Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Tani patent na pyszny rosół
23.04.2022 13:15 Tani patent na pyszny rosół. W roli głównej obierki

Rosół jest wyjątkowo aromatyczną zupą, po którą często sięgamy. Zazwyczaj przyrządzana jest z mięsa drobiowego i warzyw korzeniowych. Istnieje jednak równie smaczna wersja, która sprawdzi się, gdy nasza lodówka świeci pustkami. Bogaty wywar można bowiem przyrządzić nawet z warzywnych obierek. Nie warto ich wyrzucać.Rosół może być bezmięsny, a jednocześnie pełen smaku. Sekretem udanej zupy jest bowiem bogactwo dodatków, a nie popularny białkowy składnik, który wcale nie jest tak zdrowy, jak mogłoby się wydawać. Zbierzcie resztki z warzyw i przekonajcie się, jak przy odrobinie wysiłku zamienią się w aromatyczną i rozgrzewającą kompozycję.

Pełne smaku flaczki z kurczaka. Prosty przepis
22.04.2022 13:20 Pełne smaku flaczki z kurczaka. Prosty przepis

Flaczki z kurczaka to pomysł na pyszne danie dla całej rodziny. Flaczki przygotowane są z ćwiartek drobiowych i dużej ilości warzyw, są więc świetną alternatywą dla osób, które za tradycyjnymi flakami nie przepadają. Poznaj prosty przepis na pełne smaku flaczki z kurczaka.Flaczki z kurczaka to rewelacyjna, prosta i bardzo smaczna zupa, którą ze smakiem zjedzą nawet największe niejadki. Aromatyczny wywar, ugotowane i pokrojone w paski ćwiartki drobiowe, starte warzywa i kilka niezbędnych przypraw to przepis na przepyszne danie.Flaczki możesz przygotować np. z ziemniakami lub podać z chlebem. Osobiście gorąco polecam dodanie lanych kluseczek do zupy- zrobisz je błyskawicznie z jajka i mąki. Lane kluski świetnie smakują również w zupie pomidorowej i rosole, zamiast ryżu i makaronu.

Zupa ogórkowa
21.04.2022 21:25 Kiedy należy dodawać ogórki do zupy ogórkowej? Bardzo łatwo o fatalną pomyłkę

Zupa ogórkowa to pomysł na zdrowe, pożywne i przede wszystkim pyszne danie dla całej rodziny. Wystarczy jednak jeden błąd, a zupa zupełnie straci swój smak. Kiedy należy dodawać ogórki do zupy ogórkowej?Nie ma chyba smaczniejszej zupy od tradycyjnej, domowej ogórkowej gotowanej na mięsie i z dużą ilością warzyw. Zupa, niezależnie od tego, czy z ziemniakami, ryżem, czy kaszą, zawsze smakuje rewelacyjnie, jeśli będziemy pamiętać o bardzo ważnym szczególe.Do zupy możesz wykorzystać gotowy przecier ogórkowy, jednak gorąco polecam przygotować danie z domowych ogórków kiszonych, będzie wtedy najsmaczniejsza. Do zupy koniecznie dodaj również wodę po ogórkach, a danie będzie wyraźne i błyskawicznie zniknie z talerzy.

Ekspresowa i pełna witamin zupa z botwinki. Przepis krok po kroku
21.04.2022 15:38 Ekspresowa i pełna witamin zupa z botwinki. Przepis krok po kroku

Wiosenna zupa z botwinki to pomysł na lekki, sycący i bardzo zdrowy obiad dla całej rodziny. Zupę przygotujesz błyskawicznie, będzie tak smaczna, że wszyscy będą prosić o dokładkę. Poznaj przepis na ekspresową i pełną witamin zupę z botwinki.Nowalijki, czyli młode warzywa, są prawdziwą bombą witaminową i zawierają o wiele więcej właściwości i wartości odżywczych niż dojrzałe już warzywa. Jednym z najzdrowszych są młode buraki, ich liście i łodygi.Botwinkę możesz jeść na ciepło, na zimno, jako dodatek do sałatek i koktajli. Doskonałym pomysłem jest również ekspresowa zupa z botwinki gotowana na wywarze warzywnym- danie ma rewelacyjny smak, pięknie wygląda i zawiera duże ilości witamin.W botwince znajdziemy przede wszystkim żelazo, magnez, miedź, a także witaminy z grupy B, witaminę C i K. Regularne spożywanie młodych łodyg buraków wzmacnia układ odpornościowy i nerwowy, reguluje ciśnienie i produkcję krwi, obniża cholesterol, a także nawilża skórę, włosy i paznokcie, opóźniając również procesy starzenia.Szukasz pomysłu na danie z botwinką? Tu poznasz przepis na chłodnik z botwiny, jest idealny w upalne dni.

Zachwycająca wątróbka z dodatkiem rabarbaru. Idealny patent na wiosenny obiad
21.04.2022 14:12 Zachwycająca wątróbka z dodatkiem rabarbaru. Idealny patent na wiosenny obiad

Wątróbka drobiowa z dodatkiem rabarbaru to pomysł na niezwykły, wiosenny obiad dla całej rodziny. Soczyste, aromatyczne mięso podane z sosem rabarbarowym i konfiturą wiśniową to połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na zachwycającą wątróbkę z dodatkiem rabarbaru.Wątróbka drobiowa to jedno z tych mięs, które rewelacyjnie łączą się z owocami i słodkimi dodatkami. Wątróbka świetnie smakuje z jabłkiem, gruszką, malinami, śliwkami i rabarbarem. Kwaśny sos rabarbarowy z dodatkiem imbiru fenomenalnie łączy się z lekko gorzkawym mięsem i jest jednym z najsmaczniejszych sposobów podania.Połączenie rabarbaru i wątróbki może zaskakiwać, jednak smakuje wyśmienicie. Sezon na rabarbar trwa od kwietnia do końca maja, warto więc wykorzystać go w pełni i przygotować wiele prostych, ale i pysznych dań. Z rabarbaru ugotujesz kompot, a także upieczesz wyśmienite ciasta- tu poznasz przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką, idealne do kawy.

Jak przygotować flaki, żeby były miękkie? Wyjaśniamy krok po kroku
21.04.2022 11:28 Jak przygotować flaki, żeby były miękkie? Wyjaśniamy krok po kroku

Flaki wołowe to pomysł na pożywne, aromatyczne i pyszne danie. Niestety wiele osób popełnia błąd, który sprawia, że mięso jest twarde, a sama zupa bez smaku. Jak przygotować flaki, żeby były miękkie?Flaki wołowe to jedno z tradycyjnych dań PRL-u. Aromatyczna, mięso- warzywna zupa z dużą ilością suszonego majeranku była przygotowywana na święta, imieniny i większe uroczystości. Flaczki są pyszne, niestety wiele osób popełnia ogromny błąd, który sprawia, że mięso jest twarde jak podeszwa buta, a cały wywar nie ma smaku.Bardzo ważne jest kilkukrotne płukanie flaków i krótkie gotowanie, zanim zaczniemy przygotowywać zupę. Flaki to czasochłonne danie, jednak naprawdę warto poświecić więcej czasu, żeby zjeść idealnie miękkie i doprawione mięso.

Jarska rolada szpinakowa z wędzonym łososiem. Prawdziwa eksplozja smaku i zapachu
20.04.2022 20:17 Pyszna rolada szpinakowa z wędzonym łososiem. Prawdziwa poezja smaku, aromatu i kolorów

Pyszna rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i serkiem śmietanowym to świetny pomysł na wykwintną przystawkę i dodatek do zimnej płyty. Danie jest idealne na kolację, zwykłą przekąskę, a także na większe uroczystości. Poznaj przepis na roladę szpinakową z wędzonym łososiem.Rolada ze świeżego szpinaku, jajek, łososia i serka kanapkowego jest prosta w przygotowaniu, a jej wygląd i smak za każdym razem spotykają się z wieloma komplementami ze strony rodziny i gości. Szpinak doskonale komponuje się z wędzoną rybą, rolada jest więc przepyszna.Danie podaję głównie jako przystawkę na spotkania w większym gronie, a także jako główną część kolacji. Rolada rewelacyjnie sprawdza się również podczas świąt, wychodzi za każdym razem.Aby rulon szpinakowy był puszysty i delikatny jednocześnie, koniecznie dodaj do masy przesianą mąkę i ubitą pianę z białek. Szpinak będzie wtedy również bardziej elastyczny i łatwiej zawiniesz roladę, bez ryzyka popękania i rozwarstwienia dania.

Karkówka na grillu
20.04.2022 19:26 Najlepsza karkówka na majówkowego grilla w miodzie i musztardzie. Prosty przepis

Już niedługo mnóstwo Polaków wybierze się na majówkowy długi weekend z zamiarem relaksu i grillowania. Na ruszt najczęściej wykłada się przy takiej okazji soczystą karkówkę. Dzisiaj pokażemy Wam, jak przygotować najlepszą karkówkę w marynacie miodowo-musztardowej. Receptura jest prosta, łatwa w wykonaniu i bardzo efektowna. Karkówka z grilla jest swojego rodzajem symbolem dla ogromnej liczby fanów majówkowego grillowania. Skwierczące na ruszcie mięso, z którego wytapia się pięknie pachnący tłuszcz to przyjemność sama w sobie. Jeśli chcesz, żeby mięso nabrało wyjątkowego smaku i zaskakującej soczystości, poświęć trochę czasu na marynowanie. Przyjmuje się, że minimalnie mięso powinno leżeć w marynacie 8 godzin - najlepiej smakuje jednak po przynajmniej 24 godzinach.

Befsztyk tatarski
20.04.2022 17:44 Co zrobić, żeby tatar nie zmieniał koloru? Kluczowe są 2 zasady

Przygotowujesz się na małą imprezę i zrobiłeś tatar, lecz ten szybko zaczął ciemnieć? Aby temu zapobiec, kluczowe są dwie zasady. Po pierwsze nie należy mieszać mięsa z siekaną cebulą przed podaniem, a po drugie trzeba dodać do mięsa odrobinę soku z cytryny. Poniżej zamieściliśmy więcej ważnych informacji na temat idealnego tatara. Tatar stanowi delikates, który ochoczo przygotowywany jest na szczególne okazje. Dlatego też tak ważny jest ładny i apetyczny wygląd dania - nikomu nie zależy bowiem, aby tatar odpychał swoją prezencją. Ryzyko ściemnienie mięsa po posiekaniu jest całkiem spore, lecz wystarczy zastosować się do dwóch zasad, aby zminimalizować to zagrożenie. Dzięki nim każda porcja mięsnej przekąski zachwyci.

Zupa cygańska
19.04.2022 19:58 Zupa cygańska z kiełbasą o wyrazistym smaku. Pyszne drugie danie

Zupa cygańska z kiełbasą węgierską z papryką i ziemniakami to pomysł na prostą, ale i pożywną zupę, którą ugotujesz w dosłownie 30-40 minut. Zupa z podsmażoną na oliwie kiełbasą i warzywami jest bardzo aromatyczna i błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj przepis na zupę cygańską z kiełbasą.Zupa cygańska to pomysł na szybką zupę, którą przygotujesz w prosty sposób. Zupa jest aromatyczna, pożywna i smakuje wyśmienicie. Zupę podaj z kromkami świeżego pieczywa, a będzie idealnie.Zupę ugotuj na kiełbasie węgierskiej z dużą ilością papryki, która ma wyraźny smak. Wszystkie składniki podsmaż na oliwie przed gotowaniem, a zupa będzie bardzo wyraźna i pyszna. Zupę dopraw papryką mieloną słodką i koncentratem pomidorowym. Pomidory świetnie łączą się z aromatem mięsa i innych warzyw.Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i rozgrzewający obiad- tu poznasz przepis na leczo od Roberta Makłowicza, jest proste i wyśmienite.

Jak ekspresowo sparzyć kapustę na gołąbki? Przydatne tricki
19.04.2022 12:23 Jak ekspresowo sparzyć kapustę na gołąbki? Zapomnij o garnku z wodą

Gołąbki nie muszą być czasochłonnym daniem. Skróć czas przygotowywania zawijanych gołąbków, stosując jednej z trzech sprawdzonych trików na sparzenie liści kapusty. Już po chwili będą idealnie miękkie bez gotowania. Jak ekspresowo sparzyć kapustę na gołąbki?Zawijane gołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Aromatyczny farsz, miękkie liście kapusty i gęsty sos pomidorowy lub grzybowy to doskonałe połączenie. Gołąbki smakują wybornie zarówno z mięsem mielonym i ryżem, jak i kaszą, pieczarkami i grzybami suszonymi. Danie podaj z chlebem lub ugotowanymi ziemniakami, wszyscy będą zachwyceni.Sekretem idealnych gołąbków, które błyskawicznie znikną z talerzy, jest właśnie kapusta. Liście muszą być miękkie i elastyczne, dzięki czemu szybko zawiniemy w nie przygotowany wcześniej farsz. Tradycyjne parzenie kapusty zajmuje dość sporo czasu i uwagi, jednak możemy znacznie przyspieszyć ten proces.

Sycące placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży. Najlepszy, sprawdzony przepis
19.04.2022 08:59 Sycące placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży. Najlepszy, sprawdzony przepis

Placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży to pomysł na sycący, pożywny i smaczny obiad dla całej rodziny. Puszyste, wyrośnięte placki są miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz, są przepyszne i zawsze błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj przepis na sycące placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży.Placki ziemniaczane to jedno z tych tradycyjnych dań, które wszyscy uwielbiamy. Podawane na słono lub słodko za każdym razem smakują wyśmienicie i każdy prosi o dokładkę. Placki z dodatkiem świeżych drożdży są jeszcze lepsze, ponieważ są bardzo puszyste, a podane ze szczypiorkiem i kwaśną śmietaną, wprost rozpływają się w ustach.Danie przygotuj z ziemniaków mącznych lub zeszłorocznych. Młode ziemniaki zawierają dużą ilość wody, przez co placki mogą być wodniste i rozwarstwią się podczas smażenia. Do placków najlepiej sprawdzą się odmiany typu B lub C, czyli ziemniaki do kopytek, klusek śląskich, pyz z mięsem.

Rosół w garnku
18.04.2022 12:01 Prosty przepis na rosół na białej kiełbasie. Idealne danie na Poniedziałek Wielkanocny

Rosół za sprawą swojej dużej uniwersalności może być ugotowany na najróżniejszych rodzajach mięsa. Dzisiaj prezentujemy przepis na prosty rosół z dodatkiem białej kiełbasy. Takie danie idealnie pasuje na drugi dzień świąt. Dodatkowo wykorzystać można przy jego pomocy resztki jedzenia, których nie udało się zjeść. Rosół na białej kiełbasie stanowi pyszne rozwiązanie problemu dużych ilości resztek. Po Wielkanocy zostaje mnóstwo niedojedzonych potraw i produktów. Bulion na białej kiełbasie charakteryzuje się pysznym smakiem oraz prostotą wykonania.

Niezwykła zupa jarzynowa z dodatkiem kurkumy
17.04.2022 19:04 Niezwykła zupa jarzynowa z dodatkiem kurkumy. Takiej jeszcze nie jadłeś

Kurkuma jest aromatyczną przyprawą bogatą w cenne składniki odżywcze. Dodana do zupy jarzynowej nie tylko nada jej pięknego koloru, ale też sprawi, że danie stanie się niezwykle wyraziste. Już łyżeczka mielonej przyprawy wystarczy, by zapewnić nam wszelkie korzyści płynące ze spożycia kurkumy. Koniecznie spróbujcie.Kurkuma często gości w daniach kuchni indyjskiej czy tajskiej. Zdradzaliśmy już, dlaczego warto po nią sięgać regularnie i proponowaliśmy wam pyszny napój z jej wykorzystaniem. Tym razem zachęcamy, by przy jej pomocy podkreślić smak zupy jarzynowej. Egzotyczna kompozycja smakowa przypadnie do gustu tym z was, którzy lubią pikantne i pełne kolorów zupy. Skusicie się?

Sałatka gyros
17.04.2022 18:33 Przepis na kultową sałatkę gyros. Nie ma dla niej konkurencji

Sałatka gyros z kurczakiem to pomysł na wyśmienite danie dla całej rodziny. Sałatka doskonale sprawdzi się również na święta, większe uroczystości, a także na imprezę. Poznaj przepis na kultową sałatkę gyros, nie ma lepszej.Kurczak będzie miał najlepszy smak, kiedy zamarynujesz go w przyprawie gyros minimum godzinę przed przygotowywaniem sałatki. Gyros to mieszanka wielu przypraw, między innymi kolendry, czosnku, chilli i jałowca, które nadają wyjątkowy smak i aromat. Przyprawa doskonale sprawdza się również do wieprzowiny- tu poznasz przepis na soczysty, pieczony schab w gyrosie, smakuje obłędnie.Mięso po usmażeniu poszarp przy pomocy dwóch widelców, dzięki czemu kawałki kurczaka będą cienkie i doskonale połączą się z resztą składników. Do sałatki koniecznie dodaj również ketchup i majonez, które podkreślą jej smak.Danie możesz przygotować, mieszając wszystkie produkty razem z sosami, możesz również zrobić warstwową sałatkę, do czego gorąco zachęcam. Warstwowy gyros wygląda rewelacyjnie i jest hitem każdej imprezy, świąt i większych uroczystości.

Obłędna pasta z kiełbasy do chleba. Idealny pomysł na wykorzystanie świątecznych resztek
17.04.2022 17:49 Obłędna pasta z kiełbasy do chleba. Idealny pomysł na wykorzystanie świątecznych resztek

Szukasz pomysłu na wykorzystanie świątecznych resztek? Przygotuj pastę z kiełbasy, boczku i kminku, jest idealna do chleba i każdy zje ją ze smakiem. Sprawdź, jak zrobić obłędną pastę z kiełbasy do chleba. Zwykle po świętach zastanawiamy się, co zrobić z potrawami, których przygotowaliśmy za dużo. Niektóre można zamrozić lub zawekować, inne sprawdzą się natomiast do zrobienia wyśmienitych past kanapkowych.Pasta do chleba z kiełbasą, wędzonym boczkiem, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami smakuje wybornie i sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i kanapki do pracy lub szkoły. Pasta to również świetny pomysł na dodatek do zimnej płyty, goście będą zachwyceni.

Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Jest jeden warunek
17.04.2022 17:41 Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Jest jeden warunek

Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? To pytanie często pojawia się na forach kulinarnych. Danie możemy przechowywać w zamrażalniku, jednak istnieje jeden warunek. Sprawdź, jak można zamrozić sałatkę jarzynową, aby zachowała smak i świeżość nawet przez 2 miesiące.Sałatka jarzynowa jest jedną z kultowych już sałatek, które przygotowujemy na Wielkanoc i większe uroczystości. Jabłka, ziemniaki, ogórki kiszone, marchewka, groszek, jajka, majonez to rewelacyjne połączenie, które uwielbiamy wszyscy. Jak przechowywać sałatkę warzywną?Sałatka jarzynowa z majonezem nie powinna stać w lodówce dłużej niż jeden dzień. Jeśli jednak będziemy przechowywać same warzywa bez dodatku majonezu, danie zachowa świeżość przez kilka dni.

Zupa nic - niezapomniany deser PRL-u. Przepis krok po kroku
17.04.2022 14:09 Zupa nic - niezapomniany deser PRL-u. Przepis krok po kroku

Znasz zupę nic? Kultowy deser PRL-u przygotowywany jest w dalszym ciągu w wielu regionach Polski. Gęsta, aromatyczna zupa z 4 prostych składników to absolutny hit, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na zupę nic- niezapomniany deser PRL-u.Zupa nic to kultowy deser PRL-u przygotowany z mleka, żółtek i wanilii. Potrawa podawana z kluseczkami sadzonymi z białek to prawdziwy przysmak dla każdego miłośnika słodkości. Zupa nic została wpisana na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Danie podobne jest do kremu angielskiego, jednak jest o wiele lżejsze. Gęsta zupa nic podawana jest głównie na zimno, smakuje wtedy rewelacyjnie. Obecnie przepis jest delikatnie modyfikowany, można przygotować go również z cukrem wanilinowym i podać z ulubionymi owocami, np. borówkami, bananem, truskawkami.Z zupą nic związana jest pewna anegdota sięgajaca XVIII wieku. Podczas degustacji potrawy przez Aleksandrę Potocką, doszło do zgrzytu, w którego następstwie hrabina zmieniła swój testament, przepisując Pałac w Wilanowie rodzinie Branickich.

Jak długo żurek może stać w lodówce? Nie każdy ma świadomość
17.04.2022 13:38 Jak długo żurek może stać w lodówce? Nie każdy ma świadomość

Wielkanocny stół jest zawsze obficie zastawiony, nie może jednak zabraknąć na nim tradycyjnego żurku. Często po świętach mamy jednak problem z nadmiarem jedzenia. Sprawdź, jak przechowywać żurek, aby zachował świeżość. Jak długo żurek może stać w lodówce?Żurek to tradycyjne danie wielkanocne, które symbolizuje koniec postu. Żurek spożywany jest najczęściej na śniadanie w Wielką Niedzielę lub obiad w Lany Poniedziałek. Podajemy go zwykle z kiełbasą i jajkiem. Świetnym pomysłem na podanie zupy jest wlanie jej do specjalnych chlebków do żurku, danie wygląda wtedy bardzo świątecznie i apetycznie.W Wielkanoc jednak jest tyle różnych dań, że często mamy później problem z nadmiarem jedzenia. Na szczęście żurek spokojnie można przechowywać w lodówce, można go również zawekować lub zamrozić, jednak są pewne warunki.

Ekspresowy bigos z młodej kapusty
16.04.2022 22:18 Ekspresowy bigos z młodej kapusty. Idealny na wielkanocny stół

Bigos kojarzy się z aromatycznym, sycącym daniem, które często gości na naszych stołach zimą. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zaskoczyć bliskich tą pyszną potrawą w Wielkanoc. Młoda kapusta jest już dostępna, a przyrządzenie jest niemalże ekspresowe. Spróbujcie koniecznie.Bigos szlachecki czy myśliwski są pysznymi potrawami, po które wielu smakoszy chętnie sięga. Wiosenna wersja specjału, przyrządzana na bazie młodej kapusty z powodzeniem uświetni wielkanocny obiad. Sycące i pełne aromatu danie z dodatkiem kiełbasy wiejskiej przygotujecie w kilkanaście minut. Spróbujecie?

Wielkanocny biały barszcz bez zakwasu
16.04.2022 19:56 Wielkanocny biały barszcz bez zakwasu. Prosty przepis na świąteczną zupę

Barszcz biały czasami trafia na świąteczny stół zamiast żurku. Zupę tę tradycyjnie przygotowuje się na zakwasie, lecz jeśli skorzystamy z odpowiednich przypraw, jego użycie nie będzie konieczne. Prosta receptura pozwoli wam przygotować pyszne danie jeszcze przed Wielkanocą. Spróbujecie?Barszcz biały można przyrządzić bez mięsa. Nie wszyscy jednak wyobrażają sobie, by mogło w nim zabraknąć głębi mięsnego bulionu czy smaku gotowanej białej kiełbasy. Nowy przepis zawiera oba te elementy i nie wymaga zastosowania zakwasu. Pomoże więc w szybkim przygotowaniu tradycyjnej zupy. Skusicie się?

Żurek
16.04.2022 10:12 Żurek last minute na zakwasie. Najszybsza, ekspresowa wersja pysznej zupy

Wielkanoc bez żurku nie jest pełna i zupa ta stała się bardzo ważną częścią corocznej tradycji. Niekiedy brakuje czasu na jego ugotowanie przed świętami, dlatego dzisiaj prezentujemy przepis na ekspresową i najszybszą wersję. Dzięki niemu zrobisz żurek na zakwasie w około 30 minut. Żurek wielkanocny zachwyca treściwością, konsystencją oraz wspaniałym, kwaśnym smakiem. Zupa ta jest pewnego rodzaju trzonem tradycji wielkanocnej i często to właśnie od niej zaczyna się świąteczne śniadanie. Jeśli nie zdążyłeś przygotować go wcześniej, nie panikuj - dzięki poniższej recepturze zrobisz go ekspresowo.

Biała kiełbasa
16.04.2022 08:43 Czy w Wielką Sobotę katolików obowiązuje post? Nie każdy ma świadomość

Dla wielu katolików dalej niewiadomą pozostaje, czy w Wielką Sobotę obowiązuje post i czy zjedzenie mięsa tego dnia oznacza grzech. Według przykazów kościoła katolickiego należy powstrzymywać się przed konsumpcją produktów mięsnych do Wielkiego Piątku. Księża zachęcają jednak do zachowania umiaru w jedzeniu aż do niedzielnego wielkanocnego śniadania. Wielki Post poprzedza święta Wielkanocy i rozpoczął się 2 marca. Wczoraj, czyli 15 marca, wypadł Wielki Piątek, podczas którego obowiązuje post ścisły. Z tego powodu mnóstwo Polaków nie wie, czy w Wielką Sobotę mogą już pozwolić sobie na nieco przyjemności.

Przepis na przepyszne schabowe z kalafiora. Nikt im się nie oprze
15.04.2022 18:20 Przepis na przepyszne schabowe z kalafiora. Nikt im się nie oprze

Schabowe z kalafiora to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów i pomysł na pyszny, bezmięsny obiad dla całej rodziny. Warzywne kotlety przygotujesz błyskawicznie, a jeden trik sprawi, że nikt im się nie oprze. Poznaj przepis na przepyszne schabowe z kalafiora.Kalafior to bardzo uniwersalne warzywo, z którego przygotujesz wiele wyśmienitych i zdrowych dań. Ugotujesz zupę, zrobisz sałatkę, zapiekankę, curry, a także rewelacyjne schabowe, czyli zdrowy zamiennik tradycyjnych, mięsnych kotletów.Kotlety z kalafiora zrobisz błyskawicznie, sprawdzą się więc na obiad w nawet najbardziej zabiegany dzień. Pamiętaj jednak o jednym triku, dzięki któremu warzywo będzie miało jeszcze lepszy smak, a same kotlety będą bardzo soczyste.Kotlety z kalafiora podaj z ulubionymi dodatkami: frytkami z batatów, ziemniakami, mizerią, ulubionym sosem. Nie zapomnij również o pietruszce i wiórkach masła, które doskonale podkreślają smak całego dania.

Jak poznać białą kiełbasę najwyższej jakości?
15.04.2022 17:24 Jak poznać białą kiełbasę najwyższej jakości? Nigdy więcej nie daj się oszukać

Białą kiełbasę wykorzystujemy w wielkanocnych daniach, ale nie tylko. Warto mieć świadomość czym powinien się charakteryzować wyrób wysokiej jakości. Zdradzamy, na co zwrócić uwagę przy zakupach. Niezwykle istotny jest kolor białej kiełbasy.Biała kiełbasa smakuje najlepiej, gdy przyrządzimy ją samodzielnie. Jednak jeśli nie mamy na to czasu, szanse na przygotowanie smacznego żuru z jej dodatkiem nadal są duże. Wystarczy, że podczas zakupów będziemy kierowali się kilkoma prostymi zasadami.

Wielkanocne pierogi z białą kiełbasą i kiszoną kapustą. Każdy poprosi o dokładkę
15.04.2022 16:34 Wielkanocne pierogi z białą kiełbasą i kiszoną kapustą. Każdy poprosi o dokładkę

Wielkanocne pierogi z białą kiełbasą i kiszoną kapustą zaskakują swoim doskonałym smakiem i niezwykle delikatnym ciastem. Farsz jest mięsny i wyraźny, po prostu przepyszny. Poznaj przepis na wielkanocne pierogi z białą kiełbasą i kiszoną kapustą.Pierogi to świetne danie, również w święta. Farsz do pierogów zależy wyłącznie od tego, na co akurat mamy ochotę. Jedną z lepszych wersji tradycyjnej potrawy są wielkanocne pierogi z białą kiełbasą i kiszoną kapustą, koniecznie musisz spróbować.Do przygotowania farszu potrzebujesz wyłącznie kilku składników- ugotowanej wcześniej kiełbasy białej, cebuli i kapusty kiszonej. Farsz jest prosty w przygotowaniu i ma rewelacyjny smak. Surową kiełbasę nakłuj widelcem, a następnie włóż do garnka z wodą. Kiełbasa będzie idealna po 30 minutach gotowania od momentu wrzenia wody. Jeśli nie nakłujesz mięsa, popęka podczas obróbki termicznej.

Rosół bez mięsa
15.04.2022 13:33 Jak przygotować rosół bez mięsa? Zdradzamy najlepszy przepis

Rosół bez mięsa gotowany na warzywach rosołowych z odpowiednimi przyprawami i ziołami jest równie aromatyczny, co tradycyjna zupa, a jego smak przekona do siebie każdego mięsożercę. Jak przygotować rosół bez mięsa? Zdradzamy najlepszy przepis.Rosół warzywny jest świetną alternatywą dla mięsnego rosołu. Ma doskonały kolor, smak i pięknie pachnie już podczas gotowania. Rosół podaję z makaronem lub wykorzystuję go jako bazę do innych zup i dań. Często też mrożę resztę i mam domowe, zdrowe kostki rosołowe, bez sztucznych barwników i konserwantów.Rosół bez mięsa musi mieć dużo warzyw, żeby miał mocno wyczuwalny smak. Do zupy dodaję zarówno białą, jak i zieloną część pora, która podkreśla aromat całego dania. Bardzo ważny jest również lubczyk i kurkuma. Lubczyk jest naturalnym odpowiednikiem maggi, kurkuma natomiast nadaje piękny, złoty kolor i ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

Prosty przepis na jajeczne krokiety bez zawijania. Przepyszny postny obiad
15.04.2022 11:44 Prosty przepis na jajeczne krokiety bez zawijania. Przepyszny postny obiad

Jajeczne krokiety bez zawijania z pieczarkami i natką pietruszki to pomysł na szybki i prosty obiad lub kolację na ciepło. Krokiety są delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz. Wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej. Poznaj prosty przepis na jajeczne krokiety bez zawijania.Przygotowanie krokietów zwykle kojarzy się nam z większym nakładem czasu i pracy i dlatego też często rezygnujemy z tego wyśmienitego dania. Krokiety jajeczne z pieczarkami to świetna alternatywa dla potrawy zawijanej w ciasto naleśnikowe- są równie smaczne, a ich przygotowanie trwa o wiele krócej.Do masy, z której będziesz wyrabiać krokiety, dodaj ulubione zioła. Może to być natka pietruszki, koperek, szczypiorek lub tymianek. Zioła dobrze urozmaicają smak potrawy. Krokiety bez zawijania podaj np. z sosem czosnkowym lub ugotowanym wcześniej barszczem czerwonym, a obiad błyskawicznie zniknie z talerzy.