Smakosze.pl

Jajka

Jajko jest bogatym w substancje odżywcze produktem spożywczym. W sztuce kulinarnej zazwyczaj wykorzystuje się ptasie jajka, a najczęściej jaja kurze. Jednak oprócz kurzych jaj spożywa się m. in:. jaja gęsie, przepiórcze, czy też kacze. Oprócz ptasich jaj istnieją także jaja rybie, czyli ikra. Kawior tworzony z ikry jest uważany za jednym z najbardziej wykwintnych specjałów.

Ludzie jedzą jajka około 6 milionów lat. Początkowo nie hodowano ich, a zamiast tego były zabierane z dzikich gniazd. Kur bankiwa pochodzący z Azji, jest przodkiem hodowanej do dziś kury domowej.

Jajko składa się w większości z wody, a oprócz tego z białka, tłuszczu i węglowodanów. 100 gram jajek ma około 147 kcal. Jajka bogate są także w witaminę A, E, D, K, a także witaminy z grupy B. Oprócz tego posiadają wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, selen czy miedź.

Jajka przygotowywane są w wielu formach. W procesie smażenia powstaje jajko sadzone, omlet oraz jajecznica. Po ugotowaniu powstaje m. in. jajko na miękko, półtwardo oraz na twardo, a także jajko w koszulce

Po ścięciu się żółtka podczas długiej obróbki termicznej, traci ono część wartościowych substancji odżywczych. Dlatego też najzdrowsze są jajka gotowane na miękko, czyli takie, w których żółtko jest płynne.

Kurze jaja spotykane w sklepach mają różne oznaczenia. Informują one m. in. o wielkości jajek oraz o sposobie chowu kur, od których pochodzą. Wielkość jajek przedstawiona jest w rozmiarach od S (najmniejszych) do XL (największych). Jednak dużo ważniejszą informacją jest ta o sposobie hodowania kur. Te sygnowane nr 3 pochodzą z chowu klatkowego. Oznaczone nr 2 pochodzą z chowu ściółkowego. Jajka z wolnego wybiegu znaleźć można pod nr 1, a te z chowu ekologicznego pod nr 0. Oznacza to, że im niższy jest numer tym lepiej, zarówno pod względem zdrowotnym, jak i etycznym.

Z jajek powstaje wiele potraw. Wśród nich są omlety, podawane zarówno na słodko, jak i na słono. Oprócz tego jest jajecznic,a od delikatnej, smażonej na maśle, po bogatą w wiele składników, takich, jak szczypiorek, cebula, pomidory czy też pieczarki. Popularną potrawą z jaj są też jajka faszerowane oraz pasty jajeczne.

Jednak oprócz potraw, w których jajka grają pierwsze skrzypce, istnieje także wiele dań, których istotnym składnikiem są właśnie jajka. Są one bowiem konieczne do przygotowania makaronu, a także większości ciast. Oprócz tego używa się ich do potraw mięsnych (jako składnik lub do panierowania). Często występują także jako dodatek do zup, np. do żurku.

Widok:

Kafelki

Lista

Co zrobić, żeby naleśniki do krokietów nie pękały? 1 dodatek zapewni im niesłychaną elastyczność
Porady

Magdalena Patacz

Co zrobić, żeby naleśniki do krokietów nie pękały? 1 dodatek zapewni im niesłychaną elastyczność
Czytaj więcej >
jajecznica
Przepisy

Renata Materlińska

Lekka jak chmurka jajecznica bez smażenia
Czytaj więcej >
Zapiekanka za grosze
Przepisy

Aleksandra Proch

Mega wyżerka dla całej rodziny. Wystarczy kilka produktów z lodówki. Znajdziesz je w każdej kuchni
Czytaj więcej >
Placki twarogowe z kokosem
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lekkie placki twarogowe z wiórkami kokosowymi
Czytaj więcej >
kotlety rybne
Przepisy

Renata Materlińska

Wyborne kotlety rybne. Konkurencja dla mielonych i schabowych
Czytaj więcej >
racuchy
Porady

Renata Materlińska

Dlaczego warto dodać sodę do racuchów? Nie każdy ma świadomość
Czytaj więcej >
gotowanie jaj
Porady

Renata Materlińska

Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Ratunkiem jest sekretny składnik
Czytaj więcej >
czy można pić jajka
Porady

Dominika Mika

Czy można pić surowe jajka?
Czytaj więcej >
ciasto Kukułka
Przepisy

Renata Materlińska

Pyszne niczym słynne cukierki ciasto "Kukułka"
Czytaj więcej >
gofry
Przepisy

Renata Materlińska

Gofry lepsze i tańsze niż te nad Bałtykiem. Rodzina będzie błagać o dokładki
Czytaj więcej >
kotlet schabowy
Przepisy

Renata Materlińska

Kotlety schabowe po lubelsku są delikatniejsze niż klasyczne. Sekret smaku? Panierka
Czytaj więcej >
placki ziemniaczane
Przepisy

Aleksandra Proch

Dosyp łyżeczkę popularnego produktu. Placki ziemniaczane jeszcze nigdy nie były takie lekkie i puszyste
Czytaj więcej >
Jak zrobić jajko sadzone z płynnym żółtkiem? Cztery triki Tomasza Strzelczyka
Porady

Magdalena Patacz

Jak zrobić jajko sadzone z płynnym żółtkiem? Cztery triki Tomasza Strzelczyka
Czytaj więcej >
Jajka
Produkty

Adam Moskal

O czym świadczy kolor skorupki jajka?
Czytaj więcej >
chrupiąca wątróbka
Przepisy

Renata Materlińska

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku
Czytaj więcej >
ekspresowe placki ziemniaczane
Przepisy

Renata Materlińska

Ekspresowe placki ziemniaczane bez obierania i tarcia ziemniaków. 1 dodatek sprawi, że nie ściemnieją
Czytaj więcej >
Jajka
Porady

Adam Moskal

Jak prawidłowo przechowywać jajka?
Czytaj więcej >
Obłędna pasta jajeczna z musztardą i szczypiorkiem
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Obłędna pasta jajeczna z musztardą i szczypiorkiem. Idealna na kanapki
Czytaj więcej >
Jajko zaskoczyło rolnika
Produkty

Jakub Kossakowski

Niesamowita tajemnica gigantycznego jajka
Czytaj więcej >
Sadzone jajka
Przepisy

Adam Moskal

Jajka sadzone na śmietanie
Czytaj więcej >
Jajka
Produkty

Adam Moskal

Coraz mniej sklepów sprzedaje jajka z chowu klatkowego
Czytaj więcej >
Wyrazista pasta śledziowa z jajkiem. Sprawdzi się nie tylko do pieczywa
Przepisy

Magdalena Patacz

Wyrazista pasta śledziowa z jajkiem. Sprawdzi się nie tylko do pieczywa
Czytaj więcej >
Idealne, chrupiące faworki krok po kroku
Przepisy

Magdalena Patacz

Idealne, chrupiące faworki krok po kroku
Czytaj więcej >
Sałatka z pora i kukurydzy
Przepisy

Magdalena Patacz

Prosta sałatka z pora i kukurydzy. W sam raz na święta
Czytaj więcej >
racuchy
Przepisy

Renata Materlińska

Pulchne niczym poduszeczka - lekkie racuchy na jogurcie greckim. Idealne na śniadanie i kolację
Czytaj więcej >
Jajka po benedyktyńsku
Przepisy

Marianna Umerle

Jajka po benedyktyńsku - cudowna śniadaniowa propozycja
Czytaj więcej >
Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 sztuczka najlepszych gospodyń
Przepisy

Magdalena Patacz

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 sztuczka gospodyń
Czytaj więcej >
Pasta jajeczna od Magdy Gessler
Przepisy

Jakub Kossakowski

Aromatyczna pasta jajeczna wg. Magdy Gessler
Czytaj więcej >