Chciałbyś zadbać o swoje zdrowie, wzmocnić jelita i obniżyć cukier? A może zależy Ci na większym wchłanianiu magnezu przez organizm? Jest na to wszystko jeden prosty sposób, który poleca dietetyk. Wystarczy wsypać łyżeczkę tego proszku do kawy. Efekty pojawią się szybko.
Nawet nie wiesz, jak prosto możesz przygotować pyszny, domowy budyń. W dodatku będzie on dużo zdrowszy, niż jego sklepowy odpowiednik z torebki. Nie potrzebujesz do tego przepisu ani mąki, ani cukru. Wystarczy kasza jaglana, ulubiony owoc i odrobina mleka roślinnego.Domowy budyń na bazie kaszy jaglanej jest deserem bez dodatku cukru. Nie zawiera też glutenu, ani laktozy. Oznacza to, że mogą spożywać go również osoby zmagające się z rozmaitymi nietolerancjami pokarmowymi. Niezdrowy biały cukier zastąpiony jest owocową słodyczą. Wybierz swój ulubiony smak i ciesz się rewelacyjnym i zdrowym deserem.
Anna Lewandowska ma zdrowy sposób nawet na Tłusty Czwartek. Nad tradycyjne smażone pączki przedkłada swoje własne- pieczone. Dzięki temu jej przysmaki mają obniżoną zawartość tłuszczu i są mniej tuczące. Celebrytka zaręcza, że są przy tym wyjątkowo pyszne.Pączki Anny Lewandowskiej nie zawierają w sobie także mąki pszennej ani białego cukru. Zamiast tego żona słynnego piłkarza używa zdrowych zamienników. Do środka wkłada domowe powidła z jabłkami. Warto sprawdzić ten zdrowy i smakowity patent.Anna Lewandowska poważnie podchodzi do kwestii żywienia siebie i członków swojej rodziny. Unika uzależniających jej zdaniem tłuszczów cukierniczych oraz cukru białego. Na odstępstwa od diety nie pozwala sobie nawet na takie okazje, jak Tłusty Czwartek. Dzięki temu możemy poznać jej pomysłowe patenty na zdrowe alternatywy na rozmaite przysmaki.
Kawa dla wielu z nas jest synonimem rozpoczęcia dnia. Coraz więcej osób do filiżanki małej czarnej dodaje łyżkę oleju kokosowego. Ten niezwykły tłuszcz nieco odmienia smak napoju, ale przede wszystkim przyspiesza metabolizm i sprawia, że dostajemy jeszcze większy zastrzyk energii. Olej kokosowy to produkt spożywczy, który z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Dostarcza dużą ilość zdrowych kwasów tłuszczowych przy bardzo niewielkiej zawartości węglowodanów. Co daje dodanie go do porannej kawy? Korzyści jest więcej, niż myślisz.
Hot dog jest jednym z mniej zdrowych posiłków, lecz czasem można sobie na niego pozwolić. Jeden z dietetyków pokazał ostatnio, jak skomponować smaczną i wcale nie tak kaloryczną wersję przysmaku na stacji Orlen. Będziecie zaskoczeni, jak lekka jest zaproponowana przez niego kompozycja.Zdaniem wielu specjalistów ds. żywienia po dania typu fast food — a więc i po hot doga — od czasu do czasu można sięgać. Dietetyk kliniczny Michał Wrzosek na swoim Instagramie zdradził jak wybrać smaczną i korzystną dla naszego zdrowia opcję.
Anna Lewandowska bez pudła potrafi znaleźć balans między doskonałym smakiem a zdrowym sposobem odżywiania. Tym razem podzieliła się przepisem na sernik na bazie kaszy jaglanej. Niezdrowy biały cukier zastąpiła w nim cukrem kokosowym. Takie ciasto można jeść bez obaw o swoją figurę. Jaglany sernik Anny Lewandowskiej to sernik na zimno. Oznacza to, że nie wymaga pieczenia, a jedynie odpowiedniego czasu na chłodzenie w lodówce. Swój deser Anna Lewandowska orzeźwiła dodatkiem soku z cytryny. Na sama myśl o tym serniku chce się go spróbować.
Czy wiecie, jak wybrać dobre rogale świętomarcińskie? Robert Makłowicz podzielił się kilkoma wskazówkami, dzięki którym decyzja o zakupie słodyczy będzie łatwiejsza. Kryteria, którymi się kieruje, mogą zaskoczyć. Rogale świętomarcińskie od 2008 roku objęte są unijnym certyfikatem Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej. Tym samym każdy produkt o wspomnianej nazwie jest wykonany według ściśle określonej receptury. Nie tym jednak kieruje się Robert Makłowicz. Jak więc wybiera dobre rogale?
Katarzyna Bosacka ostro zareagowała na ogłoszoną przez Ralpha Kamińskiego współpracę z siecią restauracji McDonald's. W poście na Facebooku skrytykowała promowanie niezdrowego stylu życia przez artystę. Nie to jednak najbardziej oburzyło obserwatorów.Katarzyna Bosacka od dłuższego czasu aktywnie działa w mediach społecznościowych edukując na temat zdrowego odżywiania i ekologii. Jej treści obfitują w pomysły na tanie posiłki i sztuczki, które ułatwiają codzienne życie. Celebrytka często dotyka także tematów kontrowersyjnych. Tym razem padło na działania Ralpha Kamińskiego.
Domowe lody jagodowe bez cukru są doskonałym pomysłem na deser nie tylko dla najmłodszych. Lody ze świeżych jagód przygotujesz w bardzo prosty sposób z czterech składników: jagód, bananów, śmietanki i soku z cytryny.Lato i wakacje kojarzą mi się nie tylko z piękną pogodą i wypoczynkiem. To przede wszystkim czas, kiedy możemy cieszyć się najsmaczniejszymi owocami i warzywami. Sezon ja jagody trwa w pełni, wykorzystajmy go jak najlepiej i sprawmy bliskim pyszną niespodziankę- domowe lody jagodowe bez cukru.Do domowych lodów jagodowych bez cukru dodajmy dojrzałe banany. Banany są wtedy bardzo słodkie i rewelacyjnie sprawdzą się jako naturalny zamiennik cukru, a lody będą o wiele mniej kaloryczne. Do lodów koniecznie dodajmy również schłodzoną śmietankę i sok z cytryny.Mrożenie domowych lodów jagodowych bez cukru musimy podzielić na dwa etapy, dzięki czemu lody będą przepyszne i kremowe. Na początku lody wstawiamy na 2 godziny do zamrażalnika, następnie blendujemy i ponownie mrozimy, tym razem przez 3- 4 godziny.
Poznajcie niezwykły przepis na kwas chlebowy. Ten napój jest doskonały na upalne dni — świetnie orzeźwia, schładza, a przy tym jest naturalny i zdrowy. Przygotujecie go domowym sposobem bez większego wysiłku. Musicie tylko na niego poczekać 1,5 doby. Kwas chlebowy jest napojem znanym w Europie od Średniowiecza. Na Ukrainie i w Rosji uznawany jest za napój narodowy. Powstaje w wyniku fermentacji chleba. Zawiera nieco alkoholu, ale na tyle mało, że klasyfikuje się go jako napój bezalkoholowy. Kwas chlebowy korzystnie wpływa na przewód pokarmowy, bo poprawia przemianę materii i odbudowuje naturalną florę jelit. Pozytywnie działa także na serce i układ krążenia, zwiększa również odporność naszego organizmu.
Wiadomość z ostatniej chwili — Sanepid informuje o wycofaniu ze sklepów uwielbianych czekoladek. Chodzi o popularne słodycze, którymi są lentilki, czyli draże czekoladowe w cukrowej polewie. Produkt wbrew informacji na etykiecie zawiera gluten.Główny Inspektorat Sanitarny stoi na straży naszego bezpieczeństwa, na przykład, jeśli chodzi o żywność. Gdy tylko zostaną w niej wykryte niepożądane składniki, wydaje ostrzeżenie publiczne, by jak najwięcej osób mogło się uchronić przed ewentualnym zagrożeniem.
Galaretka owocowa jest jednym ze smaczniejszych deserów, który bez trudu przyrządzicie w domowym zaciszu. Najlepiej smakuje z dodatkiem owoców. Niektóre z nich potrafią jednak sprawić, że nie stężeje. Zanim przyrządzicie ten specjał sprawdźcie, które składniki będą pasować i nie sprawią niemiłych niespodzianek.Galaretkę owocową bardzo często wykorzystuje się jako dekorację dla sernika na zimno czy innych ciast bez pieczenia np. tego śmietanowca. Często do tego smakołyku dodajemy świeże owoce, które sprawiają, że jest jeszcze lepsza. Nie wszystkie jednak powinny tam trafić, jeśli chcemy by deser się udał.
Sernik zwykle przygotowywany jest z twarogu. Jeśli jednak nie mamy go pod ręką, nadal możemy przyrządzić ten smaczny deser. Lżejsza wersja klasyku na bazie jogurtu naturalnego powstanie niemalże ekspresowo i jedyny moment, kiedy należy się uzbroić w cierpliwość to jego pieczenie. Spróbujecie? Przyrządzenie sernika nie jest skomplikowanym zadaniem. O tym, jaki ser będzie najlepszy, już pisaliśmy. W tamtym artykule zdradzaliśmy, że twarogi z wiaderka niekoniecznie się sprawdzą. Jeżeli się spieszycie, sięgnijcie po recepturę, która umożliwi przygotowanie specjału z jogurtu. Na pewno macie go w lodówce, a efekt przyjemnie was zaskoczy.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że z rynku wycofane zostaną znane słodycze. Tym razem przyczyną jest możliwe powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych obecnością bakterii Salmonella Typhimurium. Podmiot odpowiedzialny za produkt procedurę przeprowadza dobrowolnie. Sanepid właśnie opublikował komunikat o nowym potencjalnym zagrożeniu związanym ze spożyciem niektórych słodyczy marki Kinder. Firma Ferrero Polska Commercial odpowiedzialna za wprowadzanie ich do obrotu podjęła szereg działań mających na celu ochronę konsumentów przed negatywnymi konsekwencjami sięgnięcia po te wyroby.
Ciasta bez pieczenia są proste w przygotowaniu i zachwycają smakiem. Deser Delicja nie będzie inny. Przełożone budyniem herbatniki wzbogacimy o banany i dobrze znane ciastka. Smakołyk będzie kolorowy, niezwykle kremowy i nieco chrupiący — jednym słowem pyszny. Spróbujecie? Ciasta bez pieczenia doskonale sprawdzają się wtedy, gdy nie mamy czasu na przygotowanie klasycznego wypieku. Zdradzaliśmy wam już jak zrobić prosty śmietanowiec i ciasto na bazie batonika Grzesiek. Tym razem proponujemy specjał wypełniony bananami i ciastkami Delicje. Spodoba się nie tylko amatorom kolorowych galaretek. Skusicie się?
Biedronka z każdym tygodniem coraz bardziej zaskakuje klientów. Tym razem w markecie pojawiła się limitowana edycja słodyczy Ekipy. Wyprodukowane we współpracy z Doti Donuts pączki z dziurką będzie można kupić po okazyjnej cenie. Znamy szczegóły nowej oferty. Nowy tydzień w Biedronce zaczyna się od wyjątkowej okazji dla fanów Ekipy. Do 2 kwietnia w sklepach portugalskiej sieci kupimy smaczne donuty sygnowane logo gwiazd internetu. Wiemy jakie warunki trzeba spełnić, by skorzystać z tej promocji.
Praktycznie wszystkie kisiele dostępne w sklepach mają w swoim składzie mąkę ziemniaczaną i cukier, które mają wysoki indeks glikemiczny. Jeśli dbasz o linię, mamy dla ciebie doskonały sposób na zrobienie tego pysznego deseru bez skrobi i słodzenia. Wystarczy dodać do owoców odrobinę wody i 1 łyżkę nasion babki jajowatej, która wiążąc wodę, pęcznieje i tworzy idealną konsystencję deseru. Zwyczaj gotowania kisielu własnoręcznie nie jest obecnie zbyt popularny, lecz warto do niego wrócić. Współcześnie w sklepach bardzo trudno zdobyć go bez mąki ziemniaczanej, która jest głównym składnikiem zagęszczającym. Na szczęście w domowych warunkach bez problemu przygotujesz zdrowszy i mniej kaloryczny kisiel. Trzeba jedynie zamienić skrobię ziemniaczaną na babkę jajowatą. Jej nasiona w połączeniu z wodą żelują się i tworzą idealną konsystencję.
Leczo dzięki swojej popularności jest częstym wyborem, gdy przychodzi czas myślenia nad obiadem. Małgorzata Rozenek-Majdan w swoim programie "Rozenek cudnie chudnie" zaprezentowała przepis na swoją dietetyczną wersję węgierskiej potrawki. Szokującym dla niektórych smakoszy może być fakt, że celebrytka nie dodaje do leczo kiełbasy. Leczo charakteryzuje się łatwością przygotowania, stosunkowo niską ceną oraz doskonałym smakiem. Małgorzata Rozenek-Majdan pokazała, jak przygotowuje to danie w ekspresowym tempie i dietetycznym stylu. Aktorka usunęła z receptury kiełbasę, co znacznie zmniejsza kaloryczność oraz ciężkostrawność leczo. Mimo braku mięsa, potrawa ma intensywny smak z uwagi na obecność pieczarek, które wypełnione są umami.
Już jutro tłusty czwartek, czyli wielkie święto słodkości i łasuchów. Każdy z nas zje z pewnością nie jednego pączka albo kilka faworków. Tak zgodnie z tradycją wypada, a nawet trzeba. Wielu z was z pewnością zastanawia się, który wybór jest zdrowszy na tłusty czwartek. Czy zdecydować się na pączki, czy na faworki?W tłusty czwartek w cukierniach, sklepach spożywczych i w naszych domach królują pączki i faworki. Niektórzy jedzą je bez opamiętania, inni jednak zastanawiają się, którą słodkość lepiej wybrać z myślą o zdrowiu.
Pyszne faworki przyrządzane bez masła, śmietany i jajek? To możliwe. W pełni roślinny przepis na ten specjał z pewnością ucieszy osoby, które nie chcą lub nie mogą sięgać po nabiał. Sprawdźcie sami, jak prosta jest ta receptura. Zdrowsza wersja słodyczy pozwoli cieszyć się Tłustym Czwartkiem bez wyrzutów sumienia. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić pieczone pączki czy faworki bez smażenia. Tym razem na tapet bierzemy chrust przygotowywany bez nabiału. Tak lekkich faworków jeszcze nie jedliście.
Już za chwilę udamy się do cukierni, by kupić tradycyjne pączki na Tłusty Czwartek. Zbliżające się święto było dla Katarzyny Bosackiej okazją do podzielenia się wskazówkami dotyczącymi wyboru jakościowych wypieków. Sprawdźcie, na co jej zdaniem należy zwrócić uwagę przy zakupie. Słynąca z porad na temat zdrowego stylu życia i porad pomagających wybrać produkty wysokiej jakości dziennikarka podzieliła się ze swoimi fanami opinią na temat pączków. Zdradziła, co jej zdaniem dyskwalifikuje niektóre wyroby i jakie kryteria powinny spełniać te, po które warto sięgnąć.
Nikt nie przyrządzi tak dobrych faworków jak babcia. Sekretny przepis obejmuje dodatek, dzięki któremu ciastka wychodzą tak lekkie jak nigdy wcześniej. Koniecznie przygotujcie je na Tłusty Czwartek — będziecie zaskoczeni wspaniałą konsystencją. Patentów na faworki jest wiele. Zdradzaliśmy już jak przygotowuje je siostra Anastazja. Prezentowaliśmy wam także zdrową wersję specjału w wykonaniu Anny Lewandowskiej. Tym razem na tapet bierzemy babciny sposób oparty o dodatek piwa. Gazowany napój sprawia, że ciasto wychodzi naprawdę delikatne, a przez to pyszne.
Jeśli macie ochotę na coś słodkiego na szybko, zdradzimy wam przepis Tomasza Strzelczyka. Proponuje on ekspresowe ciasto z 3 składników. Przy cieście nie ma dużo pracy i jest bardzo łatwe do przygotowania. A efekt zaskakuje wyglądem i niepowtarzalnym smakiem. Tomasz Strzelczyk był uczestnikiem IV edycji programu Masterchef Polska. Dotarł w niej do ścisłej piątki. Obecnie prowadzi bloga Oddaszfartucha i kanał na YouTube pod tą samą nazwą. Warto przetestować jego przepisy, bo są dość proste, a potrawy zawsze urzekają smakiem.Tym razem Strzelczyk pokazał nam, jak przygotować prosty i szybki deser. Zrobił go z zaledwie 3 składników, przy czym jednym z nich jest gotowe ciasto francuskie. Przy cieście jest mało pracy, a po dobrym schłodzeniu zamienia się w przepyszny rarytas.
Sezon na pączki i faworki już niedługo. Z niezawodnym przepisem siostry Anastazji z pewnością przyrządzicie najlepszy chrust, jaki kiedykolwiek jedliście. Wypróbujcie go koniecznie, a zniknie w mgnieniu oka. Spróbujecie? Niedawno podpowiadaliśmy jak usmażyć pączki bez tłuszczu i zdradzaliśmy przepis na faworki Anny Lewandowskiej. Teraz czas na bardziej klasyczną recepturę na wyśmienity chrust opracowana przez niezawodną siostrę, z którą gotuje już wielu smakoszy. Będzie niezwykle kruchy i satysfakcjonujący.
Macie ochotę na pączka, ale boicie się, że wpłynie to negatywnie na wasz organizm? Mamy dla was szybki i prosty przepis na wyśmienite pączki na parze. Bez smażenia, a pyszne niczym tradycyjne. Jeśli wypełnicie je domową bezcukrową konfiturą, będzie słodko i zdrowo. Skusicie się? Jest jeden dzień, kiedy o pączku marzy chyba każdy. Faworki w wersji bez tłuszczu nie są łatwe do przyrządzenia, ale pączusie bez problemu wykonacie bez dodatku tłuszczu. Jeżeli chcecie, możecie też pominąć ich nadziewanie. Jak widzicie, odrobina przyjemności nie musi was kosztować utraty zdrowia. Spróbujecie?
Niebawem Tłusty Czwartek i większość z nas raczyć będzie się pysznym pączkami. Warto przyrządzić je w domu — takie wyroby będą najsmaczniejsze. Skorzystajcie ze sprawdzonego przepisu Magdy Gessler, a na pewno wyjdą wyśmienite. Jeśli faworki nie są waszym ulubionym deserem, powinniście spróbować domowych pączków przyrządzonych według receptury Magdy Gessler. Delikatne ciasto wypełnione pyszną konfiturą skradnie wasz serca. Skusicie się?
Lokale Magdy Gessler słyną ze smaku, ale też z wysokich cen. Nie tak dawno za pączka u celebrytki należało zapłacić aż 13 złotych. Wiemy, jak obniżona ostatnio przez rząd stawka podatku wpłynęła na nowy cennik. Niedawno pisaliśmy o tym, jak koszt pączka u gwiazdy Kuchennych Rewolucji ocenia Anna Mucha. Tym razem sprawdzamy, czy rządowe zmiany stawki podatku VAT wpłynęły na koszt zakupu wyrobów. W Biedronce ceny nie poszły w dół, więc może i tu było podobnie?
Kruche i chrupiące faworki są ważnym elementem Tłustego Czwartku dla wielu smakoszy. Żeby osiągnąć spodziewane efekty, do ciasta warto dodać octu. Już jedna łyżka sprawi, że faworki będą delikatne i nie wciągną zbyt dużo tłuszczu. Sprawdźcie ten patent koniecznie. Nasze babcie wiedziały, że faworki będą kruche, jeśli użyje się alkoholu. Zazwyczaj dodaje się spirytus, choć niektórzy wlewają też piwo. Procentowy trunek ma za zadanie nadać chrustowi charakterystycznej dla niego kruchości i delikatności. Ocet jednak spełni tę funkcję równie dobrze, a jest tańszy i bezpieczniejszy.