Aby przygotować doskonałą jajecznicę, należy spełnić kilka podstawowych zasad. Jedną z najważniejszych jest odpowiedni moment solenia jajek - zbyt wcześnie, a danie stanie się zbyt twarde i bardzo sztywne. Kolejnym aspektem jest dolewanie do roztrzepanych jajek mleka lub wody, co w praktyce powoduje, że stają się one czymś w rodzaju nieapetycznej zupy. Niżej zdradzamy, jak sporządzić najlepszą jajecznicę.Prawdopodobnie nie istnieje nic bardziej kultowego od jajecznicy na śniadanie. Wraz z kromką chleba posmarowaną masłem, świeżo ugotowaną w wodzie kiełbaską lub parówkami oraz kilkoma plastrami pomidora, tworzy pyszne śniadanie. Mnóstwo ludzi nie wie jednak jak ugotować jajecznicę, aby móc cieszyć się zarówno smacznym, jak i pożywnym posiłkiem. Dlatego niżej zdradzamy tajniki optymalnego smażenia jajek.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Gotowanie przeważnie wydaje nam się względnie bezpieczną czynnością. Niestety nie zawsze tak jest. Przekonała się o tym 33-latka z miejscowości Domachowo. Podczas gotowania na kuchence indukcyjnej, poraził ją prąd. Kobietę przewieziono do szpitala, a sprzętem zajęła się straż pożarna.Kiedy w grę wchodzi gotowanie, większość z nas nie obawia się większych niebezpieczeństw. Jednak czasami nawet podczas tak niepozornej czynności może dojść do przykrego w skutkach incydentu.Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Może się wydawać, że każdy doskonale wie jak obierać fasolkę szparagową - prawda jest jednak zupełnie inna. Okazuje się bowiem, że warto wymoczyć ją przed obieraniem we wrzątku. Dzięki temu łyko łatwiej odejdzie od strąków i czyszczenie rośliny będzie prostsze. Fasolka szparagowa pojawia się na naszych talerzach nad wyraz często. Uwielbiamy jej delikatny smak, a w połączeniu z masłem, odrobiną soli i prażoną bułką tartą nie ma sobie równych. Jej największym mankamentem jest konieczność obierania przed zjedzeniem. Nikt wszak nie lubi łykowatych strąków, których przerzucie może być utrudnione. Dlatego prezentujemy sposób, który przyspieszy ich czyszczenie. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Jajka często goszczą na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na wielbicieli specjału ugotowanego na twardo. Czasem żółtko pokryte jest szarą obwódką. Oznacza to, że jajka gotowany zbyt długo.Smakowite jajka odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Można przyrządzić je na rozmaite sposoby. Jednym z najpopularniejszych wydań są jajka na twardo. Warto wiedzieć, jak gotować je w prawidłowy sposób.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Maggi króluje na naszych stołach jako dodatek do zup, sosów oraz dań mięsnych - można ją jednak zastąpić ziołowymi odpowiednikami. Są one znacznie zdrowsze i smaczniejsze. Najlepszym wyborem jest oczywiście lubczyk, który niegdyś był głównym składnikiem maggi. Maggi została opracowana przez szwajcarskiego przedsiębiorcę Juliusa Maggi pod koniec XIX wieku. Wtedy opatentował na nią przepis i rozpoczął produkcję płynnej przyprawy do zup. W oryginale przyprawa bazowała na wyciągu z lubczyku, który wzmacniał smak wielu dań i dodawał pyszne nuty smakowe. Dzisiaj niestety lubczyk stanowi ułamek całej mikstury, która wypełniona jest chemią. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Szczaw najczęściej jadamy wiosną i latem, gdy mamy dostęp do świeżej rośliny. Aby móc cieszyć się jego smakiem i właściwościami przez cały rok, warto przygotować szczaw w słoikach. Dzięki temu przetrwa długie miesiące, a ugotowanie zupy czy sosu zajmie kilka chwil. Szczaw jest cennym składnikiem diety głównie z powodu bardzo dużego poziomu witaminy C, którą zawiera. Ponadto można znaleźć w nim potas, żelazo i przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami. Sprawdza się także w leczeniu kaszlu i kataru, dlatego można podawać go w czasie przeziębienia czy grypy. Zrobienie przetworów ze szczawiu jest banalnie proste i nie wymaga żadnych specjalistycznych czynności. Bardzo ważnym aspektem jest pasteryzacja, aby na przestrzeni miesięcy, zawartość słoików nie zepsuła się. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy słowa premiera Mateusza Morawieckiego, który nakłania do kupowania określonych produktów. Ten tekst poświęcony został niebywałemu znalezisku, jakie odkryto pod transportem buraków.
Bób jest nie lada specjałem. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby go z miłą chęcią. Oczywiście najlepiej smakuje świeży bób. Warto wiedzieć, jak go rozpoznać. Dobry produkt rozpoznamy po jego skórce. Nie powinno być na niej żadnych przebarwień.Smakowity bób wiele razy przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Wszystko dzięki jego niecodziennym walorom smakowym. W sklepach i na straganach możemy już napotkać bób. Jak wybrać ten najlepszy?Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Sałatka z ogórków w słoiku jest wygodnym i prostym sposobem, na dodatek do obiadu czy kanapek. Połączenie dużej ilości czosnku i ogórków współgra ze sobą doskonale - dodatkową zaletą tego produktu, jest jego długa przydatność do spożycia. Niżej wyjaśniamy jak go przygotować. Sałatka z kiszonych ogórków ze słoika jest jednym z najprostszych dodatków, które nigdy się nie nudzą i można podać je z najróżniejszymi potrawami. Obecność czosnku w bardzo dużej ilości sprawia, że całość wspomaga pracę układu odpornościowego oraz pokarmowego. Warto przy okazji wspomnieć, że tę sałatkę robi się w mniej niż 15 minut faktycznej pracy. Oczywiście proces konserwowania trwa znacznie dłużej, jednak wtedy nie trzeba niczego robić - ocet wraz z solą wykonają za nas cały wysiłek. Dalsza część tekstu znajduje się poniżejNa naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule ostrzegamy przed niebezpieczeństwem, które grozi każdemu z nas podczas jedzenia potraw z grilla. Ten tekst poświęcony został niezwykłemu omletowi Roberta Makłowicza, który dodaje do niego świeże grzyby.
Jajka powszechnie uważane są za zdrowy, wypełniony substancjami odżywczymi produkt. Nie bez znaczenia jest jednak sposób ich przygotowania.Jajka na miękko są bardziej lekkostrawne od tych na twardo, więc to właśnie one są zdrowsze. W ich przypadku istnieje mniejsza szansa na powstanie alergii oraz na degradację zdrowych związków pod wpływem temperatury.We wnętrzu jajek znajdują się praktycznie wszystkie wartości odżywcze, jakie organizm człowieka potrzebuje do odpowiedniego funkcjonowania. Nie zawierają jedynie witaminy C, którą należy dostarczać z resztą żywności. Aby zachować wszystkie te składniki w jak najmniej zmienionej postaci, warto sięgać po jajka przygotowane w jeden sposób. Zbyt długi czas gotowania może bowiem wpłynąć na stabilność niektórych witamin. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Anna Lewandowska zbudowała swoje ciało nie tylko dzięki intensywnym ćwiczeniom - duży wkład ma w to także dieta. Jednym z jej popisowych dań jest rosół, do którego dodaje odrobinę kurkumy. Przyprawa nadaje mu doskonałej barwy, a także zwiększa prozdrowotne działanie wywaru.Anna Lewandowska słynie ze swojego oddanie wysiłkowi fizycznemu, zdrowej diecie oraz propagowaniu zbilansowanego żywienia wśród Polaków. Wiele osób dzięki jej doświadczeniu i wiedzy zdołało zrzucić nadprogramowe kilogramy i uzyskać lepsze zdrowie. Lewandowska jest autorką dziesiątek, jak nie setek przepisów, z których praktycznie każdy jest niskokaloryczny, a przy tym bardzo odżywczy. Jedną z takich receptur jest rosół z kurkumą - roślina ta wspaniale wspomaga układ trawienny, chroni przed infekcjami, a także może mieć właściwości poprawiające humor, z uwagi na swoje działanie zwiększające syntezę serotoniny. Dalsza część tekstu znajduje się poniżejNa naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wykorzystać bardzo zdrowe liście selera. Ten tekst poświęcony został przepisowy na wyjątkową młodą kapustę zasmażaną, do której dodaje się wyjątkowo smaczne dodatki.
Jajecznica stanowi jeden z podstawowych śniadaniowych posiłków - wraz ze świeżą grzanką, smażonym boczkiem oraz soczystymi warzywami jest szybkim, łatwym i pożywnym daniem. Wiele osób zastanawia się jednak jak ją najlepiej przygotować. Doskonała jajecznica wychodzi, gdy wlewa się jajka na zimną patelnię. Jajecznica jest znana każdemu, w końcu tak ugotowane jajka można znaleźć w każdym zakątku świata. W jajach znajdują się praktycznie wszystkie substancje odżywcze, potrzebne do optymalnego funkcjonowania organizmu poza witaminą C. Może się wydawać, że danie to nie wymaga żadnego specjalnego traktowania, lecz aby móc cieszyć się idealną konsystencją i smakiem, warto znać kilka tricków. Dzięki nim nie tylko będziesz jadał smaczniej - twoi domownicy będą zachwyceni dziełem, które podałeś do stołu. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej
Puszysty biszkopt jest marzeniem wielu smakoszy. Każdy ma swoją metodę na osiągnięcie pożądanego efektu. Istnieją jednak uniwersalne metody, dzięki którym specjał wyjdzie idealnie. Biszkopt nie opadnie, jeśli po zakończeniu pieczenia zostawimy go w kuchence i otworzymy drzwiczki.Biszkopt jest bazą pod wiele rozmaitych ciast. Nie bez powodu cieszy się on taką popularnością. Większość smakoszy doskonale zdaje sobie sprawę, że perfekcyjny biszkopt powinien charakteryzować się nienaganną puszystością. Jak to osiągnąć?
Kalafior jest jednym z najbardziej uwielbianych warzyw. Wielu smakoszy sięga po niego z miłą chęcią. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ kalafior cechuje się niecodziennymi walorami smakowymi. Niestety, w trakcie gotowania nietrudno o mało apetyczny aromat. Możemy się go pozbyć między innymi za sprawą kilku kropel soku z cytryny.Smakowity kalafior niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na osoby, które regularnie zajadają ten przysmak. Mało kto zdaje sobie sprawę, że istnieje kilka sposobów na pozbycie się nieprzyjemnego aromatu, który rozchodzi się po kuchni w trakcie gotowania.
Młoda kapusta niezwykle cieszy wszystkich miłośników jedzenia. Wielu marzy o delikatnej uduszonej kapuście z koperkiem, która wręcz rozpływa się w ustach, bo jest o wiele delikatniejsza niż warzywo, którym cieszymy się nieco później. Dlatego niżej prezentujemy przepis na bigos z jej udziałem. Sekretnym dodatkiem, który zmienia tę potrawę w coś obłędnego, jest zwyczajny koperek. To aromatyczne zioło nadaje kapuście wspaniałego smaku, a także bardzo korzystnie działa na cały układ trawienny. Bigos wywodzi się prawdopodobnie z tradycji myśliwskiej - myśliwi potrzebowali dużo energii na łowy, więc gotowali potrawkę z łatwo dostępnych dla nich składników. Z tego powodu w bigosie jest mnóstwo mięsa, przypraw i pysznej kapusty.
Kostka rosołowa jest wygodnym sposobem na doprawienie zup oraz sosów, lecz jej skład często przyprawia o dreszcze. Niestety, produkt ten wywołuje otyłość i problemy z krążeniem. Zamiast niej wykorzystuje esencjonalny bulion, lub przygotuj ją samodzielnie w domu. Kotki rosołowe znaleźć można w praktycznie każdym sklepie spożywczym - istnieje wiele różnych rodzajów, które pasują do danych dań. Przeciwnicy tego produktu zarzucają ich fanom leniwość i apelują o ich wyjątkowej szkodliwości. Okazuje się, że z łatwością można przygotować jej zdrowy odpowiednik w domu ze składników, które każdy z nas posiada w kuchni. Wystarczy jedynie odrobina pracy, dzięki której można cieszyć się znacznie lepszym smakiem i zdrowszymi właściwościami domowych kostek.
Powoli zaczynamy przygotowywać się do przygotowywania naszych ukochanych przetworów na zimę. Prym wiodą oczywiście ogórki kiszone, ale ostatnimi czasy coraz popularniejsze stają się również kiszone pomidory czy marynowana cukinia.
Smakowite zimne nóżki niejednokrotnie przyprawiały smakoszy o autentyczny zachwyt. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby ten specjał. Wygląd dania ma ogromne znaczenia. Zwłaszcza jeśli chodzi o klarowność galaretki.
Statyczny Włoch zjada aż 26 kilogramów makaronu rocznie, ale Polacy równie chętnie się nim zajadają. Chociaż spożywamy "tylko" ok. 4,4 kilograma tego produktu w ciągu roku, to i tak warto wiedzieć, w jaki najlepiej go przyrządzić, by nie tracić jego cennych właściwości.Choć wiele osób może w tym momencie zadawać sobie pytanie: jakie cenne składniki może mieć zwykły makaron? – odpowiedź może Cię mocno zaskoczyć.
Maggi jest jedną z najczęściej wykorzystywanych przypraw. Polacy dodają ją do zup, sałatek oraz bigosu. Niektórzy nie wyobrażają sobie kulinarnych poczynań bez użycia maggi. Mało kto zdaje sobie sprawę z wad maggi.
W zależności od rejonu dzbanek na mleko nosił inną nazwę. Mówiło się, że to kanka, konew do mleka, a nawet bańka.
Kasza jęczmienna jest jedną z najzdrowszych kasz dostępnych w sklepach. Jest smaczna, wypełniona wartościami odżywczymi, a także wyjątkowo pożywna. Węglowodany, które są w kaszy jęczmiennej, rozkładane są przez organizm powoli, przez co na długo zachowuje się uczucie sytości. Sporym problemem może być jednak metoda obróbki cieplnej dla ludzi, którzy nigdy wcześniej jej nie gotowali. Nie jest to prosta w obsłudze kasza gryczana, którą wystarczy wrzucić do wody i zapomnieć na określony czas. Kasza jęczmienna wymaga odrobiny uwagi, lecz efekt jest zdecydowanie wart wysiłku.
Nie da się ukryć, że dżem jest jednym z tych produktów spożywczych, po który z miłą chęcią sięga wiele smakoszy. Większość z nas po prostu kupuje go w sklepach. Warto wiedzieć, że dżem własnej roboty jest znacznie zdrowszy.
Nie da się ukryć, że gotowanie jest fantastyczną rozrywką. Wielu wielbicieli kulinariów podchodzi do tego zajęcia w nowatorski sposób. Niekiedy efekty wywołują jedynie uśmiech pełen politowania. Ogórek w polewie czekoladowej to dopiero początek nietypowych pomysłów na nowości w kuchni.
Naleśniki wydają się jednym z najprostszych przysmaków do zrobienia w domowej kuchni, jednak aby zrobić je idealnie, potrzeba wiele doświadczenia i uwagi. Można jeść je na słodko z owocami czy kremami albo na słono zawijając nimi mięso lub inny farsz, więc sprawdzają się w wielu scenariuszach. Niestety ludzie nie mają świadomości, że nawet drobna zmiana może przyczynić się do zupełnie innego rezultatu. Jeśli więc twoje naleśniki nie wychodzą delikatne i puszyste, zastosuj się do poniższych porad, a wszystko wyjdzie idealnie.
Pierogi to bez wątpienia danie, z którego słyną Polacy. Jak się jednak okazuje, nie wszyscy potrafią zrobić je tak, by były smakowite i się nie rozgotowały. W czasach, gdy zafoliowane pierogi można kupić za parę złotych w marketach lub zamówić z restauracji, nie wszystkim chce się tracić czas na przygotowanie tego kultowego dania.Przy tym zabieganiu tracimy jednak możliwość spędzenia czasu z najbliższymi, właśnie przy przygotowywaniu wspólnego posiłku. Żeby jednak smakował on całej rodzinie, ważne jest, by nie popełnić żadnego błędu. A można go zrobić już prawie na finiszu, bo przy wrzucaniu ulepionych pierogów do wody.
Gołąbki to klasyka przygotowywana w praktycznie wszystkich polskich domach. Polacy uwielbiają każdy aspekt tego dania - delikatną kapustę, aromatyczny farsz i pyszny pomidorowy sos. Mnóstwo ludzi ma jednak pewien problem związany z liśćmi kapusty. Wygotowanie kapusty jest konieczne, ponieważ bez tego nie można uzyskać odpowiedniej konsystencji. Irytujące może być jednak wyczekiwanie, aż liście zmiękną na tyle, by móc uformować je w znany i lubiany kształt. Dlatego powstała rewolucyjna metoda, która znacznie przyspiesza ten proces.
Nauka korzystania z piekarnika wcale nie jest prosta - teraźniejsze piekarniki mają dziesiątki najróżniejszych funkcji, przycisków i wyświetlaczy dlatego wyjątkowo łatwo można się w tym wszystkim pogubić. Największym problemem jest bez wątpienia przypalanie żywności. Sytuacja, w której pieczesz całego kurczaka dla wszystkich domowników i nagle czujesz swąd spalenizny, potrafi silnie podnieść tętno. Brak głównego składnika obiadu wywołuje wściekłość i uczucie bezsilności. Poniżej wyjaśniamy najczęstsze powody takiego obrotu spraw.
W czasie Wielkanocy bardzo często gotujemy i jemy jajka w najróżniejszych postaciach. Są elementem wielkanocnego koszyczka, sałatki jarzynowej, żurku, a często podaje się je do stołu jako ozdobę. Dlatego tak ważne jest ich odpowiednie przygotowanie, aby niczego nie zniszczyć. Pod wpływem ciśnienia, szoku termicznego czy starości, na skorupkę działa wiele sił, które mogą ją uszkodzić. Na szczęście w banalnie prosty sposób można zapobiec ewentualnym pęknięciom. Jeśli masz pod ręką pinezkę lub igłę, bez problemu zabezpieczysz się przed wpadką.