Kopytka należą do klasyków kuchni polskiej. Sekretem ich fantastycznej konsystencji i niesamowitego smaku jest wykorzystanie mąki ziemniaczanej. Prosta zmiana powoduje, że aż chce się je jeść. Musicie spróbować — zachwycą od pierwszego kęsa.Jeśli lubicie ziemniaki i znacie kopytka, ten przepis może nie być zaskakujący. Odpowiednie przygotowanie ciasta na rarytas jest jednak na tyle kluczowe, że warto przypomnieć, iż drobne szczegóły mogą zdecydować o efektach.Wykorzystanie odpowiedniej mąki — koniecznie delikatnej, ziemniaczanej skrobi — a także wcześniej przygotowanych i dobrze wystudzonych ziemniaków sprawi, że unikniemy wpadki w postaci twardych i gumowatych kopytek.
Smaczne kotlety mielone można przygotować na wiele sposobów. Dodając do mięsnej masy startego ziemniaka, uzyskamy niesamowicie soczyste i delikatne danie, które zachwyci od pierwszego kęsa. Musicie spróbować — przygotowanie jest bardzo proste. Tradycyjne kotlety mielone z bułką tartą potrafią wyjść suche i bite. Aby temu zapobiec, warto do mięsnej masy dodać starte na tarce ziemniaki. Nadadzą jej wilgoci i sprawią, że w trakcie smażenia stanie się lekka, jak nigdy wcześniej.
Rozmrażasz rybę w gorącej wodzie? Nigdy tak nie rób. Są o wiele lepsze sposoby na rozmrożenie filetów i dzwonków. Jednym z nich jest letnia woda i mleko. Rybę możemy ogrzać delikatnie w piekarniku. Będzie gotowa w kilka minut.Filety rybne zwykle sprzedawane są jednak w postaci mrożonej. Niektórzy rozmrażają rybę w zimnej wodzie i wstawiają miskę do lodówki. To dobry sposób, jednak proces rozmrażania trwa kilka godzin. Jak rozmrozić rybę?Wiele osób popełnia błąd, wstawiając zamrożony filet go gorącej wody. W ten sposób nie rozmrozimy ryby, a zagotujemy mięso, które po usmażeniu lub upieczeniu nie będzie smaczne. Jak rozmrozić rybę? Świetnym sposobem jest rozmrażanie ryby w letniej wodzie i mleku w temperaturze pokojowej.Mało kto wie, że rybę możemy rozmrozić także w piekarniku. Urządzenie musi być jednak zimne, a rybę rozmrażamy dosłownie chwilę, zanim piekarnik się nagrzeje. Gwałtowne zmiany temperatury nie służą nie tylko rybom, ale i każdemu rodzajowi rozmrażanego mięsa.
Omlet z ziemniaków sprawdzi się nie tylko na śniadanie. Inspirowana kuchnią hiszpańską receptura Tadeusza Müllera pozwoli wam przygotować niesamowicie smaczną i sycąca potrawę, którą jeszcze nie raz podacie swoim bliskim. Spróbujecie?Jeśli szukacie urozmaicenia w przyrządzaniu posiłków, omlet z ziemniaków ma szansę wam się spodobać. Pełna smakowitych warzyw jajeczna potrawa w stylu hiszpańskim syci na długo, a jej przygotowanie jest niesamowicie proste. Warto skosztować.
Masz ochotę na słodki podwieczorek lub obiad? Koniecznie przygotuj aksamitne naleśniki na majonezie bez mleka. Sekretem doskonałego smaku jest odpowiednie przygotowanie ciasta. Wychodzi perfekcyjnie za każdym razem. Zamiast mleka dodaj do ciasta na naleśniki ciepłą wodę. Do ciasta dodaj również majonez, cukier z wanilią i odrobinę roztopionego masła. Masę odstaw na 20 minut. To doskonały patent na najlepsze naleśniki. Aksamitne naleśniki na majonezie podaj z ulubionymi dodatkami. Latem nie ma lepszych naleśników od tych, podanych z serkiem waniliowym i truskawkami, malinami, borówkami. Zimą polecam natomiast naleśniki z domowymi konfiturami, bananem, orzechami włoskimi, daktylami, syropem klonowym. Do aksamitnych naleśników na majonezie możesz podać przesmażone pomarańcze z cynamonem, efekt zachwyci każdego.Aksamitne naleśniki na majonezie smaż na niewielkiej ilości oleju, koniecznie na patelni do naleśników lub na patelni teflonowej. Cienkie ciasto nie przyklei się wtedy do dna i pięknie urośnie podczas smażenia.
Youtuber Książulo wraz ze znajomym odwiedzili całodobową restaurację Ćma by Mateusz Gessler. Zamówili kilka dań, w tym barszcz czerwony z kulebiakiem i kaczkę podaną z kaszą i czerwoną kapustą. Panowie ocenili, czy dania w restauracji Gesslera warte są swojej ceny.Książulo, popularny youtuber, który na swoim kanale ma ponad 300 tysięcy subskrybentów, odwiedza lokale gastronomiczne, żeby ocenić jakość serwowanego jedzenia. Niedawno na swoim kanale udostępnił film, na którym recenzuje dania z bardzo znanej restauracji w Warszawie.Restauracja Mateusza Gesslera mieści się przy ulicy Koszykowej. To, co ją z pewnością wyróżnia, to całodobowa możliwość złożenia zamówienia. Restauracja czynna jest przez 24 godziny. Po północy doliczany jest serwis w wysokości 12,5% rachunku.Znany youtuber złożył zamówienie chwilę po północy, więc musiał zapłacić dodatkowo za obsługę. W restauracji, mimo później pory było dużo ludzi, jednak panowie nie czekali zbyt długo na realizację swojego zamówienia.
Ewa Wachowicz przyrządza buraczki do obiadu inaczej niż wszyscy. Nie gotuje ich, tylko ściera surowe, a zamiast octu dodaje świeży czosnek, sok z cytryny oraz musztardę. Sos dodaje burakom charakteru i wyraźnego smaku. Tak przygotowane buraczki będą pysznym dodatkiem do obiadu.Na stronie ewawachowicz.pl znajdziemy wiele kulinarnych inspiracji. To oficjalna strona Ewy Wachowicz, na której dzieli się przepisami na pyszne dania główne, zupy i ciasta. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule. Buraczki przyrządzone według Wachowicz rozpływają się w ustach.Ewa Wachowicz do tartych warzyw dodaje sos przygotowany na bazie czosnku, musztardy i soku z cytryny. Dodaje też do niego oliwę z oliwek, która nadaje odpowiedniej konsystencji. Sos dodaje buraczkom wyraźnego smaku i charakteru.Buraczki z aromatycznym sosem będą pysznym dodatkiem obiadowym. Podamy je z mięsem pieczonym, smażonym i gotowanym. Żeberka wieprzowe, czy kultowe mielone będą smakować obłędnie w towarzystwie tej surówki. Buraczki warto podać również do pieczonej kaczki i indyka.
Wstawiasz otwartą puszkę z warzywami lub owocami do lodówki? Popełniasz poważny błąd. Warzywa i owoce z puszki, jeśli nie zostaną od razu zużyte, należy przełożyć do słoika lub pojemnika na żywność. A to dlatego, że metal znajdujący się od środka puszki zaczyna się utleniać w kontakcie z powietrzem i wytwarzać toksyczne substancje. Warzywa i owoce z puszki możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Brzoskwinie wykorzystamy do przyrządzenia deserów, ciast i drożdżówek. Ananasy natomiast będą pysznym dodatkiem do sałatek i dań głównych, np. curry.Pomidory, kukurydzę, groszek, fasolę i inne warzywa wykorzystamy do ugotowania zupy i dań głównych. Z fasoli możemy przyrządzić również wyśmienite ciasto bez grama mąki. Warzywa i owoce z puszki może nie są tak zdrowe, jak świeże, ale poza sezonem z pewnością warto je włączyć do diety.Bardzo ważne jest jednak odpowiednie przechowywanie puszek z warzywami i owocami po otwarciu. Jest to szczególnie istotne w przypadku puszek, które nie są od środka powleczone specjalnym lakierem. Pozostawienie jedzenia w takiej puszce naraża je na zmianę smaku, a także na przedostanie się do żywności szkodliwych substancji powstających w czasie utleniania się metalu.
Martyna zdradziła przepis na inflacyjne danie. Obiad za mniej niż 5 zł za porcję przygotowała w kilka chwil. Zapiekanka makaronowa z pomidorem, szpinakiem i serem jest pożywna i tak smaczna, że można jeść ją bez końca.Martyna Loch jest popularną youtuberką, która dzieli się fanami przepisami kulinarnymi i wiedzą na temat zdrowego odżywiania. Jej kanał FIT KUCHNIA - Martyna Loch obserwuje kilkadziesiąt tysięcy osób. Martyna niedawno pokazała, jak zrobić tani i smaczny obiad dla dwóch osób.Makaron zapieczony z pomidorami, szpinakiem i serem jest świetnym pomysłem na obiad. Porcja dania jest naprawdę tania- kosztuje mniej niż 5 zł. Zapiekanka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Martyna podsmażyła najpierw cebulę i czosnek, następnie dodała szpinak, pomidory, makaron.Wszystkie składniki doprawiła solą, pieprzem i suszonymi ziołami, oprószyła startą mozzarellą i wstawiła na chwilę do piekarnika. Zapiekanka wychodzi za każdym razem. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału FIT KUCHNIA - Martyna Loch.
Zapomnij o szczawiowej i żurku. Pyszną, kremową i gęstą zupę przyrządzisz z tartego chrzanu. Zupa chrzanowa doprawiona suszonym majerankiem wychodzi za każdym razem. Zupę podaj z ugotowanym na twardo jajkiem i podsmażonym boczkiem.Zupa chrzanowa jest pomysłem na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest aksamitna i pełna aromatu. Zupa posmakuje każdemu, jest prosta w przygotowaniu i tania. Przygotujesz ją z produktów, które z pewnością masz w domu.Do przygotowania zupy chrzanowej niezbędny będzie bulion warzywny. Możesz wykorzystać również rosół z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w kuchni się nie zmarnuje. Do zupy dodaj również ziemniaki, cebulę i świeży czosnek. Zupę chrzanową koniecznie podaj z jajkami ugotowanymi na twardo, przesmażonym boczkiem oraz posiekanym koperkiem. Tak przygotowana zupa zniknie z talerzy błyskawicznie i każdy będzie prosił o dokładkę.
Placki z białej kapusty i kefiru są świetną alternatywą dla placków ziemniaczanych. Potrawę przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy wymieszać kilka składników i usmażyć na gorącym oleju. Placki są chrupiące, pełne smaku i naprawdę tanie. Będą idealne na obiad dla całej rodziny. Podaj je na przykład z sosem czosnkowym.Z białej kapusty zrobimy nie tylko bigos, gołąbki, czy pyszne surówki do obiadu. Mało kto wie, że możemy przyrządzić z niej wyśmienite placki. Placuszki z kapusty są chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. Doprawione świeżymi ziołami dosłownie rozpływają się w ustach.Placki z kapusty będą gotowe błyskawicznie. Poszatkowaną kapustę mieszamy z kefirem, jajkami i mąką. Doprawiamy solą, pieprzem, koperkiem i natką pietruszki. Przygotowaną masę smażymy, jak placki ziemniaczane. Po kilku minutach smażenia są już gotowe do jedzenia.Placki z kapusty podajemy z ulubionymi dodatkami. Osobiście polecam śmietanę 18% lub gęsty jogurt naturalny wymieszany z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Placki będą smakować doskonale z domowym sosem czosnkowym lub pieczarkowym. Zdjęcia i przepis wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Cookrate - Polska na YouTube.
Smażysz lub pieczesz parówki? Popełniasz ogromny błąd, który może kosztować Cię utratę zdrowia. Znany kucharz tłumaczy, jak gotować parówki i co się dzieje, kiedy kiełbaski poddamy długiej obróbce termicznej w temperaturze ponad 130 stopni C.Piotr Ogiński jest kucharzem, który aktywnie udziela się w mediach społecznościowych. Jego kanał Kocham Gotować na YouTube i Instagramie cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród internautów. Ogiński zdradza między innymi ciekawostki kulinarne i dzieli się przepisami. Niedawno Ogiński na swoim kanale opublikował film, na którym tłumaczył, jak prawidłowo gotować parówki i dlaczego nie powinniśmy ich smażyć i piec. Nie chodzi wyłącznie o smak, lecz bardziej o nasze zdrowie. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału kochamgotowac na YouTube.Jeśli kupujemy parówki, zawsze sprawdzajmy ich skład na etykiecie. Kupujmy wyłącznie parówki najwyższej jakości i takie, które zawierają minimum 90% mięsa. Im krótszy skład na etykiecie, tym lepiej. Zwróćmy również uwagę na ilość konserwantów oraz czy parówki nie są zrobione z mięsa oddzielanego mechanicznie.
Kiedy powinno się solić wołowinę? Częsty błąd przyczynia się do zepsucia całej potrawy. Doprawiona w nieodpowiednim momencie wołowina staje się twarda i żylasta, nawet po kilku godzinach gotowania. Nigdy nie sól czerwonego mięsa na początku przyrządzania dania.Aromatyczny gulasz, tatar, stek to tylko niektóre dania, które przygotujemy z wołowiny. Czerwone mięso jest również wyśmienitym dodatkiem do rosołu. Wzmacnia jego smak. Wystarczy jednak jeden błąd, a wołowina będzie twarda jak podeszwa.Wiele osób doprawia mięso przed smażeniem, gotowaniem lub duszeniem, przez co danie jest niesmaczne, a sama wołowina twarda i żylasta. Kiedy więc należy solić wołowinę? Mięso solimy pod sam koniec przygotowywania potrawy. To prosty trik, dzięki któremu wołowina odda cały swój aromat, będzie miękka, soczysta i delikatna.Do przygotowania tatara wybieramy polędwicę lub ligawę. Najlepszy gulasz przyrządzimy z pręgi, łopatki lub karkówki. Doskonałe steki natomiast przyrządzimy z polędwicy, antrykotu lub t-bona. Rosół będzie bardzo aromatyczny, kiedy dodamy do niego kawałek wołowiny z kością. Szponder będzie doskonałym wyborem.
Nie wyrzucaj liści kalafiora. Wykorzystasz je do przygotowania wyśmienitych gołąbków z niecodziennym farszem. Gołąbki z kiełbaską, ryżem i pieczarkami są wyjątkowo smacznym daniem obiadowym, które zachwyci każdego.Z kalafiora zwykle robimy zupy, sałatki lub podajemy jako dodatek do obiadu. Liście kalafiora zwykle lądują w koszu. Mało kto wie, że i liście możemy wykorzystać w kuchni, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Liście są nie tylko jadalne, ale i bardzo zdrowe i smaczne.Liście kalafiora są źródłem kwasu foliowego, witaminy C, A, a także błonnika, wapnia i potasu. Po obróbce termicznej są delikatne i pyszne. Liście kalafiora możemy wykorzystać zamiast kapusty do zawijania gołąbków. Są proste w przygotowaniu i pyszne.Gołąbki z liści kalafiora przygotowujemy z nieco innym farszem, niż tradycyjne danie. Do farszu z ryżu i pieczarek nie dodajemy mięsa mielonego, a małe kiełbaski śląskie, które obsmażamy z dodatkiem cebuli. Gołąbki podajemy z sosem pieczarkowym.
Andrzej Grabowski podzielił się swoim przepisem na bigos staropolski. Sekretem smaku jest duża ilość mięsa, kapusty i aromatycznych dodatków. Aktor podpowiada, że bigos jest najlepszy na drugi i trzeci dzień po ugotowaniu.Andrzej Grabowski bardzo lubi gotować. Niedawno zdradził przepis na jedno z jego ulubionych dań, czyli bigos staropolski z grzybami i suszonymi śliwkami. Danie jest proste w przygotowaniu i zachwyca niepowtarzalnym smakiem.Do przygotowania bigosu potrzebujemy sporej ilości mięsa: kiełbasy, boczku wędzonego i wędlin. Aktor radzi, aby danie gotować z białej i kiszonej kapusty w proporcji 1:1. Do bigosu dodajemy również marchewkę, korzeń pietruszki i jabłka. Doskonały smak uzyskamy dzięki aromatycznym przyprawom i dodatkom, jak suszone śliwki, suszone grzyby, jałowiec, gorczyca i czerwone wino. Wino dolewamy pod sam koniec gotowania i dusimy bigos około 40 minut, dopiero później doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na 2 dni. Wtedy bigos jest najsmaczniejszy.
Katarzyna Bosacka rzuciła okiem na etykietę popularnego schabu wędzonego z firmy Nasza Wędzarnia. Apeluje, aby wszyscy czytali skład kupowanych produktów i unikali tych które, są nafaszerowane chemią.Katarzyna Bosacka jest dziennikarką i autorką wielu publikacji na temat zdrowia. Jest również bardzo aktywna w mediach społecznościowych, między innymi na Instagramie i Facebooku. Niedawno na swoim instagramowym kanale, katarzynabosacka, opublikowała post, na którym wzięła pod lupę popularny schab wędzony.Schab Wędzarza z Naszej Wędzarni dostaniemy w niemal każdym markecie i sklepach mięsnych. Schab wygląda apetycznie, jednak jego skład pozostawia wiele do życzenia. Bosacka na Instagramie zamieściła zdjęcie etykiety popularnego schabu wędzonego.Wielu producentów, chcąc przyspieszyć proces wędzenia i przygotowywania żywności, stosuje konserwanty i chemiczne aromaty, które mają wzbogacić smak i przedłużyć datę ważności produktu. Bosacka ostrzega przed takim jedzeniem, ponieważ nie jest bezpieczne dla naszego zdrowia.
Sprawdzam Jak odwiedził ekskluzywną restaurację Platter by Karol Okrasa w Warszawie. Popularny youtuber ocenił wystrój, obsługę i przede wszystkim serwowane dania. Wyjawił, czy warto sporo zapłacić za obiad w restauracji Okrasy.Znany, polski youtuber na swoim kanale Sprawdzam Jak na YouTube, odwiedził luksusową restaurację Okrasy. To jeden z najlepszych lokali gastronomicznych w Polsce. Youtuber zamówił kilka pozycji z karty i ocenił, czy warto zaznaczyć restaurację na kulinarnej mapie Warszawy.Restauracja Platter by Karol Okrasa mieści się przy ulicy Emilii Plater w Warszawie, niedaleko Pałacu Kultury. Restauracja specjalizuje się w kuchni europejskiej. Zjemy tu między innymi carpaccio wołowe, biodrówkę cielęcą i rybę dnia.Restauracja Karola Okrasy cieszy się dużą popularnością. Youtuber ocenił nie tylko dania, ale i obsługę oraz cały wystrój. Był zachwycony wizytą w Platter by Karol Okrasa. Co zamówił na obiad? Jakie dania znajdują się w menu?
Czy wiesz, co oznacza kolor skorupki jajka? Kupujesz wyłącznie jajka brązowe, czy białe, a może kolor nie ma dla Ciebie żadnego znaczenia? Kolor skorupki jajek uwarunkowany jest kolorem upierzenia kury. Jajka białe i brązowe zawierają tyle samo wartości odżywczych.Jajka są bardzo uniwersalnym produktem spożywczym. Wykorzystujemy je między innymi do przyrządzenia omletów i jajecznicy. Dodajemy do ciast, deserów, pulpetów, mielonych i innych dań. Jajka na twardo są pysznym dodatkiem do sałatek, żurku i chłodników.Badania wykazują, że Polacy najchętniej kupują jajka w kolorze brązowym. Dzieje się tak, ponieważ uważają, że takie jajka nie są modyfikowane genetycznie, a sama kura nie karmiona jest chemią. Okazuje się, że na kolor skorupek nie wpływa ani karma, ani sposób chowu, ani GMO.Wiele osób zastanawia się, które jajka są zdrowsze. Jajka, bez względu na kolor skorupki, zawierają białko, witaminy z grupy B, witaminę A oraz wapń, fosfor i inne wartości odżywcze. Warto więc wprowadzić jajka do diety. Na jajka powinny jednak uważać osoby, które mają podwyższony cholesterol.
Kopytka ziemniaczane mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy, że do masy dodacie 2 łyżki kaszy manny, a całość nabierze niesamowicie delikatnej, wręcz jedwabistej konsystencji. Musicie spróbować — skusi nawet najbardziej wybrednych.
Pierogi bez okrasy są suche i bez smaku. Pyszny, mączny rarytas warto wzbogacić o jeden z czterech dodatków. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Podpowiadamy, jak wybrać najbardziej pasującą i satysfakcjonującą okrasę do Twoich pierogów. Dobra okrasa do pierogów wspaniale wzbogaci ich smak. Opcji jej zrobienia jest kilka i warto dopasować dodatek zarówno do farszu, jaki mamy we wnętrzu pierogów, jak i do osobistych preferencji smakowych. Przygotowaliśmy dla was krótki przegląd najpopularniejszych wariantów.
Znudziły Ci się klasyczne schabowe i mielone? Na obiad przygotuj kotlety z piersi kurczaka zapieczone z aromatycznymi dodatkami. Kotlety gyros są bardzo szybkim i smacznym daniem. Podane z ziemniakami i surówką znikają z talerzy błyskawicznie.Kotlety gyros przygotowuję, kiedy mam ochotę na szybki, pożywny, mięsny obiad. Zamiast tradycyjnych mielonych, czy schabowych, przyrządzam delikatne kotlety z piersi z kurczaka. Zapieczone z aromatycznymi dodatkami dosłownie rozpływają się w ustach.Mięso na kotlety dzielę na 4 kawałki i każdy z nich rozbijam delikatnie tłuczkiem do mięsa. Następnie nacieram aromatyczną przyprawą i smażę tak, jak schabowe, czyli w panierce z mąki, jajek i bułki tartej.Kotlety zapiekam w piekarniku z pozostałymi składnikami, czyli z ogórkami konserwowymi, papryką czerwoną i żółtym serem. Bardzo ważny jest również sos z majonezu i ketchupu, który dodaje całemu daniu charakteru. Kotlety podaję z pieczonymi ziemniakami i lekką surówką z kapusty pekińskiej.
Dieta Polaków jest bardzo uboga w ryby. Ceny ryb, między innymi dorsza, czy łosia stale rosną, jednak w sklepach dostaniemy również o wiele tańszą rybę. Makrela wędzona jest jedną z najzdrowszych ryb i ma wiele wartości odżywczych. Przygotujemy z niej nie tylko pasty na kanapkę, ale i pyszny obiad dla całej rodziny.Makrela wędzona nie cieszy się w Polsce dużą popularnością. Mało kto wie, że ryba jest nie tylko tania, ale i bardzo zdrowa. Makrela wędzona jest zaliczana do jednych z najzdrowszych ryb, a porcja kosztuje około 10 zł.Z makreli wędzonej przyrządzamy głównie pasty kanapkowe lub jemy jako dodatek do pieczywa. Pasty z twarogiem lub jajkami są smaczne, ale mogą się przejeść. Rybę możemy przyrządzić również na ciepło. Zrobimy z niej kotlety, farsz do pierogów i pyszne zapiekanki.Według badań Polacy wciąż jedzą zbyt mało ryb. W naszym menu króluje przeważnie wieprzowina, drób i białe pieczywo, dopiero później warzywa, owoce, nabiał. Ryby są absolutnie niezbędne w naszej diecie. Ich składniki odżywcze mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie.
Aga Testuje zamówiła śniadanie w uwielbianej restauracji polskich gwiazd. Za jajecznicę z truflami w warszawskiej restauracji Flaming & Co tiktokerka zapłaciła 69 zł. Ile kosztowało ją całe śniadanie dla dwóch osób? Aga Testuje, popularna krytyczka kulinarna postanowiła sprawdzić ceny w jednej z ulubionych restauracji polskich gwiazd, w tym Ewy Chodakowskiej. Flaming & Co jest ekskluzywną restauracją znajdującą się w Warszawie przy ulicy Mokotowskiej. Tiktokerka zamówiła tam między innymi jajecznicę.Restauracja serwuje kuchnię międzynarodową, owoce morza i ryby. W menu znajdziemy również pizze, sałatki, dania mięsne i słodkie desery. Restauracja ma także stałą kartę lunchową i śniadaniową, w której królują dania z jajek, w tym jajecznica.Na swoim kanale, Aga Testuje, zamieściła krótki filmik, na którym recenzuje zamówione śniadanie w restauracji, w tym jajecznicę. Za śniadanie dla dwóch osób zapłaciła ponad 150 zł. Jakie śniadanie zamówiła tiktokerka?
Do gotujących się ziemniaków wsyp sól i wlej sok z cytryny. Ziemniaki nie będą kwaśne po ugotowaniu. Będą o wiele smaczniejsze, nie ściemnieją i nie rozpadną się podczas gotowania. Do ziemniaków warto dodać również inne przyprawy, a nawet warzywa rosołowe, aby wzmocnić ich smak.Zwykle ziemniaki gotujemy w ten sam sposób: obieramy warzywa, kroimy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. Niektórzy do garnka dodają odrobinę masła, inni ulubione przyprawy. Mało kto wie, że do gotowania ziemniaków możemy wykorzystać również sok z cytryny.Gotowanie ziemniaków przyspieszymy kiedy zalejemy je nie zimną, a wrzącą wodą. Jeśli pokroimy warzywa w dość drobno, również o wiele szybciej będą miękkie i gotowe do jedzenia. Ziemniaki po ugotowaniu zawsze dokładnie odcedzamy i odparowujemy, aby były sypie i smaczne.Ziemniaki na sałatkę i do innych dań warto ugotować również z dodatkiem warzyw korzeniowych lub aromatycznych przypraw. Odparowane ziemniaki możemy ubić z dodatkiem masła, świeżym koperkiem lub szczypiorkiem. Warzywa będą smakować obłędnie.
Tomasz Strzelczyk na swoim kanale podzielił się genialną sztuczką, która ułatwia pieczenie. Papier do pieczenia będzie przylegał do blachy, kiedy namoczysz go w zimnej wodzie. Patent Strzelczyka podbija Internet. Na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA znajdziemy wiele przepisów na proste, szybkie i smaczne dania oraz przydatne sztuczki kulinarne, które ułatwią nam gotowanie. Ostatnio popularny kucharz udostępnił film, na którym pokazuje, co zrobić z papierem do pieczenia.Papier do pieczenia jest dość twardy i mało elastyczny, przez co często mamy problem, żeby dokładnie wyłożyć go na blaszce. Materiał i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA. Tomasz Strzelczyk pokazał, że papier może idealnie przylegać do blachy, dzięki czemu rozłożymy go w mgnieniu oka. Czy wiesz, że papier do pieczenia ma również inne zastosowania w kuchni? Sprawdzi się do utrzymania czystości w lodówce i nie tylko.
Nie przepadasz za zbyt wyrazistym smakiem liści laurowych i ziela angielskiego w krupniku? Pomiń te przyprawy lub zastąp je suszonym majerankiem. Smak potrawy możesz też urozmaicić świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Tak przygotowany krupnik wciąż będzie pożywny, jednak łagodniejszy w smaku. Krupnik jest pożywną, tanią i bardzo aromatyczną zupą. Najczęściej gotujemy go z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Przyprawy te nadają specyficznego smaku, który dla niektórych jest jednak zbyt wyraźny. Krupnik na szczęście możemy doprawić nieco inaczej. Będzie delikatniejszy i przepyszny.Krupnik doprawiamy standardowo solą i pieprzem pod sam koniec, kiedy wywar się ugotuje. Doskonałą przyprawą jest suszony majeranek. Rozetrzyj go najpierw w dłoniach i wsyp do garnka. To prosty sposób na uwolnienie całego aromatu. W krupniku nie może zabraknąć również świeżego koperku lub natki pietruszki.Krupnik gotujemy na żeberku, udku z kurczaka lub skrzydle z indyka. Bardzo ważne są również warzywa rosołowe, z których ugotujemy wywar. Do krupniku dodajemy również ziemniaki, kaszę jęczmienną i startą na tarce marchew. Zupa posmakuje całej rodzinie.
Na obiad przygotowujesz smażoną rybę lub kotlety schabowe? Koniecznie podaj do nich surówkę z kiszonej kapusty. Kiszonka z dodatkiem pieprzu, cukru i cebuli smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na najlepszą surówkę z kapusty, smakuje jak z restauracji.Surówka z kapusty kiszonej będzie idealnie doprawiona, kiedy dodasz do niej solidną porcję pieprzu. Przyprawa doskonale komponuje się ze wszystkimi surówkami i wzmacnia smak kiszonek i innych składników. Do surówki dodaj również cukier. Cukrem oprósz solidnie posiekaną cebulę.Cebula doda surówce z kapusty kiszonej charakteru. Surówkę przygotuj z domowych przetworów. Jeśli nie masz w spiżarni kiszonki, zawsze sprawdzaj skład produktu na etykiecie. Kapusta z dodatkiem octu nie nadaje się do surówki, ponieważ ją zepsuje.Nigdy nie płucz kiszonej kapusty pod bieżącą wodą. Woda wypłukuje witaminy i cenne wartości odżywcze, w tym kwas mlekowy. Płukana kapusta straci również swój smak. Aby surówka z kiszonej kapusty była wyraźna i pyszna, kiszonkę poszatkuj i odciśnij z soku.
Zrezygnuj z detergentów i chemii do czyszczenia. Mikrofalówka będzie lśnić jak nowa dzięki cytrynie. Para wodna, która powstanie z podgrzewania cytryny i wody rozpuści tłuszcz i zaschnięty tłuszcz lepiej niż wszystkie środki czyszczące razem wzięte.Wiele osób inwestuje w środki czyszczące, które mają być skuteczne i usuwać brud w mgnieniu oka. Nie wiedzą, że takiej chemii nie powinno się stosować w urządzeniach, w których przygotowujemy i podgrzewamy posiłki. Mikrofalówka będzie idealnie czysta, kiedy potraktujemy ją sokiem z cytryny.Cytryna działa jak najlepszy środek czyszczący. Kosztuje grosze, nie podrażnia, nie uczula i jest całkowicie bezpieczny. Jedyne, co musimy zrobić po czyszczeniu urządzenia, to przetrzeć je wilgotną, czystą ściereczką. Brud i zaschnięty tłuszcz znikną bez szorowania.Cytryna ma wiele innych zastosowań. Cytryną odświeżysz deskę do krojenia, pozbędziesz się nieprzyjemnych zapachów kuchennych, pozbędziesz się zaschniętych plam i starego tłuszczu. Sok z cytryny odkamieni również czajnik. Szybko i bez konieczności szorowania.