Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

ciastka noc w wenecji
12.02.2024 10:38 Nikt mi nie wierzy, że sam robię to ciasto. “Noc w Wenecji” jest hitem w moim domu

“Noc w Wenecji” to okazałe ciasto, w którym delikatność biszkoptu miesza się z wyrazistością czekoladowych warstw. Daje popisać się kunsztem cukierniczym i jest świetnym pomysłem na spędzenie kawałka przedpołudnia dla wszystkich lubiących wypieki.

kopytka oprószone mąką
12.02.2024 09:40 Przenigdy nie dodawaj tego do kopytek. Będą nadawać się tylko do wyrzucenia

Lekkie i kleiste czy twarde i gumowate? Z kilku przepisów na kluski każdy ma swój ulubiony i dopracowany do perfekcji. Ale jeden składnik może zrujnować efekt.

Śledzie według strzelczyka
11.02.2024 10:37 Strzelczyk dodaje do śledzi składnik, o którym nikt by nie pomyślał. Smakują wręcz wyśmienicie

Śledzik to nieodłączny towarzysz naszych imprez. Niesłychane w przekąsce z marynowanych płatów ryby jest to, że choć należy do najprostszych, każdy ma inny sposób przygotowywania. Tomasz Strzelczyk prezentuje swój, który nazywa „diabelskim”.

wyciskanie cytryny
10.02.2024 19:06 Ten napój to hit wśród gwiazd Hollywood. Dodaje energii i odchudza, łatwo zrobisz go sama z 4 składników

To nie jest zwykła lemoniada. Switchel to znany od setek lat napój z Karaibów. Jak okazało się kilka lat temu, daje naszemu organizmowi nieocenione korzyści. Gwiazdy z Ameryki już go doceniły, teraz kolej na ciebie.

zepsute ziemniaki
10.02.2024 14:39 Przenigdy nie jedz zielonkawych ziemniaków. Konsekwencje mogą być bardzo poważne

Twoje ziemniaki zrobiły się zielonkawe, a ty zastanawiasz się, czy to normalne? Wyjaśnijmy raz na zawsze, dlaczego tak się dzieje i czy możesz przyrządzić z nich obiad dla swojej rodziny. Niedopatrzenie może mieć fatalne skutki. 

gar rosołu
09.02.2024 18:17 Dlaczego wyjmujemy liście laurowe z potraw? Powód zaskakuje niemal każdego

Powszechnie wiadomo, że nie ma rosołu, bigosu i kilku innych potraw bez suszonych liści laurowych. Jednak wiadomo też, że należy je usunąć przed zakończeniem gotowania. Powód tego drugiego nakazu nie jest wszystkim znany.

stare pączki
09.02.2024 18:17 Przenigdy nie wyrzucaj czerstwych pączków. 1 trick i będą smakować lepiej niż świeże

Przeceniliście swoje możliwości w tłusty czwartek? Po dniu obżarstwa zostało kilka niezjedzonych pączków? W zasadzie powinno się wrócić do mniej ekscentrycznej diety, ale jedzenia nie można przecież marnować. Podpowiadamy, co zrobić ze starzejącymi się pączkami.

torcik waflowy
09.02.2024 18:11 Przepis na te wafle jest w mojej rodzinie od pokoleń. Nie ma lepszego deseru

Torciki waflowe chyba dla każdego są smakiem dzieciństwa. Ten przepis przypomina klasyczny, ale zamiast masy kakaowej stosuje coś wyraźnie innego. Efektem są wafelki o ciekawym owocowym nadzieniu.

Wędliny
09.02.2024 17:37 Czy w Środę Popielcową katolicy mogą jeść mięso? Kościół mówi jasno i wyraźnie

W gąszczu zwyczajowych i nakazanych zasad życia religijnego katolików można się pogubić. Czy zatem Środa Popielcowa jest dniem, w którym katolicy mają obowiązek wstrzymania się od jedzenia mięsa, czy każe tak tylko tradycja? Kościół odpowiada jednoznacznie.

ciasto z galaretką
09.02.2024 15:39 To ciasto wygląda i smakuje lepiej niż z cukierni. Hit na ostatni weekend karnawału

To naprawdę szybkie biszkoptowe ciasto wykonujemy zaledwie z kilku łatwo dostępnych i tanich składników. Świetnie prezentuje się podane jako całość, ale po pokrojeniu na porcje wygląda jak najprawdziwsze ciastka z cukierni.

Mielone w boczku
08.02.2024 12:10 Wyrabiam mięso z tymi dodatkami i zawijam je w boczek. Nie znam nikogo, kto nie poprosiłby o dokładkę

Jedną z zalet mięsa mielonego jest jego wszechstronność. Ten przepis ukazuje pozornie zwykłe kotlety mielone od zupełnie nowej strony. Przygotowanie ich jest banalne i zajmuje dosłownie chwilę. Mięso wychodzi doskonale soczyste i obłędnie aromatyczne.

faworki na talerzu
08.02.2024 11:09 W Tłusty Czwartek zajadasz chrust czy faworki? Wbrew pozorom te słowa nie są jednoznaczne

Tłusty czwartek to święto dwóch przysmaków: pączków, faworków i chrustu. To trzech. Nie, jednak dwóch. Dlaczego na kokardki z chrupkiego ciasta mówimy dwoma różnymi słowami? Ta historia może sięgać jeszcze średniowiecza.

miód i pszczelarz
08.02.2024 08:33 Zawodowy pszczelarz zdradził, jak najlepiej przechowywać miód. Większość osób popełnia podstawowy błąd

Jeśli musisz słodzić – słódź miodem. To chyba najzdrowsza rada, jakiej można udzielić miłośnikom słodyczy. Jednak błędy w przechowywaniu miodu mogą pozbawić go cennych właściwości. Sprawdź, czy ich nie popełniasz.

pierogi na talerzu
07.02.2024 19:24 Biorę chleb tostowy i robię z niego pierogi z pysznym farszem. Nie wierzę, że dopiero teraz na to wpadłem

Specyficzne nadzienia do pierogów nikogo już nie dziwią. Ale pierogi z chleba tostowego szokują. Nie przecieraj oczu. To naprawdę przepis na pierogi z tego składnika. Smakują zaskakująco i zaskakująco. 

gulasz na kluskach śląskich
07.02.2024 17:35 Tu nie ma twardej wołowiny. Ten najprostszy gulasz zawsze się udaje

Od teraz mięso w twoim gulaszu zawsze będzie miękkie. Wystarczy zrobić je według tego przepisu, bo z nim zawsze się udaje. Jest łatwy, więc powiedzie się z nim każdemu smakoszowi. 

Ewa Wachowicz i chleb orkiszowy
07.02.2024 15:40 Wachowicz piecze chleb bez mąki pszennej. Niebywałe, czym ją zastępuje

Ten przepis Ewy Wachowicz na chleb to receptura, do której nie da się nie wracać. Biała mąka pszenna, której najwięcej używamy na co dzień, została tu zastąpiona w taki sposób, że efektem jest pyszne – i znacznie zdrowsze – pieczywo.

smażone faworki
07.02.2024 12:37 Na jakim tłuszczu powinno się smażyć faworki? Eksperci nie mają żadnych wątpliwości

Ostatnie dni karnawału to moment przymiarek do ukoronowania tego imprezowego czasu: tłustego czwartku i ostatków. Wybieramy wtedy menu i składniki na szczególne momenty obżarstwa. Tutaj podpowiadamy, na jakim tłuszczu smażyć faworki.

Pączki z cukrem pudrem
07.02.2024 11:40 Najdroższy pączek w Polsce kosztuje 100 zł. Ciężko uwierzyć, co w sobie skrywa

Myślisz, że Magda Gessler pączkami za ponad 20 złotych bije rekord Polski? Jesteś w głębokim błędzie! Jedna cukiernia w Polsce sprzedaje swój produkt niemal pięć razy drożej!

danie z ziemniaków
06.02.2024 19:37 Gotuję ziemniaki i mieszam je z jogurtem. Mógłbym to jeść na śniadanie, obiad i kolację

Wydawałoby się, że z ziemniaków zrobiono już wszystko. A tu niespodzianka. Czegoś takiego jeszcze nigdy nie jadłaś. Z tym przepisem ziemniaki odkryjesz na nowo.

ciasto z masą owocową
06.02.2024 14:11 Ciasto bez ograniczeń. Są w nim wszystkie ulubione słodycze mojej rodziny. Nie możemy przestać go jeść

Ten przepis na ciasto jest prosty ale bardzo bogaty. Kolejne warstwy można zastępować ulubionymi, ale kiedy połączymy ze sobą wszystkie wybrane opcje, nikt nie będzie poszkodowany. Ciasto zniknie z talerzy w ciągu chwili.

duszone schabowe
06.02.2024 09:34 Całe życie źle robiłem schabowe. Teraz rodzina błaga o dokładki. Jeden składnik zmienia wszystko

Duszenie schabu nie jest, wydawałoby się, niczym niezwykłym. Ale wszystko zmienia nie tylko dodatek, którego rzadko używamy, lecz także połączenie dwóch sposobów, które równie rzadko idą w parze. Ten przepis odkrywa na nowo kotlety schabowe. 

Pączki z ciasta francuskiego
05.02.2024 21:33 Biorę ciasto francuskie i robię z niego pączki. Nie ma szybszego i lepszego przepisu

Choć zdecydowanie odświętny, tłusty czwartek nie jest niestety w Polsce dniem wolnym od pracy. Dlatego dla wszystkich zabieganych mamy przepis na pączki, których usmażenie trwa dosłownie chwilę. Sztuczka polega na użyciu gotowego ciasta francuskiego.

kopytka
04.02.2024 22:39 Gotuję kopytka inaczej niż wszyscy. Zasadę “pół na pół” zdradził mi znajomy kucharz

Pewnie umiesz, zrobić idealne ciasto na kopytka, ale z całą pewnością nie wiesz jak je ugotować. Dzięki tej metodzie będą miękkie i rozpływające. Sprawdź to, bo już nigdy nie zrobisz inaczej. 

Kalafiory w Biedronce
04.02.2024 17:53 W Biedronce kalafior tańszy o połowę a ludzie wciąż obrywają liście. Sieć może wezwać policję

Sprawa kalafiorów w Biedronce odżywa co kilka miesięcy. Od kiedy sieć zaczęła sprzedawać to warzywo na wagę, proceder obrywania kalafiorowych liści nabrał masowego charakteru. Teraz dyskont przecenił kalafiory o niemal połowę. Czy liście nadal zostają w skrzynkach? 

Bosacka i pączki
04.02.2024 16:08 Bosacka wręcz bije na alarm. Przenigdy nie kupuj pączków w tych miejscach

Tłusty czwartek przypada w 2024 roku wcześnie, bo już 8 lutego. W tym dniu Polacy tłumnie ustawią się w kolejkach pod cukierniami i sklepami, by kupić swoje ulubione słodkie przekąski. Dziennikarka Katarzyna Bosacka zdradziła, jakie czerwone flagi powinny eliminować konkretne produkty z naszych list zakupów. 

piersi z kurczaka
04.02.2024 08:09 Doprawiam kurczaka w ten sposób i powstaje aromatyczny obiad. Palce lizać

Z tą recepturą Twój kurczak już nigdy nie będzie suchy ani niesmaczny. Jak poznasz ten przepis, nie będziesz robić inaczej. Będzie tak pysznie, że palce lizać. 

paluchy z ciasta francuskiego
03.02.2024 14:40 Takie paluchy z ciasta francuskiego i boczku zrobię na ostatki. Są idealne na imprezy

Powiedzieć o tym przepisie, że jest błyskawiczny, to nic nie powiedzieć. Przygotowanie przekąsek na imprezę z recepturami takimi jak ta na paluchy z szynką i serem z ciasta francuskiego to czysta przyjemność.

zakupy
03.02.2024 13:51 Kupiła w Biedronce i Lidlu masę produktów za 415 zł. Naliczyli jej mnóstwo rabatów, jak to zrobiła?

Zakupy spożywcze potrafią skutecznie uszczuplić nasz budżet. Każde wyjście do sklepu słono kosztuje. Jednak youtuberka odwiedziła Lidla i Biedronkę, gdzie zrobiła wielkie zakupy. Zgarnęła też pokaźne rabaty. Teraz wyjaśnia, jak to zrobiła.