Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Dlaczego do zupy szczawiowej dodaje się jajko?
04.05.2022 13:56 Dlaczego do zupy szczawiowej dodaje się jajko? Powód jest bardzo ważny

Zupa szczawiowa jest jedną z bardziej wyrazistych potraw kuchni polskiej. Jej stałym elementem jest ugotowane jajko. Okazuje się, że dodatek odgrywa niebagatelną rolę nie tylko w zakresie smaku. Wyjaśniamy, dlaczego jajko jest tak istotne.Zupa szczawiowa — podobnie jak pyszny wywar z pokrzywy — stanowi jedną z ciekawszych kompozycji smakowych, którą z pewnością polubi niejeden amator kuchni polskiej. Wiele osób dodaje do niej ugotowane na twardo jajko. Dodatek nie tylko doskonale wzbogaca smak, ale też sprawia, że danie staje się zdrowsze.

Dlaczego do rosołu dodaje się kapustę włoską? Dzięki niej wychodzi doskonały
02.05.2022 17:36 Dlaczego do rosołu dodaje się kapustę włoską? Dzięki niej wychodzi doskonały

Rosół drobiowo-wołowy to pomysł na przepyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i doskonale sprawdzi się również w walce z przeziębieniem. Rosół to również bogactwo warzyw i ziół. Dlaczego do rosołu dodaje się kapustę włoską?Najsmaczniejszy rosół uzyskasz z dwóch lub trzech rodzajów mięsa, a także z odpowiednio dobranych warzyw i ziół. Marchewka, korzeń pietruszki, seler, cebula, por i właśnie kapusta włoska to sekret idealnego bulionu. Nie zapomnij również o lubczyku, zielu angielskim i liściach laurowych, które wzmocnią smak potrawy. Rosół gotuję na udku z kurczaka, kawałku szpondra wołowego i indyka, dzięki czemu danie jest bardzo mięsne, wyraźne i rozgrzewające. Zupę podaję z solidną porcją posiekanej natki pietruszki. Gdy mam więcej czasu robię również domowy makaron- tu poznasz przepis na makaron nitki do rosołu, przygotujesz go w godzinę.

Bajeczne smardze zapiekane ze szparagami i cebulką. Wykwintna wiosenna przystawka
02.05.2022 16:18 Bajeczne smardze zapiekane ze szparagami i cebulką. Wykwintna wiosenna przystawka

Smardze zapiekane ze szparagami i cebulką to pomysł na wyśmienitą, wiosenną przystawkę lub kolację na ciepło dla najbliższych. Lekkie, zdrowe i aromatyczne danie przypadnie do gustu każdemu. Poznaj przepis na bajeczne smardze zapiekane ze szparagami i cebulką.Sezon na smardze zaczyna się pod koniec kwietnia i trwa do czerwca, warto więc przygotować z nich wyśmienite dania, w tym wykwitną przystawkę na ciepło. Grzyby z cebulką i blanszowanymi szparagami zapieczone pod serową chmurką smakują wybornie i z pewnością każdy będzie prosił o przepis.Smardze to nie tylko doskonały smak- grzyby mają lekką, orzechowo- korzenną nutę, to również źródło białka, węglowodanów, błonnika, a także żelaza, potasu, magnezu i wielu witamin. Smardze można dodać do zupy grzybowej, przygotować z nich zapiekanki, jajecznicę i wiele wyśmienitych potraw.

Wyjątkowe pierogi nadziewane szczawiem. Idealne na lekki obiad
02.05.2022 13:33 Wyjątkowe pierogi nadziewane szczawiem. Idealne na lekki obiad

Maj to sezon na szczaw. Z liści przygotujesz rewelacyjny farsz do pierogów, które zachwycą swoim smakiem całą rodzinę. Poznaj przepis na wyjątkowe, wiosenne danie, czyli pierogi nadziewane szczawiem, palce lizać.Szczaw jest rośliną sezonową, rosnącą również na łąkach przez cały maj. Warto więc wybrać się na spacer z dala od miast i dróg, aby zerwać roślinę, z której przygotujemy między innymi pyszną zupę i lekkie pierogi.Domowe pierogi z farszem z liści szczawiu, masłem i czosnkiem to danie, które musi pojawić się w moim domu każdej wiosny. Pirogi są niezwykle delikatne, a podane z posiekanym koperkiem lub okraszane cebulką błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę.Ze szczawiu przygotujesz również przecier do zrobienia zupy lub pierogów zimą- tu poznasz przepis na przecier ze szczawiu, zachowa świeżość do następnego sezonu.

Naleśnhiki
01.05.2022 21:55 Co zrobić aby naleśniki nie były suche i łamliwe? Wystarczy unikać 1 błędu

Suche i łamiące się naleśniki są zmorą każdego, kto decyduje się je przygotować. O ile przed wysychaniem po usmażeniu można się ochronić, tak wysychanie cieniutkich placuszków na patelni wymaga profilaktyki. Wystarczy jednak wlać do ciasta odrobinę oleju, aby się przed tym uchronić. Naleśniki smakują najlepiej, gdy zachowują swoją delikatność oraz elastyczność przez dłuższy czas. Dzięki temu można je wygodnie zawijać wokół najróżniejszych farszy i cieszyć się ich smakiem z dużą przyjemnością. Odrobina oleju zmienia nieco strukturę ciasta i chroni je przed nadmiernym wyschnięciem podczas smażenia. Dodatkowo niweluje się problem przywierania naleśników do patelni.

Jak rozpalić grilla bez rozpałki? Mamy najlepszy patent
01.05.2022 15:35 Jak rozpalić grilla bez rozpałki? Mamy najlepszy patent

Jak rozpalić grilla bez rozpałki? To jedno z pytań, które często pojawiają się na forach kulinarnych. Grilla rozpalisz bez problemu przy pomocy rzeczy, które z pewnością masz pod ręką. Sprawdź, jak rozpalić grilla bez tradycyjnej rozpałki.Goście już są, zaczynasz przygotowywać potrawy na grilla i nagle okazuje się, że nie kupiłeś rozpałki? Grilla spokojnie rozpalisz od kilku innych rzeczy, które zajmą się ogniem równie dobrze. Sam proces rozpalania jest identyczny, jak przy tradycyjnej rozpałce.Na grillu przygotujesz między innymi karkówkę, piersi z kurczaka w marynacie, kiełbasę, kaszankę. Mięso podaj z lekką sałatką ze świeżych warzyw. Doskonałą, lekką i pyszną potrawą są również szaszłyki z ziemniakami, papryką i cukinią, szaszłyki będą hitem na Twoim stole.

Szaszłyki z ziemniakami
01.05.2022 14:05 Grillowanie bez mięsa - Szaszłyki z ziemniakami. Aromatyczny i sycący przysmak

Szaszłyki z ziemniakami, papryką i cukinią to świetna alternatywa dla mięsnych szaszłyków. Danie jest lekkie i pyszne- idealne na grilla. Poznaj przepis na wyśmienite szaszłyki z ziemniakami, które pokochają nawet najwięksi mięsożercy.Tradycyjnie już majówka rozpoczyna sezon grillowy. Po długiej, mroźnej zimie nie ma nic lepszego od spotkań z rodziną i przyjaciółmi przy obficie zastawionym stole w ciepłe, słoneczne dni. Karkówka, kiełbasy, szaszłyki mięsne to podstawowe dania, jakie przygotowujemy na grillu.Grillowane dania świetnie łączą się z lekkimi i kolorowymi sałatkami, a także z pieczonymi warzywnymi. Szaszłyki z ziemniakami są również fenomenalną alternatywą klasycznych szaszłyków, są lekkie, pożywne i pyszne, a ich przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilka chwil.Przygotuj również szparagi z grilla- tu dowiesz się, jak przyrządzić grillowane szparagi, są jeszcze smaczniejsze od gotowanych.

Miękka karkówka z grilla
01.05.2022 12:04 Co zrobić, żeby karkówka z grilla była miękka? Wyjaśniamy krok po kroku

Karkówka- niezastąpione mięso podczas każdego grillowania. Karczek z grilla często jest gumowaty i twardy, jednak w prosty sposób można temu zaradzić. Dowiedz się, co zrobić, żeby karkówka z grilla była miękka i soczysta. Kluczowym dodatkiem jest ocet, który nada mięsu miękkości.Karkówkę możemy marynować w różnych przyprawach- oregano, rozmarynie, czosnku granulowanym, papryce mielonej, musztardzie, ketchupie, oliwie. Każda marynata nadaje rewelacyjny smak, a mięso błyskawicznie znika z talerzy. Karkówka to obowiązkowe mięso podczas spotkań przy grillu.Karczek jest jednak twardym mięsem, dlatego też warto odpowiednio ją przygotować przed położeniem na grilla, dzięki czemu każdy kawałek będzie miękki i wyjątkowo soczysty. Do karkówki podaj lekką sałatkę warzywną - szczególnie polecam sałatkę grecką, która rewelacyjnie łączy się z grillowanym mięsem.

Ogólnopolskie Święto Kaszanki. Jak dobrze grillować kultowy specjał?
01.05.2022 09:21 1 maja - Ogólnopolskie Święto Kaszanki. Jak dobrze grillować kultowy specjał?

1 maja obchodzimy Ogólnopolskie Święto Kaszanki. Doskonała pogoda, słoneczne i ciepłe dni to idealna pora na grilla. Dowiedz się, jak dobrze grillować kaszankę, żeby była soczysta i pełna smaku.Majówka kojarzy nam się przede wszystkim z otwarciem grillowego sezonu, na który zawsze z utęsknieniem czekamy po długiej zimie. Coraz cieplejsze dni i wieczory aż proszą się o spotkania przy grillu z rodziną i przyjaciółmi.Grillowanie to nasz sport narodowy, karkówka, kiełbasa, kaszanka i warzywa przygotowane nad ogniem możemy jeść dziennie i nam się nie znudzą. Kaszanka doczekała się nawet swojego święta- 1 maja obchodzimy Ogólnopolskie Święto Kaszanki.Święto początkowo obchodzono w okolicach Płocka, jednak szybko rozpowszechniło się w innych polskich miastach. Jak przygotować kaszankę z grilla, żeby była soczysta i pełna smaku? Poznaj przepis na wyśmienitą kaszankę, która będzie absolutnym hitem podczas majówkowego biesiadowania.

Jak przyrządzić szparagi z grilla?
30.04.2022 20:48 Jak przyrządzić szparagi z grilla? Najprostszy patent

Szparagi właśnie zaczynają pojawiać się na warzywnych straganach. To delikatne w smaku warzywo idealnie nadaje się na grilla. Wystarczy je umyć, posmarować oliwą i posolić, a po kilku minutach cieszyć się będziemy doskonałym zielonym dodatkiem do innych grillowych frykasów. Koniecznie sprawdźcie. Szparagi pasują do wielu dań. Doskonale smakują zarówno w sałatce, jak i z jajkiem w koszulce czy sadzonym — koniecznie z sosem holenderskim. W pysznej odsłonie wprost z grilla również wam się spodobają. Przygotujecie je zaledwie w kilka chwil. Spróbujecie?

naleśniki
30.04.2022 12:35 Jak zrobić naleśniki bez jajek? Nie ma nic prostszego

Jak zrobić naleśniki bez jajek? Nie ma nic prostszego, a naleśniki wyjdą delikatne i elastyczne. Doskonałe w zestawieniu ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Nasz przepis z pewnością będziecie mogli wykorzystać w sytuacjach awaryjnych albo wtedy, gdy z jakichś powodów nie możecie jeść jajek. Klasyczne ciasto na naleśniki robi się, mieszając mąkę, jajka i mleko. Jednak możliwości modyfikacji tego składu jest naprawdę wiele. Tak naprawdę każdy składnik da się zastąpić innym, a niekiedy nawet go pominąć. Tak jest na przykład z jajkami, które jak się okazuje, wcale nie są konieczne, by usmażyć dobre naleśniki.

Ekspresowy przepis na postne kotlety. Wystarczą tylko 3 składniki
28.04.2022 19:47 Ekspresowy przepis na jarskie kotlety. Wystarczą tylko 3 składniki

Jarskie kotlety z trzech składników to pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Są błyskawiczne w przygotowaniu, tanie i tak smaczne, że znikają z talerzy w mgnieniu oka. Poznaj ekspresowy przepis na jarskie kotlety, idealne np. po przesyceniu majówkowym grillowaniem.Jarskie kotlety przygotujesz w zaledwie kilka minut, dzięki czemu zaoszczędzisz wiele czasu, który możesz wykorzystać na sporządzenie innych potraw, lub zajęciem się innymi sprawami.Jarskie kotlety to danie składające się z kilku podstawowych składników, które z pewnością masz w domu. Danie podaj z ulubionymi dodatkami: frytkami, ziemniakami gotowanymi, a także z surówką, np. z kiszonej lub pekińskiej kapusty. Kotlety możesz dodatkowo doprawić świeżą natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem, będą pyszne.

Pokrzywa
28.04.2022 16:33 Jak wykorzystać w kuchni pokrzywę? Garść inspiracji

Dzisiaj pokrzywa uznawana jest przez większość za zwykły chwast, którego należy się pozbyć. Roślina ta ma jednak wiele zastosowań - można ją, między innymi, wykorzystać w kuchni. Przy jej pomocy wykonuje się pyszne zupy, sałatki i wiele innych potraw. Niżej zdradzamy kilka pomysłów na ciekawe dania z pokrzywami. Pokrzywa jest jedną z roślin, które dawniej stanowiły dużą część wiosennej diety Polaków. Choć przy nieumiejętnym zbieraniu parzy, roślina pełna jest witamin oraz minerałów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie człowieka. Jeśli więc masz w swoim ogrodzie kępki pokrzyw, nie wyrzucaj ich do kompostownika. Zamiast tego delikatnie je zetnij i zanieś do kuchni, gdzie sporządzisz z nich prawdziwe przysmaki.

jak prawidłowo zamrozić kluski śląskie
27.04.2022 20:55 Ugotowane czy surowe? Zdradzamy, jak prawidłowo zamrozić kluski śląskie

Kluski śląskie są smakowitym ziemniaczanym specjałem, który pasuje do wielu dań kuchni polskiej. Przygotowując większe ilości wyrobu, nadmiar możemy z powodzeniem zamrozić. Wiemy, jak zrobić to poprawnie. Sprawdźcie, co trzeba zrobić, by specjał zachwycał smakiem nawet po dłuższym czasie.Kluski śląskie należą do ulubionych mącznych dodatków wielu Polaków. Podobnie jak pierogi przygotowuje się je zazwyczaj w większej ilości. Warto wiedzieć jakie kroki są niezbędne, by wraz z czasem nie utraciły smaku i konsystencji. Mrożenie sprawdzi się doskonale.

Wyjątkowy przepis na pieróg biłgorajski
27.04.2022 19:08 Wyjątkowy przepis na pieróg biłgorajski. Przysmak prosto z Lubelszczyzny

Pieróg biłgorajski jest tradycyjnym daniem z Lubelszczyzny, które dawniej przyrządzano jedynie przy większych uroczystościach. Warto spróbować tego wybornego specjału, który konsystencją przypomina pasztet. Z odrobiną mleka smakuje wyśmienicie. Skusicie się? Pieróg biłgorajski, jak sama nazwa wskazuje, swoje korzenie ma w okolicy miejscowości z Biłgoraj. Wyrób, nazywany także krupniakiem to pyszny pieczony specjał z kaszy gryczanej, twarogu i ziemniaków, który w 2005 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Ten przypominający pasztet można wypiekać na dwa sposoby — bez i z drożdżową skórką. Proponujemy wam wyśmienitą recepturę na tę pierwszą odsłonę, zwaną tez pierogiem łysym. Przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu, a smak zdecydowanie wart jest zachodu.

Obłędnie pyszna smażona ryba bez panierki. Przepis krok po kroku
27.04.2022 16:02 Obłędnie pyszna smażona ryba bez panierki. Przepis krok po kroku

Ryba smażona bez panierki to pomysł na szybki, zdrowy i wyśmienity obiad dla całej rodziny. Filety przygotujesz w kilka minut, a dzięki jednej, niezwykłej przyprawie, będą miały doskonały smak. Poznaj posty przepis na obłędnie pyszną, smażoną rybę bez panierki.Ryba bez panierki to świetny pomysł na rodzinny obiad. Filety smażone na niewielkiej ilości oleju bez dodatku jajka, mąki i bułki tartej są mało kaloryczne i przede wszystkim zdrowe. Polacy jedzą zdecydowanie za mało ryb, przez co cierpią na niedobory istotnych dla organizmu kwasów omega-3, które między innymi wpływają na wzrok, pamięć i koncentrację.Filety, np. z dorsza, podaję z różnymi dodatkami, w zależności od tego, na co akurat mam ochotę. Ryba świetnie smakuje z frytkami z piekarnika, ziemniakami, batatami. Całe danie uzupełniam sałatką ze świeżych warzyw lub surówką z kiszonej kapusty, jest prosto, ale pysznie.Rybę zawsze doprawiam wyłącznie pieprzem cytrynowym. To mieszanka wielu przypraw, między innymi soli, pieprzu, skórki cytrynowej, czosnku i kurkumy, która świetnie sprawdza się właśnie do ryb, białego mięsa i owoców morza. Smażone filety bez panierki podaję również z cytryną pokrojoną w ćwiartki, której sok dodatkowo podbija smak całego dania.

Przepis Okrasy na puszyste naleśniki
27.04.2022 15:03 Przepis Okrasy na puszyste naleśniki. Niebywałe, z czym je podaje

Naleśniki na słodko są jednym z przyjemniejszych dań na rozpoczęcie dnia. Karol Okrasa proponuje podanie ich z wyjątkowo aromatycznym sosem kawowym. Dodatek na bazie śmietanki sprawi, że nabiorą charakteru i przyjemnie orzeźwią. Koniecznie ich spróbujcie. Naleśniki smakują najlepiej, gdy są lekkie i puszyste. Słodkie dodatki komponują się z nimi doskonale. Po pachnącej pomarańczami odsłonie i specjale z budyniem czas na nieco bardziej wysmakowane połączenie z kawą. Amatorom czarnego naparu z pewnością przypadnie do gustu.

Rozpływające się w ustach placki z serka wiejskiego. Dzieci je uwielbiają
26.04.2022 21:04 Rozpływające się w ustach placki z serka wiejskiego. Dzieci je uwielbiają

Lekkie, puszyste placki z serka wiejskiego to pomysł na wyśmienite śniadanie, obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Dodaj do nich 1 składnik, a błyskawicznie znikną z talerzy. Poznaj przepis na rozpływające się w ustach placki z serka wiejskiego.Placki z serka wiejskiego wyglądem przypominają tradycyjne racuchy, są wyrośnięte, puszyste, słodkie i pożywne. Danie jest świetną opcją zarówno na śniadanie, obiad lub podwieczorek, dzieci i dorośli pokochają placuszki od pierwszego kęsa.Do placków dodaj ekstrakt z wanilii, który kupisz w każdym sklepie i większym markecie. Ekstrakt zawiera ziarenka słodkiej przyprawy, przez co placuszki będą bardzo aromatyczne. Nie dodawaj do dania olejku wanilinowego, czyli tańszego zamiennika ekstraktu. Olejek jest sztucznym produktem, który nie przypomina w smaku prawdziwej wanilii.Placuszki podaj z ulubionymi owocami, doskonale sprawdzą się między innymi truskawki, maliny, borówki, banany, a także ulubiona konfitura z owoców. Placki możesz oprószyć również cukrem pudrem, będą słodsze i będą wyglądać bardzo apetycznie.

Ekspresowy makaron z sosem z sera pleśniowego
26.04.2022 21:01 Ekspresowy makaron z sosem z sera pleśniowego. Uczta dla prawdziwych smakoszy

Makaron z sosem z sera pleśniowego jest wyjątkowo pysznym i szybkim w przygotowaniu daniem. Sprawdzi się idealnie, gdy na przygotowanie ciepłego posiłku nie mamy zbyt wiele czasu. Prosta kombinacja aromatycznego sera, śmietanki, pieprzu i ziół skradnie wasze serca. Koniecznie wypróbujcie.Makaron z sosem z sera pleśniowego jest kolejną po zapiekanym kalafiorze i specjale z kiełbasą prostym sposobem na ciepłe danie z dużą ilością pysznie ciągnącego się sera. Sycąca kolacja lub obiad będzie gotowa w mniej niż kwadrans. Spróbujecie?

Grillowanie bez mięsa - przepis na jarski stek z kalafiora
26.04.2022 12:36 Grillowanie bez mięsa - przepis na jarski stek z kalafiora. Zasmakuje nawet mięsożercom

Choć grillowanie zazwyczaj kojarzy się z przyrządzaniem marynowanych mięs, wegetarianie również znajdą coś dla siebie. Jarski stek z kalafiora jest niebanalną propozycją na smaczne roślinne danie, którego niejeden mięsożerca z przyjemnością spróbuje. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.Grillowanie bez mięsa jest możliwe. Zamiast karkówki czy piersi z kurczaka na ruszt można wrzucić warzywa. Pokrojony w plastry i zanurzony w aromatycznych przyprawach kalafior posmakuje nawet największym sceptykom. Spróbujcie i przekonajcie się jak smaczna potrafi być roślinna kuchnia.

Karkówka z grilla
26.04.2022 10:13 Karkówka na grilla w musztardowej marynacie. Idealna na majówkę

Karkówka jest jednym z częściej wybranych na grilla mięs. Warto zamarynować ją w aromatycznych przyprawach i musztardzie, by miała jeszcze więcej smaku. Już dwie łyżeczki wyrazistego sosu z gorczycy sprawią, że danie będzie soczyste i kruche jak nigdy wcześniej. Koniecznie spróbujcie. Marynowana karkówka z grilla przypadnie do gustu każdemu amatorowi dobrego pieczystego. Mięso nabierze wyrazistego smaku i będzie soczyste, gdy spędzi w aromatycznej mieszance minimum dobę. Dobrze jest więc przygotować ją z większym wyprzedzeniem.

Idealnie soczysta wątróbka z dodatkiem cebuli i gruszki. Nikt jej się nie oprze
25.04.2022 22:38 Idealnie soczysta wątróbka z dodatkiem cebuli i gruszki. Nikt się jej nie oprze

Wątróbka drobiowa jest wyśmienitym daniem. Odpowiednio przygotowana jest miękka, soczysta. Mięso przełam czerwoną cebulką i słodkim owocem, a wszyscy będą zachwyceni. Poznaj przepis na idealnie soczystą wątróbkę z dodatkiem cebuli i gruszki.Wątróbka jest mięsem, które świetnie łączy się z przeróżnymi dodatkami. Najlepiej smakuje jednak w towarzystwie owoców, jak jabłka, śliwki, maliny, gruszki. Smażone podroby z dodatkiem cebuli i gruszki to chyba najlepsze połączenie. Danie podaj z ugotowanymi ziemniakami lub miksem sałat, a wszyscy będą zachwyceni.Przed smażeniem dokładnie oczyść i osusz wątróbkę, następnie oprósz ją pieprzem i obtocz w mące. Sól dodaj dopiero pod sam koniec obróbki termicznej, w przeciwnym wypadku mięso będzie twarde i niesmaczne. Nigdy nie zdejmuj wątróbki z patelni przy pomocy widelca, ponieważ możesz się oparzyć. Nakłute mięso bardzo pryska, najlepiej sprawdzą się więc specjalne szczypce. Wątróbkę smaży się zwykle około 6-7 minut, jednak zawsze sprawdź jeden kawałek, niekiedy większe partie mogą być krwiste w środku i będą wymagały dłuższego smażenia.

naleśniki gryczane
25.04.2022 18:44 Niezwykły przepis na naleśniki z jednego składnika. Prościej się nie da

Dziś zdradzimy wam niezwykły przepis na naleśniki z jednego składnika. Tak, dobrze przeczytaliście — składają się z samej kaszy gryczanej. No dobrze, do ich przygotowania potrzebna jest też woda, odrobinę soli i olej do smażenia. Chyba prościej się już nie da, prawda?Naleśniki lubią mali i duzi. Pierwsi chętnie zjadają je nawet bez dodatków, choć oczywiście naleśniki z cukrem pudrem, dżemem czy czekoladą też znikną bez śladu. Starsi cenią naleśniki za to, że można je jeść na słodko i wytrawnie, są tanie, szybkie i proste do przygotowania. Jednak raczej mało kto robił już naleśniki z jednego składnika. A jak się okazuje, jest to możliwe. Naleśniki przygotowane z kaszy gryczanej wychodzą lekkie i smaczne. Zobaczcie, jak je przyrządzić.

Kotlety devolay
25.04.2022 13:52 Przepis na kotlety devolay z serem i masłem czosnkowym. Absolutnie najlepsze

Które kotlety są lepsze? Devolay z serem, czy masłem? Mamy jeszcze jedną opcję, tak przygotowane kotlety zawijane to absolutny hit, innych już nie zjesz. Poznaj przepis na najlepsze kotlety devolay w historii.Kotlety devolay to lżejsza alternatywa dla tradycyjnych rolad z czerwonego mięsa. Delikatne roladki drobiowe w złocistej panierce z aromatycznym farszem z domowego masła czosnkowego i sera wprost rozpływają się w ustach.Devolay podaj z ziemniakami gotowanymi, opiekanymi lub frytkami. Nie zapomnij również o surówce, która rewelacyjnie uzupełni całe danie. Do roladek drobiowych polecam ogórki kiszone, warzywa blanszowane lub lekką surówkę z kapusty pekińskiej- tak podany obiad błyskawicznie zniknie z talerzy.

Obłędnie soczyste śmietankowe kotlety schabowe
24.04.2022 10:56 Obłędnie soczyste śmietankowe kotlety schabowe. Idealne na niedzielny obiad

Kotlety schabowe często goszczą na naszych talerzach. Marynując je wcześniej w śmietanie, uzyskamy niezwykle soczyste i delikatne mięso, które posmakuje nawet najbardziej wybrednym domownikom. Przygotujcie je na niedzielny obiad, a jeszcze nie raz skusicie się na to pyszne danie.Kotlety schabowe powinny mieć chrupiącą aromatyczną panierkę, która nie odpadnie podczas smażenia oraz rozpływające się w ustach, delikatne wnętrze. Takie właśnie będą, gdy zamarynujemy je w śmietanie, a następnie starannie przyrządzimy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Koniecznie spróbujcie.

Delikatne kotlety drobiowe według siostry Anastazji. Proste i tanie danie
23.04.2022 22:22 Delikatne kotlety drobiowe według siostry Anastazji. Proste i tanie danie

Delikatne kotleciki drobiowe według siostry Anastazji to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Pierś z kurczaka z pianą z białek, cebulką i innymi składnikami tworzą lekkie i puszyste kotleciki, które posmakują nawet największym niejadkom. Poznaj przepis na kotlety drobiowe według siostry Anastazji.Jeśli szukasz pomysłu na lekki, ale i pożywny obiad, to doskonale trafiłeś- delikatne kotleciki przepisu siostry Anastazji to totalny hit kulinarny. Danie wychodzi za każdym razem i zawsze błyskawicznie znika z talerzy. Kotleciki smakują nawet małym niejadkom.Kotleciki świetnie smakują z frytkami, ziemniakami opiekanymi, gotowanymi. Danie będzie kompletne, kiedy przygotujesz również porcję warzyw. Do kotletów doskonale sprawdzi się surówka z marchewki i jabłka, buraczki, kapusta pekińska, czerwona i surówka wiosenna z młodych warzyw.

Cudowny przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego. Idealne do kanapek i makaronów
23.04.2022 15:13 Cudowny przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego. Idealne do kanapek i makaronów

Pesto z czosnku niedźwiedziego to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Wyraźny, czosnkowy smak przełamany orzechami włoskimi rewelacyjnie łączy się między innymi z makaronem i kromką świeżego chleba. Poznaj cudowny przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego.Czosnek niedźwiedzi jest rośliną sezonową, której liście zbierane są od początku wiosny do końca maja. Czosnek rośnie dziko w lasach całej Europy, jednak lepiej nie zbierać go samodzielnie- liście są bardzo podobne do trującej i niejadalnej konwalii.Liście czosnku, oprócz niezwykłego smaku, zawierają silne przeciwutleniacze i związki aktywne, które między innymi wzmacniają układ odpornościowy, regulują ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a także zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwory, miażdżycę i wiele inne chorób.Czosnek niedźwiedzi możemy kupić w sezonie w niemal każdym markecie, warzywniaku, na straganie. Poza sezonem możemy ratować się jego niezwykłym smakiem, kupując suszone liście, jednak z nich nie przygotujemy już pesto.Moim zdaniem domowe pesto z czosnku, oleju i orzechów włoskich jest o niebo lepsze od klasycznego pesto z bazylii. Pasta smakuje doskonale podana z makaronem, pierogami lub z kromką świeżego chleba, palce lizać.

Tani patent na pyszny rosół
23.04.2022 13:15 Tani patent na pyszny rosół. W roli głównej obierki

Rosół jest wyjątkowo aromatyczną zupą, po którą często sięgamy. Zazwyczaj przyrządzana jest z mięsa drobiowego i warzyw korzeniowych. Istnieje jednak równie smaczna wersja, która sprawdzi się, gdy nasza lodówka świeci pustkami. Bogaty wywar można bowiem przyrządzić nawet z warzywnych obierek. Nie warto ich wyrzucać.Rosół może być bezmięsny, a jednocześnie pełen smaku. Sekretem udanej zupy jest bowiem bogactwo dodatków, a nie popularny białkowy składnik, który wcale nie jest tak zdrowy, jak mogłoby się wydawać. Zbierzcie resztki z warzyw i przekonajcie się, jak przy odrobinie wysiłku zamienią się w aromatyczną i rozgrzewającą kompozycję.