Zima częściej niż w innych momentach roku zdarza się nam przeziębić. W tym czasie warto sięgnąć po ciepłe napary, które nie tylko rozgrzeją, ale też wspomogą nasza osłabioną odporność. Napar z liści laurowych i goździków sprawdzi się w tej sytuacji doskonale. Dowiedzcie się jak go przygotować. Już nasze babcie przygotowywały ten niezwykły napój, który nie tylko podnosi odporność, ale też pomaga w uśmierzaniu bólu i wspomaga pracę układu pokarmowego. Także stosowanie go na skórę pozytywnie wpływa na jej stan, łagodząc stany zapalne i zmniejszając trądzik. Wszystko dlatego, że herbata z goździków i liści laurowych ma silne właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Wykazuje również działanie przeciwbakteryjne, przynosząc ulgę w dolegliwościach układu oddechowego. Koniecznie ją wypróbujcie.
Jajecznica na parze jest zdrowszą wersją dobrze znanej jajecznej potrawy. Do jej przygotowania nie użyjecie dodatkowego tłuszczu, a zrobienie zajmie wam zaledwie chwilę. Smak nie będzie ustępował klasycznej smażonej wersji. Spróbujcie koniecznie. Jajecznica jest lubianym przez wielu smakoszy porannym posiłkiem. Podpowiadaliśmy już jak ją wykonać z dodatkiem brokułów. Zdradzaliśmy też sekret wegańskiego odpowiednika tej potrawy. Tym razem proponujemy wam przyrządzenie tego dania na parze. Będzie lekko, smacznie i przede wszystkim szybko. Skusicie się?
Małgorzata Rozenek słynie z kontrowersyjnych poczynań. Tym razem pochwaliła się fanom, że dieta wegetariańska przynosi jej wiele korzyści. Internauci skrytykowali jej wypowiedź, zarzucając celebrytce hipokryzję. Czy słusznie? Wiemy już, że Perfekcyjna Pani Domu i jej rodzina od dłuższego czasu nie sięgają po mięso. Celebrytka postanowiła pójść dalej i we wpisie na swoim Instagramie zaczęła namawiać odbiorców do porzucenia spożywania produktów odzwierzęcych.
Surówka z selera z gruszką jest świetnym dodatkiem do smażonych ryb oraz mięsa. To niezwykłe, słodkie połączenie posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Koniecznie wypróbujcie ten przepis — obiadowy rarytas przygotujecie błyskawicznie. Seler jest smacznym warzywem, po które zdecydowanie warto sięgać częściej niż tylko do przygotowania bulionu. Warzywo to jest bogatym źródłem ryboflawiny, wapnia, fosforu czy magnezu. Zawiera też szereg cennych witamin m.in. A, C, B6 i K.Warto zatem włączyć je do swojej diety. Surówka z rodzynkami albo połączenie tej pysznej bulwy z marchewką i jabłkiem to dodatki, które z pewnością wam się spodobają. Proponujemy wam również szybką w przygotowaniu i niezwykle smaczną surówkę z gruszką. Zakochacie się w niej od pierwszego kęsa.
Jajka są bardzo ważną częścią diety człowieka - jako jeden z niewielu produktów posiadają, w większość substancji odżywczych. Od lat ludzie zastanawiają się, który kolor skorupki jest najzdrowszy i najsmaczniejszy. Okazuje się, że kolor w żadnym wypadku nie zmienia jakości jajka i nie ma większego znaczenia. Jajka przybierają różne wielkości i kolory, choć w Polsce najpopularniejsze są dwie barwy - biała i brązowa. Polacy wybierają zwykle brązowe jajka, ponieważ uważa się, że kury je znoszące są hodowane w naturalny sposób. Biała skorupka daje z kolei znak, że kury nie miały odpowiednich warunków, a niektórzy twierdzą nawet, iż biały kolor to znak modyfikacji genetycznych. Rozwiewamy wszelkie wątpliwości i niżej wyjaśniamy, od czego zależy kolor skorupki.
Jajka zwykle przygotowujemy na śniadanie, choć nierzadko można spotkać się również z podawaniem ich na obiad czy kolację. Jeśli chcesz, aby zachowały swoje cenne właściwości i dobrze się wchłaniały, nie należy dodawać do nich kilku produktów. Mowa, chociażby o żółtym serze czy majonezie, czyli bardzo popularnych dodatkach do jajek. Jajka wypełnione są praktycznie wszystkimi potrzebnymi do funkcjonowania wartościami odżywczymi, jakich organizm człowieka wymaga. Nic więc dziwnego, że ludzie na całym świecie opracowali tysiące przepisów, aby zrobić je w smaczny sposób. Niestety niektóre z nich, jak chociażby sadzone jajka z kartoflami, nie powinny być wybierane, a przynajmniej niezbyt często. Wszystko przez to, że takie połączenie negatywnie wpływa na wchłanianie wartości odżywczych z obu produktów, a także znacznie spowalnia proces trawienia i metabolizmu.
Mrozicie chleb, wkładając go do zamrażalnika w torebce foliowej? To duży błąd, który kosztować was może utratę tekstury pieczywa. Znamy sposób, dzięki któremu pieczywo wyjęte z zamrażalnika będzie tak delikatne i wilgotne, jak nigdy wcześniej. Spróbujcie koniecznie. Mrożenie jest doskonałym sposobem przechowywania wielu produktów, m.in. pierogów czy właśnie chleba. Zdradzaliśmy wam już jak poprawnie rozmrażać ten produkt. Wracamy z poradnikiem dotyczącym skutecznego zamrażania. Dzięki prostemu trikowi, chleb po rozmrożeniu będzie równie wilgotny i smaczny, jak gdybyśmy dopiero co go upiekli.
Ciecierzyca jest smaczną rośliną strączkową, którą większości z was z pewnością kojarzy się z popularną warzywną pastą — hummusem. Ma ona jednak o wiele szersze zastosowanie. Podpowiadamy jak ją wykorzystać i zdradzamy, dlaczego warto po nią sięgać. Nasiona ciecierzycy charakteryzują się przyjemnym delikatnie orzechowym smakiem. Mogą po niego sięgać niemal wszyscy, lecz szczególną uwagę na nią zwrócić powinny osoby na dietach roślinnych i redukcyjnych, w których z powodzeniem zastąpi mięso.
Sanepid często przedstawia ogłoszenia publiczne dotyczące produktów spożywczych, które nie nadają się do spożycia. Tym razem na oficjalnej stronie instytucji umieszczono kilka ostrzeżeń, dotyczących, chociażby kaszy gryczanej czy jajek. Klienci najpopularniejszych sklepów muszą być ostrożni - spożycie któregoś z poniższych produktów może być niebezpieczne. Sanepid bez przerwy nadzoruje rynek sklepów spożywczych, aby skutecznie wykrywać nieścisłości mogące zaszkodzić Polakom. Niedawno na swojej oficjalnej stronie Główny Inspektorat Sanitarny wstawił aż cztery ostrzeżenia o popularnych produktach, które każdy z nas mógł kupić.
Ryby należą do jednych z najzdrowszych produktów spożywczych. Najwartościowsze są tłuste ryby morskie i właśnie do takich należy makrela. W naszych sklepach bez problemu można kupić ją wędzoną, rzadziej świeżą. A jakie korzyści daje nam jedzenie makreli? Jest ich naprawdę dużo.Ryby goszczą na naszych stołach znacznie rzadziej niż mięso. A to błąd, bo są od mięsa zdrowsze i wartościowsze. Ryby mogą stanowić doskonałe urozmaicenie codziennej diety. Świetnie nadają się do pieczenia i smażenia i w takiej postaci można je podać na obiad. Natomiast ryby wędzone, solone czy z puszki doskonale pasują na śniadanie, kolację czy przekąskę. Jeśli chodzi o makrelę, jest ona u nas jedną z najłatwiej dostępnych ryb. Choć poławiana jest w Morzu Północnym i Morzu Czarnym, bez problemu można ją kupić w każdym sklepie spożywczym. Zwykle jest to makrela wędzona, choć można też czasami dostać świeżą.
Jajka sadzone w papryce to rewelacyjna propozycja na lekkie i pożywne śniadanie, które doda Ci energii na cały poranek. Jajka w papryce prezentują się wyśmienicie i są pyszną alternatywą dla tradycyjnej jajecznicy. Sprawdź, jak przygotować jajka sadzone w papryce, idealne na śniadanie. Znudziły Ci się tradycyjnie sadzone jajka lub klasyczna jajecznica na śniadanie? Wprowadź do swojej kuchni świeży akcent i przygotuj jajka sadzone w papryce ze szczypiorkiem, które smakują genialnie i wyglądają tak ładnie, że oprócz energii, otrzymasz również sporą dawkę pozytywnych emocji. Brzmi jak dobry plan z rana, prawda? Do jajek sadzonych w papryce przygotuj grzanki, świeżą bagietkę, tosty francuskie lub tosty z szynką i serem. Każdy dodatek będzie smakował rewelacyjnie, a Ty stworzysz śniadanie jak z restauracji. Jajka w papryce możesz również usadzić na obiad, jako dodatek do ziemniaków i kefiru, aby urozmaicić całe danie. Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowe śniadanie z jajkami- tu poznasz przepis na szakszukę, czyli tradycyjne danie krajów Bliskiego Wschodu na bazie jajek, pomidorów i orientalnych przypraw.
Ryby są istotnym elementem diety. Na naszych stołach często pojawia się mintaj. Czy jednak jest to dobry wybór? Przyglądamy się korzyściom płynącym z włączenia go do diety. Będziecie zaskoczeni. Pisaliśmy już, po jakie ryby z rzek i jezior warto sięgać. Podpowiadaliśmy też jak sprawnie rozmrażać rybne filety. Tym razem przygotowaliśmy krótki poradnik na temat ryby, którą kupić jest równie łatwo co dorsza, pstrąga, łososia czy śledzia — mintaja. Sprawdźcie, dlaczego warto zwrócić na niego szczególną uwagę.
Kupiliście miód, a po jakimś czasie odkrywacie w słoiku dziwny biały nalot podobny do piany? Taki widok z pewnością nie zachęca do konsumpcji, lecz czy rzeczywiście świadczy o złej jakości wyrobu? Wyjaśniamy, czym są tajemnicze spienienia. Wcześniej już rozprawialiśmy się z popularnymi mitami na temat miodu i wyjaśnialiśmy, dlaczego miód nie może być zamiennikiem cukru przy słodzeniu herbaty. Tym razem na tapet bierzemy zmętnienia, które pojawiają się na powierzchni tego dobroczynnego produktu.
Nie ma chyba smakosza, który nie skusiłby się na słodkie i delikatne placuszki z jabłkiem. Klasyczne smażone racuchy nie należą jednak do dań dietetycznych. Jeśli przygotujcie je w piekarniku bez dodatku cukru, staną się lżejsze i będziecie je mogli jeść bez obaw o swoje zdrowie. Spróbujecie?Zdradzaliśmy wam już jak przepis na tradycyjne smażone placuszki, jak i patent na ich wegańską wersję. Tym razem podpowiadamy jak zrobić je w piekarniku. Racuchy przygotowane w ten sposób nie będą co prawda tak puszyste, jak smażone, lecz znacząco zredukujemy ilość użytego tłuszczu. Przysmak będzie zdrowszy, a przy tym równie smaczny co oryginał.
Naleśniki bez glutenu i nabiału? To możliwe. Wykorzystajcie zwykły biały ryż, a efekt was zachwyci. Kluczowe będzie poprawne przygotowanie masy i odpowiednie smażenie ciasta. Spróbujecie? Zdradzaliśmy wam już jak przygotować ciasto na naleśniki bez nabiału. Podpowiadaliśmy także jak zrobić je bez mąki. Tym razem wracamy z roślinną recepturą na naleśniki, która będzie odpowiednia nawet dla osób z nietolerancją glutenu. Wykorzystamy ryż, wodę i mąkę, czyli produkty, które każdy ma w kuchni.
Rozpoznanie świeżości jajek na pierwszy rzut oka nie jest zadaniem prostym - skorupka wszystko dobrze ukrywa. Na szczęście istnieje łatwy sposób, aby bez rozbijania skorupki przekonać się, czy jajko nadaje się do spożycia. Wystarczy włożyć je do wysokiego naczynia z wodą i obserwować czy zostaje na dnie. Jeśli tak, możesz bez przeszkód je zjeść. Jajka stanowią ogromną część naszej diety. Jako doskonałe źródło praktycznie wszystkich wartości odżywczych, których człowiek potrzebuje do funkcjonowania, jada się je praktycznie cały czas. Dlatego tak ważna jest znajomość metod na sprawdzenie ich świeżości. Dzięki nim można uchronić się przed przykrą niespodzianką rozbijania zepsutego jajka. Wtedy natychmiast po rozbiciu skorupki unosi się zapach zepsutego jajka, którego nie można z niczym pomylić.
Pączki są jednym z popularniejszych przysmaków, po który sięga wielu smakoszy. Zwolenników wyrobów pokrytych lukrem jest sporo, a nie każdy pewnie wie, że pęknięcia w słodkiej polewie powinny nas zaalarmować. Mogą bowiem świadczyć o błędach w przygotowaniu pączków. Pokryty pajączkami lukier nie tylko wygląda nieapetycznie, ale też może świadczy o niekoniecznie dobrych „przygodach”, jakie zaliczył kupowany przez nas wypiek. Może co prawda się okazać, że pączek po prostu został przyciśnięty, lecz to jedyny pozytywny scenariusz.
Groch jest pysznym i niedocenianym warzywem. Przypominamy sobie o nim dopiero wtedy, gdy przygotowujemy świąteczne potrawy. Robimy je w pośpiechu i często zapominamy o moczeniu ziaren. A jest ono konieczne, by dobrze smakował i był lekkostrawny. Podpowiadamy, jak długo powinna trwać obróbka grochu. Z grochu przygotujecie nie tylko tradycyjne wigilijne danie z kapustą czy rozgrzewająca zupę. Po to ziarno warto sięgać zdecydowanie częściej. Doskonale w formie warzywnego pasztetu czy jako dodatek do obiadu. Aby dania z grochem nie zaskoczyły nas niesprawnością, warto zadać o jego odpowiednie przyrządzenie.
Boczniaki nie mają co prawda tak intensywnego smaku i aromatu jak grzyby leśne, lecz charakteryzuje je wysoka zawartość cennych składników odżywczych i białka. Zdradzamy kilka prostych sposobów na wykorzystanie ich w kuchni. Boczniaki, podobnie jak pieczarki, kupić można przez cały rok. Te fantastyczne grzyby są nie tylko smaczne, ale też uniwersalne. W diecie roślinnej są doskonałym zamiennikiem mięsa, bo nie tylko świetnie imitują jego strukturę, ale też zawierają sporo białka. Zdradzamy kilka opcji ich wykorzystania.
Najbliższy poniedziałek będzie pierwszym w pełni handlowym dniem w naszym kraju, więc wiele osób wybierze się do Biedronki. W portugalskiej sieci czeka na nich wiele ciekawych promocji. Do kupienia będą między innymi tanie mięsa, warzywa czy masło. Niżej zamieszczamy spis najciekawszych ofert. Biedronka jest jednym z najczęściej uczęszczanych przez Polaków sklepów. Duży asortyment, łatwość dojazdu z praktycznie każdego miejsca w Polsce, a także stosunkowo niskie ceny zachęcają klientów do robienia zakupów. 3 stycznia 2022 roku będzie pierwszą okazją do wyjścia na zakupy - 1 i 2 stycznia były dniami niehandlowymi, kiedy jedynie małe sklepy i stacje benzynowe były otwarte. Jeśli skończyły ci się zapasy, mamy dla ciebie spis najlepszych rabatów.
Kawa jest pysznym, pobudzającym napojem, po który sięga wielu smakoszy. Niektóre dodatki stosowane do przyrządzenia tego naparu mogą przyczynić się do pogorszenia naszego stanu zdrowia. Podpowiadamy, z czego zrezygnować i dlaczego warto to zrobić. Są produkty, które wspaniale wzbogacają smak czarnego naparu. Wsypując do kawy szczyptę kardamonu czy cynamonu, przygotujemy cudownie rozgrzewający i wzmacniający odporność napój. Nie sposób tego powiedzieć o kawie z dodatkiem innych popularnych składników.
Po zabawowej nocy na drugi dzień mogą być odczuwane objawy kaca - ból głowy, nudności czy suchość w ustach nie są niczym niecodziennym. Aby temu zaradzić, należy jeść odpowiednie produkty. Podstawą jest pełnoprawne pożywne śniadanie. Pomocnie działają także tłuste dania, które pozytywnie w tym przypadku wpływają na działanie układu pokarmowego. Kac po sylwestrowej nocy dotyka wielu imprezowiczów i każdy z nich chce znać sposób na szybką ulgę. Dojmujący ból głowy, wrażliwość na głośne dźwięki i światło, a także nudności skutecznie zabierają radość z dobrze spędzonego wieczoru. Na całym świecie ludzie radzą sobie z tymi objawami na różne sposoby. Niektórzy zalecają wysiłek fizyczny, inni saunę, a kolejni proponują pożywny posiłek - ze wszystkich opcji trzecia ma zdecydowanie najlepszy efekt.
Mrożenie żywności jest dobrym sposobem na przedłużenie jej czasu przydatności do spożycia. Aby jednak spełniło swoją funkcję, należy przestrzegać kilku zasad. Zdradzamy czego unikać, zamrażając artykuły spożywcze. Zdradzaliśmy wam już wskazówki dotyczące mrożenia pierogów czy pieczywa. Dziś na tapet bierzemy sam proces i piszemy o tym, jakie najgorsze błędy można popełnić, decydując się na przechowywanie produktów ten sposób. Będziecie zaskoczeni jak łatwo o pomyłkę.
W chłodne dni nic przyjemniej nie rozgrzeje i nie pobudzi niż kawa z dodatkiem aromatycznych przypraw. Wsypcie do naparu odrobinę mieszanki piernikowej lub skomponujcie własną z pomocą naszej receptury. W obu przypadkach będzie pysznie. Dodanie do kawy przypraw zwiększa korzyści z wypicia naparu. Pisaliśmy już jaki wpływ na nasz organizm ma dodanie cynamonu i dlaczego do porannej filiżanki kawy warto wsypać odrobinę kardamonu. Tym razem zdradzamy jak przygotować smaczny napój z dodatkiem większej ilości korzennych przypraw. Skusicie się?
Sanepid podał, że z rynku zniknąć musi kolejny produkt. Tym razem wycofywana jest kasza gryczana. Powodem nie jest szkodliwa substancja, lecz niezgodność produktu z opisem na opakowaniu i wynikające z niego zagrożenie dla konsumentów. W kaszy gryczanej bowiem znaleziono dodatek ziaren pszenicy. Pszenica zawiera gluten. Substancja ta jest alergenem i są osoby, które spożywać jej nie powinny. Żywność oznaczona jako bezglutenowa nie może być potencjalnie niebezpieczna dla części konsumentów. Dlatego też produkt wycofywany jest z rynku.
Jajka sadzone bez tłuszczu to świetna alternatywa dla tradycyjnych jajek sadzonych na smalcu, maśle lub oleju. Jajka na wodzie są lekkostrawne, smaczne i zdrowe. To również prawdziwe źródło energii, jajka są więc idealne na śniadanie i obiad. Sprawdź, jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu- lekko i smacznie. Jajka to źródło białka i wielu witamin i minerałów. Z jajek przygotujesz wiele smacznych dań, które dodadzą Ci energii na cały poranek i resztę dnia. Mój pomysł na pyszne, pożywne i lekkie śniadanie? Jajka sadzone na wodzie z kromką pełnoziarnistego pieczywa i awokado. Taki posiłek dostarcza energii na wiele godzin.Obiad z jajkiem sadzonym również nie musi być nudny. Zamiast ziemniaków i kefiru podaj jajka z ulubioną kaszą, szparagami, chipsami z boczku lub sosem pieczarkowym, a cała rodzina będzie zachwycona prostym, ale niezwykle smacznym i pożywnym obiadem.
Po kawę zwykle sięgamy rankiem, gdy chcemy się pobudzić do działania. Anna Lewandowska proponuje, by aromatyczne ziarna zagotować z dodatkiem przypraw korzennych i miodu. Taki napój powinien nas rozgrzać i wesprzeć organizm w walce z przeziębieniem. Spróbujcie koniecznie. Sposobów na przyrządzenie smacznej i pobudzającej kawy, która dodatkowo pozytywnie wpłynie na nasz dobrostan, jest kilka. Zdradzaliśmy wam już, czym jest kawa kuloodporna i jaki wpływ na zdrowie ma dodatek kurkumy i goździków. Tym razem wracamy z pomysłem Anny Lewandowskiej inspirowanym chińską teorią Pięciu Przemian. Skusicie się?
Korzystacie ze sprawdzonych z przepisów, lecz dania się nie udają? A może żywność psuje się szybciej niż się spodziewaliście? Prawdopodobnie popełniacie w kuchni kilka prostych błędów, których łatwo jest uniknąć. Zobaczcie, czego nie powinno się robić.