Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Pasztet z królika
14.04.2022 09:22 Pasztet wielkanocny z królika. Przepis krok po kroku

Pasztet wielkanocny z królika jest absolutną świąteczną klasyką. Z dodatkiem boczku i włoszczyzny potrawa wyjdzie o niebo lepiej. Pasztet w takim wydaniu jest niezwykle wilgotny i ma niepowtarzalny smak. Prosty przepis zaskoczy niejednego smakosza.Mięso królicze jest bardzo delikatnym i smacznym mięsem i to właśnie z niego przygotujesz wyśmienity, wilgotny pasztet, który będzie hitem na świątecznym stole. Do pasztetu z królika dodaj również boczek, który wzmocni smak całej potrawy.Aby pasztet nie był suchy, po doprawieniu przygotowanej masy dodaj do niej jajka, a na wierzch poukładaj cienkie plastry słoniny. Słonina pod wpływem wysokiej temperatury zacznie się topić, dodatkowo nawilży danie i zapobiegnie przesuszeniu. Do pasztetu podaj sos żurawinowo- chrzanowy, idealnie komponuje się z daniem.Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkową potrawę na Wielkanoc- tu poznasz przepis na klops wielkanocny z jajkami. Będzie świetny zarówno na obiad, jak i na kolację czy śniadanie.

Lekkie i puszyste naleśniki na maślance
13.04.2022 10:10 Lekkie i puszyste naleśniki na maślance. Na obiad i podwieczorek

Naleśniki sprawdzą się nie tylko jako słodkie śniadanie. Wlejcie do ciasta szklankę maślanki, a wyjdzie tak lekkie i puszyste jak nigdy wczesniej. Bez problemu podacie je z dowolnym nadzieniem, a domownicy bedą zachwyceni. Przekonajcie się sami.Naleśniki na maślance są kolejną po specjale z dodatkiem budyniu czy drożdży odmianą tego pysznego dania. Wyjątkowo delikatne i elastyczne ciasto sprawdzi się zarówno jako deser, jak i baza do krokietów czy waszych ulubionych farszów wytrawnych. Spróbujecie go koniecznie.

Jedyny, oryginalny przepis na tradycyjny żurek siostry Anastazji
12.04.2022 17:03 Jedyny, oryginalny przepis na tradycyjny żurek siostry Anastazji. Najlepszy wybór na Wielkanoc

Żurek już niebawem zagości na naszych stołach. Jeszcze zdążycie przygotować go w domu, bazując na samodzielnie przyrządzonym zakwasie. Z niezawodną recepturę siostry Anastazji wszystko się uda, a smak zachwyci całą rodzinę. Spróbujecie koniecznie.Żurek jest jedną z potraw, które w okresie Wielkanocy cieszą się jeszcze większą niż zwykle popularnością. Po pysznej recepturze na owsianą wersję rarytasu i niezawodnym sposobie na żurek w chlebie czas na wyjątkowo prostą odsłonę w wykonaniu siostry Anastazji. Skusicie się?

Kulebiak z rybą
12.04.2022 08:44 Pyszny i prosty wielkanocny kulebiak z rybą i pieczarkami. Niebo na podniebieniu

Kulebiak wywodzi się z kuchni rosyjskiej, jednak dobrze przyjął się też na naszych stołach. Z powodzeniem możesz go zaserwować na wielkanocnym obiedzie. Będzie przyjemną odmianą dla tradycyjnych, polskich potraw. Zobacz, jak przygotować pyszny i prosty wielkanocny kulebiak z rybą i pieczarkami.Kulebiak to ciasto z pysznym nadzieniem. Ciasto może być drożdżowe, półkruche lub w szybkiej wersji francuskie. Farsz do wielkanocnego kulebiaka możesz zrobić z kapusty i grzybów, z gotowanych jaj czy ryby. My polecamy właśnie tę ostatnią, pożywną wersję. Ryba doskonale smakuje w połączeniu ze szpinakiem i jajkiem, jednak zrobimy wersję bardziej klasyczną z grzybami.

Sałatka
11.04.2022 19:02 Sałatka wielkanocna z łososiem. Piękna ozdoba świątecznego stołu

Sałatka wielkanocna z łososiem to pomysł na pyszne, wiosenne danie, idealne na kolację lub zimną płytę. Sałatka jest lekka, świeża, kolorowa, a sos na bazie octu balsamicznego i miodu nadaje jej niezwykły smak. Poznaj przepis na wyśmienitą sałatkę wielkanocną z łososiem.Wędzony łosoś jest rybą, która doskonale nadaje się do sałatek i kanapek. Jest delikatny i bardzo aromatyczny jednocześnie. Mięso z łososia podane ze szpinakiem i świeżymi warzywami w towarzystwie sosu to genialne połączenie.Sałatka z łososiem jest idealna na Wielkanoc, a także na inne ważne święta, przyjęcia rodzinne, czy zwykłą kolację lub lunch. Danie jest tak smaczne, że można jeść je bez przerwy. Jajka na twardo zawsze gotuj w osolonej wodzie, dzięki czemu skorupki łatwo odejdą od białek, a jajka będą wyglądać estetycznie.W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne jajka na twardo i z czym jeszcze je podawać.

Pasztet
11.04.2022 16:49 Wegański pasztet wielkanocny. Alternatywa dla wegetarian

Wegański pasztet wielkanocny to pyszny, warzywny pasztet bez jajek i z dodatkiem kaszy jaglanej. Danie jest świetną alternatywą dla mięsnej potrawy, jest smaczny, wilgotny w środku, pożywny i przede wszystkim lekki. Poznaj przepis na wegański pasztet wielkanocny.Pasztet jest już tradycyjnym daniem wielkanocnym. Jeśli nie możesz lub nie chcesz jeść mięsa, to wegański pasztet z kaszą jaglaną i oliwą z oliwek zamiast jajek z pewnością Ci przypadnie Ci do gustu. Danie jest mocno warzywne, z wyczuwalną nutą sosu sojowego, gałki muszkatołowej i suszonego tymianku.Masę na pasztet wyrabiaj z oliwą z oliwek, wlej również odrobinę wywaru z warzyw, żeby danie nie było suche w środku. Po przełożeniu pasztetu do keksówki, wierz wysmaruj również oliwą, która dodatkowo zabezpieczy potrawę przed wysuszeniem. Pasztet piecz bez termoobiegu, najlepsze jest ustawienie piekarnika na grzanie góra- dół.Na Wielkanoc ugotuj również wegański żurek, a także zrób pyszne ciasto do kawy- tu poznasz przepis na wegański biszkopt bez jajek, jest puszysty i dobrze wyrośnięty. Przełóż go ulubionymi owocami i kremem i ciasto gotowe.

kotlety z kurczaka
11.04.2022 16:04 Najbardziej soczyste siekane kotlety z kurczaka. Tajnym składnikiem jest majonez

Prezentujemy najbardziej soczyste siekane kotlety z kurczaka. Ich tajnym składnikiem jest majonez, z którym wystarczy wymieszać posiekane mięso. Ten składnik doda też kotletom smaku i sprawi, że będą lepsze nawet od schabowych i mielonych.Kotlet na obiad to solidna porcja mięsa, którą można się nasycić. Bardzo lubimy je za to, że pod chrupiącą panierką kryją soczyste i pełne smaku mięso. W przypadku kotletów siekanych z fileta kurczaka są one też bardzo delikatne w smaku i dosyć chude. By mięso zbytnio nie wyschło w czasie smażenia i by miało wyraźniejszy smak, dodajemy do niego majonez. Przekonajcie się, że to naprawdę dobry pomysł. Jesteśmy pewni, że jeszcze nie raz skorzystacie z tego przepisu.

Jak zrobić biały barszcz bez mięsa?
11.04.2022 15:10 Jak zrobić biały barszcz bez mięsa? Prosty przepis nie ma sobie równych

Barszcz biały jest mniej kwaśną od żurku zupą przyrządzaną na zakwasie pszennym. Danie to tradycyjnie gotowane jest na mięsnym wywarze, choć tutaj również pokusić się można o zrobienie wersji wegetariańskiej. Z naszym przepisem wykonacie ją sprawnie, a efekt zachwyci nie tylko jaroszy. Spróbujecie?Barszcz biały dla części smakoszy jest zupą, bez której Wielkanoc odbyć się nie może. Zdradzaliśmy wam już, czym to danie różni się od żurku. Tym razem podpowiadamy jak przyrządzić je w wersji wegetariańskiej z ugotowanymi na twardo jajkami. Receptura jest prosta, a smak na długo zapada w pamięć. Skusicie się?

Przepis na wielkanocny pieczony schab
11.04.2022 14:01 Przepis na wielkanocny pieczony schab. Sekret tkwi w marynacie

Schab pieczony jest niezwykle delikatnym i smacznym mięsem, które warto podać podczas wielkanocnego śniadania. Zaskoczcie swoich bliskich pysznie soczystym, marynowanym w ziołach pieczystym, którego smak idealnie podkreśli domowy chrzan i żurawina. Wystarczy natrzeć mięso marynatą i upiec. Efekt zachwyci największych sceptyków. Spróbujecie?Schab pieczony można przygotować na różne sposoby. Zdradzaliśmy wam już sprawdzoną recepturę z wykorzystaniem majonezu oraz sposób na przyrządzenie go w plastrach. Tym razem kawałek mięsa zamarynujemy w ziołowej mieszance z olejem i przyrządzimy go w rękawie. Wyjdzie bardzo soczysty i niezwykle aromatyczny. Nikt sie nie oprze.

Kotlety mielone z płatkami owsianymi
11.04.2022 09:30 Kotlety mielone z płatkami owsianymi. Wychodzą obłędnie soczyste

Kotlety mielone często goszczą na naszych talerzach. Warto urozmaicić klasyczną recepturę i dodać do mięsa trochę płatków owsianych. Pyszny i zdrowy dodatek sprawi, że masa wyjdzie wyjątkowo soczysta i będzie jeszcze bardziej sycąca. Koniecznie spróbujcie — będziecie zachwyceni tym smakiem.Kotlety mielone można przygotować na wiele sposobów. Polecaliśmy wam już dodatek musztardy i recepturę na ten specjał wymagającą użycia pieczarek. Tym razem sięgamy po niezwykle zdrowy dodatek, który nie tylko z powodzeniem zastąpi bułkę tartą, ale też nada masie wyjątkowej soczystości, która przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Spróbujecie?

Jarski żurek łemkowski od Karola Okrasy
09.04.2022 13:52 Jarski żurek łemkowski od Karola Okrasy. Klasyczna zupa bez mięsa

Żurek jest jedną z potraw, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Łemkowska receptura obejmuje przygotowanie aromatycznego zakwasu na bazie płatków owsianych, który bez problemu wykonacie w domu. Karol Okrasa proponuje, by danie było jarskie. Dzięki temu każdy będzie mógł po nie sięgnąć. Ten smak was zachwyci.Żurek najczęściej podaje się z białą kiełbasą. Choć niektórzy uważają, że ten element jest obowiązkowy, warto wypróbować lżejszą i równie apetyczną wersję jarską. Rezygnując z jajka sadzonego, raczyć będziemy się naprawdę smacznym i w pełni roślinnym posiłkiem. Spróbujecie?

Jak usmażyć rybę, żeby była soczysta i pełna pysznego smaku?
09.04.2022 11:33 Jak usmażyć rybę, żeby była soczysta? Koniec z suchym jak wiór filetem

Soczysta ryba smażona nie musi wcale być rzadkością. Wystarczy odpowiednio dobrać czas obróbki na patelni i na początku podgrzewać mięso na dość mocnym ogniu, by po przyrządzeniu wprost rozpływało się w ustach. Skorzystajcie z naszych rad, a już zawsze się uda. Ryby są źródłem wielu cennych składników i warto po nie sięgać, nawet jeśli zamierzamy je usmażyć. Odpowiednia obróbka na patelni sprawi, że zachowają swoje walory prozdrowotne i będę niezwykle smaczne. Dowiedzcie się co zrobić, by uzyskać najlepsze efekty.

Racuchy
09.04.2022 10:31 Przepis na wytrawne racuchy z mięsem. Tani i smaczny obiad

Racuchy najczęściej jedzone są przez większość na słodko, z dodatkiem świeżych jabłek oraz cukru pudru. Tym razem zdecydowaliśmy się zaprezentować wersję wytrawną, zawierającą mięso oraz warzywa. Takie racuszki mogą zostać podane do obiadu jako główne danie, czy w formie przekąski na imprezie. Racuchy z mięsem są pyszną alternatywą dla zwykłych słodkich placuszków z jabłkiem. Tak duży powiew świeżości pozwala na nowo zakochać się w gotowaniu, a także odkrywać świeże smaki. Dużą zaletą racuchów wytrawnych jest możliwość dodania do nich najróżniejszych składników. Jeśli więc zalegają ci jakieś warzywa lub inne produkty w lodówce, śmiało umieść je w przepisie.

Naleśniki zapiekane z białą kiełbasą
09.04.2022 09:32 Sycąca i treściwa biała kiełbasa zapiekana z serem w naleśnikach. Idealny obiad na Wielkanoc

Biała kiełbasa nie jest jedynie dodatkiem do żurku czy białego barszczu. Poniżej zdradzamy przepis na białą kiełbasę zapiekaną w naleśnikach z żółtym serem. Taki posiłek idealnie pasuje jako uzupełnienie wigilijnego stołu, czy obiadową odskocznię od świątecznej klasyki. Biała kiełbasa zapiekana w naleśnikach z serem stanowi idealne urozmaicenie tradycyjnego świątecznego menu, które po kilku dniach może skutecznie się znudzić. Charakteryzuje się bowiem zupełnie nowym smakiem oraz ogromną sytością, czego główną zasługą jest obecność sera żółtego.

Zupa ogórkowa według babcinej receptury
07.04.2022 10:03 Zupa ogórkowa według babcinej receptury. Tajny składnik sprawia, że jest nieziemsko sycąca

Zupa ogórkowa należy do jednej z najczęściej przyrządzanych w polskich domach. Pyszny i nieco kwaśny smak specjału warto przełamać dodatkiem delikatnego białego ryżu. Zaskakujący dodatek odmieni oblicze dobrze wam znanego klasyku i sprawi, że zupa będzie bardzo sycąca. Spróbujecie? Zupa ogórkowa gości na naszych stołach równie często co pomidorówka i rosół. Kwaśne danie lubi wielu, lecz dobór dodatków potrafi sprawić problem. Ziemniaki, które przez nieuwagę mogą stać się niesmaczne, warto zastąpić ryżem. Sprawdźcie ten sposób, a nie zawiedziecie się.

Tani i pyszny sos pomidorowy z 3 składników
06.04.2022 13:40 Tani i pyszny sos pomidorowy z 3 składników. Ideał na ekspresowy obiad

Sos pomidorowy jest częstym uzupełnieniem wielu pysznych dań. Warto przygotować go samodzielnie, zamiast sięgać po gotowe, często solidnie posłodzone, produkty dostępne w sklepach. Przyrządzenie jest naprawdę proste i wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Raz spróbujecie, a już zawsze będziecie tak robić. Sos pomidorowy pasuje między innymi do gołąbków czy frytek. Wykorzystując pomidory z puszki i cebulę przygotujecie go sprawnie. Inspirowana dokonaniami włoskiej legendy kuchni, Marceli Hazan, receptura z pewnością przypadnie wam do gustu. Wystarczy wrzucić składniki do garnka i dopilnować, by się nie przypaliły. Spróbujecie?

Skrzydełka z boczniaków
05.04.2022 19:20 Niewiarygodnie chrupiące skrzydełka z boczniaków. Od razu zrób podwójną porcję

Skrzydełka w chrupiącej panierce wcale nie muszą być z mięsa - znacznie lepiej smakująca wersja opiera się na boczniakach. Skrzydełka z boczniaków obtoczone w pokruszonych płatkach kukurydzianych są tak chrupiące, że od razu sięgniesz po drugą porcję. Najlepiej smakują podane z sosami, takimi jak majonez czy zwykły sos BBQ. Skrzydełka z boczniaków w smaku nie odbiegają w żadnym stopniu od skrzydełek z kurczaka, a niektórzy uważają nawet, że są smaczniejsze. Największym zaskoczeniem jest faktura grzybów, która bardzo przypomina mięso. Po usmażeniu skrzydełek nie zapomnij o podaniu kilku sosów, które jeszcze bardziej podbiją smak głównej atrakcji. Idealną kompozycję smakową uzyskasz z, chociażby sosem BBQ czy sosem tysiąca wysp.

Soczysta pieczeń rzymska z jajkiem na Wielkanoc
05.04.2022 11:50 Soczysta pieczeń rzymska z jajkiem na Wielkanoc. 1 dodatek zaskoczy niejednego smakosza

Pieczeń rzymska jest niezwykle smacznym rarytasem, który sprawdzi się na każdym wielkanocnym stole. Dodajcie do nich podsmażone pieczarki, a nabierze aromatu i będzie soczyste jak nigdy wcześniej. Przepis jest wyjątkowo prosty, a smak na długo pozostaje w pamięci. Koniecznie spróbujcie. Pieczeń rzymska należy do wielkanocnych klasyków. Mięsny rarytas nie będzie miał sobie równych, gdy dodacie do niego pieczarki. Przyćmi nawet najlepszy żurek z białą kiełbasą, zbierając najwięcej komplementów od zadowolonych domowników.

Rolady śląskie
04.04.2022 22:42 Przepis na kultową śląską roladę. Pokocha ją każdy

Rolada śląska jest sztandarowym daniem kuchni śląskiej, które zna i kocha praktycznie każdy. Soczyste i delikatne mięso, owinięte wokół wędzonego boczku i kiszonego ogórka, a także duszone w gęstym sosie smakuje po prostu wybornie. Niżej wyjawiamy krok po kroku, jak przygotować pyszną śląską roladę. Śląska rolada klasycznie sporządzana jest z wołowiny, jednak w poniższym przepisie z powodzeniem można użyć również wieprzowiny. Wtedy smak będzie nieco inny, jednak równie dobry. Rolada doskonale komponuje się z innymi klaskami kuchni śląskiej, czyli modrą kapustą i śląskimi kluskami. Taki zestaw syci na długie godziny i sprawia mnóstwo przyjemności podczas jedzenia.

Galaretka w kształcie jajka
04.04.2022 21:32 Wielkanocna galaretka z kurczaka w kształcie jajka. Prosto i smacznie

Wielkanoc tuż za rogiem, dlatego mnóstwo Polaków zaczyna przygotowania do świętowania. Z tego powodu dzisiaj postanowiliśmy pokazać jak zrobić galaretki z kurczaka w kształcie jajka. Ich wyjątkowy wygląd idealnie wpisuje się w wielkanocną atmosferę i jeszcze lepiej smakuje. Galaretka z kurczaka w kształcie jajka jest w wielu domach coroczną tradycją, pojawiającą się na stołach w czasie Wielkanocy. Takiego rodzaju danie wywoła silne zaskoczenie u osób, które zobaczą je po raz pierwszy. Aby móc uzyskać galaretkę w kształcie jajek, konieczne są skorupki po jajkach. Dlatego następnym razem, gdy będziesz przygotowywał coś z jajek, postaraj się rozbić bez zbytniego uszkadzania skorupek.

Kotlety mielone
04.04.2022 18:21 Soczyste kotlety mielone z cytrynową nutą. Takich jeszcze nie jadłeś

Kotlety mielone po odpowiednim przygotowaniu zachwycają soczystością i pysznym smakiem, jednak można je jeszcze bardziej usprawnić. Wystarczy zetrzeć nieco skórki z cytryny i dodać ją do mięsnej masy. Cytrusowy, orzeźwiający smak sprawi, że odkryjesz mielone na nowo. Kotlety mielone niezmiennie są bardzo ważną częścią polskiej sztuki kulinarnej i wielu domach chętnie się je przygotowuje. Niekiedy warto jednak zdecydować się na wprowadzenie małych zmian, które dają kolosalne efekty. Jedną z takich małych zmian jest dodanie do mięsa świeżo startej skórki z cytryny, która oddaje swój świeży cytrusowy posmak. Takie mielone idealnie pasują do żywej, wiosennej aury.

Pieczony schab
03.04.2022 20:22 Hitowy pieczony schab w marynacie gyros. Gratka dla całej rodziny

Prawdziwie smaczny aromat pieczonego schabu jest nie lada przyjemnością, za którą można wiele dać. Jednym z najlepszych sposobów na uzyskanie idealnie soczystego i pachnącego schabu, jest natarcie go mieszanką przypraw gyros i zapieczenie w piekarniku. Taka pieczeń zniknie z talerzy w kilka chwil od podania. Niżej zdradzamy przepis. Schab pieczony w marynacie gyros jest banalnym w przygotowaniu daniem, który nie wymaga dodatkowo praktycznie żadnego wysiłku. Marynowanie i pieczenie zachodzi wszak bez konieczności czynnego udziału. Ta wersja pieczonego schabu jest wyjątkowa nie tylko dzięki charakterystycznym przyprawom, lecz także dzięki pokrojeniu schabu w plastry i zawinięciu je w rolady. W taki sposób aromat marynaty przenika do każdego zakamarka mięsa.

Sklep spożywczy
03.04.2022 16:21 Pilny komunikat GIS. Koleiny produkt wycofany ze sklepów

GIS ponownie wydał pilny komunikat do wszystkich Polaków w całej Polsce. Tym razem chodzi o wycofywanie produkty spożywczego, w którym wykryto bakterię Salmonella Enteritidis. Bakterie znaleziono w "Hamburgerze drobiowym classic" o wadze 250 g, produkowanym przez firmę Morliny. Jednym z najważniejszych obowiązków Głównego Inspektoratu Sanitarnego jest zapewnienie bezpieczeństwa polskim konsumentom poprzez kontrole produktów dostępnych w sprzedaży. W taki sposób Polacy mogą ze spokojem kupować swoje ulubione jedzenie.

Żurek
02.04.2022 16:37 Jak poprawić smak żurku? Pomocne będą 2 zasady

Dobrze ugotowany żurek jest ukoronowaniem wielkanocnej wieczerzy. Niestety pomimo tak dużej wagi tej zupy, wielu Polaków nie wie jak zrobić ją w odpowiedni sposób. W tym pomocne będą 2 poniższe porady, czyli nakłuwanie białej kiełbasy przed ugotowaniem jej, oraz gotowanie zupy na małym ogniu. Żurek jest zupą, którą zwykle jada się okazjonalnie raz do roku z okazji świąt Wielkanocy. Ta tradycyjna kwaśna zupa może być jednak przygotowywana przez cały czas, do czego zachęcamy wszystkich smakoszy. Aby każdy garnek żurku wychodził za każdym razem idealnie, warto zastosować się do dwóch poniższych porad. Dzięki nim danie uzyska idealnie gęstą konsystencję, a także nabierze wyszukanego smaku.

Rosół
02.04.2022 12:52 Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza

Rosół o pięknym i intensywnym kolorze, a także esencjonalnym i głębokim smaku to klasyka, która na naszych stołach pojawia się bardzo często. Doskonałym sposobem na wzmocnienie zupy, jest dodanie do niej kapusty włoskiej. Dodatek wprowadza do wywaru chrzanowo-orzechowy posmak, który pysznie podkreśla główny aromat wywaru. Rosół należy do grupy tradycyjnych polskich dań, a jego historia sięga wielu lat wstecz. Dzisiaj jada się ją w wielu domach przynajmniej raz na tydzień, a z pozostałej części przygotowuje się inne dania. Dawniej kapusta włoska stanowiła produkt trudno dostępny, dlatego zdobyła pozycję rarytasu. Dzisiaj z łatwością można kupić ją w większości sklepów, więc nie trzeba się o nic martwić.

smażenie kotletów
01.04.2022 19:13 Co zrobić, aby bułka tarta nie odklejała się od kotleta? Garść porad

Wiecie, co zrobić, aby bułka tarta nie odklejała się od kotleta? Zdradzimy wam garść sprawdzonych porad, dzięki którym już nigdy nie doświadczycie tego problemu. Dobrym rozwiązaniem jest na przykład użycie prostego pomocnika, który z pewnością każdy z was ma w kuchni. Musicie się z nim zaprzyjaźnić. Kotlety schabowe z pewnością przyrządzacie często i od wielu lat. Jednak mimo to czasami nie wychodzą takie, jakbyście chcieli. Jednym z większych problemów jest odpadająca panierka. Bez niej schabowe nie wyglądają ani nie smakują, jak należy. Podpowiemy więc wam, co jest tego przyczyną i jak uniknąć tego błędu.

Soczyste mielone z warzywami
01.04.2022 11:07 Soczyste mielone z marchewką i cukinią. Idealna propozycja na obiad

Kotlety mielone często goszczą na naszych talerzach. Wyjątkowo smaczne są wtedy, gdy mięso jest soczyste. Dodanie do niego startych warzyw sprawi, że masa będzie delikatna a kotlety miękkie i aromatyczne. Wypróbujcie nasz nowy przepis wykorzystujący marchewkę i cukinię, a nie zawiedziecie się.Kotlety mielone lubi wielu smakoszy. Trudno jest się bowiem oprzeć się dobrze przyprawionemu mięsu np. z czosnkiem czy majonezem, które niemalże rozpływa się w ustach. Podobny, choć może nieco lżejszy obiad przyrządzicie, korzystając z naszej pełnej warzyw receptury. Wypróbujcie, a jeszcze do niej wrócicie.

naleśniki
31.03.2022 18:21 Puszyste naleśniki z 2 składników. Przepis zaskakuje prostotą

Lubicie naleśniki? A wiecie, jak zrobić puszyste naleśniki z dwóch składników? Przedstawiamy niezwykły przepis, który zaskakuje prostotą. Przygotujcie tylko ciasto, wylejcie je na patelnię, a otrzymacie puszyste i pełne smaku placki. Najlepiej będą smakować ze słodkimi dodatkami. Naleśniki to jedna z tych potraw, którą możemy jeść niemal na okrągło. Są proste do zrobienia i doskonale harmonizują z różnymi dodatkami. Dziś pokażemy wam, jak zrobić pyszne, puszyste naleśniki z dwóch prostych składników — budyniowego proszku i jajek. Co ciekawe, decydując się na budyniowe naleśniki, w prosty sposób możecie nadać im smak i kolor. Wystarczy, że sięgniecie po budyń malinowy lub czekoladowy, a naleśniki zyskają niezwykły wygląd i aromat. Możecie podać je np. z czekoladą, słodkim twarożkiem lub dżemem.