Warzywa są ważnym elementem naszej diety. Jednak tylko te dobrej jakości. Niestety zalewa nas fala warzyw z Rosji, które nie mają żadnej wartości i są naszpikowane pestycydami. Ich jedzenie może być groźne dla naszego zdrowia.
Ten owoc ma fantastyczne działanie. Poprawi pracę układu pokarmowego, a w dodatku pozytywnie wpłynie także na odchudzanie. Poznaj jego niezwykłe właściwości i włącz go do swojej diety, a nie pożałujesz i na pewno zostanie z tobą na dłużej.
Grzyby w maju? Jak najbardziej! Już teraz w niektórych regionach Polski można zbierać borowiki i kurki. Sezon na grzyby zapowiada się obiecująco, a grzybiarze zacierają ręce.
Czarne, czerwone i białe – nie wszystkie porzeczki są sobie równe. Choć każda odmiana ma swoją „specjalizację”, można pokusić się o wskazanie tej, którą warto jadać najczęściej. Oto próby wyłonienia zwycięzcy.
Czy Kościół odbiera swoim wiernym okazję do celebrowania długiego weekendu kiełbaską z grilla? Obowiązujące dziś zasady są inne od tradycyjnych. Dlatego biskupi wydali dokument, który potwierdza zwyczaj.
Znana dietetyczka - Katarzyna Bosacka - zdradziła sposób, jak kupować lody. Zwróciła uwagę na jedną rzecz, o której wielu nie ma pojęcia. Sprawdź, czym kierować się przy zakupie lodów i nie daj się oszukać.
Z botwinki, czyli z młodych buraków i ich liści najczęściej robimy wiosenną zupę. Jednak ja przyrządzam te młode warzywa zupełnie inaczej. Dzięki temu poprawiają odporność i pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Koniecznie wypróbuj.
Picie naparu z liści laurowych może mieć niezwykle korzystne dla organizmu skutki. Warto wypróbować te suszone listki jako dodatek do herbaty lub fusy na ziołowy napój. Polecany jest zwłaszcza osobom z problemami z zasypianiem.
Marzą ci się idealnie chrupiące i aromatyczne ogórki? Zastosuj tę sztuczkę, a wyjdą takie jak chcesz. Wykorzystaj ten prosty zabieg w swojej kuchni i ciesz się wyśmienitym smakiem małosolnych lub kiszonych warzyw. Gotowa? Zaczynamy.
Czereśnie kuszą smakiem i przyciągają wyglądem. Cały rok czekamy na te pyszne owoce. Jak poznać czy czereśnie są robaczywe? Jeden szczegół jest wyjątkowo istotny.
Jedna z najpopularniejszych kaw zawiera szkodliwe substancje. tak cieszy się dużą popularnością wśród Polaków. Dowiedz się, jaką kawę lepiej omijać szerokim łukiem i dlaczego. Nie popełniaj tego błędu i już nigdy jej nie kupuj. Czy już wiesz, o jaki produkt chodzi?
Banany na stałe zagościły w naszej diecie. Jednak jedzenie ich o pewnej porze dnia, nie jest dobrym pomysłem. Może być szkodliwe dla naszego zdrowia.
Idzie lato, a wraz z nim sezon na plażowanie. Chcesz zgubić kilka kilogramów? Skorzystaj z przepisu na pyszny i zdrowy koktajl warzywny. Piję go i chudnę w smaczny sposób, dlatego każdemu polecam tę recepturę.
Ogórki kiszone robimy i bardzo je lubimy. Każdy smakosz ma swój patent na te pyszne kiszone warzywa. Warto do ogórków kiszonych dodać składnik, który jeszcze bardziej podkręci ich smak. Żeby go zdobyć, musimy iść do lasu.
Ceny czereśni są na razie wyjątkowo wysokie. Jednak istnieją takie miejsce w Polsce, gdzie za kilogram tych lubianych owoców zapłacimy bardzo mało. Należy spełnić warunek, który dla wielu osób jest bardzo atrakcyjny.
Picie naparu z tych zapomnianych owoców obniża cukier we krwi, wspiera pracę serca i odchudza. Jednak rzadko sięgamy po te owoce i przyrządzamy wartościowe napary. Warto sobie o nich przypomnieć. Dzięki temu przepisowi napar przygotujecie w prosty sposób.
Ania Lewandowska to trenerka i dietetyczka o dużym autorytecie wśród Polek. Czy zasłużenie? Zapewne. Ale niektóre jej metody są kontrowersyjne, co nie uszło uwadze innych dietetyków.
Na czym smażysz w kuchni? Można wybierać między masłem, tłuszczem olejem i innymi produktami. Dietetyk wskazał tłuszcz do smażenia, którego używa niewiele osób. Każdy myśli, że ten tłuszcz do tego się nie nadaje, a jest tak naprawdę najlepszym wyborem.
Przygotowanie tej ekspresowej sałatki zajmuje tyle co ugotowanie jajek na twardo. Tymczasem efekt jest piorunujący, jest ona bowiem nie tylko bardzo smaczna, lecz także sycąca i zarazem niskokaloryczna. Warto dołączyć ten przepis do swojego zbioru sposobów na lżejsze i mniej kaloryczne jedzenie.
Lubimy smak i zapach koperku. Zwykle, żeby dłużej z niego korzystać w kuchni, mrozimy go i suszymy. Jednak warto skorzystać z innej metody. Dzięki niej koperek będzie świeży nawet przez dwa miesiące.
Co to jest: nazywa się jak śliwka, wygląda jak borówka, a zdrowa jest jak… jak coś bardzo zdrowego? To świdośliwa, mało znany owoc, który ma szanse stać się nowym superskładnikiem w naszej diecie.
Wielu zapyta: po co w ogóle porównywać czereśnie z truskawkami? Nie można jeść jednego i drugiego? Cóż, dla osoby o w pełni sprawnym metabolizmie pewnie jest to dobra odpowiedź. Jednak czy osoby, którym nie jest wszystko jedno, powinny wybierać jedne czy drugie?
Cały rok czekamy, by cieszyć się smakiem fasoki szparagowej. Przeważnie podajemy ją z bułką tartą i masłem. Nie jest to najzdrowszy dodatek, dlatego warto zastąpić go innym. Z nim fasolka jest pyszna i wartościowa.
Kubek gorącej herbaty przed snem? To niekoniecznie dobry pomysł. Choć doskonale wiemy, że wieczorem nie należy pić kawy, do herbaty nie mamy raczej zastrzeżeń. A powinniśmy.
Jeśli maj i czerwiec, to dorodne polskie truskawki, a jeśli one – to całe miski szypułek, które wyrzucamy na kompost lub do bioodpadów. Tymczasem szypułki te, choć o tym nie wiemy, są jadalne, a wręcz zdrowe dla człowieka. Oto, co można z nich zrobić.
Danuta Martyniuk schudła 15 kilogramów i postawiła na zdrową dietę. Przyrządza też kisiel ze składnika, któremu nie brakuje cennych właściwości. Poznaj przepis Danuty Martyniuk i przyrządź kisiel, który doda zdrowia.
Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup w Polsce. Każdy ma swój sposób na gotowanie rosołu. Zwykle w garnku ląduje warzywo, które dodaje wyjątkowego smaku tej zupie. Okazuje się, że może być szkodliwe dla zdrowia.
Jeśli zależy ci na smaku i zdrowiu, zrób sałatkę z mniszka lekarskiego. Jest tak apetyczna, że przyrządzam ją nawet kilka razy w tygodniu. Przepis Remigiusza Rączki jest wart wypróbowania w kuchni każdego smakosza.