z pewnością sprawdzi się jako śniadanie na ciepło. Smakuje wyśmienicie, więc każdy powinien skosztować.

Na południu Polski placki ziemniaczane robiło się inaczej. Tajny składnik podkręcał smak
16.01.2023 18:46 Na południu Polski placki ziemniaczane robiło się inaczej. Tajny składnik podkręcał smak

Masz w domu ziemniaki i kiszoną kapustę? W mig przygotujesz z nich podkarpacki przysmak. Placki ziemniaczane z dodatkiem kiszonki i suszonego majeranku rozpływają się w ustach. Do placków podaj kwaśną śmietanę lub ugotuj aromatyczny sos grzybowy.Do placków ziemniaczanych zwykle dodajemy startą na tarce cebulę, czosnek, jajko i mąkę. Na południu Polski kultowa potrawa przyrządzana jest w nieco inny sposób. Do masy ziemniaczanej dodawana jest kapusta kiszona i suszony majeranek. Składniki podkreślają smak całej potrawy i błyskawicznie znikają z talerzy.Podkarpackie placki ziemniaczane podawane są z kwaśną śmietaną i koperkiem. Do placków możemy przygotować również aromatyczny sos. W sezonie jesiennym sięgnijmy po leśne grzyby. Zimą, wiosną i latem natomiast wykorzystajmy grzyby suszone. Placki z przygotowanym sosem smakują obłędnie.Do przygotowania placków ziemniaczanych wybierzmy ziemniaki mączne, które zawierają dużo skrobi i mało wody. Odmiany typu B i C sprawdzą się równie dobrze do klusek śląskich, kopytek, pyz z mięsem i innych dań. Masa z mącznych ziemniaków nie rozwarstwia się podczas wyrabiania, smażenia i gotowania.

Bosacka pokazała na wizji, jaki makaron należy kupować. Ludzie nie zostawili na niej suchej nitki
16.01.2023 11:56 Bosacka pokazała na wizji, jaki makaron należy kupować. Ludzie nie zostawili na niej suchej nitki

Film Katarzyny Bosackiej na Instagramie wywołał sporo komentarzy. Ekspertka od zdrowego żywienia na swoim profilu w mediach społecznościowych wypowiedziała się na temat makaronu. Bosacka porównywała drogi i tani produkt. Według niej jakość i smak jest taki sam, więc nie ma sensu przepłacać.Katarzyna Bosacka jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych. Na swoim koncie na Instagramie, katarzynabosacka, dzieli się z fanami przepisami, kulinarnymi ciekawostkami i nowinkami. Niedawno opublikowała film, na którym wyjaśnia, jak rozpoznać dobry i tani makaron.Inflacja i kryzys dotknęły cały świat. Produkty spożywcze z miesiąca na miesiąc są coraz droższe. Nic więc dziwnego, że wiele osób szuka rozwiązań i sposobów, aby zaoszczędzić. Katarzyna Bosacka uważa, że nie trzeba przepłacać, aby jeść zdrowo i smacznie. I oczywiście ma rację, ale nie koniecznie w tym przypadku.Jak widać po komentarzach zamieszczonych pod nagraniem, wiele osób nie zgadza się jednak z Bosacką. Wiele osób na podstawie własnego doświadczenia uważa, że tani makaron jest gorszej jakości. Łatwo go rozgotować i pozbawiony jest smaku.

Imprezowa sałatka z mięsem mielonym i nachosami
15.01.2023 22:53 Żadna jarzynowa. Teraz wszyscy jedzą imprezową sałatkę z modnym dodatkiem

Sałatka imprezowa musi być sycąca i smaczna. Specjał z mięsem mielonym i nachosami łączy w sobie wiele pysznych i prostych składników, które razem tworzą niecodzienną i efektowną kompozycję. Z pewnością spodoba się waszym gościom. Chrupiące nachosy i sycące dodatki takie jak mięso mielone czy czerwona fasola mogą stanowić składnik niejednego dania imprezowego. Sałatka, którą wam dziś proponujemy, jest wyjątkowo smaczna i prezentuje się znakomicie. Goście się zachwycą.

Już wiadomo, jaki Gessler ma patent na śledzie. Bije na głowę inne przepisy
15.01.2023 20:59 Nie moczy w mleku i nie zalewa olejem. Gessler ma inny patent na śledzie

Magda Gessler robi śledzie inaczej niż wszyscy. Nie moczy filetów w mleku, nie zalewa olejem. Filety podaje z aromatycznym sosem na bazie selera naciowego, octu, musztardy i przypraw. Śledzie przyrządzone według jej receptury posmakują każdemu.Śledzie możemy przygotować na wiele sposobów. Zwykle przyrządzamy je jednak w śmietanie lub oleju rzepakowym z dodatkiem cebuli, rodzynek lub żurawiny. Śledzie można przyrządzić również z innymi dodatkami, np. z sosem z selera naciowego. Tak podana potrawa jest oryginalna i pełna smaku.Do przygotowania śledzi według przepisu Magdy Gessler, wykorzystaj filety w oleju. Olej będzie potrzebny do przyrządzenia sosu. Sos z selera naciowego doprawiony musztardą, sokiem z cytryny, octem i aromatycznymi przyprawami świetnie łączy się z filetami i wzmacnia ich smak.Śledzi nie musisz moczyć ani w mleku, ani w wodzie. Filety pokrój na mniejsze kawałki na dwie godziny przed podaniem potrawy. Śledzie polej przygotowanym sosem i oprósz solidnie posiekanym szczypiorkiem. Danie będzie zjawiskowo prezentować się na stole i zachwyci całą rodzinę.

Składniki na naleśniki trzeba dodawać we właściwej kolejności
14.01.2023 22:46 W jakiej kolejności należy dodawać produkty do ciasta na naleśniki? Błąd jest kosztowny

Ciasto na naleśniki często ma grudki? Najprawdopodobniej nieodpowiednio je przygotowujecie. Istnieje jedna poprawna kolejność łączenia produktów, która będzie gwarantowała uzyskanie właściwej konsystencji. Naleśniki będą najsmaczniejsze, gdy będą rozpływać się w ustach. Takie danie uzyskamy tylko wtedy, gdy ciasto przygotujemy zgodnie ze sztukę. Kluczowe będzie mieszanie składników w kolejności, która ułatwi ich połączenie.

Zapomnij o zmiękczaniu kapusty na gołąbki we wrzątku. Jest 100 razy lepszy patent
14.01.2023 14:55 Zapomnij o zmiękczaniu kapusty na gołąbki we wrzątku. Jest 100 razy lepszy patent

Zapomnij o czasochłonnym gotowaniu kapusty na gołąbki. Liście sparzysz w niecałe 10 minut w mikrofalówce. Będą jędrne i elastyczne, a Ty zaoszczędzisz wiele czasu. Liście kapusty sparzone w mikrofalówce nie wymagają suszenia.Gołąbki są rewelacyjnym daniem. Bez względu na to, czy przyrządzamy je z farszem z mięsa mielonego i ryżu, kaszy, grzybów, czy wyłącznie warzyw, zawsze wychodzą rewelacyjnie. Kultową potrawę podajemy zwykle z sosem pomidorowym lub grzybowym. Sekretem doskonałych gołąbków jest nie tylko farsz, ale i kapusta.Wiele osób parzy liście kapusty na gołąbki w tradycyjny sposób. Główkę kapusty umieszczają w garnku, zalewają wodą i gotują, co jakiś czas przewracając. Liście po ugotowaniu trzeba ostudzić i dokładnie osuszyć. Przygotowanie kapusty w tradycyjny sposób jest więc dość czasochłonnym zajęciem. Mamy o wiele szybsze sposoby.Liście kapusty na gołąbki możemy sparzyć w piekarniku. Możemy również wykorzystać mikrofalówkę, a nawet zamrozić je w zamrażarce. Sposoby różnią się przede wszystkim czasem. Są o tyle lepsze, od tradycyjnego gotowania, że nie musimy pilnować kapusty i nie musimy jej dokładnie suszyć.

Polskie pierogi z USA
14.01.2023 13:48 Poszedł do polskiej restauracji w USA. Cena pierogów zwala z nóg. Nie do wiary co dodali do ruskich

Polskie restauracje za granicą czasami zaskakują. Jeden z twórców internetowych skosztował pierogów w USA. Wybrał tradycyjne ruskie, lecz zaserwowane mu danie różniło się od oryginału. Zamiast twarogu w farszu znalazł się ser kozi, a porcja była wyjątkowo mała i kosztowała ponad 30 złotych za dwa pierogi. Jak smakowała polska potrawa w wersji amerykańskiej?Nietypowe dodatki do pierogów zawsze wywołują żywe dyskusje wśród amatorów kuchni polskiej. Autor kanału YouTube Maciej je również zdziwił się, gdy w restauracji zaserwowano mu nietypowe pierogi ruskie - 2 sztuki ciasta z farszem łączącym w sobie ziemniaki i ser kozi. Podzielił się wrażeniami z wizyty.

skrzydełka
13.01.2023 21:52 Musztardowe skrzydełka z piekarnika. Sekretem ich smaku jest prosta marynata

Lubisz grillowane skrzydełka? Nie musisz czekać do wiosny, by cieszyć się równie smacznym specjałem. Zamarynuj skrzydełka w musztardzie i kilku dodatkach i wstaw do piekarnika. Mięso będzie miękkie, soczyste i pełne smaku. Posmakuje wszystkim domownikom. Skrzydełka kurczaka w pysznym musztardowym sosie skuszą nie tylko amatorów wyrazistych dań mięsnych. Doskonałe połączenie ziołowej i ostrej marynaty oraz delikatnego pieczonego drobiu nie ma sobie równych. Danie w mig zniknie z talerzy.