Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

lodówka
13.03.2024 14:03 Po świętach jedzenie będzie jeszcze droższe, najbardziej odczują to emeryci. Wiemy, ile zapłacisz

Po świętach czeka nas podwyżka cen żywności. Wszystko przez przywrócenie 5% stawki VAT. Rząd nie zdecydował się na przedłużenie obowiązującej ulgi, w postaci zerowego VATu na jedzenie. Podwyżkę cen produktów spożywczych odczujemy wszyscy, ale najbardziej uderzy ona w portfele emerytów. 

czyszczenie piekarnika
13.03.2024 09:01 Weź tabletkę do zmywarki i włóż ją do piekarnika. Ten patent zasługuje na medal

Ten prosty kuchenny trick pozwala oszczędzić mnóstwo czasu na porządkach. Wystarczy kreatywność w używaniu produktów, które mamy pod ręką, by znacznie skrócić czas potrzebny na tak banalne czynności jak np. czyszczenie piekarnika.

kawa w filiżance
13.03.2024 07:48 Wlej do kawy sok z tego warzywa. Korzyści wręcz nie mieszczą się w głowie

Znamy kawę przeważnie w dwóch postaciach: czarną i białą. A co jeśli zamiast mleka dodać do naparu sok warzywny? Cóż, nie stanie się od tego biała, za to nabierze niezwykłych właściwości.

żurek
12.03.2024 14:19 Przez ten błąd żurek wychodzi mdły i bez smaku. Unikaj jak ognia

Jeden poważny błąd podczas gotowania żurku sprawi, że zupa straci smak i nie będzie nadawała się do spożycia. Na szczęście można tego uniknąć. Dowiedz się, czego nie robić oraz zobacz, jak poprawnie ugotować żurek na Wielkanoc. 

Tomasz Strzelczyk w swojej kuchni
12.03.2024 09:31 Tomasz Strzelczyk zdradził, co postawi na wielkanocnym stole. „Jestem tradycjonalistą”

– Można powiedzieć, że święta mam na co dzień – mówi Tomasz Strzelczyk, kucharz i autor książek kucharskich, którego przepisy w sieci ogląda niemal półtora miliona Polaków. Zdradza nam też, co pasjonuje go w polskiej tradycji kulinarnej.

masło
11.03.2024 16:54 „Masło jest tym, co czyni jedzenie przyjemnym". Takie sztuczki z jego udziałem zdradza utalentowana kucharka

Masło jest kulinarnym odpowiednikiem miłości. To pierwsza rzecz, jakiej dowiadujemy się z książki Adriany Marczewskiej pod prostym tytułem „Masło”. Autorka z czułością opowiada w niej o tej dobrze znanej kostce tłuszczu zwierzęcego. Jeśli zdaje ci się, że o maśle wiesz o wszystko, lektura szybko wyprowadzi cię z błędu, a przy tym pozytywnie zaskoczy.

wyciskanie soku z brzozy
11.03.2024 08:58 Polacy znów tłumnie ruszą do lasów po ten sok. Sezon zacznie się lada moment

Wiosna budzi do życia ludzi, zwierzęta i rośliny. W nas wszystkich – także w tych ostatnich, krew zaczyna krążyć szybciej. Dlatego warto ruszyć do lasu i utoczyć nieco z drzewnego „krwiobiegu”. Taki sok to niezwykły produkt o mnóstwie dobroczynnych właściwości.

jajko z berryfields
10.03.2024 14:12 To jajko nie pękło od 1,7 tys. lat. Naukowcy badają zagadkę

Wielkanoc wiąże się z jajkami dlatego, że są one symbolem życia. Ale żywotność tego jajka, znalezionego niedawno w Anglii, przerasta najśmielsze wyobrażenia. Archeolodzy natrafili na jajo z III wieku, które wciąż jest płynne w środku!

liście kapusty
10.03.2024 11:28 Żaden garnek z wodą. Kapustę na gołąbki można sparzyć 100 razy szybciej

Gołąbki to jedno z ulubionych w Polsce tradycyjnych dań. Choć sią proste w przygotowaniu, kilka etapów bywa pracochłonnych. Na szczęście są sposoby, by sobie tę pracę uprościć. Jeden trik pomaga zmiękczyć liście bez większego wysiłku.

przepisy
09.03.2024 11:47 Z tą książką będziesz gotowa na każdą okazję. „Moje sprawdzone przepisy” Henryki Tuszyńskiej

Szukasz ciekawych przepisów, które wiadomo, że przyniosą pyszny efekt? W takim razie książka Henryki Tuszyńskiej „Moje sprawdzone przepisy. Pyszna kuchnia na co dzień i na imprezy” jest właśnie dla ciebie. Znajdziesz tam wielokrotnie wypróbowane przepisy dosłownie na każdą okazję.

zupa szpinakowa
09.03.2024 10:41 Wolę tę zupę nawet od szczawiowej. Jest bardzo zdrowa, zrobisz ją w 30 minut

Odkąd mam ten przepis, bardzo rzadko wracam do zupy szczawiowej. Ta jest znacznie smaczniejsza, a potrzebny składnik jest dostępny przez cały rok. Zrób ją moim sposobem, a nie zawiedziesz się. Przygotowanie nie trwa dłużej niż 30 minut.

Zalewajka na Wielkanoc
09.03.2024 08:41 Nie żurek, nie biały barszcz. Ta zupa króluje u mnie na Wielkanoc, mało kto o niej pamięta

Żurek i biały barszcz zwykle trafiają na wielkanocne stoły. Jednak warto podać też zupę, która jest już  nieco zapomniana. Robiona na zakwasie i pełna aromatycznego mięsa oraz borowików, będzie smakować w Wielkanoc.

składanie serwetki
08.03.2024 19:29 Nie wiesz, jak złożyć serwetki przy świątecznym stole? Pierwsze porady na ten temat mają setki lat

Każda dobra gospodyni wie, że nakrywanie do stołu jest równie ważne jak potrawy, które serwujemy. Jak nakryć do stołu, żeby smakowało lepiej? O tym pisano już setki lat temu.

smardze
08.03.2024 19:26 W lasach już sypie grzybami. Polacy oszaleli na ich punkcie, mają niezwykłe walory

Nie przeoczcie sezonu grzybowego! To nie falstart tekstu przygotowanego na jesień ale przypomnienie, że budząca się wiosna przynosi swoje własne, warte uwagi dary lasu. W tym sezonie na spacery chodzimy, by zbierać między innymi smardze.

jajka w ryżu
08.03.2024 13:18 Zamocz jajka w wodzie i obtocz w ryżu, ten patent to rewelacja. Żałuję, że nie znałam go wcześniej

Czy wiesz co się stanie, gdy zamoczysz jajka w wodzie i obtoczysz w ryżu? Warto sprawdzić, bo efekt jest znakomity. Przyda się w sam raz na Wielkanoc. Dlatego nie czekaj i działaj.

pasta jajeczna
07.03.2024 20:00 Łączę ugotowane jajka z tą rybą i mam najlepszą pastę do kanapek. Znajomi błagają o przepis

Pasta jajeczna to przepis na udane śniadanie. Zrób ją z przepisu, o który proszą mnie znajomi, a będzie bardzo smacznie. Dodatek w postaci ryby doda nie tylko smaku, ale i sytości. Smakuje wyśmienicie. 

słoiki miodu
07.03.2024 19:45 Biały cukier w miodzie? Sztuczna inteligencja sprawdza autentyczność produktu

Nadchodzą nowe przepisy dotyczące informacji na etykietach miodu. Stowarzyszenie producentów tej płynnej pyszności rozwiewają mity na jej temat. Okazuje się, że o jakość miodu dbają między innymi supernowoczesne algorytmy.

biała kiełbasa w garnku
07.03.2024 19:33 Co robić, żeby białą kiełbasa nie pękała podczas gotowania? Wystarczy 1 trick

W wielu domach nie ma Świąt Wielkanocnych bez żurku lub barszczu z białą kiełbasą. Gospodynie, które przygotowują ją co roku z pewnością mają swoje sposoby, by taka kiełbasa nie pękała podczas gotowania. Wszyscy inni zachodzą jednak w głowę: jak one to robią? Okazuje się, że sposób jest całkiem prosty.

lidl
07.03.2024 17:30 Lidl obniżył cenę kultowego produktu. Tak tanio jeszcze nie było

Zbliżająca się Wielkanoc to czas przygotowań w domach, a co za tym idzie, także w sieciach handlowych. Te ostatnie kuszą nas promocjami, a tegoroczna wojna cenowa sieci może wyjść na dobre konsumentom cierpliwie szukającym okazji. Lidl zagrał właśnie kartą, którą trudno będzie przebić.

jajka w buraczkach
07.03.2024 16:40 Co roku na Wielkanoc podaję jajka w różowej marynacie. Są hitem w moim domu

To nie kraszanki ani sztucznie barwione podróbki. Te jajka o niezwykłej barwie nie służą tylko do przyciągania wzroku. Można je jeść, i to ze smakiem.

jedzenie w szpitalu
07.03.2024 12:33 To nie jest jedzenie z restauracji. Tak karmią w polskim szpitalu, ciężko uwierzyć własnym oczom

Jedzenie w szpitalu przeważnie pozostawia wiele do życzenia. Dużo tłuszczu, zbyt mało białka i posiłki, którym brak urozmaicenia. To często kulinarna rzeczywistość, na którą skarży się wielu pacjentów. Jednak jest szpital, w którym karmią, że aż ciężko uwierzyć własnym oczom.

kotlety mielone
07.03.2024 10:06 To najlepszy sposób na kotlety mielone. Z jedną sztuczką wychodzą cudownie soczyste

Kotlety mielone są daniem, które często przyrządzamy na obiad. Dzięki tej sztuczce staną się cudownie soczyste i mięciutkie w środku. Do tego chrupiąca skórka i obiad, za którym przepadają smakosze, raz- dwa jest gotowy. 

Elon musk i Dino
06.03.2024 12:17 Właściciel supermarketów Dino jedynym Polakiem na liście najbogatszych ludzi świata. Razem z Elonem Muskiem

Na przygotowanej przez wydawnictwo Bloomberg liście 500 najbogatszych ludzi na świecie znalazł się polski akcent. Wśród miliarderów znalazł się Polak. Nie jest to jednak jedna z tych osób, o których myślimy jako o najbogatszych w naszym kraju.

baranek siostry Anastazji
06.03.2024 10:17 Kudłaty baranek z ciasta od siostry Anastazji będzie ozdobą wielkanocnego stołu

Siostra Anastazja Pustelnik, najbardziej znana gotująca zakonnica w Polsce, jest ekspertką od kuchni świątecznej. Na Wielkanoc proponuje przygotowanie baranka z ciasta, który może zająć honorowe miejsce na stole i cieszyć oczy domowników i świątecznych gości.

żurek
05.03.2024 18:24 Zwykły żurek może się schować. W tym roku na Wielkanoc zrobię taką zupę, jest gotowa w 30 minut

Sprawdź przepis na zupę, która może zastąpić żurek. Nie musisz przygotowywać żadnych zakwasów, bo robi się ją od ręki. Co istotniejsze smakuje znakomicie. Z tą zupą twoje święta będą udane.

jajka faszerowane
05.03.2024 16:04 To najlepszy przepis na jajka faszerowane, w tym roku podam je na Wielkanoc. Jeden dodatek zaskoczy każdego

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć faszerowanych jajek. To najlepszy wybór na święta. Smak spodoba się całej twojej rodzinie. Przepis jest banalnie prosty, o czym przekonasz się już za chwilę. 

masa
05.03.2024 13:22 Wystarczy 1 czynność, a placki ziemniaczane nie ściemnieją. Tak robią najlepsi kucharze

Mamy sprawdzony sposób na to, by masa na placki ziemniaczane nie ciemniała. Wystarczy prosta czynność, a placki będą miały apetyczny kolor. Tę metodę z powodzeniem stosują najlepsi kucharze. Dlatego wykorzystaj ją w swojej kuchni. 

Emiliano Castagna
04.03.2024 15:08 Rodowity Włoch pokazał nam przepis na tę przekąskę. Niezwykłe, jak przyrządza białą kiełbasę

„Kuchnia włoska… nie istnieje” – przekonuje na samym początku swojej książki kucharskiej Emiliano Castagna, Włoch z urodzenia, a warszawiak z wyboru. W książce kucharskiej „Mieszu, mieszu” pokazuje więc, jak mieszać składniki, które kojarzymy z Włochami, by stworzyć dania nie ogólnowłoskie, ale autentyczną kuchnię jednego z dwudziestu regionów kraju.