Herbatę często pijemy do posiłku. Jak się okazuje, takie przyzwyczajenie może nam zaszkodzić. Dietetyk Michał Wrzosek wyjaśnił, jakie są konsekwencje sięgania po napar i dlaczego szczególnie kobiety nie powinny na niego uważać.
Jemy banany, a skórki po nich lądują zwykle w koszu na śmieci. To naprawdę duża strata, bo skórki od bananów są jadalne i bardzo wartościowe. Zobacz, co można z nich przygotować i jak wykorzystać je w kuchni i nie tylko.
Czy wiecie, co to jest skyr? Znajdziecie go na dziale z nabiałem i zdecydowanie warto się na niego skusić. Choć kosztuje trochę więcej niż klasyczny jogurt naturalny, ma liczne zalety i włączenie go do codziennego jadłospisu będzie strzałem w dziesiątkę.
Jeżyny są smaczne i cenne. Mniej popularne niż jagody czy maliny owoce również naddają się do sporządzenia przetworów. Szczególne cenny będzie sok, którego wykonanie jest niesamowicie proste. Musicie spróbować.
Dzień Arbuza jest nietypowym świętem. Przypada 3 sierpnia, a idealnym pomysłem na jego celebrowanie jest zakup słodkiego i soczystego owocu. Z naszymi wskazówkami wybierzecie najsmaczniejsze okazy. Jeden szczegół jest naprawdę istotny.
Gotowe pierogi zaskoczyły Katarzynę Bosacką. Edukatorka zwróciła uwagę nie tylko na nietypowy farsz, ale też na dodane przez producenta konserwanty. Sprawdziliśmy, co pojawiło się na liście składników.
Krzysztof Skiba niknie w oczach. Muzyk schudł kolejne 10 kilogramów przed ślubem z ukochaną Karoliną Kempińską. Już wcześniej Krzysztof Skiba zrzucił 30 kilogramów. Sposobem na utratę wagi przez lidera zespołu Big Cyc stało się odstawienie dwóch produktów.
Zamrażanie mięsa pozwoli je przechować dłużej i uchroni ten produkt przed zepsuciem. Mięso możemy trzymać w zamrażarce nawet do 9 miesięcy. Jednak w jaki sposób szybko rozmrozić mięso, by było dla nas bezpieczne? Polecamy skuteczną metodę. Warto z niej skorzystać.
Grzyby są cenione przez wielu smakoszy. Ich zbieranie wymaga jednak sporo doświadczenia, a pomyłka może być kosztowna. Obecnie w lasach znaleźć można okazy, które stanowią doskonałe potwierdzenie tego stwierdzenia. Do złudzenia przypominają kanie, ale ich zjedzenie wcale nie będzie przyjemne.
Jajko w koszulce to wyższa szkoła kulinarnej jazdy. Nie każdy potrafi je przyrządzić. Jednak warto poznać trik, który to ułatwi. Dzięki niemu takie jajko uda się każdemu. Pod warunkiem, że skorzysta z chochli. Polecamy sposób na jajko z chochli. Spróbuj, bo jest pyszne.
Jak Zakopane to Krupówki, a jak Krupówki to oscypki. Jednak sposób sprzedaży tych lubianych serów często woła o pomstę do nieba lub interwencję Sanepidu. Oscypki całymi dniami leżą na drewnianych ladach bez względu na to, czy leje deszcz, czy praży słońce. Sprawą biznesu wartego miliony postanowił zająć się Sanepid.
Fasolka szparagowa to przysmak, którym zajadamy się podczas wakacji. Jest smaczna i zdrowa, ale problem pojawia się, gdy fasolka jest łykowata. Przypominamy test na fasolkę szparagową bez łyka. Radzimy też, jak łyko najłatwiej usunąć.
Grillowanie bez tacek aluminiowych nie jest bezpieczne. Z nimi jednak, zdaniem Katarzyny Bosackiej, jest równie szkodliwe. Edukatorka pokazała ostatnio, jak poradzić sobie z palącym problemem, jakim jest kapiący na węgle tłuszcz. Rozwiązanie jest skuteczne i wcale nie kosztuje wiele.
Smażenie ryb może słono kosztować. Właściciele nadmorskich kwater w swoich regulaminach wprowadzili zakazy dotyczące przygotowania potraw w obiektach. W wielu miejscach sprytni turyści nie oszczędzą już na wizycie w restauracji.
Najlepsze porzeczki znaleźć można właśnie teraz. Dotychczas myślałam, że wszystkie są równie cenne. Sąsiadka jednak poradziła mi, bym częściej kupowała czarne owoce. Wszystkie są smaczne, ale to z najciemniejszych wyciśniemy najwięcej.
Ewa Minge wygląda fantastycznie. Co może być zaskakujące, dieta gwiazdy wyklucza zaledwie dwa produkty. Projektantka jednak wspomina, że nie tylko zbilansowanemu jadłospisowi zawdzięcza swoje sylwetkowe sukcesy i przestrzega przed drogą na skróty.
Wybrałam się dziś na przejażdżkę rowerową. Na jednym ze skrzyżowań mijałam niewielki stragan z warzywami i owocami. Za zdziwieniem i zadowoleniem zauważyłam, że w sprzedaży pojawiły się już pierwsze słoneczniki. Po usłyszeniu ceny zaniemówiłam.
Patisony z wyglądu przypominają latający spodek i spokrewnione są z dyniami. Jednak bywają dużo od nich smaczniejsze, podobnie jak od cukinii. W polskiej kuchni nie są zbyt popularne, a szkoda, bo to bardzo wartościowe warzywa. Polecamy doskonały przepis na patisony w zalewie curry. Nie będziesz mógł się oderwać od tego dania.
Catering dietetyczny od Joanny Krupy został poddany testowi smaku. Instagramerka, która podjęła się tego wyzwania, skusiła się na dietę keto. W jednym z dań trafiła na rybę i bardzo się zdziwiła.
Dawniej morwa czarna była szeroko wykorzystywana w ziołolecznictwie i w kuchni. Nic dziwnego skoro pyszny owoc z wyglądu podobny do jeżyny zawiera potężne dawki cennych składników odżywczych. Gdzie go dostać i dlaczego warto po niego sięgać? Wyjaśniamy.
Gdy żar leje się z nieba- koniecznie musimy pamiętać o nawadnianiu się. Jednak, co pić, by ugasić pragnienie i dostarczyć sobie wszelkich potrzebnych witamin i minerałów? Woda nie jest najlepszym dobrym rozwiązaniem. Wybierz inny napój- zwykle masz go w lodówce.
Arbuz jest doskonałym owocem do jedzenia podczas upałów. Nawadnia, orzeźwia i gasi pragnienie. Jednak, czy można jest pestki arbuza? Pamiętamy, jak w dzieciństwie przestrzegano nas przed tym. Efektem miał być arbuz, który wyrośnie nam w brzuchu. Jednak te ostrzeżenia nie są nic warte, bo pestki arbuza to samo zdrowie.
Cukinia kojarzy nam się z latem i łagodnym smakiem. Z tego smacznego warzywa można przyrządzać przetwory, dodawać ją do sałatek, czy nawet robić kotlety. Jednak często zdarza się, że cukinia jest gorzkawa, co jest wyczuwalne w potrawie. Jak taki okaz rozpoznać i czy można jakoś pozbyć się goryczki?
Catering Anny Lewandowskiej do najtańszych nie należy. Twórczyni internetowa Aga Wis postanowiła sprawdzić, czy w parze z ceną idzie jakość. Miała kilka zastrzeżeń, a jedno z zamówionych dań w ogóle nie spełniło jej oczekiwań.
Makrela zdaniem dietetyków jest jedną z najzdrowszych ryb. Świeża i pochodzącą z Bałtyku porcja dostarczy nam wielu cennych składników odżywczych, a wcale nie należy do najdroższych. Warto poszukać jej podczas zakupów.
Dokonując wyboru lodówki, należy wziąć pod uwagę takie aspekty, jak klasa energetyczna, wymiary zewnętrzne, pojemność, a także oczywiście funkcje. Warto jednak pamiętać o tym, że aby urządzenie prawidłowo funkcjonowało i było wytrzymałe na dłużej, musi być ono odpowiednio wypoziomowane i podłączone. Właśnie taką usługę proponuje marka Haier wraz zakupem lodówki w promocyjnej cenie. Jakie modele objęte są akcją promocyjną?
Chodzicie po pieczywo do Biedronki? Lepiej sprawdźcie, które z dostępnych tam chlebów lepiej omijać szerokim łukiem. Znany dietetyk starannie przeanalizował skład poszczególnych wypieków. Rad takiego autorytetu lepiej posłuchać.
Wiśnie są idealne do domowych przetworów. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że powinno się je zawsze drylować. W ich pestkach znajdują się bowiem niebezpieczne związki chemiczne, które przy dłuższym przechowywaniu przejdą do całej zawartości słoika. Owoce należy drylować ostrożnie, tak by nie rozgnieść pestki.