Samoobsługowe kasy wydają się dobrym rozwiązaniem dla wszystkich: sieć oszczędza pieniądze, bo może zatrudniać mniej pracowników. A klienci – czas, bo więcej kas na mniejszej powierzchni rozładowuje kolejki. Jest jednak pewna niedoskonałośś, którą sieć planuje usprawnić.
Jeżeli pijesz kawę, koniecznie dowiedz się, z jakim dodatkiem nie powinnaś jej pić. Wielu wciąż go używa, a w jego składzie znajduje się sama chemia. Lepiej zastąpić go czymś znacznie zdrowszym. Od teraz będziesz piła najlepszą i najzdrowszą kawę.
Koniecznie wypróbuj surówkę z tego przepisu. Pasuje do każdego dania, a smak jest po prostu idealny. Robi się ją w mniej niż 10 minut. Będzie smakowała całej rodzinie. Wystarczy, że masz seler i jeden owoc.
Jeżeli raz spróbujesz mięsa z tego przepisu, nigdy nie sięgniesz po sklepową konserwę. Z tym przepisem zrobisz znacznie lepszą domową konserwę. Przepis jest banalnie prosty, a potrzebne składniki nie są drogie. Zadowoli każdego smakosza.
W niedzielę 3 marca o godzinie 20 TVN wyemituje pierwszy odcinek programu MasterChef Nastolatki. To zupełna nowość w ramówce stacji, jak i w Polsce. W jury zasiądą znane osobowości związani z gastronomią.
Ta domowej roboty przyprawa zamyka w sobie smak lubczyku. To jeden z ważnych dodatków, które zmieniają smak rosołu, a po który chętnie sięgały nasze babcie. Świeży lubczyk nie zawsze łatwo mieć pod ręką, a taka pasta jest sposobem na przechowanie go bez konserwantów.
Liście laurowe to nieodłączny składnik rosołu czy gulaszu, a także ważna pozycja medycyny ludowej. Ma jednak jeszcze jedną ważną funkcję, o której wykorzystywaniu często zapominamy.
Znana popularyzatorka zdrowego stylu życia przypomniała, że bułka bułce nierówna. Dziś, kiedy w każdym sklepie mamy do wyboru spośród mnóstwa odmian tego rodzaju pieczywa, warto zwrócić uwagę, które rzeczywiście warto wybierać.
To ciasto z pewnością będzie ozdobą świątecznego stołu i być może zdeklasuje serniki, a nawet mazurki. Ale nie to jest w nim najciekawsze. Otóż zielony kolor zawdzięcza ono składnikowi, którego nikt nie spodziewa się w cieście.
Myślałaś kiedyś, żeby połączyć gulasz z klopsikami? Nie ma nic prostszego, jak zrobić to z tym przepisem. Wyjdzie ci jednogankowe danie na obiad, które będzie smakowało całej twojej rodzinie. Nie zdziw się, kiedy usłyszysz ich pytania o dokładkę.
Jajka są bez wątpienia jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Nie bez powodu można znaleźć je w każdej kuchni. Możliwości ich przygotowania jest bez liku. Tym razem wypróbuj metodę z wbiciem jajka do szklanki z wodą. Efekt nie mieści się w głowie.
Pierogi ruskie to prawdziwy klasyk. Nietrudno znaleźć wielbicieli tego kultowego dania. Tym razem podzielę się przepisem na pierogi w nieco innej odsłonie. Ten pyszny dodatek do farszu jest rewelacyjny. Musisz tego spróbować!
W tym roku na Wielkanoc nie robię żadnego żurku ani białego barszczu. Sięgnę po przepis na zupełnie inną zupę. Jest pyszna i zasmakuje każdemu, kto lubi wyraziste smaki. Rodzina zaproszona na święta na pewno będzie się nią zajadać.
Te kluski to najlepsza opcja na obiad. Ich smak i łatwość przygotowania bije na głowę nawet uwielbiane przez wszystkich kopytka. Zrób je na obiad z tego przepisu. Nie zawiedziesz się.
Pełnia sezonu grzybowego przypada w Polsce na jesieni. Jednak także w innych porach roku możemy wybrać się na bezkrwawe łowy. Pogoda zachęca do wyjrzenia spod ściółki pyszne grzyby o intensywnym, czerwonym kolorze. Czy wiesz o jakim gatunku mowa?
Tradycyjne naleśniki z mąki, jajek i oleju przejdą do historii, kiedy wypróbujesz ten przepis ciasto z niezwykłym dodatkiem. Naleśniki takie są bardziej zwarte, grubsze i pożywne i świetnie komponują się z wytrawnym farszem.
Często widzimy, jak w sklepie kasjer zagląda do wytłoczki z jajkami, zanim przeciągnie ją przez skaner kodu. Dlaczego to robi? Najprostsze wytłumaczenie okazuje się nie do końca prawdziwe.
Zwykle na Wielkanoc podawałam żurek. Jednak teraz gotuję inną zupę, która należy do nieco zapomnianych potraw. Jest pełna smaku i pożywnych składników. Taka zupa w sam raz pasuje na Wielkanoc.
Jest takie powiedzenie: jeśli coś jest głupie, ale działa, to znaczy, że nie jest głupie. Oto jeden z takich trików. Wkładanie monety do zamrażarki może wydawać się bezsensownym działaniem. Tak naprawdę jednak może też uratować nasze zdrowie.
Ojciec Tadeusz Rydzyk, redemptorysta, przedsiębiorca i jedna z najbardziej kontrowersyjnych postaci polskiego Kościoła, jest także restauratorem. Ostatnio jego lokal odwiedził reporter, by spróbować dań, a następnie porównać ich jakość z kwotą na rachunku. Po swojej wizycie nie krył zaskoczenia. Nie zgadniesz ile zapłacił.
Wojna cenowa między sieciami handlowymi wychodzi na korzyść dla klienta, który może przez to skorzystać z różnych promocji. Utrudniają to niestety „cenówki”, czyli informacje o cenach produktów. Bywają tak skomplikowane, że wprowadzają klientów w błąd, na co Biedronce zwrócił uwagę ekonomista.
Wielkie liczby dotyczące małych jajek są imponujące. W Polsce produkuje się rocznie ok. 10 miliardów kurzych jaj, a ich eksport za granicę przekracza 140 tys. ton rocznie. Jednak na nasze życie wpływ mają raczej te mniejsze liczby – ile tygodniowo zjadamy jajek i czy to za dużo, czy w sam raz?
Po długiej zimie, tęsknimy za świeżością i lekkością. Idealnym sposobem na zaspokojenie tych pragnień jest sałatka wiosenna z makaronem. To kolorowe, pyszne i pełne witamin danie, które z łatwością przygotujemy w domu.
Reklamowo-cenowa wojna Lidla i jego konkurencji trwa w najlepsze. Sieci ani się śni składać broni. A że, jak wiadomo, na konkurencji zyskuje klient, sklepy spod żółto-niebieskiego znaku rozpieszczają nas ostatnio promocjami. Tak jest i tym razem.
Anna Dymna gotuje żurek, który dla wielu smakoszy może być pewnym zaskoczeniem. Lubiana aktorka nie dodaje do zupy składnika, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie żurku. Przepis aktorki jest jednak wart wypróbowania. Ugotuj taki żurek na Wielkanoc.
Dzień Kobiet może być wyjątkowo miły i smaczny. Wszystko dzięki schabowi w galarecie. Znakomita i kolorowa przekąska będzie jak znalazł tego dnia. Polubią ją wszyscy smakosze.
Surówka z kapusty jest smacznym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Robię ją według przepisu teścia, który dodaje do niej wyraziste dodatki. Sałatka jest pyszna, zdrowa i aż prosi się o dokładkę. Smakuje lepiej nawet od surówki z restauracji.
Zupa pomidorowa zwykle jest zabielana śmietaną lub jogurtem. Jednak ja stawiam tu na zupełnie inny, zaskakujący produkt. Dzięki niemu pomidorówka nabiera wyjątkowego smaku i kremowej konsystencji.