Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Jajka

Jajka

Śniadanie Tomasza Kammela
18.11.2022 22:18 Tomasz Kammel zdradził swój przepis na niezwykłe śniadanie. Jego pomysł zachwyca prostotą

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Warto by było sycące, kolorowe i smaczne. Tomasz Kammel pokazał niedawno, czym najchętniej raczy się o poranku. Jego danie jest proste w przygotowaniu, a składniki znajdziemy w każdym sklepie. Spróbujecie? Sycące śniadanie Tomasz Kammela jest nietypową wersją omleta. Prezenter masę jajeczną wzbogacił o awokado i pomidory i zapiekł ją w gofrownicy. Gofromlet — jak nazwał swój przysmak — podał z wędzonym łososiem i odrobiną szczypiorku. Brzmi pysznie, więc podpowiadamy, jak przygotować rodzinną porcję.

ciasto zebra
18.11.2022 21:46 Kultowe ciasto zebra zachwyca wyglądem i puszystością. Przygotowanie jest bardzo proste

Ciasto zebra zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Ten dwukolorowy wypiek intryguje swoimi marmurkowymi wzorami. Dzięki sprawdzonej babcinej recepturze, z łatwością możesz teraz przygotować ją samodzielnie. Ciasto zebra pokochają wszyscy, zarówno dzieci jak i dorośli.Ciasto zebra, mimo imponującego wyglądu, jest bardzo prostym wypiekiem. Wystarczy zmiksować razem kilka składników, a następnie połowę powstałego ciasta zabarwić za pomocą kakao. Ten niezwykły wypiek robi piorunujące wrażenie.

sałatka jarzynowa
18.11.2022 21:10 1 błąd i sałatka jarzynowa będzie niesmaczna. Koniecznie go unikaj, a potrawa zyska też na wyglądzie

Sezon na sałatkę jarzynową zbliża się wielkimi krokami. Już wkrótce ta popularna potrawa z warzyw zawojuje świąteczne stoły. Jeśli chcesz, aby Twoja sałatka zyskała liczne grono wielbicieli, nie krój jej zbyt drobno. Ten błąd może zniszczyć cały końcowy efekt.Sałatka jarzynowa składa się w głównej mierze z ugotowanych warzyw. Do tego dochodzą jajka, kiszone ogórki i groszek konserwowy. Tajemnica udanej sałatki tkwi w odpowiednim pokrojeniu wszystkich składników. Warto pochylić się nad tą na pozór banalną kwestią.

Puszysty omlet z karmelizowaną gruszką i cynamonem
17.11.2022 22:45 Puszysty omlet z karmelizowaną gruszką i cynamonem

Pomysł na rozgrzewające śniadanie? Przygotuj omlet z karmelizowaną gruszką i cynamonem. Omlet jest niezwykle puszysty i ma korzenną nutę. Podany z gruszką na ciepło dosłownie rozpływa się w ustach. Słodkie śniadanie na chłody przygotujesz w kilka minut.Jesienią i zimą, gdy na dworze jest szaro i zimno, stawiam na rozgrzewające i pożywne śniadania, które dodają mi energii na wiele godzin. Jajecznica, pieczona owsianka, czy właśnie omlet z karmelizowaną gruszką to jedne z moich ulubionych posiłków na rozpoczęcie dnia.Omlet z gruszką jest naprawdę prosty w przygotowaniu, nie pęka i nie rozwarstwia się na patelni. Jest cienki i puszysty, więc bez problemu mogę złożyć go na pół i podać z sezonowym owocem z nutą wanilii i cynamonu. Do masy jajecznej na omlet dodaję cukier waniliowy oraz odrobinę cynamonu, kardamonu i mielonego imbiru. Korzenne przyprawy sprawiają, że omlet smakuje wyśmienicie i ma rozgrzewające właściwości. Przysłowiową wisienką na torcie jest gruszka karmelizowana w cukrze brązowym i waniliowym. Gruszka w tym połączeniu smakuje doskonale.

domowy majonez
17.11.2022 15:56 Niezawodny przepis na domowy majonez. Już nigdy nie kupisz go w sklepie

Nadchodzący czas w roku sprzyjać będzie rozmaitym kulinarnym dokonań. Wiele tradycyjnych potraw nie obejdzie się bez dodatku majonezu. Pójdź o krok dalej i przygotuj popularny sos samodzielnie. Gwarantujemy, że smakowi domowego majonezu nie dorówna żaden gotowiec.Przygotowane domowego majonezu nie jest niczym trudnym. Wystarczą odpowiednie proporcje składników i delikatne obroty miksera. Poszczególne produkty dodawaj stopniowo, kontrolując smak i konsystencję sosu. Rezultat końcowy po prostu Cię zachwycą.

paluchy z ciasta francuskiego
17.11.2022 11:58 Szybkie paluchy z ciasta francuskiego i boczku. Przekąska idealna nie tylko na Mundial

Paluchy z ciasta francuskiego łączą w sobie wszystkie cechy idealnej przekąski. Są łatwe i błyskawiczne w przygotowaniu, wymagają niewielu składników i doskonale smakują. Trudno wyobrazić sobie lepszą przegryzkę na Mundial.W czasie meczowego szału nikt nie chce spędzać długich godzin w kuchni. Na szczęście paluchy chlebowe zrobić można w zaledwie kilka chwil. Kiedy będą rumienić się w piekarniku, Ty możesz bez przeszkód śledzić sportową rywalizację na Mundialu. Kibicowanie przy tej przekąsce to czysta przyjemność.

sałatka jarzynowa
16.11.2022 16:08 Świąteczna sałatka jarzynowa. 1 niezwykły składnik nadaje jej wyjątkowego smaku oraz koloru

Sałatka jarzynowa występuje w wielu wariantach, a jej smakowitym modyfikacjom nie ma końca. Czy próbowaliście już zastąpić klasycznego ogórka kiszonym burakiem? Poza intensywnym smakiem, to warzywo zapewnia sałatce jarzynowej wyjątkowo apetyczną barwę.Kiszone buraki do sałatki jarzynowej z łatwością przygotujesz w domu. Wodę z nich możesz dodatkowo wykorzystać jako zakwas do barszczu czerwonego. Na bazie buraków przygotujesz zatem nie jedno, ale aż dwa świąteczne dania. Czy może być coś lepszego?W tym wariancie sałatki jarzynowej ogórka kiszonego całkowicie zastępujemy burakiem. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby rozdzielić kwaśny smak w potrawie pomiędzy oba warzywa. Przyrządź wersję z samym burakiem lub poszukaj swoich ulubionych proporcji obu składników. Taka kolorowa jarzynowa sałatka z pewnością zachwyci gości.

Pieczesz kruche ciasto? Sprawdź, kiedy najlepiej się za nie zabrać
15.11.2022 22:08 Pieczesz kruche ciasto? Sprawdź, kiedy najlepiej się za nie zabrać

Kruche ciasto jest bardzo uniwersalne i przygotujemy z niego między innymi tarty, spody do domowych wypieków, ciastka. Niezależnie od tego, czy robimy ciastka do kawy, czy ciasto z owocami lub kremem, kruche ciasto musimy odpowiednio przygotować, w przeciwnym razie będzie twarde. Warto też upiec je 2-3 dni wcześniej, bo wtedy będzie jeszcze smaczniejsze. Kruche ciasto przygotujemy z mąki, jajek, zimnego masła i cukru. Mąkę, masło i cukier dodajemy w proporcji 3:2:1, czyli na 300 g mąki dodajemy 200 g masła i 100 g cukru. To idealne proporcje. Do kruchego ciasta najlepiej sprawdzi się drobny cukier do wypieków lub cukier puder.Niektórzy do kruchego ciasta dodają całe jajko, inni wyłącznie żółtko. Do ciasta zawsze jednak warto dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Ciasto z dodatkiem łyżki produktu wyrobimy szybciej, będzie również bardziej zwarte i nie będzie się tak kruszyć.Kruche ciasto wymaga odpowiedniego wyrabiania i schłodzenia. Zbyt długie wyrabianie i zbyt krótki czas chłodzenia zepsują wypiek. Stanie się on twardy i zdeformowany po upieczeniu. Kruche ciasto upieczmy 2-3 dni przed planowanym podaniem, a będzie smaczniejsze.

Lepsze od chipsów krążki cebuli smażone w cieście. Idealna przegryzka nie tylko dla kibiców
15.11.2022 20:04 Lepsze od chipsów krążki cebuli smażone w cieście. Idealna przegryzka nie tylko na Mundial

Krążki cebulowe są prostą i pyszną przekąską, którą zrobisz szybko w domowym zaciszu. Cebula smażona w cieście naleśnikowym jest chrupiąca i o wiele ciekawsza w smaku, niż tradycyjne chipsy. Nie zawiera też zbędnych dodatków, więc jest zdrowsza. Dużą zaletą cebulowej przekąski jest jej niski koszt. Cebulowe krążki umilą oglądanie mundialowych meczów i spotkania w gronie znajomych. Mistrzostwa świata w piłce nożnej zbliżają się wielkimi krokami. Jeśli planujesz oglądać to ważne wydarzenie sportowe z rodziną lub przyjaciółmi, warto zadbać również o odpowiednie przekąski. Zrezygnuj z gotowych produktów. Domowe przekąski, jak krążki cebuli smażone w cieście, frytki, czy quesadillę zrobisz samodzielnie i za grosze. Domowe przekąski są nie tylko o wiele smaczniejsze, ale przede wszystkim zdrowsze. Są również szybkie w przygotowaniu i tanie. Krążki cebuli smażone w cieście zrobisz z kilku składników, które z pewnością masz w swoim domu.Krążki z cebuli w cieście naleśnikowym to przekąska nie tylko dla kibiców. To świetna przegryzka na spotkania z rodziną, przyjaciółmi, na imprezę, a także wtedy, kiedy mamy ochotę coś przekąsić. Ciasto naleśnikowe możemy wzbogacić np. o suszone oregano, paprykę słodką lub inną ulubioną przyprawę.

Jaki twaróg jest najlepszy na pierogi leniwe? Babcia Stefania zawsze używa jednego rodzaju. Wnuki przyjeżdżają specjalnie na kluski
15.11.2022 17:26 Jaki twaróg jest najlepszy na pierogi leniwe? Babcia Stefania zawsze używa jednego rodzaju

Jesteście wielbicielami pierogów leniwych? By wyszły zwarte, ale delikatne trzeba zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Ważny jest rodzaj użytego twarogu. Babcia Stefania zawsze robi kluski leniwe z półtłustego twarogu. Dzięki temu kluski wychodzą miękkie i rozpływające się w ustach. Koniecznie zwróćcie uwagę na ten składnik. Pierogi leniwe to szybkie kluski, które przygotujesz z twarogu, mąki, jajek i odrobiny soli. Leniwe robi się naprawdę łatwo. Pierogi są gotowe po kilku minutach gotowania, podasz je z ulubionymi dodatkami.Do pierogów leniwych gorąco polecam kwaśną śmietanę, owoce i cukier waniliowy. Kluski rewelacyjnie smakują również polane stopionym masłem i oprószone cukrem oraz mielonym cynamonem. Pierogi leniwe są daniem, które posmakuje nawet największym niejadkom.Pierogi leniwe wyjdą idealnie, kiedy zastosujesz rady babci Stefci. Zrezygnuj z chudego i tłustego twarogu, nie sprawdzą się do kultowych klusek. Bardzo istotna jest również sama mąka - zawsze pszenna i zawsze przesiana, żeby w masie nie było grudek, które zepsują smak.

Jajecznica z majonezem i serem
15.11.2022 08:21 Puszysta i aksamitna jajecznica. Ciocia Mariola zawsze stawia na 2 dodatki

Jajecznica z majonezem i serem skusi niejednego smakosza. Dwa dodatki zaproponowane przez ciocię Mariolę sprawiają, że śniadaniowa potrawa nabiera smaku i staje się niemal aksamitna. Wykonanie jest proste, a efekty spodobają się nawet najbardziej wybrednym. Spróbujecie?Przygotowanie rozpływającej się w ustach może sprawić trudności. Dodatek sera i majonezu oraz odrobina cierpliwości podczas smażenia zaowocują jednak uzyskaniem potrawy niezwykle kremowej i delikatnej. Jeśli jeszcze nie znacie tego patentu, koniecznie przetestujcie. Przyjemnie was zaskoczy i jeszcze nie raz do niego wrócicie.

babka majonezowa
14.11.2022 11:28 Cudowna babka piaskowa. 1 niezwykły dodatek jest totalnym zaskoczeniem

Znamy prosty i niezawodny przepis na smakowitą babkę piaskową. Ciasto wyrabia się bez dodatku masła, margaryny czy oleju. Składnikiem gwarantującym ciastu puszystość i wilgotność jest majonez. Ten niezwykły dodatek wbrew pozorom idealnie pasuje do słodkiego wypieku, zwanego babką majonezową.Przepis na babkę majonezową jest banalnie prosty. Wystarczy ok. 10 minut przygotowań i możemy wstawiać formę z ciastem do piekarnika. Do ciasta najlepiej wybrać majonez o delikatnym smaku. Nikt nie uwierzy, że dodaliście ten składnik.

 Jajko sadzone bez tłuszczu
13.11.2022 22:47 Jak usmażyć jajko sadzone bez dodatku tłuszczu?

Jajko sadzone bez tłuszczu jest lekkie i pełne smaku. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Olej lub masło zastępujemy wodą i smażymy na małym ogniu, aż się zetnie. Spróbujcie koniecznie — nic nie pryska, a jeszcze zachwyca delikatnością. Jeśli lubicie jajka z patelni, a jednocześnie staracie się dbać o linię, usmażenie sadzonego bez tłuszczu będzie świetnym rozwiązaniem. Warto przygotować niewielką patelnię i przyrządzać jaja pojedynczo. Wtedy będziecie mieli pełną kontrolę nad procesem.

Lekka pasta jajeczna bez majonezu
12.11.2022 23:15 Lekka pasta jajeczna bez majonezu. Idealna do kanapek

Lekka pasta jajeczna jest świetnym dodatkiem do pieczywa. Przygotowane bez dodatku majonezu smarowidło smakuje wyśmienicie, a składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Spróbujecie? Jeśli szukacie prostego, a zarazem smacznego pomysłu na przysmak do pieczywa, postawcie na klasykę, czyli pastę jajeczną. Nasza lekka wersja bez majonezu jest prosta w przygotowaniu, a miksując dodatki, za każdym razem uzyskacie nieco inny rarytas. Warto skosztować.

Dlaczego warto dodać do kawy surowe jajko?
11.11.2022 20:36 Dlaczego warto dodać do kawy surowe jajko? Powód zaskakuje

Kawa z surowym jajkiem to bardzo popularny napój w krajach skandynawskich. Kawa jest kremowa i delikatna, ale przede wszystkim zdrowa. Możemy podać ją również z ulubionymi dodatkami. Dlaczego warto dodać do kawy surowe jajko?Kawa jest napojem, bez którego zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie dziennego funkcjonowania. Kawę zwykle pijemy czarną lub z mlekiem, a niektórzy dodają również do niej cukier lub miód. Co ciekawe, do kawy możemy dodać także surowe jajko. To szwedzki patent na smaczny i zdrowy początek dnia.Kawa z surowym jajkiem jest bardzo puszysta, kremowa i delikatna, a samo jajko nie jest wyczuwalne w smaku. Do kawy możemy dodać krowie mleko lub napój sojowy, migdałowy, kokosowy. Kawa jajeczna z ulubionymi dodatkami będzie smakować rewelacyjnie.Zrezygnujmy jednak z syropów smakowych, które również dodawane są do kawy, ponieważ są naprawdę bardzo kaloryczne. Kawa z jajkiem, która ma właściwości odchudzające, nie przyspieszy metabolizmu, jeśli wlejemy do niej puste kalorie.

parówki w cieście
10.11.2022 21:11 Prosty pomysł na sycącą przekąskę - parówki w cieście drożdżowym. Domownicy oszaleją na ich punkcie

Parówki w cieście drożdżowym są pomysłową i smaczną przekąska. Można nazwać je rodzimą alternatywą dla hot- dogów, jednak są zdecydowanie smaczniejsze a przede wszystkim zdrowsze, niże popularny fast food. Smakowite parówki są dodatkowo bardzo proste do przygotowania.Parówki w cieście drożdżowym możesz przygotować ze swoimi ulubionymi dodatkami. Wystarczy drobniutko je posiekać i zawinąć razem z kiełbaską w płat ciasta. Te parówki możesz podawać samodzielnie, lub maczać je np. w sosie czosnkowym lub ketchupie. Dzięki elastyczności przepisu parówki w cieście drożdżowym możesz za każdym razem zaserwować w innym wydaniu.Ciasto do tego przepisu nie wymaga wyrastania. Wystarczy jedynie kilka minut na podniesienie się zaczynu. To sprawia, że parówki w cieście drożdżowym to przepis z gatunku ekspresowych.

sałatka jarzynowa ewa wachowicz
10.11.2022 12:47 Wachowicz podała przepis na sałatkę jarzynową. 1 składnik od razu przykuwa uwagę

Na sałatkę jarzynową powstało tyle przepisów, ile jest osób ją przygotowujących. Zapewniamy jednak, że nad sposobem Ewy Wachowicz warto się pochylić. Poza intrygującym sosem, dodaje ona do sałatki drobno pokrojonego surowego pora. Trzeba przyznać, że ten dodatek nadaje sałatce zdecydowanego intensywnego smaku.Sałatka jarzynowa Ewy Wachowicz zawiera także jabłko. Znana dziennikarka radzi jednak, aby dodać je dopiero w dzień podania sałatki. W przeciwnym razie kwaskowaty smak owocu może zdominować smak pozostałych składników. Ta rada z pewnością przyda się niejednemu kucharzowi.

Jajka sadzone na smalcu. Babcia Ania zawsze pamięta o 1 sztuczce
09.11.2022 08:27 Jajka sadzone na smalcu. Babcia Ania zawsze pamięta o 1 sztuczce

Jajka sadzone na smalcu według przepisu babci Ani mają jeszcze lepszy smak niż smażone na innym rodzaju tłuszczu. Babcia smalec posypuje dodatkowo solą. Prosty trik zapobiega pryskaniu tłuszczu podczas smażenia. Jajka sadzone przygotujesz w kilka minut.Niektórzy jajka sadzone smażą na oleju rzepakowym lub oliwie, inni na maśle. Mało kto wie, że to nie jedyne rodzaje tłuszczu, na których można przyrządzić doskonały dodatek do obiadu. Jajka sadzone na smalcu mają jeszcze lepszy smak. Koniecznie oprósz je dodatkowo posiekanym szczypiorkiem.Do jajek sadzonych na smalcu wykorzystaj sztuczkę babci Ani. Przed wbiciem jajek na patelnię, dobrze rozgrzej tłuszcz i oprósz go solą. To prosty i skuteczny trik, dzięki któremu smalec nie będzie pryskał podczas smażenia. Unikniesz więc oparzeń i sprzątania z tłuszczu całej kuchni.Jajka sadzone na smalcu to pomysł na szybki i pożywny obiad. Podasz je z ziemniakami, ryżem, kaszą. Do jajek przygotujesz również sos grzybowy, sos pieczarkowy, koperkowy, chrzanowy. Podasz je również z ulubionym mięsem i surówkami, np. smażonym kurczakiem i mizerią.

Jak usmażyć supercienkie naleśniki? Pamiętaj o 1 czynności. Zawsze wyjdą doskonałe
08.11.2022 19:26 Jak usmażyć supercienkie naleśniki? Pamiętaj o 1 czynności. Zawsze wyjdą doskonałe

Smażysz właśnie naleśniki? Wylewaj ciasto na mocno rozgrzaną patelnię, wykonując nią koliste ruchy. Dzięki temu naleśniki mają szansę wyjść idealnie cienkie. Oczywiście znaczenie ma też skład i konsystencja ciasta. Ze zbyt gęstego naleśniki wyjdą grube. Naleśniki możemy zaserwować na wiele sposobów. Wersja wytrawna będzie nadziana np. kurczakiem, szpinakiem czy fetą. Słodka - dżemem, konfiturą lub słodkim twarożkiem. Niezależnie od tego, jaki rodzaj nadzienia wybierzesz, ważne jest, by naleśniki były cienkie. Wtedy są bowiem najsmaczniejsze. Na grubość naleśników wpływa konsystencja ciasta oraz sposób ich wylewania na patelnię. Podczas smażenia naleśników kluczowa jest technika. Ciasto wylewaj więc małymi porcjami i wykonuj koliste ruchy patelnią, żeby równomiernie je rozprowadzić. Cienkie naleśniki już po chwili będą rumiane i gotowe do jedzenia.Do ciasta na naleśniki dodaj również wodę gazowaną. Proporcje są następujące: na szklankę mąki pszennej wlej szklankę mleka i pół szklanki wody gazowanej. Woda rewelacyjnie spulchnia ciasto, dzięki czemu naleśniki będą delikatne.

Oddziel białka i ubij je z 1 dodatkiem. Jajecznica będzie aksamitna i bosko puszysta. Nie ma lepszego patentu
08.11.2022 08:19 Oddziel białka i ubij je z 1 dodatkiem. Jajecznica będzie aksamitna i bosko puszysta

Jajecznica ze śmietaną będzie o wiele bardziej puszysta, jeśli dodasz ją do ubitej piany z białek, a następnie połączysz z resztą przygotowanych składników. To prosty trik, dzięki któremu jajecznica będzie aksamitna i pełna smaku.Jajecznica ze śmietaną jest świetnym pomysłem na dobry początek dnia. Jajka przesmażone z innymi składnikami są smaczne i bardzo pożywne, dodadzą nam więc energii na wiele godzin. Jajecznicę przygotuj w nieco inny sposób, niż zwykle, efekt zachwyci wszystkich domowników.Tradycyjnie do jajecznicy ze śmietaną na początku podgrzewa się śmietanę na patelni, dopiero później wbija się jajka. Jeśli jednak oddzielisz wcześniej białka od żółtek, z białek ubijesz pianę i połączysz ją z kremowym dodatkiem, uzyskasz jajecznicę o doskonałym smaku i konsystencji.Przepis na jajecznicę ze śmietaną możesz dowolnie modyfikować. Możesz dodać do niej czerwoną paprykę, wędzony boczek, kiełbasę, ulubioną wędlinę, awokado. Wykorzystaj swoje ulubione dodatki i przygotuj śniadanie, które każdy zje ze smakiem. Jajecznicę koniecznie podaj z kromką świeżego, chrupiącego chleba.

panierka jak z KFC
07.11.2022 20:35 W końcu podano patent na panierkę jak z KFC. Z łatwością zrobisz ją w domu

Któż z nas nie zna smaku soczystego smażonego kurczaka z popularnej amerykańskiej sieciówki? Sekretem restauracji jest niezwykle apetyczna panierka. Teraz taką panierkę jak z KFC możesz przygotować we własnej kuchni. Jedyne, czego potrzebujesz, to ciasto naleśnikowe i przyprawy.Kurczak z panierką jak z KFC jest prosty do przygotowania. Wystarczy wymieszać składniki ciasta i obtoczyć w nim mięso. Kurczaka warto marynować w mieszance przez kilka godzin. Dzięki temu usmażone mięso jest wyjątkowo soczyste i pełne smaku.

pasta jajeczna
07.11.2022 07:55 Znudziła Ci się jajecznica? Z jajek zrobisz też rewelacyjną pastę do chleba

Jajka są popularnym i smacznym produktem, który z chęcią spożywamy na śniadanie. Najczęściej je gotujemy, robimy z nich jajecznicę lub omlet. Jednak z ugotowanych jajek z łatwością przygotujesz też pyszną pastę jajeczną do pieczywa. A dzięki dodatkowi oleju lnianego taka pasta będzie również niezwykle zdrowa.Olej lniany do pasty jajecznej nie jest obowiązkowy, jednak warto go dodać. Ma on silne działanie oczyszczające, a także wspomaga pracę naszego mózgu i zapobiega przewlekłym stanom zapalnym. Z pewnością warto zainwestować w buteleczkę tego specyfiku.

placki ziemniaczane
05.11.2022 17:12 Dodajesz jajko do placków ziemniaczanych? Z innym składnikiem wyjdą bardziej chrupiące

Uwielbiasz placki ziemniaczane, ale w swoim jadłospisie unikasz jajek? Na szczęście znamy rozwiązanie tego problemu. Kurze jajo możesz z łatwością zastąpić innymi produktami. Wśród nich znajdziesz olej, mąkę ziemniaczaną a także tajemniczą aquafabę. Placki ziemniaczane są bardzo lubianą potrawą. Można przygotować je na słodko lub słono, zależnie od chęci i okoliczności. Tradycyjny przepis zawiera jednak nieco kontrowersyjny dodatek jajka. Na szczęście dzięki zamiennikom chrupiące złociste placuszki mogą cieszyć także osoby na diecie roślinnej lub te, które borykają się z alergią pokarmową.

Pomysł na tani obiad
04.11.2022 10:00 2 ziemniaki, jajko i trochę sera. Tylko tyle potrzebujesz do zrobienia pysznego obiadu. 10 minut i gotowe

Nie musisz spędzać połowy dnia w kuchni, aby zjeść coś pożywnego. Dzięki poniższemu pomysłowi na obiad w 10 minut zaoszczędzisz nie tylko czas, ale i energię. Ten prosty posiłek jest błyskawiczny w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczny. Koniecznie sprawdź ten przepis.Do przyrządzenia smakowitego obiadu w 10 minut potrzebujesz jedynie kilku podstawowych produktów. Sytość zapewniają ziemniaki, jajko oraz ser. Dodatek szczypiorku przyjemnie odświeża całość. Wystarczy podsmażyć składniki na patelni i gotowe.

kotlety mielone z jarmużem
04.11.2022 09:19 Drobno posiekaj i dodaj do mielonych. Patent cioci Wiesi jest niezawodny. Kotlety są zdrowsze i pełne smaku

Kotlety mielone goszczą na naszych stołach bardzo często. Aby nie popaść w monotonię, warto mięsną masę urozmaicać coraz to nowymi dodatkami. Specjalnością cioci Wiesi są kotlety mielone z jarmużem. Zielone listki niesamowicie podkręcają smak dania.Jarmuż jest charakterystyczną odmianą kapusty. Jego smak można określić jako nieco pikantny, z lekką nutką goryczki. Ciocia Wiesia podgotowuje go lekko przed dodaniem do mięsa. Dzięki temu listki w kotletach mielonych z jarmużem są miękkie i dobrze współgrają z całością.

jajecznica na sodzie
04.11.2022 08:20 Oddziel białka i dosyp do nich 1 szczyptę. Sekretny składnik nada jajecznicy cudownej puszystości

Masz ochotę na smakowite śniadanie? Nasza puszysta jajecznica na sodzie smakuje tak, jakby wyszła spod ręki mistrzów sztuki kulinarnej. Wystarczy dodać szczyptę proszku, aby jajka były tak delikatne, jak nigdy wcześniej. Już nigdy nie przyrządzisz jajecznicy w inny sposób.Przepis na puszystą jajecznice na sodzie jest banalnie prosty do wykonania. Wystarczy oddzielić białka od żółtek i ubić je z odrobiną sody. Dzięki temu jajecznica będzie apetyczna i puchata. Dodaj do niej swoje ulubione dodatki lub zainspiruj się naszym pomysłem.

3 największe błędy podczas przygotowania jajecznicy
02.11.2022 19:33 3 największe błędy podczas przygotowania jajecznicy. Popełniamy je nagminnie

Przygotowanie jajecznicy wydaje się bardzo proste. Kilka szczegółów może jednak sprawić, że smak lub konsystencja dania nie będą najlepsze. Trzy błędy popełniamy nadzwyczaj często. Podpowiadamy jak się ich wystrzegać. Jajecznica powinna być puszysta i delikatna. Jeśli nie chcemy uzyskać dania przypominającego bezsmakową galaretę, powinniśmy zadbać o z pozoru oczywiste kwestie, o których jednak dość często zapominamy.

Wymieszaj z mlekiem i dodaj do ciasta na naleśniki. Wyjdą wręcz doskonałe
01.11.2022 19:22 Wymieszaj z mlekiem i dodaj do ciasta na naleśniki. Wyjdą wręcz doskonałe

Naleśniki są świetnym pomysłem na obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Słodkie, delikatne ciasto z cukrem waniliowym i płynnym miodem będzie o wiele delikatniejsze i puszyste, kiedy dodamy do niego wrzącą wodę. Naleśniki na słodko podaję z różnymi dodatkami. Jesienią sięgam po czekoladę i domowe dżemy i konfitury, głównie konfitury ze śliwek, brzoskwiń, truskawek. Latem natomiast stawiam na świeże owoce sezonowe, mus owocowy i serek waniliowy, naleśniki podane w ten sposób smakują całej rodzinie.Ciasto naleśnikowe przygotowuję nieco inaczej niż wszyscy. Zamiast zimnej lub gazowanej wody, dodaję wrzątek i odstawiam na 30 minut, żeby masa zgęstniała. Do ciasta dodaję również cukier waniliowy, miód i łyżkę oleju rzepakowego, dzięki któremu naleśniki nie przywierają do patelni podczas smażenia.Do naleśników nie dodaję również ani proszku do pieczenia, ani sody. Nie ubijam również piany z białek, żeby spulchniły ciasto. Wrzątek jest najlepszym sposobem na delikatne naleśniki. Masa naleśnikowa z początku jest bardzo rzadka, po 30 minutach natomiast ładnie gęstnieje i nadaje się do smażenia.