Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta

Dieta

Skorupki jajek
11.12.2021 01:00 Jak wykorzystać skorupki po jajkach?

Skorupki jajek zazwyczaj traktowane są przez nas jako bezużyteczny odpad, który należy wyrzucić do śmieci. Można je jednak wykorzystać do wielu zadań, takich jak nawożenie roślin, czyszczenie mocno zabrudzonych powierzchni, czy wytworzenie domowego suplementu wapnia. Przygotowanie skorupek pokazujemy poniżej. Jajka są jednym z najlepszych i najtańszych źródeł białka w diecie, dlatego wiele Polaków zajada się nimi regularnie. Niestety po rozbiciu jajka, produktem ubocznym pozostają skorupki, z którymi większość osób nie wie co zrobić. Jeśli nie chcesz ich wyrzucać, mamy doskonałe rozwiązania. Skorupki jajek są bardzo dobrym źródłem węglanu wapnia, substancji koniecznej w diecie człowieka do zachowania zdrowych zębów oraz kości. Dodatkowo obecne są w nich inne minerały, z których można mieć bardzo dobry użytek - wystarczy skorupki odpowiednio przygotować przed wykorzystaniem.

Jedzenie w nocy jest groźne dla zdrowia
10.12.2021 01:00 Dlaczego lepiej nie jadać posiłków w nocy?

Jedzenie nocą często jest krytykowane przez specjalistów od żywienia. Jak wykazały przeprowadzone przez naukowców badania, krytyka jest w pełni uzasadniona, a osoby sięgające po przekąski w porze dedykowanej spoczynkowi, powinny przemyśleć swoje postępowanie. Ryzykują bowiem m.in. zachorowanie na cukrzycę. Pory posiłków, a zwłaszcza obiadu czy kolacji, to temat powracający w dyskusji o odżywianiu. Równie często mówi się, że jedzenie w nocy nie jest zdrowe. Potwierdziły to badania opublikowane w czasopiśmie „Science Advances”. Czego dowiedzieli się naukowcy?

z ostatniej chwili grafika
10.12.2021 01:00 Sanepid wydał nagłe ostrzeżenie. Niebezpieczeństwo w uwielbianym produkcie

Sanepid wydał nagłe ostrzeżenie. Jego powodem jest niebezpieczeństwo, jakie pojawiło się w uwielbianym produkcie. Chodzi o wegańską pastę warzywną, w której wykryto groźną dla naszego zdrowia, a nawet życia toksynę. Więcej szczegółów w naszym materiale. Żywność jest podatna na skażenia i zanieczyszczenia. Mogą się one pojawić w produktach spożywczych samorzutnie lub na etapie produkcji. Zwykle nie są one obojętne dla naszego zdrowia i życia, dlatego żywność poddawana jest regularnym badaniom. Jeśli pojawi się w niej jakieś zagrożenie, Główny Inspektorat Sanitarny wydaje ostrzegawczy komunikat. Tak też stało się i tym razem.

Do czego warto dodać kapary?
08.12.2021 01:00 Do czego warto dodać kapary?

Kapary są jednym z bardziej charakterystycznych składników włoskich dań. Są wyraźne w smaku, lekko gorzkawe i mają szerokie zastosowanie w kuchni. Kapary to również bogactwo witamin i antyoksydantów, dlatego też powinniśmy spożywać je regularnie. Do czego warto dodać kapary?Kapary, które znamy i dostaniemy w każdym większym sklepie, to marynowane pączki roślin. Kapary mają dość cierpki i gorzkawy smak, są również lekko pikantne, a za sprawą marynaty dość intensywne. Liście i korzenie również są jadalne i wykorzystywane jako przyprawa do zup i sosów. Z korzeni robi się popiół, który jest zamiennikiem soli.Kapary, podobnie jak oliwki zielone, są źródłem witaminy A, B, E oraz wielu antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Kapary łagodzą również stany zapalne przewodu pokarmowego i wątroby i zapobiegają wzdęciom.

Pieczone kotlety z kalafiora
08.12.2021 01:00 Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Pieczone kotlety z kalafiora to pomysł na pyszne, lekkie i pełnowartościowe danie dla całej rodziny. Kotlety pieczone zawierają mało kalorii, a dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika są niezwykle sycące. Poznaj przepis na pieczone kotlety z kalafiora, czyli smaczną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych kotletów.Kalafior jest warzywem o wielu prozdrowotnych właściwościach, jest bogaty w witaminy oraz kwasu foliowego, magnezu i potasu. Kalafior to również błonnik, białko, a także silne przeciwutleniacze, które zmniejszają stany zapalne, opóźniają procesy starzenia oraz zapobiegają powstawaniu groźnych chorób, takich jak nadciśnienie, czy nowotwory.Pieczone kotlety z kalafiora to pomysł na lekki, ale bogaty w wartości odżywcze i błonnik posiłek dla całej rodziny. Kotlety z kalafiora są niezwykle sycące i smaczne. Doskonale łączą się z ziemniakami opiekanymi, frytkami i surówką. Przygotuj do nich surówkę z kapusty i ogórka, jest smaczna, lekka i pyszna.Jeśli szukasz pomysłu na równie lekkie i warzywne kotlety -tu poznasz przepis na delikatne kotleciki z cukinii, doskonałe do obiadu, na lunch i kolację.

Lepienie pierogów
08.12.2021 01:00 Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Istnieje wiele przepisów na ciasto do pierogów. Część z nich zawiera jajko, a znakomita większość w składzie ma mąkę pszenną. Osoby na diecie bezglutenowej z tego powodu często rezygnują z jedzenia pierogów. zupełnie niepotrzebnie, bo specjał ten można przyrządzić bez pszenicy. Sprawdźcie jak szybki i prosty jest taki przepis. Eliminacja pokarmów z diety nie musi się wiązać z rezygnacją z ulubionych dań. W przypadku pierogów farsz zazwyczaj nie stanowi problemu. Zarówno ruskie, jak i mięsne pierożki będą odpowiednie dla osób jedzących bezglutenowo. Wystarczy, że przyrządzimy ciasto bez mąki pszennej. Nasz przepis pomija także jajko, więc skorzystają z niego również weganie.

Projekt bez tytułu (15)
08.12.2021 01:00 O jakiej porze powinniśmy jeść obiad?

Chcąc zachować zdrowie, skupiamy się na tym, czego unikać i co jeść. Tymczasem równie istotna jest regularność i spożywanie posiłków o właściwych porach. Wielu z nas obiad je w domu, po powrocie z pracy. To duży błąd, który zaowocować może nie tylko przybieraniem na wadze. Podpowiadamy jakie pory tego posiłku są zdecydowanie lepsze. Pisaliśmy już wcześniej, kiedy dobrze jest zjeść kolację i radziliśmy, kiedy najlepiej jest sięgnąć po poranną kawę. Tym razem wracamy z poradami dotyczącymi spożywania obiadu. Dla wielu z nas jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Mimo to często z jego zjedzeniem czekamy niemalże do wieczora.

Kiedy najlepiej wypić kawę?
07.12.2021 01:00 O jakich porach pijać kawę?

Większość z nas pije kawę rano, najczęściej do śniadania. Czy kiedykolwiek jednak zastanawialiście się, czy jest to dobry moment na ten napar? Połączenie kawy z niektórymi produktami może nieść ze sobą pewne ryzyko. Dowiedzcie się, jaka pora będzie najlepsza, by sięgnąć po filiżankę ciemnego napoju. Pisaliśmy już o tym, że picie kawy na czczo nie jest najlepszym pomysłem. Podpowiadaliśmy wam też jak ustrzec się błędów podczas jej przyrządzania. Tym razem wracamy z garścią informacji na temat pory spożycia tego napoju. Sprawdźcie, kiedy jego wypicie może wam zaszkodzić.

Wybierz dobre śledzie
07.12.2021 01:00 Jak wybrać dobre śledzie?

Śledzie najczęściej goszczą na naszych stołach w czasie świąt Bożego Narodzenia. Warto jednak sięgać po nie o wiele częściej. Jak jednak wybrać te najlepsze, które będą nie tylko smaczne, ale też bezpieczne dla zdrowia? Podpowiadamy, jak podejść do ich zakupu. Śledzie są skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin i minerałów. Ryby te nie kumulują w sobie metali ciężkich. Są zatem dobrym wyborem, jeśli chcemy dostarczyć sobie zdrowej porcji białka. Zróbcie je czym prędzej np. z buraczkami lub w curry. Naszymi radami pomożemy w zakupach.

Ostrzeżenie sanepidu
06.12.2021 01:00 Sanepid wydał nagłe ostrzeżenie. Jajka znikają ze sklepowych półek

W najnowszym komunikacie sanepidu czytamy o kolejnym przypadku, gdy partia jaj konsumpcyjnych uległa skażeniu niebezpieczną dla człowieka bakterią, Salmonella Enteritidis. Pałeczki wykryto zarówno na powierzchni, jak i wewnątrz produktu. Badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazały, że spożycie jaj z chowu klatkowego wprowadzonych do obrotu przez firmę z Siedlec może doprowadzić do wystąpienia salmonellozy. Producent podjął działania w celu usunięcia produktu z rynku.

Kolacja polska- kanapki
05.12.2021 01:00 O której godzinie najlepiej jeść kolację?

Jednym z filarów zdrowego odżywiania są stałe pory jedzenia. Kolacja odgrywa w jadłospisie równie ważną funkcję, co pozostałe posiłki i rezygnacja z niej nie jest wskazana. Dowiedzcie się jak ją dobrze zaplanować. Istnieje wiele strategii odżywiania. W tych zdrowych jest miejsce na wieczorny posiłek, który pozwoli nad efektywnie wypocząć. Warto wtedy sięgnąć po kanapki z warzywną pastą czy pyszną zupę krem z dyni. Równie ważne jest, by przysmaków tych nie zjeść ich za wcześnie.

Magda Gessler, śledzie
04.12.2021 01:00 Jakich śledzi nie należy jeść? Magda Gessler wyjaśnia

Już niedługo Wigilia i na naszych stołach pojawią się śledzie. Warto więc zwrócić uwagę na jakość kupowanych ryb. Magda Gessler wręcz odradza kupowanie tanich śledzi. Może w nich bowiem czyhać zagrożenie dla naszego zdrowia. Zobacz, przed czym ostrzega znana restauratorka. Kto jak kto, ale Magda Gessler z pewnością wie, co mówi. Jak przyznaje, sama nie kupuje śledzi w Polsce, tylko u naszych zachodnich sąsiadów. Jakość ryby przekłada się bowiem nie tylko na smak przyrządzonej z niej potrawy, ale też na nasze zdrowie. A z tym nie ma co żartować, zwłaszcza że przy wigilijnym stole zasiądą nasi najbliżsi.

Surówka z brokuła do obiadu
03.12.2021 01:00 Surówka z brokuła do obiadu

Surówka z brokuła jest zdrową, smaczną i lekką surówką obiadową, idealnie pasuje do dań mięsnych, wegetariańskich oraz ryb. Surówkę koniecznie przygotuj z aromatycznym sosem na bazie miodu, octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Poznaj przepis na surówkę z brokuła do obiadu.Brokuł jest wyjątkowo zdrowym warzywem, zawierającym wiele niezbędnych witamin i minerałów. Brokuł to również źródło przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko powstania wielu groźnych chorób, w tym nowotworów. Brokuły są mało kaloryczne, lekkie i doskonałe w smaku. Surówka z brokuła z kukurydzą, papryką, czosnkiem i cebulką jest świetnym, lekkim dodatkiem do dań obiadowych. Przed przygotowaniem surówki ugotuj różyczki brokuła al-dente, brokuł musi być jędrny i chrupiący, aby zachował swój smak i wartości odżywcze. Surówkę dopraw ostrą papryką i aromatycznym sosem. Jeśli szukasz pomysłu na drugie danie lub kolację z brokułem- tu poznasz przepis na obłędną zapiekankę z brokułem i serem, idealną dla całej rodziny.

Racuchy z jogurtem
03.12.2021 01:00 Ekspresowe jogurtowe racuchy. Będą gotowe w 15 minut

Racuchy są wysoko na liście ulubionych dań wielu smakoszy. Choć tradycyjnie przyrządzamy je z jabłkami, warto odstąpić od tej reguły i wykorzystać inny składnik. Jeśli do ciasta dodamy jogurtu naturalnego, uzyskamy placuszki tak delikatne, jak nigdy wcześniej. Spróbujcie koniecznie. Istnieje wiele wersji racuchów. Niektórzy dodają do nich jabłko, podczas gdy inni stosują drożdże, aby placki dobrze wyrosły. Tym razem proponujemy wam wykorzystanie pysznego i zdrowego jogurtu naturalnego. Dodamy do masy również odrobinę sody oczyszczonej, która sprawi, że racuchy będą puszyste i lekkie niczym chmurka.

Poranna kawa będzie lepsza z solą
01.12.2021 01:00 Pobudzająca, oryginalna kawa z dodatkiem odrobiny soli

Pijecie kawę, by się pobudzić, ale nie do końca odpowiada wam jej nieco gorzki smak? Znamy sposób, który pomoże zmienić to doświadczenie. Zapomnijcie o słodzeniu. Zamiast cukru dodajcie szczyptę soli i zobaczcie, co się stanie. Przyjemność z picia porannej filiżanki kawy powróci.Picie kawy jest elementem poranka dla wielu z nas. I o ile ze względu na aspekty zdrowotne nietrudno jest zrezygnować z picia jej na czczo, odejście od cukru może nie być już takie proste. Wiemy, że słodzenie wpływa na zwiększenie wartości kalorycznej kawy, a cukier nie ma żadnych składników odżywczych. Niełatwo jednak wypić gorzki napar bez takiego wsparcia.Warto wiedzieć, że kawa wcale nie musi smakować goryczą bez dodatku sacharozy. Aby tak było, wcale nie musicie sięgać po słodziki, które zastąpią cukier, lecz wpłyną na domowy budżet. Istnieje produkt, który poradzi sobie z wydobyciem wszystkich zalet napoju. Jest nim sól.

Kompot śliwkowy
01.12.2021 01:00 Rozgrzewający kompot śliwkowy - idealny na chłodne dni

Sezon śliwkowy powoli się kończy. Zanim te pyszne owoce znikną z targowisk, warto zaopatrzyć się w większą ilość i przygotować wspaniale rozgrzewający kompot z dodatkiem imbiru. Jest przyjemnie słodki i pikantny jednocześnie, a przy tym wzmacnia odporność. W tym smaku można się zakochać.Kompot ten jest aromatycznym dodatkiem do wielu słodkich dań np. do naleśników czy owsianki. Do jego przygotowania wybierzcie śliwki węgierki. Są doskonałe nie tylko jako składnik na powidła do przełożenia świątecznego piernika. Imbir fantastycznie komponuje się ze słodkim smakiem tego owocu, nadając kompozycji przyjemnego posmaku i wyjątkowego aromatu.

Stół wigilijny
01.12.2021 01:00 Dietetycy o wigilijnych potrawach. Co można jeść bez wyrzutów sumienia?

Święta Bożego Narodzenia są okresem, kiedy większość z nas nie może powstrzymać się przed jedzeniem ogromnych ilości potraw. Portal Polska Times zapytał się dietetyków o to, które dania można jeść bez wyrzutów sumienia. Na liście znalazły się ryby, pozycje z kiszoną kapustą czy burakami. Święta Bożego Narodzenia, a szczególnie sama wigilia, to czas, kiedy możemy w końcu zrelaksować się po wielotygodniowych przygotowaniach do świętowania. Wtedy stół wręcz ugina się pod ciężarem jedzenia przeznaczonego dla całej rodziny i innych gości. Nie wszystkie dania są jednak zdrowymi opcjami dla naszych organizmów. W niektórych zawartość tłuszczu czy cukru jest bardzo duża. Z tego powodu niżej pokazujemy, które potrawy można jeść bez większych wyrzutów sumienia.

Kawa
29.11.2021 01:00 Kiedy najlepiej pić kawę?

Masz ochotę na małą czarną? Najpierw przeczytaj nasz materiał i dowiedz się, kiedy najlepiej pić kawę. Być może nie jest to najwłaściwsza pora na filiżankę przebudzenia. Sprawdź, o jakiej godzinie kawa działa na ciebie najlepiej, a o jakiej porze lepiej jej unikać. Wiele osób zaraz po przebudzeniu wypija filiżankę kawy. W kawie bowiem ukryta jest nadzieja na szybsze obudzenie się i „dojście do siebie". Zawarta w kawie kofeina rzeczywiście ma działanie pobudzające i poprawiające koncentrację. Jednak nie bez znaczenia jest, w którym momencie dnia sięgamy po małą czarną. Sposób działania kofeiny na nasz organizm związany jest z naturalnym mechanizmem pracy mózgu i wykrywaniem zmęczenia. Gdy komórki nerwowe wykazują wysoką aktywność, w mózgu pojawia się produkt uboczny — adenozyna. Kiedy jej poziom jest za wysoki, mózg spowalnia aktywność układu nerwowego i czujemy się zmęczeni. Kofeina ma budowę zbliżoną do adenozyny, więc zaburza działanie układu nerwowego. Kofeina ma też wpływ na poziom kortyzolu. Rano stężenie tego hormonu jest największe. A to właśnie on odpowiada za zwiększenie stężenia glukozy we krwi w czasie aktywności fizycznej i stresu. Rano dodaje nam energii, jednak gdy dodatkowo pobudzimy się wtedy kawą, produkcja kortyzolu zostanie ograniczona. Nasz organizm nie wyprodukuje więc samodzielnie tyle energii, ile potrzebuje.

sól
29.11.2021 01:00 Czym zastąpić sól w potrawach?

Sól dodaje potrawom smaku, bez niej są one mało wyraziste i mdłe. Jednak nietrudno o nadmiar soli w naszej diecie, bo znajduje się ona w wielu produktach spożywczych i gotowych daniach. A jej nadmiar niestety szkodzi zdrowiu. Warto więc zastanowić się czym zastąpić sól w potrawach. Z pozoru wydaje się, że mamy kontrolę nad ilością zjadanej soli. Wystarczy bowiem trochę mniej posolić zupę czy kotlety, a ilość sodu w naszej diecie drastycznie spadnie. Jednak niestety sól zjadamy też wraz z wędlinami, serami, pieczywem, konserwami czy inną, bardziej przetworzoną żywnością. Sól jest dodatkiem smakowym, ale też konserwującym. Stąd rzeczywiście nie brakuje jej w gotowych sosach czy daniach. Głównym składnikiem soli jest sód, którego nadmiar w diecie przyczynia się do podnoszenia ciśnienia krwi i nadmiernie obciąża nerki. Dziennie powinniśmy wraz z pokarmem spożywać nie więcej niż płaską łyżeczkę soli. Jak jednak wykazują badania, zwykle zjadamy jej 2-3 razy więcej. Czas więc pomyśleć o zdrowiu i wprowadzić zmiany do diety.

Kotlet z buraka
25.11.2021 01:00 Kotlet z buraka - przepis krok po kroku

Kotlet z buraka to doskonały pomysł na proste i wyjątkowo smaczne danie wegańskie. Pieczone kotlety z buraka, kaszy jaglanej i warzyw są zdrowe, lekkie, a natka pietruszki i prażone pestki dyni nadają im doskonałego smaku. Poznaj przepis na bezmięsny obiad i doskonały dodatek do wegańskich burgerów, czyli kotlety z buraka.Kotlety z buraka piekę zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na zdrowy, lekki, ale i sycący obiad, lunch lub kolację. Pieczone buraki mają genialny smak, a kotlety z dodatkiem warzyw, świeżej natki pietruszki i pestki dyni wprost rozpływają się w ustach. Kotlety są lekkostrawne i małokaloryczne, dzięki czemu możesz je jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia.Kotlet z buraków sprawdzi się zarówno jak samodzielna przekąska na ciepło, jak i bezmięsny obiad z dużą ilością warzyw lub ulubionej surówki. Z kotletów z buraków przygotujesz również burgery wegańskie, które posmakują nawet największemu miłośnikowi mięsa. Tu poznasz przepis na wegetariańską sałatkę z pieczonym burakiem i serem feta, doskonałą na lunch i kolację.

 Kurkuma jest bardzo zdrowa
23.11.2021 01:00 Dlaczego warto regularnie jadać kurkumę?

Kurkuma jest popularną w kuchniach azjatyckich przyprawą korzeniową, która oprócz nadawania im charakterystycznej żółtej barwy i smaku, ma też szereg korzystnych właściwości. Warto po nią sięgać regularnie, by zapewnić sobie zdrowie i piękny wygląd. Korzeń ten zwany tez ostryżem pochodzi z Indii i to w tamtejszej kuchni rozgościł się na dobre. My również możemy skorzystać z jego dobrodziejstw, niekoniecznie sięgając po egzotyczne dania. Zdradzamy, dlaczego warto ją jeść i do jakich dań pasuje.

bananas-3700718 960 720
23.11.2021 01:00 Czy można jeść czarną końcówkę banana? Wiele osób jest w błędzie

Lubicie banany? Czy przed spożyciem jedynie obieracie je ze skórki, czy też usuwacie czarną końcówkę? No właśnie, czy można jeść czarną końcówkę banana? Wiele osób jest w błędzie i usuwa ją w trosce o swoje zdrowie. Sprawdź, co tak naprawdę kryje się w ciemnej końcówce tego owocu. Banany należą do jednych z najpopularniejszych u nas owoców. Zwykle wybieramy owoce z żółtą skórką, a po ich obraniu, usuwamy dodatkowo czarną końcówkę. Większość osób robi tak od dawna, bo usłyszało, że powinno się ją wyrzucać. Czy ta teoria jest słuszna? Zaraz ci wyjaśnimy.

Herbata z kopru włoskiego
22.11.2021 01:00 Dlaczego warto pić herbatę z kopru włoskiego? Niepozorny napar ma wiele zalet

Jesienią częściej sięgamy po herbaty, by się rozgrzać. Są jednak takie napary, które warto spożywać regularnie przez cały rok. Należy do nich napój przyrządzany z kopru włoskiego. Ma on szereg korzystnych właściwości m.in. pomaga uporać się z gazami i nieprzyjemnym oddechem. Dowiedzcie się, w czym jeszcze nas wesprze. Wiele nietypowych naparów ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Jest tak m.in. w przypadku herbaty z liści jarzębiny czy naparu z łopianu. Koper włoski jest nieco popularniejszy, lecz nadal niedoceniany. Szkoda, gdyż jego rola jest niebagatelna.

Czarna rzepa
21.11.2021 01:00 Dlaczego warto jadać czarną rzepę i jak ją wykorzystać w kuchni?

Czarna rzepa — nazywana także czarną rzodkwią — jest bulwiastym warzywem o dość ostrym smaku. Warto po nią sięgać, bo zawiera wiele dobroczynnych substancji. Jak ją wykorzystać w kuchni i w jakich dolegliwościach nas wesprze? O tym przeczytacie w naszym artykule. W ostatnim czasie przybliżaliśmy wam właściwości mniej popularnych warzyw takich jak skorzonera czy brukiew. Dziś na tapet bierzemy czarną rzepę. Warzywo to większość z nas kojarzy pewnie z drogerii, gdzie znaleźć można szampony z ekstraktem z niego. Wzmacnianie osłabionych włosów czy ulga w łupieżu to jednak niejedyne korzyści z sięgania po rzepę.

Gotowanie parówek
21.11.2021 01:00 Jak prawidłowo gotować parówki? Zdradzamy najważniejsze zasady

Po parówki sięgamy czasem na śniadanie. Produkt ten, jeśli zawiera dobrej jakości mięso, jest całkowicie bezpieczny. Można jednak w prosty sposób sprawić, by stał się szkodliwy. Wystarczy parówki przegotować. Zbyt długie ogrzewanie nie tylko powoduje pękanie i utratę smaku wyrobu, ale też negatywnie wpływa na ich wartość odżywczą. Dowiedzcie się co zrobić, by przyrządzić je poprawnie. O tym, że Polacy źle gotują parówki, mówił już jakiś czas temu Robert Makłowicz. Kucharz wskazywał właśnie na zdrowotny aspekt i apelował, by jedynie ogrzewać ten przysmak. Mamy jeszcze kilka innych wskazówek, które zwiększą wasze bezpieczeństwo.

Kanapka z pomidorem i ogórkiem
20.11.2021 01:00 Dlaczego nie powinno się łączyć ogórków i pomidorów?

Chcąc zwiększyć spożycie warzyw, dodajesz do kanapki plasterki pomidora i ogórka? To błąd. By zapewnić sobie składniki odżywcze zawarte w tych warzywach, należy spożywać je osobno. W ogórku bowiem zawarta jest substancja, która niweluje dobroczynne właściwości pomidora. Zarówno z ogórków, jak i pomidorów przygotować można wiele smacznych dań. Kiszone po koreańsku ogórki czy zapiekane w sosie pomidorowym gołąbki to tylko dwa przykłady dań, które zachwycą was swoim smakiem, a w których warzywa te zjecie osobno, czerpiąc z nich maksimum korzyści.

Sanepid ostrzega Polaków
20.11.2021 01:00 Sanepid ostrzega przed żywnością. Niebezpieczna substancja w suplemencie diety

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o kolejnym suplemencie diety, który wycofywany jest z rynku. Tym razem sprawa dotyczy preparatów z krzemem firmy Medverita Group. Powodem ich usuwania jest skażenie jednego ze składników produktu tlenkiem etylenu. Konieczne było podjęcie zdecydowanych kroków. Produkt jest wycofywany ze sprzedaży. Ostatnio pisaliśmy o suplementach firmy YANGO i preparatach marki ALLNUTRITION, które ze względu na zanieczyszczenie tlenkiem etylenu były wycofywane. W nowym komunikacie GIS podaje, że niektóre preparaty wyprodukowane przez Medverita Group, zawierające krzem pochodzący z pędów bambusa również nie są bezpieczne.

Topinambur
19.11.2021 01:00 Jak wykorzystać w kuchni topinambur?

Topinambur, choć jego nazwa może brzmieć trochę egzotycznie, jest stosunkowo łatwym w zakupie produktem. Roślina nazywana także słonecznikiem bulwiastym jest spokrewniona ze słonecznikiem zwyczajnym i pochodzi z Ameryki Północnej. Korzystnie wpływa na pracę praktycznie całego organizmu człowieka. Niżej zdradzamy, jakie ma właściwości i co można z tego korzenia przygotować. Topinambur jest sprzedawany najczęściej jako korzeń, który wyglądem przypomina nieco świeży imbir oraz kurkumę. Przed spożyciem, tak jak w przypadku powyższych korzeni, również należy go dokładnie oczyścić i obrać. Z początku topinambur służył ludziom jako zwykły pokarm, gdyż zawiera wiele wartości odżywczych, a przy okazji nie jest wybitnie kaloryczny. Obecnie coraz więcej osób stosuje go jako lekarstwo oraz suplement diety.