“Noc w Wenecji” to okazałe ciasto, w którym delikatność biszkoptu miesza się z wyrazistością czekoladowych warstw. Daje popisać się kunsztem cukierniczym i jest świetnym pomysłem na spędzenie kawałka przedpołudnia dla wszystkich lubiących wypieki.
Lekkie i kleiste czy twarde i gumowate? Z kilku przepisów na kluski każdy ma swój ulubiony i dopracowany do perfekcji. Ale jeden składnik może zrujnować efekt.
Śledzik to nieodłączny towarzysz naszych imprez. Niesłychane w przekąsce z marynowanych płatów ryby jest to, że choć należy do najprostszych, każdy ma inny sposób przygotowywania. Tomasz Strzelczyk prezentuje swój, który nazywa „diabelskim”.
To nie jest zwykła lemoniada. Switchel to znany od setek lat napój z Karaibów. Jak okazało się kilka lat temu, daje naszemu organizmowi nieocenione korzyści. Gwiazdy z Ameryki już go doceniły, teraz kolej na ciebie.
Twoje ziemniaki zrobiły się zielonkawe, a ty zastanawiasz się, czy to normalne? Wyjaśnijmy raz na zawsze, dlaczego tak się dzieje i czy możesz przyrządzić z nich obiad dla swojej rodziny. Niedopatrzenie może mieć fatalne skutki.
Powszechnie wiadomo, że nie ma rosołu, bigosu i kilku innych potraw bez suszonych liści laurowych. Jednak wiadomo też, że należy je usunąć przed zakończeniem gotowania. Powód tego drugiego nakazu nie jest wszystkim znany.
Przeceniliście swoje możliwości w tłusty czwartek? Po dniu obżarstwa zostało kilka niezjedzonych pączków? W zasadzie powinno się wrócić do mniej ekscentrycznej diety, ale jedzenia nie można przecież marnować. Podpowiadamy, co zrobić ze starzejącymi się pączkami.
Torciki waflowe chyba dla każdego są smakiem dzieciństwa. Ten przepis przypomina klasyczny, ale zamiast masy kakaowej stosuje coś wyraźnie innego. Efektem są wafelki o ciekawym owocowym nadzieniu.
W gąszczu zwyczajowych i nakazanych zasad życia religijnego katolików można się pogubić. Czy zatem Środa Popielcowa jest dniem, w którym katolicy mają obowiązek wstrzymania się od jedzenia mięsa, czy każe tak tylko tradycja? Kościół odpowiada jednoznacznie.
To naprawdę szybkie biszkoptowe ciasto wykonujemy zaledwie z kilku łatwo dostępnych i tanich składników. Świetnie prezentuje się podane jako całość, ale po pokrojeniu na porcje wygląda jak najprawdziwsze ciastka z cukierni.
Jedną z zalet mięsa mielonego jest jego wszechstronność. Ten przepis ukazuje pozornie zwykłe kotlety mielone od zupełnie nowej strony. Przygotowanie ich jest banalne i zajmuje dosłownie chwilę. Mięso wychodzi doskonale soczyste i obłędnie aromatyczne.
Tłusty czwartek to święto dwóch przysmaków: pączków, faworków i chrustu. To trzech. Nie, jednak dwóch. Dlaczego na kokardki z chrupkiego ciasta mówimy dwoma różnymi słowami? Ta historia może sięgać jeszcze średniowiecza.
Jeśli musisz słodzić – słódź miodem. To chyba najzdrowsza rada, jakiej można udzielić miłośnikom słodyczy. Jednak błędy w przechowywaniu miodu mogą pozbawić go cennych właściwości. Sprawdź, czy ich nie popełniasz.
Specyficzne nadzienia do pierogów nikogo już nie dziwią. Ale pierogi z chleba tostowego szokują. Nie przecieraj oczu. To naprawdę przepis na pierogi z tego składnika. Smakują zaskakująco i zaskakująco.
Od teraz mięso w twoim gulaszu zawsze będzie miękkie. Wystarczy zrobić je według tego przepisu, bo z nim zawsze się udaje. Jest łatwy, więc powiedzie się z nim każdemu smakoszowi.
Ten przepis Ewy Wachowicz na chleb to receptura, do której nie da się nie wracać. Biała mąka pszenna, której najwięcej używamy na co dzień, została tu zastąpiona w taki sposób, że efektem jest pyszne – i znacznie zdrowsze – pieczywo.
Ostatnie dni karnawału to moment przymiarek do ukoronowania tego imprezowego czasu: tłustego czwartku i ostatków. Wybieramy wtedy menu i składniki na szczególne momenty obżarstwa. Tutaj podpowiadamy, na jakim tłuszczu smażyć faworki.
Myślisz, że Magda Gessler pączkami za ponad 20 złotych bije rekord Polski? Jesteś w głębokim błędzie! Jedna cukiernia w Polsce sprzedaje swój produkt niemal pięć razy drożej!
Wydawałoby się, że z ziemniaków zrobiono już wszystko. A tu niespodzianka. Czegoś takiego jeszcze nigdy nie jadłaś. Z tym przepisem ziemniaki odkryjesz na nowo.
Ten przepis na ciasto jest prosty ale bardzo bogaty. Kolejne warstwy można zastępować ulubionymi, ale kiedy połączymy ze sobą wszystkie wybrane opcje, nikt nie będzie poszkodowany. Ciasto zniknie z talerzy w ciągu chwili.
Duszenie schabu nie jest, wydawałoby się, niczym niezwykłym. Ale wszystko zmienia nie tylko dodatek, którego rzadko używamy, lecz także połączenie dwóch sposobów, które równie rzadko idą w parze. Ten przepis odkrywa na nowo kotlety schabowe.
Choć zdecydowanie odświętny, tłusty czwartek nie jest niestety w Polsce dniem wolnym od pracy. Dlatego dla wszystkich zabieganych mamy przepis na pączki, których usmażenie trwa dosłownie chwilę. Sztuczka polega na użyciu gotowego ciasta francuskiego.
Pewnie umiesz, zrobić idealne ciasto na kopytka, ale z całą pewnością nie wiesz jak je ugotować. Dzięki tej metodzie będą miękkie i rozpływające. Sprawdź to, bo już nigdy nie zrobisz inaczej.
Sprawa kalafiorów w Biedronce odżywa co kilka miesięcy. Od kiedy sieć zaczęła sprzedawać to warzywo na wagę, proceder obrywania kalafiorowych liści nabrał masowego charakteru. Teraz dyskont przecenił kalafiory o niemal połowę. Czy liście nadal zostają w skrzynkach?
Tłusty czwartek przypada w 2024 roku wcześnie, bo już 8 lutego. W tym dniu Polacy tłumnie ustawią się w kolejkach pod cukierniami i sklepami, by kupić swoje ulubione słodkie przekąski. Dziennikarka Katarzyna Bosacka zdradziła, jakie czerwone flagi powinny eliminować konkretne produkty z naszych list zakupów.
Z tą recepturą Twój kurczak już nigdy nie będzie suchy ani niesmaczny. Jak poznasz ten przepis, nie będziesz robić inaczej. Będzie tak pysznie, że palce lizać.
Powiedzieć o tym przepisie, że jest błyskawiczny, to nic nie powiedzieć. Przygotowanie przekąsek na imprezę z recepturami takimi jak ta na paluchy z szynką i serem z ciasta francuskiego to czysta przyjemność.
Zakupy spożywcze potrafią skutecznie uszczuplić nasz budżet. Każde wyjście do sklepu słono kosztuje. Jednak youtuberka odwiedziła Lidla i Biedronkę, gdzie zrobiła wielkie zakupy. Zgarnęła też pokaźne rabaty. Teraz wyjaśnia, jak to zrobiła.