Po koncentrat pomidorowy sięga wiele osób. Katarzyna Bosacka sprawdziła ostatnio, jak takie działanie może wpłynąć na nasze zdrowie. Wyniki jej poszukiwań były bardzo zaskakujące. Warto je poznać.
Smażenie to jedna z podstawowych czynności w kuchni. Wysoka temperatura, odrobina tłuszczu na patelnię i ląduje na nim kawałek mięsa, warzywa czy jajka. Jednak ryzyko bardzo poważnej i nagłej choroby jest tuż. I nie chodzi o zawartość tłuszczu.
Według większości ludzi miód jest zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywą dla cukru. Teoretycznie jest to prawda, lecz łatwo wpaść w tym przypadku w pułapkę. Nieuważnie używanie miodu może przynieść więcej szkody, niż pożytku. Czemu tak się dzieje? Wyjaśniamy w dalszej części tekstu.
Cena karpia w tym roku mogą przyprawić o zawrót głowy. Choć do świąt zostało jeszcze trochę czasu, już teraz sprzedawcy liczą za sobie niego całkiem sporo. Sprawdziliśmy, jaki jest koszt tradycyjnej ryby na początku listopada.
Ryby powinny pojawiać się w naszym jadłospisie. Jesienią warto postawić na dość popularną, choć równie często uznawaną za niezbyt zdrową opcję. Dostarczy nam ona jednego, bardzo ważnego w naszej diecie składnika.
Banany są zdrowe i pasują do wielu deserów. Dla fanów tych owców mamy jednak złe wieści. Istnieją obawy, że ich ilość w sklepach może znacznie zmaleć. Wiemy dlaczego.
Po kawę sięga wielu smakoszy. Choć napar ma cenne właściwości, wielu z nas serwuje go sobie z dodatkiem, który może znacznie pogorszyć stan naszego zdrowia. Eksperci wyjaśnili, czego warto unikać.
Dr Michał Mularczyk, internista, kardiolog inwazyjny i dietetyk, często zaskakuje niezwykłymi pomysłami w „Pytaniu na śniadanie” i na swoim kanale. Specjalnie dla smakoszy ułożył najlepszy posiłek zwiększający odporność.
Jesień zagościła u nas na dobre. Chłodne powietrze i opady sprzyjają rozmaitym infekcjom. Ministerstwo Zdrowia, w trosce o dobro obywateli, opublikowało wytyczne, jeśli chodzi o dietę na jesień. W poniższym tekście znajdziecie wszelkie szczegóły na ten temat.
Ryby są istotnym elementem diety. Jednak nie każdy gatunek dostarczy nam cennych składników odżywczych. Niektóre wręcz mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Warto wiedzieć, czego się wystrzegać.
Chociaż nie znasz się na tej branży, to i tak chcesz niedługo wybrać profesjonalny catering? Na kogo się zdecydować? Na podmioty doświadczone i renomowane! Takimi właśnie przymiotnikami można określić TIM Catering! Oferujemy m.in. elastyczne usługi. Co to oznacza? Jak mogą być zamawiane diety pudełkowe? W jaki sposób można za nie zapłacić?
Co zrobić, gdy nie udało na się wyspać w nocy? Znany dietetyk ma to skuteczną radę. Według niego wystarczy wypić kawę i zrobić coś, co zapewni nam pełną i zdrową regenerację. Ten sposób pomoże wszystkim tym, którym zdarzyło się zarwać noc.
Syrop wzmacniający odporność przyda się każdemu. Prostą miksturę z dwóch składników zrobicie już w dwa dni. Składniki wystarczy wymieszać i czekać. Przepis od razu mnie zachwycił, a domownicy pokochali smak wyrobu.
Ryby są ważnym elementem diety. Jeden z gatunków dostępnych w Polsce jest mało znany, a wyjątkowo cenny. Na liście zalet jest między innymi wysoka zawartość cynku, a to dopiero jej początek. Dowiedzieliśmy się jak najlepiej go podawać.
Prosty syrop na odporność sprawi, że jesień i zima nie będą wam się już dłużej kojarzyły z przeziębieniem. Wykonać go można w kilka chwil, a smak pozytywnie zaskakuje. Zerknijcie na przepis i spróbujcie. Jesienne infekcje znikną raz na zawsze.
Niektóre dania budzą kontrowersje i wywołują skrajne emocje. Jedni je uwielbiają, ale inni, nie znoszą i nie chcą już nigdy wracać do pewnych smaków. Zwykle takie dania kojarzą nam się z dzieciństwem, szkolną stołówką i przywołują na myśl rozmaite wspomnienia. Tak też jest z daniem, które niegdyś królowało w takich miejscach. Pamiętacie je?
Czy lubicie sałatki? Ja często je przyrządzam. Sałatkę podam nawet na Wszystkich Świętych podczas rodzinnego spotkania. Ta sałatka składa się z siedmiu warstw i jest wyjątkowo smaczna. Podobno smakuje nawet lepiej od sałatki jarzynowej.
Jajka są nieodłącznym składnikiem naszej diety. Przyrządzamy je na śniadanie, dodajemy do rozmaitych dań i deserów. Jak przechowywać jajka, by zachowały jak najdłużej świeżość i wartości odżywcze? Mam na to sprawdzony sposób. Dzięki niemu jajka wytrzymują nawet 2 lata.
Są małe, zielone i przypominają agrest. To superowoce, które rosną w Polsce. Nasz kraj jest też pionierem w ich uprawie. Mowa o Minikiwi, które są skarbnicą witaminy C, zbijają cholesterol i mają działanie antyrakowe. Warto wykorzystać te owoce w swojej kuchni.
Wiele osób codziennie sięga po chleb i go mrozi. To dobry sposób na niemarnowanie żywności, oszczędność czasu i pieniędzy. Jak prawidłowo mrozić pieczywo? Wskazówek udzielił mi pracownik piekarni, który o chlebie wie niemal wszystko. Te 4 zasady są kluczowe i warto je wykorzystać w swojej kuchni.
Zwykle grzyby znajdziemy we wszystkich odcieniach brązu, żółci i pomarańczy. Jednak w polskich lasach pojawił się niecodzienny okaz. To niebieski grzyb. Jeśli go zebraliście, to prawdziwi z was szczęściarze. Wyjaśniamy, z jakiego powodu dopisało wam szczęście.
Świeże warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety. Jednak nie każdy ma czas na codzienne zakupy. Konieczne więc jest ich odpowiednie przechowywanie. U znajomej zobaczyłam ostatnio jak w praktyce wygląda „modny” sposób na wydłużenie świeżości warzyw. Postanowiłam sprawdzić, czy rzeczywiście jest opłacalny, a przede wszystkim bezpieczny.
Orzechy włoskie są najzdrowszymi orzechami i w tym stwierdzeniu nie ma ani cienia przesady. Warto włączyć je do swojej diety. Jednak, co zrobić, by pozbyć się charakterystycznej goryczki? Są na to sprawdzone sposoby, z których warto skorzystać.
Czy macie już pomysł na sobotnie śniadanie? Polecamy przepis na delikatne naleśniki, które zawsze się udają. Te naleśniki zrobicie z zaledwie 2 składników. Przygotujcie je i cieszcie się rewelacyjnym smakiem i delikatnością.
Czy wiecie, co się stanie, gdy do mleka dodamy cebulę? Powstanie smakołyk, który ze smakiem zjecie na śniadanie lub kolację. Polecamy wyjątkowy przepis z cebulą i mlekiem w roli głównej. Przyda się też tu piekarnik. Koniecznie wypróbujcie tę recepturę w swojej kuchni.
Jesień to czas spadających liści z drzew, ale też przeziębień i infekcji, które mogą się pojawić. Dlatego warto już teraz zadbać o swoją odporność. Polecamy znakomity syrop na odporność. Do jego przyrządzenia potrzebujesz warzywa, które znajdziesz na każdym straganie.
Orzechy włoskie są zdrowe, ale też bardzo smaczne. Warto włączyć je do swojej diety i cieszyć się ich smakiem. Jednak rozłupywanie orzechów może być kłopotliwe i powodować nieporządek. Sprawdź, jak tego uniknąć. Polecamy sprawdzony sposób na rozłupanie orzechów włoskich.
Dynia jest prawdziwą królową jesieni. Okazała, dorodna i w pięknym kolorze może zrobić kulinarne wrażenie. Polecam przepis na pyszny dżem z dyni. Moja babcia dodawała do niego wyjątkowy składnik, który podkręcał smak dżemu z dyni. Teraz sama korzystam z tej receptury.