Sprawdź, jak zrobić hitowe kotlety schabowe z serową niespodzianką. Są na tyle smaczne i soczyste, że jesteśmy przekonani o tym, że wszyscy będą Cię błagać o dokładki. Dlatego od razu możesz zrobić ich nieco więcej niż zwykle. Oprócz sera dorzuć też pieczarki, a nadzienie zachwyci też bogatym aromatem.Klasyczne schabowe są płaskie i chrupiące. A nasze schabowe też chrupią, ale są nieco grubsze, bo w środku kryją serowo-pieczarkowy farsz. Prawda, że brzmi to kusząco i od razu wyobrażacie sobie, jak to połączenie musi smakować? Rzeczywiście schabowe z serową niespodzianką smakują wybornie. Tak dobrych jeszcze nie jedliście.
Pamiętacie babciny rosół z domową krajanką? Jeśli tak jak my, z rozrzewnieniem wspominacie tamten smak, nie pozostawiajcie go w sferze marzeń. Powiemy wam, jak zrobić domowy makaron do rosołu, bo znamy na niego najlepszy patent. A gdy podacie go do rosołu z kury, na wasz stół wrócą doskonałe smaki dzieciństwa. Kiedyś robienie domowego makaronu do rosołu było czymś normalnym. Ceniono jego smak, ale też w sklepach trudno było kupić gotowy makaron. Dziś już mało kto zadaje sobie tyle trudu, by przygotować krajankę własnoręcznie. A w sumie zrobienie domowego makaronu do rosołu nie jest trudne. Wymaga tylko nieco siły przy zagniataniu ciasta i jego wałkowaniu. Składniki są banalne — to mąka, jajka, sól i odrobina wody. Dokładny przepis podajemy niżej.
Chrupiący kalafior w cieście jest świetnym pomysłem na przekąskę i jako dodatek do obiadu. Zapomnij o gotowaniu kalafiora w wodzie, kalafior w cieście z kurkumą, curry i papryką mieloną to prawdziwa uczta dla każdego smakosza.Kalafior w cieście jest rewelacyjną alternatywą dla tradycyjnie podanego kalafiora z wody i polanego masłem z bułką tartą. Ciasto naleśnikowe z dodatkiem aromatycznych przypraw smakuje doskonale. Kalafior po usmażeniu ma złotą, chrupiącą skórkę, to absolutny hit.Kalafior w cieście może być samodzielną przekąską, możemy go również podać jako dodatek do obiadu. Świetnie komponuje się z mięsem wieprzowym, drobiowym, pieczonymi rybami i kotletami warzywnymi.Kalafior gotowany w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru będzie smakował jeszcze lepiej. Jeśli przeszkadza Ci zapach gotowanego kalafiora, do gotującej się wody dodaj również łyżeczkę sody oczyszczonej, skutecznie zabija intensywny zapach.
Sprawdźcie, jakimi produktami Ania Starmach zastępuje jajka w potrawach. Ciężko uwierzyć, co zamiast nich dodaje na przykład do bezy albo do ciasta. Co ciekawe, alternatyw jest kilka, bo warto dobrać zamiennik do konkretnej potrawy. Możecie być jednak pewni, że raczej nikt nie zorientuje się, że w danym klasyku nie ma ani grama jajka. Jajka są zdrowe i pożywne, kryją bowiem w sobie mnóstwo składników odżywczych. W potrawach działają jak spoiwo, a ciastom i deserom dodają puszystości. Są jednak sytuacje, w których nie powinniśmy ich jeść. To względy zdrowotne, a więc nietolerancje i uczulenia. Czasami nie możemy ich użyć, bo po prostu nam ich zabrakło. I tu z pomocą przychodzi Ania Starmach, która ma kilka pomysłów na to, czym zastąpić jajka. Nie jest to jeden zamiennik, ale kilka dostosowanych do danej potrawy i funkcji, jakie pełni w niej jajko. Poznajcie te sprawdzone substytuty jajek, a już nigdy ich brak nie będzie dla was problemem.
Wiecie, że obiad bez grama tłuszczu może być chrupiący, soczysty i pyszny? Sprawdźcie, jak zrobić lekkie sznycle z kurczaka dla osób będących na diecie. Dzięki temu przepisowi będziecie mogli jeść nadal smacznie, choć już nie tak tłusto, jak do tej pory. Liczycie kalorie lub musicie stosować lekkostrawną dietę? Z całą pewnością smażenie nie jest dla was. Ta metoda opiera się na tłuszczu, który jest niestety kaloryczny i czyni potrawy trudno strawnymi. Zamiast więc smażyć, możecie np. piec. W ten sposób przygotowaliśmy właśnie lekkie sznycle z kurczaka. Wiele osób, które są skazane na dietę, narzeka na to, że jedzenie z dnia na dzień straciło dla nich smak. Wszystko jest gotowane, duszone lub pieczone, bez tłuszczu i chrupkości. I właśnie dla tych osób, które chcą się zdrowiej odżywiać, ale jednak jeść smaczne potrawy, wymyśliliśmy przepis na lekką wersję drobiowych sznycli. Mają nawet panierkę, która chrupkość zawdzięcza dodatkowi żółtego sera. Zawiera ona wprawdzie tłuszcz, ale dodajemy go niedużo.
Chleb w jajku jest kultową przekąską, którą wszyscy doskonale znamy. Jeśli jednak do jajek dodamy mleko, które jest kluczowym dodatkiem i odpowiednie przyprawy, smażony chleb będzie jeszcze smaczniejszy. Jak zrobić chleb w jajku?Chleb w jajku jest pomysłem na szybką przekąskę dla całej rodziny. Przekąska jest tania i przygotujemy ją z kilku podstawowych składników. Jak zrobić chleb w jajku? Wystarczy wymieszać jajka z mlekiem i przyprawami, które mamy w domu, obtoczyć w nich chleb i usmażyć na głębokim oleju.Jak zrobić chleb w jajku? Jedni robią go wyłącznie z jajek, inni dodają przyprawy. Mało kto jednak wie, że do masy jajecznej należy dodać kilka łyżek mąki, aby chleb był jeszcze smaczniejszy i delikatniejszy. Mleko sprawi również, że jajka łatwiej przykleją się do chleba.Chleb w jajku zróbmy z dodatkiem przypraw- osobiście polecam suszone oregano, paprykę mieloną i czosnek granulowany. Przyprawy to świetnie podkreślają smak, nadają również ładnego aromatu i lekkości całej przekąsce.
Co przygotować na śniadanie? Dobrym pomysłem jest pożywna i ekspresowa jajecznica z trzech jajek bez oleju. Zamiast tłuszczu postaw na znacznie zdrowszy składnik, a mianowicie na mleko. Zaskakujące? Może, jednak dzięki niemu jajecznica będzie mniej kaloryczna i lżej strawna.Jajecznica to proste danie, które często przyrządzamy na śniadanie. Zwykle jednak smażymy ja na maśle lub oleju. Jest bardzo smaczna, ale wiadomo — tłuszcz dodaje tej prostej potrawie kaloryczności. By uniknąć tego problemu, proponujemy przygotować jajecznicę na mleku. Robi się ją podobnie prosto jak klasyczną jajecznicę na tłuszczu. Z tą jednak różnicą, że nasza jajecznica z trzech jajek na mleku nie jest smażona, a gotowana. Dzięki temu staje się lżejsza dla żołądka i bardziej przyjazna dla sylwetki.
Oto pradawny przepis na kotlety mielone, który z głowy podyktowała do kamery babcia. Mają niezapomniany smak, który z pewnością was zachwyci. Są klasyką klasyki, bez zbędnych dodatków i smakowych udziwnień. Podajcie je z młodymi ziemniakami i tartymi buraczkami, a poczujecie się jak w rodzinnym domu.Kotlety mielone są tradycyjnym obiadem w wielu domach. W każdym robi się je jednak nieco inaczej. Niektórzy próbują odmienić ich smak, by przełamać kulinarną nudę. Jednak nie ma to, jak klasyka, którą dobrze pamiętamy z domu rodziców czy dziadków. Jeśli chcecie dziś na obiad przygotować właśnie takie dawne kotlety, zapraszamy do przepisu babci.
Manemen, czyli jajecznica po turecku jest doskonałym pomysłem na śniadanie, zwłaszcza latem, kiedy cieszymy się smakiem świeżych, dojrzałych, wygrzanych w słońcu warzyw. Jajecznica z papryką, pomidorem i cebulą będzie absolutnym hitem na Twoim stole.Jajecznica po turecku to rewelacyjne śniadanie dla całej rodziny. Jest smaczna, bardzo pożywna i lekka, doda nam energii na cały poranek, ale nie będziemy czuć się po niej ciężko. Moim zdaniem manemem jest jedną z lepszych wersji podania jajek na śniadanie.Do jajecznicy po turecku dodaj również posiekaną natkę pietruszki, która doda lekkości i świeżości całej potrawie. Manemen podaje się również z pokruszonym serem feta. Jeśli również chcesz dodać ser do jajecznicy, nie sól jej za bardzo wcześniej, żeby jej nie przesolić.Pamiętaj, że najsmaczniejszą jajecznicę przygotujesz wyłącznie ze świeżych jajek, najlepiej od kur z wolnego wybiegu. Jajka od takich kurek są duże, a jajecznica ma piękny, żółty kolor. Jajka marketowe zwykle pochodzą z chowu klatkowego, te jajka są blade i nie mają już takiego smaku.
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania? Ciocia Mariola pokazała swój patent na doskonale wyrośnięte, puszyste ciasto drożdżowe z jagodami. Placek wychodzi za każdym razem i jest o wiele prostszy w przygotowaniu niż tradycyjne ciasto drożdżowe.Tradycyjne ciasto drożdżowe wymaga odpowiedniego przygotowania. Najpierw musimy zrobić zaczyn, następnie wyrabiać całe ciasto kilkanaście minut, odstawić je, aby podwoiło swoją objętość. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania musi jedynie wyrosnąć, jest więc o wiele szybsze.Przed przygotowywaniem ciasta drożdżowego bez wyrabiania wyjmij jajka z lodówki i olej, ponieważ wszystkie składniki muszą mieć temperaturą pokojową, inaczej drożdże nie ruszą. Do ciasta potrzebujemy również ciepłe mleko, które aktywuje drożdże, a ciasto pięknie urośnie.Do domowego ciasta drożdżowego bez wyrabiania dodaj również ulubione owoce sezonowe. Lipiec to czas na jagody, przygotuj więc z nich nie tylko pyszne ciasta, ale i wiele wyśmienitych dań. Z jagód zrobisz również pyszne przetwory na zimę- dżemy i marmolady.
Daria Ładocha podzieliła się swoim przepisem na młodą kapustę w niecodziennym stylu. Młoda kapusta po azjatycku podana z orientalnymi dodatkami, ryżem i jajkiem sadzonym to pomysł na niezwykły obiad dla całej rodziny.Młoda kapusta przygotowana według przepisu ekspertki kulinarnej zachwyci każdego miłośnika orientalnej kuchni. Kapusta pieczona w aromatycznej marynacie z dodatkiem świeżej kolendry, mięty, orzechów smakuje rewelacyjnie.Młoda kapusta po azjatycku będzie gotowa w dosłownie 20- 30 minut, jest więc nie tylko smacznym, ale i prostym posiłkiem. Do kapusty z jajkiem, ryżem i innymi dodatkami koniecznie podaj aromatyczny sos. Sos przygotujesz z sosu sojowego, świeżej kolendry i papryczki chili.Do przygotowania młodej kapusty po azjatycku koniecznie ugotuj ryż na sypko. Najlepiej sprawdzi się ryż basmati. Przed gotowaniem opłucz dokładnie torebki pod zimną, bieżącą wodą- ten prosty trik sprawi, że ryż podczas gotowania się nie poskleja.
Prezentujemy recepturę Ewy Wachowicz na kultowe ciasto „zebra". Ten hit z dawnych lat królował kiedyś na domówkach i szybko znikał z talerzyków. Czemu więc nie wrócić do niego dziś? Przygotujcie „zebrę" według poniższego przepisu, a z pewnością się nie zawiedziecie. Ciasto „zebra" swą nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi. Do formy nakłada się na przemian trochę ciasta ciemnego i jasnego, w wyniku czego powstają piękne, naturalne paski. Ciasto jest przyjemnie wilgotne i długo zachowuje świeżość, dzięki dodatkowi oleju. Ewa Wachowicz proponuje posmarować „zebrę" rozpuszczoną czekoladą i posypać posiekanymi orzechami. Dzięki temu wypiek zyskuje nie tylko piękny wygląd, ale też niesamowity smak.
Polecamy doskonałą wątróbkę w chrupiącej panierce. Już jeden jej kęs sprawi, że nigdy nie zapomnisz jej smaku. Nie ma dodatku jabłka, tylko przed smażeniem została obtoczona w mieszance tartej bułki i mąki. Koniecznie wypróbuj tę recepturę, a poznasz nowe oblicze soczystej wątróbki. Wątróbka należy do jednych z najbardziej lubianych podrobów, chociaż oczywiście są i tacy, którzy nigdy jej nie tkną. Ci jednak, którzy spróbowali jej choć raz, wiedzą, że potrafi być naprawdę smaczna. Zachwyca aksamitną konsystencję i soczystością. Dziś sprawimy jednak, że dodatkowo wątróbka zaskoczy was chrupkością. Usmażymy ją bowiem w panierce zawierającej tartą bułkę, dzięki czemu zyska zupełnie nowy, wymiar. Będzie chrupała niczym schabowy, skrywając w środku kremowe wnętrze.
Szukacie pomysłu na szybki, smaczny obiad? Chrupiące, domowe nuggetsy z kurczaka zachwycą całą rodzinę. A dzięki naszym wskazówkom wyjdą idealne niczym ze słynnego fast-fooda. Będą jednak o niebo lepsze, bo bez zbędnych dodatków. Podajcie je na przykład z sosem majonezowo-czosnkowym lub musztardowym.Jedzenie typu fast-food nie należy do najzdrowszych, jednak nie można mu odmówić smaku. Jednym z takich przebojów sieciowych restauracji są nuggetsy. Zachwycają chrupiącą panierką i soczystym, mięsnym wnętrzem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by domowym sposobem przygotować zdrowszą wersję nuggetsów. Zdrowszą, bo bez zbędnych dodatków przedłużających świeżość i z zupełnie naturalną panierką. Po usmażeniu osączcie je z nadmiaru tłuszczu, a będą mniej kaloryczne.
Marzy wam się perfekcyjna, smażona ryba z patelni? Zapomnijcie o rybie z nadmorskiej smażalni, bo w domu zrobicie o wiele lepszą. Jej sekretem będzie cienka, bosko chrupiąca panierka, którą zrobicie z trzech prostych produktów — jajek, mąki kukurydzianej i tartej bułki. Smażona ryba w chrupiącej panierce kojarzy się większości osób z wakacjami nad morzem lub na Mazurach. Jednak taką smaczną rybkę można też bez problemu przygotować w domu o każdej porze roku. Podstawą sukcesu będzie oczywiście świeża, smaczna ryba. Jednak nie mniej ważna jest panierka. Dziś powiemy wam, jak ją zrobić.
Sprawdźcie, co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie. Zdradzimy patent szefów kuchni, dzięki któremu ta sztuka uda się wam za każdym razem. Od tej pory będziecie mogli się raczyć ugotowanym jajkiem z płynnym żółtkiem. Na śniadanie często gotujemy jajka. Zajmuje to niewiele czasu, a w ten sposób otrzymujemy smaczny i wartościowy posiłek. Jajka można gotować na twardo lub na miękko. Te drugie są smaczniejsze, a z pewnością lżej strawne. Jednak ugotowanie jajek na miękko nie jest takie proste, jak się wydaje. Niby wiemy, ile czasu trzeba je gotować, a i tak często wychodzą już zbyt mocno ścięte. Dlatego zdradzimy wam sprytny patent szefów kuchni, który rozwiąże ten problem raz na zawsze.
Postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami są świetnym pomysłem na szybki, lekki, bezmięsny obiad dla całej rodziny. Kotlety przygotujmy z młodych ziemniaków lub z ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia, a całe danie będzie pyszne i błyskawicznie zniknie z talerzy.Bezmięsny, postny obiad kojarzy nam się głównie z rybą, pierogami z grzybami, pierogami na słodko, zupą jarzynową, czy jajkiem sadzonym. Z warzyw możemy przygotować wiele pysznych dań, między innymi zapiekanki, czy właśnie kotlety ziemniaczane w chrupiącej panierce.Kotlety ziemniaczane z dodatkiem sera, pieczarek smażonych z cebulką na maśle i świeżą natką pietruszki smakują wyśmienicie. Są pożywne, lekkie, aromatyczne i rewelacyjnie sprawdzą się na szybki obiad dla całej rodziny. Przepis na kotlety ziemniaczane jest przepisem podstawowym, możemy go również wzbogacić o prażone pestki słonecznika lub dyni, szczypiorek lub suszony tymianek. Kotlety możemy również zrobić z ziemniaków, które zostały nam z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic nam się nie zmarnuje.
Jajecznica po angielsku na bekonie to zastrzyk energii z samego rana. Jest świetnym pomysłem na szybkie, pożywne i smaczne śniadanie, które rozbudzi nas lepiej niż kawa. Jajecznica po angielsku to prawdziwa gratka dla każdego miłośnika bekonu.Angielskie śniadania są konkretnymi potrawami, które mają zapewnić nam solidną porcję energii na wiele godzin. Składają się głównie z jajek podanych w różnej formie, bekonu, grzanek i warzyw. Jednym z takich śniadań jest jajecznica po angielsku na bekonie.Jajecznica po angielsku jest puszysta, pożywna i pełna smaku. Smażony na maśle boczek jest chrupiący i rewelacyjnie podkreśla aromat całego dania. Do jajecznicy dodajmy również szczypiorek i podajmy ją z grzanką lub świeżymi pomidorami, a błyskawicznie zniknie z talerzy.Nigdy nie wbijajmy jajek bezpośrednio na patelnię, dzięki czemu unikniemy żmudnego wyciągania pokruszonych fragmentów skorupek z potrawy. Niekiedy jajko może być również zepsute, a jeśli wbijemy je od razu do reszty składników, cała jajecznica po angielsku będzie do wyrzucenia.
Nie wiesz, jak podać jajka na twardo? Wypełnij je smakowitym farszem z pieczarek. Tym razem, zamiast łączyć z dodatkami żółtko, posiekamy całe jajo, a skorupkę wykorzystamy jako elegancką miseczkę. Zaskoczcie tym rarytasem bliskich — będą zachwyceni i poproszą o więcej.Jajka na twardo można podać na kilka sposobów. Posiekanie ich i połączenie z podsmażonymi pieczarkami i cebulką jest niestandardowym pomysłem na farsz. Wypełnimy nim skorupki, uzyskując efektowną przekąskę lub śniadanie dla najbliższych. Skusicie się?
Nudziły Ci się tradycyjne śniadania z pieczywem? Przygotuj omlet z szynką i serem. Sekretem idealnie puszystego omleta jest dodanie ubitej na sztywno piany z białek, dzięki czemu nie musimy do niego dodawać ani sody oczyszczonej, ani proszku do pieczenia.Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, bez niego możemy być senni, mniej skoncentrowani i nie będziemy mieć siły na podjęcie codziennych obowiązków. Puszysty omlet z szynką i serem to solidna porcja energii, a jego smak dodatkowo wprowadzi nas w rewelacyjny nastrój od samego rana.Wiele osób rezygnuje jednak z przygotowania omleta, ponieważ się rwie podczas smażenia lub nie wygląda zachęcająco. Sekretem idealnego śniadanie jest dodanie odpowiedniej ilości mąki i oddzielenie białek od żółtek. Jeśli dodamy do reszty składników pianę białkową, omlet będzie bardzo puszysty i nie rozleci się na patelni.Do omleta z szynką i serem dodajmy również słodkiego, dojrzałego pomidora, cebulkę czerwoną i oczywiście posiekany szczypiorek- w ten sposób otrzymamy prawdziwą eksplozję smaków. Omlet będzie puszysty, wyrośnięty, będzie wyglądał bardzo apetycznie i przede wszystkim będzie przepyszny.
Dziś przygotujemy domowy majonez według receptury Roberta Makłowicza. Znany kucharz ma swój niezawodny sposób na ten pyszny, lubiany sos. Zawsze dodaje do niego pół łyżeczki cukru pudru, dzięki czemu sos ma doskonale zbalansowany smak. Podajcie go do gotowanych jajek lub dodajcie do sałatki, a z pewnością poczujecie różnicę. Gotowy majonez bez trudu kupisz w każdym sklepie. Jednak nie każdy z pewnością przypadnie ci do gustu. Jedni wolą majonez o delikatniejszym smaku, inni zaś bardziej wyrazisty. Jedno jest pewne — w każdym kupnym majonezie znajdują się dodatki, które zwiększają jego trwałość i polepszają smak. Jeśli jednak chcesz, by twój majonez miał prosty skład i wybitny smak, przygotuj go domowym sposobem. Najlepiej według sprawdzonej receptury Roberta Makłowicza. On nie tylko zna się na swoim fachu, ale też jest wielkim smakoszem. Możesz więc mieć zaufanie do jego majonezu.
Wiecie, co należy zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego jeden popularny produkt, a mianowicie odrobinę soku z cytryny. Skutecznie powstrzyma on utlenianie się mięsa, co w sumie nie jest procesem szkodliwym dla naszego zdrowia, jednak odbiera potrawie apetyczny wygląd. Poznajcie też inne skuteczne sposoby, które zapobiegną ciemnieniu wołowiny.Tatar, czyli befsztyk tatarski robiony jest z surowej, rozdrobnionej wołowiny, którą miesza się z żółtkiem, oliwą i przyprawami. W potrawie tej ważna jest świeżość mięsa, ponieważ jemy ją bez obróbki termicznej.Idealne mięso na tatar powinno być chude, miękkie i świeże. Zwykle wykorzystuje się do tego udziec, szynkę, polędwicę lub ligawę. Co warto zaznaczyć — tatar spożywa się na surowo, bez obróbki termicznej, dlatego tak ważne jest, aby przed jego przygotowaniem zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso.Po przyrządzeniu tatar często zmienia kolor. Nie jest to oznaką zepsucia potrawy, ale naturalnego procesu utleniania. Przy dostępie tlenu wołowina zmienia bowiem barwę z krwistoczerwonej na szaro-brunatną. Nie jest to szkodliwe dla naszego organizmu, ale z pewnością taki tatar nie wygląda zbyt apetycznie. Czy jednak można zapobiec ciemnieniu tatara?
Puszysta jajecznica skusi niejednego smakosza. Sekretem udanego dania jest odpowiednio długie roztrzepywanie jajek przy pomocy widelca, które napowietrzą masę i sprawią, że staje się lekka niczym puch. Koniecznie sprawdźcie ten patent. Przygotowanie puszystej jajecznicy nie wymaga dodatkowych składników czy zastosowania skomplikowanych metod. Prosta receptura i nasz trik wystarczą, by osiągnąć pożądane efekty. Tak pysznego śniadania dawno nie jedliście. Spróbujecie?
Poznajcie przepis na budyniowe ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami Izera. Szybki deser jak ze zdjęcia przygotujecie w kilka chwil, a posmakuje z pewnością każdemu. Sekretem tego przysmaku są apetyczne i soczyste owoce oraz fakt, że nie trzeba nawet uruchamiać piekarnika. Używanie piekarnika w czasie upałów nie jest najlepszym pomysłem. Dlatego mamy na dziś doskonałe rozwiązanie dla wszystkich łasuchów. Przygotujcie ciasto budyniowe z brzoskwiniami, które nie wymaga pieczenia. Nie przegrzejecie mieszkania, a schłodzony deser będzie smakował nawet w ciepłe dni. Sprawdźcie, jak apetycznie wygląda ciasto Izera. Prezentowane zdjęcie jest screenem z kanału „Prosty przepis na” na YouTube. Zapraszamy was do kuchni.
Poznajcie sprytny przepis na puszyste kotlety mielone. Iwona robi mielone inaczej niż wszyscy, dzięki czemu zawsze wychodzą miękkie i puchate. Na czym polega jej sekret? Do przygotowania mięsnej masy używa blendera, który nie tylko rozdrabnia składniki, ale też je napowietrza.Do przygotowania kotletów mielonych potrzebne jest mielone mięso. Warto też dodać jajko, cebulę i namoczoną, odciśniętą bułkę. By jednak kotlety mielone wyszły puszyste, należy dobrze wyrobić masę. To nie tylko zapewni odpowiednie połączenie składników, ale też wtłoczenie do masy powietrza. Jeśli zależy wam na tym, by kotlety mielone były puszyste, możecie wykorzystać patent Iwony. Rozdrabnia ona składniki przy użyciu blendera, co doskonale spulchnia mięsną masę. Koniecznie przetestujcie jej sposób.
Masz dwa banany? Przygotuj z nich puszyste placuszki bananowe. Ten pomysł na proste i pyszne śniadanie zachwyci małych i dużych, bo placuszki są naprawdę wyjątkowe. By jednak udały się, jak należy, pamiętaj o tym, że banany powinny być dobrze dojrzałe. Wtedy bez problemu je rozgnieciesz i dodadzą ciastu przyjemnej słodkości. Placuszki bananowe to prosty sposób na urozmaicenie codziennych śniadań. Są nie tylko smaczne, ale też pożywne. Banany dostarczają bowiem owocowego cukru, a także witamin i soli mineralnych. Zrobisz je szybko, użyj tylko dobrze dojrzałych bananów, które mają wyraźny smak i aromat i są odpowiednio miękkie.
Gotowane ziemniaki i włoszczyzna, groszek, ogórki kiszone, jabłko to podstawowe składniki kultowej sałatki jarzynowej. Sałatki nie musisz podawać z tłustym i ciężkim majonezem. Poznaj przepis na o wiele lżejszą wersję sałatki jarzynowej bez dodatku majonezu, jedz bez wyrzutów sumienia.Sałatki jarzynowej nie trzeba przedstawiać, to już tradycyjna, polska sałatka, która zwykle jednak doprawiana jest dużą ilością majonezu. Mimo że uwielbiam majonez, staram się nie jeść go za często, ponieważ nie należy do zdrowych produktów.Majonez jednak możemy zamienić na lekki sos na bazie jogurtu i śmietany. Kultowa sałatka jarzynowa będzie smakować genialnie, a będzie o wiele lżejsza i mniej kaloryczna, niż ta podana z tłustym i ciężkim produktem na bazie jajek i oleju.Sałatka jarzynowa jest świetnym pomysłem zarówno na śniadanie, podwieczorek, jak i na kolację. Podaję ją zwykle z pieczywem i delikatną, chudą wędliną i pokrojonym pomidorem i rzodkiewką. Tak przygotowane danie za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.Lekkie sałatki to doskonały pomysł na dania w upalne dni. Przygotuj również niecodzienną sałatkę wiosenną przepisu siostry Anastazji. Sałatka z warzyw sezonowych, serka wiejskiego i lekkiego sosu na bazie ziół rozpływa się w ustach.
Poznaj najczęściej popełniane błędy podczas robienia pierogów. Unikaj ich bezwzględnie, a osiągniesz kulinarny sukces. W innym wypadku pierogi mogą się rozpaść w czasie gotowania i będą nici z obiadu. Warto więc skupić się na odpowiednim przygotowaniu pierogowego ciasta. Udane pierogi to głównie zasługa odpowiedniej jakości ciasta. Gdy będzie ono miękkie i elastyczne, łatwo da się z niego formować pierogi i nie będą się one rozpadać w czasie gotowania. Dobre ciasto pierogowe powinno dać się łatwo wałkować, bez nadmiernego podsypywania mąką. Nadmiar mąki niestety utrudnia później dokładnie zlepianie pierogów, co skutkuje tym, że farsz wypływa w czasie gotowania. Pozostają więc puste placki ciasta, które nie bardzo nadają się do podania na stół.