Wątróbka może wyjść po usmażeniu gorzka, twarda jak podeszwa buta i zaskakująco sucha. Jeśli chcesz uniknąć takiej wpadki, nie przekraczaj 5 minut na liczniku podczas obróbki termicznej. Z kolei 3 minuty wystarczą, aby uzyskać krwisty stopień wysmażenia. Wątróbka jest zmorą z dzieciństwa dla wielu ludzi. Okazuje się jednak, że z wiekiem wiele osób, które w dzieciństwie nie było w stanie jej nawet przełknąć, zaczyna pałać do niej sympatią. Obecnie często podawana jest na obiad wśród osób starszych, którzy z biegiem lat polubili jej smak oraz konsystencję. Aby osiągnąć mistrzowski poziom w jej gotowaniu, należy trzymać się ścisłych ram czasowych podczas smażenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Koniec sierpnia to czas, kiedy w lasach pojawiają się grzyby. Warto więc wyruszyć na przyjemny spacer, a przy okazji przynieść do domu aromatyczne zbiory. By jednak grzyby wyszły nam na zdrowie trzeba pamiętać o kilku zasadach. Chociażby o tym, by nie zabierać ze sobą robaczywych okazów. Zbieranie grzybów to duża przyjemność, zwłaszcza gdy lasy obfitują w smaczne i zdrowe okazy. Robaczywe grzyby z pewnością nie są tym czego szukamy, ani tym co powinniśmy jeść. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gotowanie makaronu jest czynnością tak powszechną, że każdy miał z nią styczność. Mało kto jednak wie co zrobić, aby pasta się nie sklejała. Absolutną podstawą jest dodawanie dużej ilości wody. Dzięki niej makaron będzie miał odpowiednią przestrzeń i nie zlepi się. Makaron wykorzystujemy do najróżniejszych potraw. Bez wątpienia największą sławą cieszy się w tym przypadku kuchnia włoska, w której wszelakie pasty są podstawą żywienia Włochów. W Polsce także stanowi ważny element codziennej diety. Makaron dodajemy do zup czy sosów, a więc stosunkowo często musimy go gotować. Jak tego dokonać, aby kluski nie posklejały się ze sobą? Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rosół według Roberta Makłowicza nie może być podany wraz z ziemniakami. Jak sam tłumaczy, jest to dla niego niedopuszczalne. Niżej prezentujemy przepis znanego krytyka na tę pyszną i tradycyjną polską zupę. Robert Makłowicz jest ogromnym autorytetem kulinarnym dla wielu Polaków, a jego zdanie na temat różnych dań brane jest do serca przez tysiące z nich. Trzeba jednak pamiętać, że jego wypowiedź na temat rosołu z ziemniakami może wywołać pewne kontrowersje. - Największe wrażenie robią na mnie rzeczy dziwne według moich przyzwyczajeń, które można odnaleźć wokół nas. Dla mnie rzeczą znacznie bardziej szokującą niż wyrwane w Wietnamie serce węża i podawane jeszcze bijące jest rosół z ziemniakami. A tak się jada w naszym kraju - powiedział Makłowicz podczas świątecznego wydania programu "Drugie śniadanie mistrzów". Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jajka często goszczą na naszych stołach. Przeważnie stawiamy na specjały gotowane w skorupkach lub smażone na patelni. Trochę mniejszą popularnością cieszą się jajka po benedyktyńsku. Wszystko dlatego, że ich przygotowanie dla wielu smakoszy stanowi nie lata wyzwanie. Za sprawą octu jajka po benedyktyńsku wyjdą idealnie.Nie da się ukryć, że jajka cieszą się sporą popularnością. Nietrudno natknąć się na osoby, które zajadają je praktycznie codziennie. Na szczególną uwagę zasługują jajka po benedyktyńsku. Jak je przygotować?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rosół bez cebuli nie może uzyskać odpowiedniego smaku - jednak wiele osób zastanawia się, czy należy dodawać ją w łupinie. Jeśli chcesz, aby zupa miała złocisty kolor, pozostaw na niej łupinę. Łupina zawiera dużo barwnika, który skutecznie nada całości pięknej barwy. Cebula dodawana jest do najróżniejszych dań. Dzięki jej właściwościom wiele potraw może zachwycać znacznie głębszym i lepszym smakiem. Rosół nie bez powodu nazywany jest "królem zup". Na jego podstawie można ugotować wiele innych zup i dań, a także sosów - dlatego zawsze warto mieć w zamrażalniku chociaż jedną porcję. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sałatka jarzynowa jest jednym z najbardziej kultowych specjałów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby ją zajadać nieustannie. Niestety obecny w niej majonez jest bardzo kaloryczny i lepiej na niego uważać. Na szczęście możemy go zastąpić jogurtem typu greckiego. Bez wątpienia sałatka jarzynowa przeważnie kojarzy nam się z okresem świątecznym. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po nią również latem. Wówczas warto postawić na lżejszą odsłonę sałatki jarzynowej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Smakowita gotowana kukurydza często gości na naszych stołach. Nie bez powodu możemy natknąć się na nią w niemal wszystkich sklepach. Mało kto zdaje sobie sprawę, że do wrzącej wody warto dodać cukier. Dzięki niemu uwydatnimy smak kukurydzy.Nie da się ukryć, że kolba kukurydzy dobrze sprawdza się w formie lekkiego posiłku. Wielu smakoszy sięga po nią, chociażby podczas kolacji. Warto wiedzieć, jak prawidłowo ugotować kukurydzę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przesolona zupa jest prawdziwą zmorą smakoszy. Ciężko o gorszy scenariusz podczas gotowania. Okazuje się, że nawet w obliczu takiej katastrofy możemy coś zaradzić. Pomocne będą surowe ziemniaki, jabłka oraz woreczek z ryżem.Pyszna zupa jest jedną z najlepszych propozycji obiadowych. Nie bez powodu tak często gości ona w różnych formach na naszych stołach. Niestety, nawet najlepszym może zdarzyć się przesolenie specjału. Co wtedy możemy zrobić?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ciasto drożdżowe ma status kultowego deseru. Wielu smakoszy z miłą chęcią przygotowuje je w domowym zaciszu. Niestety, wyrabianie ciasta jest męczącą czynnością. Okazuje się, że ugniatanie może być zbędne. Wystarczy wykorzystać odpowiedni przepis i ułożyć składniki warstwami.Bez wątpienia ciasto drożdżowe często gości na naszych stołach. Wszystko dzięki jego niepowtarzalnym walorom smakowym. Przeważnie ciasto drożdżowe nie może obejść się bez wyrabiania. Jednak nie zawsze jest ono konieczne.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dobrze przyprawiony rosół jest prawdziwą poezją smaku. Każdy ma swoje własne patenty na osiągnięcie pożądanego efektu. Jednak niektóre przyprawy są już nieco zapomniane. Mało kto pamięta o dodawaniu rozmarynu. Dzięki niemu rosół będzie miał bardziej wyrazisty smak.Z całą pewnością rosół można uznać za jeden z największych szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nie bez powodu cieszy się on ogromną popularnością wśród smakoszy. Już teraz przekonaj się, jakie przyprawy warto dodać do kultowej zupy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie da się ukryć, że kalafior jest jednym z najchętniej zajadanych warzyw. Można go przygotować na wiele sposobów. Najczęściej decydujemy się na gotowanie we wrzątku. Jeśli chcesz, by kalafior wyszedł idealnie biały, koniecznie dodaj do wody łyżkę cukru.Smakowity kalafior niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Nie bez powodu z miłą chęcią zajada go liczne grono smakoszy. Kalafior wyjdzie znacznie apetyczniej za sprawą prostej sztuczki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jajka na twardo często goszczą na naszych stołach. Wykorzystujemy je, chociażby w przepysznych śniadaniowych kanapkach. Nabiał nie powinien gotować się dłużej niż 10 minut. W przeciwnym wypadku jajka będą miały ciemną obwódkę i stracą wiele cennych substancji odżywczych.Nie da się ukryć, że jajka są jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy sięgają po nie praktycznie codziennie. Warto wiedzieć, ile powinny się gotować jajka na twardo.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Mało kto podejrzewałby, że gotowanie może być niekiedy tak niebezpieczne. Do przykrego w skutkach incydentu doszło w Zakopanem. Właśnie tam gar z wrzącą zupą wylał się na dwie kucharki. Obie musiały zostać przetransportowane do szpitali.Większość smakoszy uznaje gotowanie za względnie bezpieczne zajęcie. Niestety tam, gdzie mamy do czynienia z wysokimi temperaturami może dojść do poważnych wypadków. Ten czarny scenariusz ziścił się w jednej z zakopiańskich restauracji.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kluski śląskie często goszczą na naszych stołach. Specjał jest uwielbiany przez liczne grono smakoszy. Niestety po ugotowaniu kluski mogą się posklejać. Na szczęście istnieje prosta sztuczka, dzięki której unikniemy takiego scenariusza. Wystarczy obtoczyć smakołyki w odrobinie oleju.Bez wątpienia kluski śląskie można uznać za jeden ze szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na osoby, które mogłyby je zajadać niemal nieustannie. Warto wiedzieć, jak zabezpieczyć je przed sklejaniem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Folia aluminiowa ma wiele zastosowań. Zawijamy w nią specjały, jeśli nie chcemy, by straciły swoją temperaturę. Możemy w niej również piec rozmaite dania. Przed włożeniem do piekarnika powinniśmy owijać specjały tak, aby błyszcząca strona znalazła się wewnątrz. Odpowiada ona za utrzymanie temperatury.Folia aluminiowa jest często wykorzystywana podczas kulinarnych poczynań. Mało kto zwraca uwagę na to, która strona znajduje się na zewnątrz. Okazuje się, że błyszcząca zatrzymuje ciepło, a matowa je przepuszcza.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jajka na twardo ugotowane w idealny sposób są delikatne, a żółtko zawiera jeszcze odrobinę wilgoci. Najważniejszy jest odpowiedni czas gotowania, zależny od wielkości jajka. Kolejną istotną rzeczą jest wyjęcie ich na 30 minut przed gotowaniem z lodówki, aby nabrały temp. pokojowej. Jajka na twardo stanowią doskonały sposób na szybkie i pożywne śniadanie. Produkt ten zawiera praktycznie wszystkie potrzebne substancje odżywcze, które konieczne są do funkcjonowania organizmu człowieka. Niestety sporym mankamentem może być pękająca skorupka podczas gotowania. Wtedy część białka wycieka do wody i jest bezpowrotnie tracona. Dlatego wyjaśniamy jak zrobić to w najlepszy sposób. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Jak gotować jajka na twardo?Potrzebne ci będą podstawowe składniki, czyli woda, sól oraz jajka. Dodatkiem może być odrobina soku z cytryny lub octu - kwas zmniejsza prawdopodobieństwo na pęknięcie skorupki. Jak wspominaliśmy wyżej, 30 minut przed gotowaniem wyciągnij jajka z lodówki. Włóż je do dużego garnka i zalej zimną wodą z kranu. Wsyp sól oraz wlej sok z cytryny lub ocet, jeśli się na nie zdecydowałeś. Doprowadź wodę do wrzenia i zaczekaj, aż się ugotują. Małe jajka potrzebują 7 minut, średnie 8, a duże około 9 minut, aby całkowicie się ugotowały.
Tatar jest potrawą, która sprawia sporo kłopotów nawet najbardziej doświadczonym kucharzom. Ci nie wiedzą bowiem jaki sposób jest najlepszy, aby go dobrze doprawić. Podstawą jest sos Worcestershire, szalotka, odrobiną oliwy, kaparami oraz duża ilość pieprzu. Tatar jest klasyką kuchni - uwielbia go praktycznie każdy. Jego wyjątkowy smak i faktura powodują, że mało kto jest w stanie mu się oprzeć. Jeśli jednak jadasz go jedynie w restauracji, sprawdź jak łatwo przygotować go w domu. Tatar wołowy jest wspaniałym daniem, który pasuje szczególnie na wszelkiego rodzaju imprezy. Siekane mięsko, jajko i inne dodatki sprawiają, że każda uroczystość jest szczególna. Niżej zdradzamy najlepszy i najprostszy przepis. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ryż jest jednym z podstawowych produktów spożywczych. Sięgają po niego smakosze z całego świata. Warto wiedzieć, jak go prawidłowo ugotować. Okazuje się, że istnieje kilka wskazówek, które sprawią, że ryż wyjdzie jeszcze lepiej. Jedną z nich jest płukanie ziaren przed gotowaniem.Nie da się ukryć, że ryż odgrywa niezwykle istotną rolę w kulinariach. Przeważnie po prostu go gotujemy. Mało kto spodziewałby się, że w trakcie tej czynności łatwo o niedopatrzenia. Jak gotować ryż?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ziemniaki są jednym z najbardziej popularnych dodatków obiadowych. Przeważnie po prostu je gotujemy. Mało kto zdaje sobie sprawę, że doprawienie solą ma ogromne znaczenie. Okazuje się, że przyprawę należy dodać do wody jeszcze przed rozpoczęciem gotowania.Nie da się ukryć, że ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Przepyszne bulwy wiele razy przyprawiały nas o szczery zachwyt. Niektórzy smakosze solą je dopiero na końcu. Lepiej zrobić to wcześniej. Wówczas ziemniaki będą znacznie smaczniejsze.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kalafior jest nie lada specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Podczas jego gotowania jesteśmy narażeni na nieprzyjemne zapachy. Pozbędziemy się ich za sprawą dodatku mleka. Dodatkowo kalafior będzie miał kuszący aromat, a jego smak zachwyci nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Pyszny kalafior niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Zazwyczaj po prostu gotujemy go w osolonym wrzątku. Warto jednak pamiętać, że kalafior może wiele zyskać dzięki niepozornemu dodatkowi.
Jajka na miękko są klasycznym śniadaniowym specjałem, który często gości na stołach wielu smakoszy. Każdy ma swoją metodę na ich przygotowanie. Najlepiej wstawiać jajka do wrzącej wody. Wówczas mamy pewność, że gotują się przez odpowiedni czas.Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają je z miłą chęcią. Jedną z najpopularniejszych opcji są jajka na miękko. Jak je przygotować, aby wyszły idealnie?Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Brokuły to pyszne i zdrowe warzywo, jednak bywa, że w zaciszu domowym nie potrafimy przygotować ich we właściwy sposób. Wystarczy chwila nieuwagi, by je rozgotować, a zamiast soczyście zielonego koloru otrzymać bladą, nieapetyczną papkę. Co gorsza, brokuły wytwarzają także niezbyt przyjemny zapach. Na te wszystkie problemy, mamy znakomite rozwiązania.Brokuły najlepiej smakują poza domem. Często nie możemy się doczekać, aż zamówimy zachwycającą sałatkę z soczyście zielonymi brokułami w restauracji. W zaciszu domowym, niemal nigdy nie wychodzą takie pyszne. Kucharze mają swoje sposoby, aby brokuły wychodziły pyszne za każdym razem. Przekonasz się jakie to proste. Całkiem niedawno pisaliśmy o tym, jak ugotować idealny kalafior.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Mało kto jest świadomy jak cenne są liście kalafiora. Zazwyczaj zupełnie o nich zapominamy i bez namysłu wyrzucamy do kosza. Trudno o większy błąd, liście kalafiora są niezwykle pożywne, a przy okazji potrafią poradzić sobie z dolegliwościami takimi jak zaparcia. Zalety liści kalafiora można wyliczać bez końca. Są niskokaloryczne, co szczególnie przydatne jest dla osób na diecie. Dodatkowo, wysoka zawartość błonnika sprawia, że usprawniają pracę jelit. W liściach kalafiora znajdziemy także żelazo oraz wapń. Samo wykorzystanie ich w kuchni to ukłon w stronę filozofii "zero waste" czyli ruchu na rzecz ograniczenia odpadków w codziennym życiu.
Obieranie jajek na twardo to bardzo niewdzięczne zajęcie. Często skorupka zamiast odejść w całości, odpada po małym kawałku, przez to całe jajko jest poszarpane, a przy okazji marnujemy jego białko. Jajka to prawdziwy śniadaniowy szlagier. Bardzo chętnie jadamy się w formie jajecznicy, omletu oraz na twardo. Ten ostatni sposób, chociaż bardzo pyszny, miewa swoje wady. Skorupka od jajka niekiedy zupełnie nie chce schodzić, a zamiast pysznego śniadania, serwujemy sobie irytację. Dziś podpowiemy jak uniknąć zbędnych nerwów o poranku.
Latem fani cukini spożywają ją w różnorakich daniach – od grillowanych szaszłyków zaczynając, na tradycyjnym leczu kończąc. Poddając ją obróbce termicznej tracimy jednak wiele z jej cennych właściwości. Dlatego oprócz w klasycznych i dobrze znanych nam daniach, warto spożywać ją również w nieco innej formie - na surowo. Cukinia obok fasolki szparagowej i młodych ziemniaków jest warzywem, którego nie może zabraknąć na stołach w lecie. Potraw, które możemy z niej przygotować jest wiele. Szczególą popularnością cieszy się cukinia zapiekana, gdyż zyskuje ona głębi i oryginyginalnego smaku.Choć dla wielu osób surowa cukinia wydaje się warzywem zupełnie bez smaku, po jej odpowiednim przyprawieniu może okazać się nie lada przekąską. Warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu, gdyż jest bardzo zdrowa. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
GIS zamieścił na rządowej ostrzeżenie publiczne dotyczące akcesoriów kuchennych. Mowa o łyżkach do spaghetti wykonanych z nylonu. Produkt może powodować migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych do żywności. Sanepid wycofał go ze sprzedaży.Komunikaty GIS przeważnie nie zapowiadają niczego dobrego. Niestety, również tym razem sanepid musiał zareagować na potencjalne zagrożenie. Akcesoria kuchenne zostały wycofane ze sklepów.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Z całą pewnością kalafior można uznać za niezwykle smakowite warzywo. Nie bez powodu smakosze zajadają go z miłą chęcią. Niestety, podczas jego gotowania w całej kuchni dominuje nieprzyjemny aromat. Za sprawą dodatku sody oczyszczonej, unikniemy takiego scenariusza.Smakowity kalafior cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które jadają go regularnie. Zazwyczaj kalafior po prostu gotujemy. W takcie tego procesu często ulatnia się wątpliwie przyjemny zapach.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu: