Dziś zapraszamy was na kotlety po francusku, które biją na głowę schabowe i mielone. Są proste do zrobienia, a przy tym bardzo smaczne. W czym tkwi ich tajemnica? Przygotowuje się je z piersi kurczaka, którą po pokrojeniu w kostkę, miesza się z kilkoma składnikami. Powstałą masę wystarczy usmażyć i podać z ulubionymi dodatkami. Uwielbiamy kotlety. Najbardziej schabowe i mielone. Szybko się je robi, są pożywne i smaczne. Jednak te najpopularniejsze kotlety doczekały się silnej konkurencji. Są nią kotlety po francusku. Robi się je z delikatnego mięsa z piersi kurczaka. Mięsa tego jednak nie rozbija się, tylko kroi w kostkę, a potem dodaje do niego kilka składników i przygotowuje coś w rodzaju ciasta. Porcje ciasta kładzie się na patelnię i po usmażeniu powstają miękkie, chrupiące i przepyszne kotlety.
Tatar Magdy Gessler zachwyca największych mięsożerców. „Oko pirata" pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Sprawdźcie, jak przyrządza je znana restauratorka i spróbujcie przygotować tatar według jej zaleceń. Możecie go podać na przekąskę nawet na imprezie. Magdę Gessler rozsławił program „Kuchenne Rewolucje", jednak jest ona przede wszystkim właścicielką kilku restauracji. A, że przy okazji lubi też gotować, po prostu zna się na rzeczy. Zna się również na tatarze, którego z racji na sposób serwowania z surowym żółtkiem w środku nazywa „okiem pirata". Poznajcie jej doskonały przepis.
Jajecznica po góralsku to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie dla całej rodziny. Jajecznica z wędzonym boczkiem, oscypkiem i szczypiorkiem syci na długie godziny, jest niezwykle smaczna i dostarcza energii na cały poranek.Jajecznicę przygotujemy w wielu wersjach, np. z szynką, pomidorami, papryką, cebulką, boczkiem. Jedną z ciekawszych propozycji podania ściętych, rozmąconych jajek jest natomiast jajecznica po góralsku z boczkiem wędzonym i oscypkiem, to gratka dla każdego smakosza.Jajecznica po góralsku ma bardzo charakterystyczny smak wędzonki, który w połączeniu z jajkami i szczypiorkiem tworzy rewelacyjne, złożone danie. Co więcej, śniadanie jest niezwykle sycące i szybkie, sprawdzi się więc doskonale również na szybki posiłek przed pracą.Przed smażeniem jajecznicy przygotuj wszystkie składniki. Jajecznicę smaż na maśle lub na smalcu, jeśli chcesz bardziej podkreślić mięsny smak. Jajka smaż przez kilka minut na wolnym ogniu, aby oscypek się roztopił, ale jajka nie były za suche.
Pewna babcia zawstydziła restauratorów. Jej kotlety mielone biją na głowę inne rarytasy. A w czym tkwi ich sekret? Babcia dodaje do nich kaszę mannę, obsmaża je, a potem piecze. Dzięki temu jej mielone są soczyste i puszyste. Po prostu wyśmienite. Tak to już jest w większości przypadków, że ideałem smaków potraw są smaki zapamiętane z rodzinnego domu. I nie ma się co temu dziwić, wszak na tych smakach się wychowaliśmy i mamy je doskonale zakodowane. Dlatego, gdy próbujemy potrawy w czyimś domu lub w knajpie, odnosimy jej smak do tego już dobrze nam znanego. I tak też jest ze smakiem kotletów mielonych, które towarzyszą nam od dzieciństwa. Dlatego dziś przedstawimy wam przepis na kotlety mielone pewnej babci. Już z racji różnicy pokoleń jest szansa, że ich smak przypadnie wam do gustu. Nikt przecież tak dobrze nie gotuje, jak nasze babcie. Przyrządzają wszystko w tradycyjny sposób, bez zbędnych dodatków. I dzięki temu potrawy smakują wyśmienicie. Jednak ta receptura z pewnością zaskoczy was tym, że zamiast namoczonej bułki kotlety zawierają kaszę mannę i po krótkim obsmażeniu są pieczone.
Poznajcie recepturę na przepyszny i puszysty biszkopt bez dodatku jajek. By taki wyszedł, wystarczy użyć jednego banalnego tricku, a mianowicie zalewy z ciecierzycy. Zachwyty nad ciastem są gwarantowane, tak samo jak i to, że nikt się nie zorientuje, z jakich składników przygotowaliście biszkopt. Kiedy jest potrzeba przygotowania biszkoptu bez jajek? Ano wtedy, gdy zaplanowaliście sobie przygotowanie biszkoptu, ale zapomnieliście kupić jajka. Albo wtedy, gdy z powodów zdrowotnych, np. alergii, nie możecie jeść jajek lub z racji na swoje przekonania, nie spożywacie produktów pochodzenia zwierzęcego. Gdy więc znajdziecie się w takiej sytuacji, sprawdźcie, czy w waszych zapasach nie ma ciecierzycy w puszce lub słoiku. Jeśli tak, jesteście uratowani. Możecie bowiem użyć zalewy z ciecierzycy, podobnie jak białek. Jak smakuje biszkopt zrobiony bez jajek, lecz z dodatkiem ich zamiennika, czyli aquafaby? Aquafaba ma posmak ciecierzycy, jednak gdy upieczemy z jej dodatkiem ciasto, jego intensywność zmaleje. A wziąwszy pod uwagę fakt, że do biszkoptu dodamy np. trochę cukru wanilinowego, a tort poprzekładamy różnymi masami, smak ten zostanie niemal zupełnie zneutralizowany.
Przedstawiamy wam prosty patent na pyszny podwieczorek. Nasze puszyste placki kefirowe zostawią w tyle nawet racuchy. Robi się je szybko i z niewyszukanych składników, a z pewnością każdy z domowników będzie miał na nie ochotę. Wyglądają bardzo apetycznie, a jak smakują!Placki i racuchy pojawiają się na naszych stołach zwykle wtedy, gdy nie mamy w lodówce wyszukanych składników, a chcielibyśmy zjeść coś smacznego na ciepło. By je przygotować, wystarczy bowiem mąka, jajka, mleko i trochę spulchniacza. My zastąpiliśmy mleko kefirem, dzięki czemu placki mają wyraźniejszy smak i doskonale rosną. Sprawdźcie, jak przygotować placki kefirowe.
Jajka sadzone są rewelacyjnym pomysłem na obiad, dodatek do ryżu, kanapek i wielu innych potraw. Ścięte na maśle białko i płynne żółtko to duet idealny. Tomasz Strzelczyk na YouTube pokazał cztery sposoby na jajko sadzone z płynnym żółtkiem, wychodzą za każdym razem.Jajko sadzone, mimo tego, że teoretycznie banalne do zrobienia, w praktyce często ścięte jest zdecydowanie za mocno, a wtedy wygląda i smakuje jak jajko gotowane na twardo. Wystarczy chwila nieuwagi i żółtko się zetnie. Jak zrobić jajko sadzone?Jajka sadzone możesz smażyć na oleju, oliwie, a nawet wodzie. Osobiście polecam jednak tradycyjne smażenie na maśle, ponieważ jajka nabierają wtedy jeszcze lepszego smaku. Jak zrobić jajko sadzone? Dzięki trikom Tomasza Strzelczyka przygotujesz je błyskawicznie i będą idealne za każdym razem.Strzelczyk stosuje kilka sprawdzonych sposobów, między innymi smażenie pod przykryciem, czy smażenie z dodatkiem wody, dzięki czemu jajko zawsze ma idealną strukturę, jest delikatnie przypieczone dookoła, ma ścięte białko i rewelacyjnie płynne żółtko.
Racuchy na maślance jak u babci to pomysł na pyszny podwieczorek lub obiad na słodko dla całej rodziny. Racuchy są doskonale puszyste i delikatne, a do ich przygotowania nie potrzebujesz ani mleka, ani świeżych drożdży. Wystarczy kilka podstawowych składników.Babcia Marysia zdradziła swój przepis na wyśmienite i puszyste racuchy bez grama drożdży. Zamiast mleka dodaje do ciasta maślankę, dzięki czemu racuchy po usmażeniu są lekkie jak chmurka i doskonałe w smaku. Racuchy na maślance jak u babci będą hitem w Twojej kuchni.Do przygotowania racuchów na maślance jak u babci potrzebujesz maślanki, jajek, cukru wanilinowego, odrobiny oleju, jajka i mąkę. Te wszystkie produkty niemal zawsze są w domu, więc podwieczorek lub obiad przygotujesz za grosze, a efekt zachwyci każdego łasucha.Racuchy na maślance jak u babci smaż partiami w taki sposób, żeby nie stykały się na patelni i nie posklejały. Ciasto urośnie delikatnie, dzięki czemu racuchy będą bardzo puszyste. Po usmażeniu przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami.
Zepsute jajko może zniszczyć całe danie i zamiast pysznej jajecznicy, mielonych, ciasta i innych potraw, składniki będziemy musieli wyrzucić. Znamy kilka skutecznych sposobów na sprawdzenie świeżości jajek. Jak sprawdzić czy jajka są dobre?Jest wiele sposobów na sprawdzenie świeżości jajek, np. wąchanie, potrząsanie, jednak najskuteczniejszym trikiem jest wrzucenie jajka do szklanki zimnej wody i trik z talerzykiem. Te dwa sposoby są bardzo proste i pozwalają ocenić świeżość jajka nawet osobom początkującym w kuchni. Jak sprawdzić, czy jajka są dobre?Jajka najlepiej jedzmy, kiedy są idealnie świeże. Jeśli mają kilka tygodni, również możemy je jeść, jednak wtedy faktycznie warto je wcześniej powąchać. Surowe, świeże jajko praktycznie nie ma żadnego zapachu, stare jajko poczujemy od razu. Starym jajkiem możemy się bardzo poważnie zatruć, dlatego nie ryzykujmy i zawsze róbmy wcześniej test na świeżość produktu.Jajka wykorzystujemy w kuchni niemal do każdego dania, to bardzo uniwersalny składnik ciast, deserów, masy mięsnej na kotlety, placków ziemniaczanych. Robimy z nich jajecznicę, omlety, gotujemy na miękko, na twardo, smażymy na maśle. Zawsze jednak sprawdźmy wcześniej, czy nie są stare. Jak sprawdzić, czy jajka są dobre?
Zdradzamy najlepszy patent na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Ponieważ mają cienką, delikatną skórkę, nie trzeba ich obierać. A kluczowy jest jeden dodatek, czyli cebulka dymka. Należy ją posiekać ze szczypiorkiem, a doda potrawie wyraźnego smaku i apetycznego wyglądu. Placki ziemniaczane są hitową potrawą robioną z ziemniaków. Fachowcy zalecają, by robić je ze starszych ziemniaków, które zawierają więcej skrobi. My jednak pokażemy wam, że placki ziemniaczane można też przygotować z młodych ziemniaków. Trzeba tylko dokładnie odcisnąć je po starciu i wzbogacić ciasto skrobią ziemniaczaną. Oprócz ziemniaków do ciasta na placki ziemniaczane dodaje się też jajko, mąkę pszenną, trochę soli i pieprzu. Warto też dorzucić składnik, który zaostrzy nieco smak dania. Zwykle jest to starta cebula. My jednak sięgniemy po młodą jej wersję, a więc po cebulkę dymkę. Wystarczy ją posiekać razem ze szczypiorkiem i połączyć ze startymi ziemniakami.
Ania Starmach podała przepis na wyjątkowy sernik z 3 składników. Łatwiej już się nie da zrobić, tego uwielbianego ciasta, a zachwyca smakiem i puszystością. Do jego przygotowania Starmach używa serka, białej czekolady i jajek. I tym właśnie składnikom ciasto zawdzięcza wybitny smak i lekką konsystencję. Przepisów na sernik jest niezwykle dużo, bo w wielu wariantach można to ciasto przygotować. Znane są serniki na kruchym spodzie, na ciastkach, bez spodu, a także sernik pieczony i na zimno. Każdy może więc wybrać swoją ulubioną wersję — delikatniejszą i bardziej puszystą albo cięższą i zwartą.Przepis na sernik Ani Starmach zachwyca łatwością przygotowania. Trudno bowiem robić długo ciasto, które składa się z zaledwie trzech składników. A jak się okazuje, nic nie stoi na przeszkodzie, by taki właśnie sernik był doskonały w smaku i w strukturze.
Jak zrobić pierogi z jagodami? Mamy sprawdzony przepis, z którego wychodzą nadzwyczaj smaczne. Ciasto jest miękkie i sprężyste, a nadzienie naturalne, zrobione ze świeżych lub mrożonych jagód i odrobiny cukru. Tak pysznych pierogów nie kupisz i nie zamówisz nigdzie. Pierogi z jagodami są jednym z tych przysmaków, które trzeba zjeść przynajmniej raz w sezonie. Oczywiście można je zrobić z jagód mrożonych, ale nie skorzystanie z letniej okazji po prostu nie uchodzi prawdziwemu smakoszowi. Dlatego dziś podajemy sprawdzony przepis na wyborne pierogi jagodami. Będą idealne na letni obiad, a także na podwieczorek. Najlepiej smakują polane śmietaną i posypane cukrem, ale można je też polać stopionym masłem i osłodzić.
Puszysty omlet z dwóch składników to pomysł na błyskawiczne śniadanie, które będzie gotowe w zaledwie 10 minut. Omlet przygotujesz bez grama mąki i proszku do pieczenia, będzie prosto, szybko i pysznie. Jak zrobić puszysty omlet?Niektórzy robią omlet z mąką, inni dodają sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, mleko i inne składniki. Omlet będzie pięknie wyrośnięty nawet wtedy, kiedy przygotujesz go wyłącznie z jajek i odrobiny soli. Jak zrobić puszysty omlet?Sekretem puszystego omleta jest ubicie żółtek i białek osobno. Piana białkowa sprawi, że omlet będzie lekki jak chmurka i bardzo puszysty. Jak zrobić puszysty omlet? Bardzo ważna jest również patelnia, dzięki której omlet nabierze odpowiedniej formy. Musi być teflonowa i mieć maksymalnie 20 cm średnicy.Tak przygotowany omlet podaj z pomidorami, ogórkami, sałatką. Jeśli masz ochotę na omlet na słodko, do żółtek dodaj odrobinę cukru lub cukru z wanilią i podaj np. z owocami sezonowymi lub grillowanym bananem.
Jajecznica bez oleju, masła, czy mleka to pomysł na niezwykłe, pełnowartościowe, lekkie i sycące śniadanie. Do rozmąconych jajek dodaj przygotowany wcześniej, domowy jogurt naturalny, nie ma lepszego sposobu na kremową jajecznicę.Jajecznica jest zawsze dobrym pomysłem na rozpoczęcie dnia. Jeśli jednak mamy ochotę na totalnie kremową, delikatną jajecznicę, która jest bardzo pożywna, ale niezwykle lekka i mało kaloryczna, przygotujmy jajecznicę bez oleju z dodatkiem domowego jogurtu naturalnego.Jogurt naturalny przygotowany w domu jest kremowy i pyszny. Wykorzystamy go nie tylko do jajecznicy na oleju, ale i do owsianki, deserów, owoców, ciast. Domowy jogurt będzie gotowy już po 8 godzinach, a zrobimy go błyskawicznie.Jajecznicę bez oleju smażmy na rozgrzanej, teflonowej patelni, ale na najmniejszym gazie. Dzięki temu się nie przypali i będzie miała doskonałą, kremową konsystencję. Jajecznicę doprawmy solą, pieprzem i szczypiorkiem i podajmy z kromką razowego chleba.
Jak zrobić ciasto na naleśniki? Niektórzy robią je na samym mleku, inni dodają proszek do pieczenia. Okazuje się jednak, że sekretem idealnych naleśników jest kolejność dodawania składników. Poznaj przepis na najlepsze naleśniki. Naleśniki to pomysł na pyszny obiad na słodko, przekąskę, śniadanie i kolację. Idealnie przygotowane naleśniki są puszyste i delikatne, a podane z owocami, musem, konfiturą lub innymi, ulubionymi dodatkami, błyskawicznie znikają z talerzy. Jak zrobić ciasto na naleśniki?Ciasto na naleśniki teoretycznie jest banalne w przygotowaniu, jednak wystarczy chwila nieuwagi, a ciasto będzie za gęste, za rzadkie i będzie dość zbite. Najlepsze naleśniki przygotujemy, kiedy zastosujemy wyłącznie jedną, prostą zasadę.Jak zrobić ciasto na naleśniki? Sekretem puszystych, delikatnych i smacznych naleśników jest odpowiednia kolejność- najpierw ucieramy jajka z solą, dodajemy cukier. Wodę i mleko natomiast mieszamy osobno i dopiero później dodajemy do reszty. Tak przygotowane ciasto na naleśniki wychodzi za każdym razem.
Sernik jest jednym z lepszych ciast, niestety często opada lub pęka podczas pieczenia, lub studzenia. Mariola pokazała jednak skuteczny patent na sernik, który nie opada i wychodzi za każdym razem. Podaj go z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi, będzie przepyszny.
Jajka na twardo i na miękko są świetnym dodatkiem do kanapek, sałatek i innych dań. Jajka często jednak pękają podczas gotowania, a podczas ich obierania, oprócz skorupek zwykle odrywamy również kawałki ściętego biała. Jak gotować jajka, żeby dobrze się obierały i nie pękały?Wiele osób do garnka z wodą dodaje również sól, która ma pomóc w obieraniu. Przyprawa nie zawsze skutkuje, mamy jednak sprawdzony patent na proste obieranie jajek. Kucharka zdradziła swój sposób- do garnka z wodą dodaje plaster cytryny.Jak gotować jajka, żeby dobrze się obierały i nie pękały? Pamiętajmy również o samym wkładaniu jajek do zimnej wody, róbmy to bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić skorupki. Jajka musimy gotować również określoną ilość czasu, wtedy będą idealne.Jak poznać, czy jajka są świeże? Włóż surowe jajko do szklanki z wodą, jeśli opadnie na dno oznacza to, że jest idealnie świeże. Jajka, które unoszą się na powierzchni do świeżych natomiast nie należą.
Ciasto na ptysie wyjdzie delikatne i smaczne, jeśli starannie je przyrządzimy. Bardzo istotny jest etap mieszania składników. Powinno ono odbywać się podczas gotowania, a mąkę warto dodatkowo przesiać, by pozbyć się grudek. Z naszą recepturą krok po kroku na pewno się uda. Sprawdźcie koniecznie. Przygotowania ciasta na ptysie nie będzie wyzwaniem, jeśli zadbacie o kilka szczegółów. Idealny materiał na ciastka powstanie, gdy margarynę połączymy z wodą oraz dodamy do nich przesianą mąkę. Potem wystarczy tylko ostudzić masę i wymieszać ją z jajkami. Po upieczeniu będzie lekka i rozpłynie się w ustach.
Jakie pierogi najczęściej goszczą na waszych stołach — z mięsem, z kapustą, czy ruskie? Mamy dla was sto razy lepszą propozycję na lato. W roli głównej pojawi się uwielbiany smakołyk Polaków, czyli bób. I właśnie z niego zrobimy wyborny, sezonowy farsz do pierogów. Zachwyci was niezwykłym kolorem i doskonałym smakiem. Z pewnością przygotujecie te pierogi jeszcze nie raz. Pierogi są doskonałym daniem, które z pewnością jedlibyśmy częściej, gdyby tylko ich przygotowanie było mniej czasochłonne. Niestety jest przy nich trochę pracy, bo trzeba najpierw zrobić farsz, potem ciasto, a na końcu uformować z nich pierogi. Ale co zrobić, jak się lubi pierogi, to nie ma innego, lepszego rozwiązania niż po prostu je zrobić. Bo trzeba przyznać, że nawet najmniej udane domowe pierogi smakują zwykle o niebo lepiej od tych kupnych. Zawsze jednak możecie rozłożyć sobie przygotowanie pierogów w czasie. Farsz można bowiem zrobić dzień wcześniej i trzymać go w lodówce. Dziś zaskoczymy was z pewnością zielonym farszem przygotowanym z bobu. Wygląda nadzwyczajnie i tak też smakuje. Zielone nadzienie wzbogaciliśmy bowiem podsmażoną cebulką, serem feta i koperkiem.
Jak zrobić idealne naleśniki? Babcia Stasia zdradziła swój sekret. Zawsze pamięta o jednej zasadzie, a mianowicie dokładnie miesza wszystkie składniki ciasta i odstawia je na 30 minut. Gdy ciasto dojrzeje, bez problemu smaży się z niego cienkie, elastyczne naleśniki. Można je jeść ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Zrobienie naleśników to niby nic trudnego, jednak często zdarza się, że wychodzą zbyt twarde i grube albo rozrywają się w czasie smażenia. Jak zrobić idealne naleśniki? Warto przestrzegać kilku zasad, a problem z pewnością już się nie powtórzy. Babcia Stasia podpowiada, by po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników, odstawić ciasto na pół godziny. W tym czasie ciasto odpocznie i dojrzeje i łatwiej da się z niego smażyć naleśniki. Trzeba też pamiętać o tym, że ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję gęstej, płynnej śmietany. Gdy będzie za gęste, naleśniki wyjdą grube, natomiast placki z rzadkiego ciasta mogą się rozrywać. Jak zrobić idealne naleśniki? Poniżej znajdziesz wszelkie odpowiedzi.
Przedstawiamy przepis na jajecznicę po niemiecku. Jej sekret tkwi w jednym dodatku, czyli w mące. Miesza się ją z jajkami i mlekiem, co sprawia, że jajecznicy robi się więcej i uzyskuje ona pożądaną konsystencję. Taki prosty sposób na pożywne i ekonomiczne danie.Porcja jajecznicy to dobry pomysł na rozpoczęcie dnia. Ponieważ jest ciepła, przyjemnie rozgrzewa, a jajka dostarczają naszemu organizmowi dużo energii i innych potrzebnych składników. Na dodatek robi się ją szybko i to nawet z jednego składnika. Przepis na jajecznicę po niemiecku zachwyci każdego.Oczywiście sposobów na zrobienie jajecznicy jest wiele, a nawet każdy ma jakiś swój. Najczęściej jednak smażymy jajka z dodatkiem boczku, kiełbasy, szynki i cebuli. Tym razem sięgniemy po przepis na jajecznicę po niemiecku. Jeśli chcecie z dwóch jajek zrobić cztery, jest na to właśnie niemiecka metoda. Rozmieszajcie tylko jajka z mąką i mlekiem, a potem usmażcie całość na sporej ilości tłuszczu. Pożywne danie gotowe.
Szukacie pomysłu na niezwykłe danie? Przygotujcie pyszne kotlety ziemniaczane z mięsną niespodzianką. Jest to doskonała propozycja na szybki obiad, zwłaszcza jeśli macie już ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Do tej potrawy wystarczy podać surówkę i pyszny posiłek gotowy.Ziemniaki są bardzo popularne w polskiej kuchni. Zwykle podajemy gotowane do obiadu, ale robimy też z nich frytki, zapiekanki, placki i kopytka. My pokusiliśmy się natomiast na bardziej oryginalne danie, a mianowicie na nadziewane kotlety ziemniaczane. Nadzialiśmy je pożywną mieszanką mielonego mięsa i grzybów. Koniecznie musicie ich spróbować.
Galaretka urozmaici niejedno ciasto. Kolorowe owocowe kostki będą idealnie komponować się z delikatnym kremem śmietanowym, którym przełożymy niezwykle wilgotny i lekki biszkopt. Jeśli marzy się wam bogaty w smaki i tekstury deser — ten przepis jest dla was. Galaretka jest prostym w przygotowaniu deserem, który często wykorzystujemy jako składnik ciast bez pieczenia takich jak np. śmietanowiec czy niezwykle pyszny specjał z bananami. Tym razem kolorowe kostki rarytasu dodamy do kremu, którym przełożymy puszysty biszkopt. Skusicie się?
Co zrobić, aby kluski ziemniaczane nie były gumowate i twarde? Wystarczy przestrzegać jednej zasady, a więc zachowania odpowiednich proporcji. Trzeba bowiem podzielić je na cztery równe części i dodać do nich dokładnie tyle mąki ziemniaczanej, ile zajmuje ćwiartka wytłuczonych ziemniaków. Sposób jest prosty i niezawodny, przyznacie?Ziemniaki są chyba najpopularniejszym warzywem w polskiej kuchni. Zwykle podajemy je jako dodatek do obiadu, choć dodajemy je też do zup, sałatek, zapiekanek. Bardzo chętnie przerabiamy je na kluski, bo są o wiele smaczniejsze niż gotowane kartofle.Kluski ziemniaczane to na przykład kopytka, pyzy, kluski szare czy śląskie. Te ostatnie są niezwykle lubiane, bo są smaczne i eleganckie. Serwuje się je nawet na najlepszych przyjęciach. Czasami jednak potrafią wyjść twarde i gumowate. Jak temu zapobiec?
Wiesz, dlaczego kotlety schabowe są twarde po usmażeniu? Nie lekceważ jednej zasady, która jest najważniejsza. Jest nią konieczność zamarynowania mięsa na początku przyrządzania. Dzięki składnikom marynaty kotlety nie tylko stają się delikatniejsze i bardziej soczyste, ale też smaczniejsze. Kotlety schabowe goszczą w naszych domach przynajmniej raz w tygodniu. Zwykle kojarzą się z niedzielnym obiadem. Są klasyką klasyki i potrawą, na którą każdy zawsze ma ochotę. Uwielbiamy je za chrupiącą panierkę i delikatne, soczyste wnętrze. Czasem jednak schabowe wychodzą twarde i niesmaczne. Jaka jest tego przyczyna?
Pomysł na pyszne śniadanie, obiad lub podwieczorek? Przygotuj lekkie racuchy z truskawkami, miodem i nasionami chia. To właśnie dzięki ziarnom szałwii hiszpańskiej, placuszki są niezwykle puszyste, sycące i wzbogacone między innymi o potas i żelazo.Racuchy z truskawkami z dodatkiem nasion chia są jeszcze bardziej puszyste i znacznie zdrowsze. Do ciasta na placuszki nie dodawaj cukru. Wystarczy, że podasz je z miodem i truskawkami, będą równie pyszne, a zdecydowanie mniej kaloryczne.Nasiona chia, czyli ziarna szałwii hiszpańskiej, mają niezwykle dobry wpływ na nasz organizm. Już 2 łyżki nasion zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na magnez, żelazo, potas, wapń i fosfor. Nasiona to również źródło silnych antyoksydantów, które skutecznie opóźniają procesy starzenia i zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych. Dodatkowy atutem ziaren są właściwości hydrofobowe i zawartość błonnika- danie przygotowane z odrobiną chia zwiększa swoją objętość i pęcznieje w żołądku, dzięki czemu jesteśmy syci przez dłużej. Chia to więc skuteczny środek na walkę z nadprogramowymi kilogramami.Jeśli szukasz pomysłu na lekki i zdrowy deser- tu poznasz przepis na niskokaloryczny pudding z chia, jest przepyszny.
Na czym smażyć jajka sadzone? Możliwości jest kilka, ale jedna propozycja może cię zaskoczyć. Do smażenia jajek można bowiem użyć nie tylko oleju lub masła, ale też śmietany. Poznaj ten nowatorski sposób na przygotowanie nieco lżejszych, ale też wyraźniejszych w smaku sadzonych jaj.Przygotowanie sadzonych jajek jest banalne. Jednak szczegóły wpływają na to, czy będą one takie, jak lubimy, czy jednak mniej udane. Idealne jajko sadzone powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko. Ta sztuka jednak nie zawsze się udaje. Łatwo bowiem o zrumienienie białka lub ścięcie żółtka, co nie jest pożądane w przypadku sadzonych jajek. Na to, czy jajka sadzone wyjdą idealne, wpływa więc temperatura i czas smażenia jaj, ale też ich świeżość oraz to, na czym je smażymy. Im świeższe jajka, tym mniejsza ich skłonność do rozlewania się. A w sadzonych jajkach chodzi też o to, by żółtko było wyraźnie oddzielone od białka. Temperatura smażenia jaj nie może być zbyt wysoka, bo wtedy białko zacznie się rumienić. Czas należy dostosować do swoich upodobań.
Szukacie inspiracji na niezwykłą, prostą i smaczną potrawę? Może wykorzystacie pomysł Katarzyny? Wrzuciła ona do poszatkowanej kapusty dwa jajka i kilka dodatków. Po 10 minutach smażenia wyszło jej pyszne danie. Podajcie je z sosem jogurtowo-czosnkowym, a z pewnością się nim nasycicie. Kapusta jest bardzo uniwersalnym warzywem. A młoda kapusta, też niezwykle smacznym i zdrowym. Możecie z niej zrobić surówkę, dodać ją do zupy, zapiekanki, czy przygotować z niej gołąbki. Jednak Katarzyna wpadła na inny pomysł. Do poszatkowanej kapusty dodała kilka składników i całość usmażyła. Otrzymała w ten sposób proste i smaczne danie.Jak wygląda potrawa Katarzyny, możecie sprawdzić na zdjęciu zamieszczonym w naszym materiale. Jest to screen z filmiku na kanale Przepisy od Katarzyny na YouTube. Też jesteście zaskoczeni apetycznością tego dania?