Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kotlety Mielone

Kotlety Mielone

Kotlety mielone bez jajka
14.07.2021 02:00 Jak zrobić kotlety mielone bez jajka?

Kotlety mielone zaliczają się do grona szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby się nimi zajadać niemal bez ustanku. Jednym z podstawowych składników dania są jajka. Okazuje się, że można je zastąpić innymi dodatkami. Mowa między innymi o mące ziemniaczanej.Smakowite kotlety mielone wiele razy przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Dziś podejdziemy do nich w nieco niekonwencjonalny sposób. Mało kto spodziewałby się, że kotlety mielone wyjdą równie pysznie, jeśli nie wykorzystamy w nich jajek. Musimy jednak wykorzystać odpowiedni zamiennik.

Projekt bez tytułu (19)
11.07.2021 02:00 Rewelacyjny przepis na puszyste kotlety mielone bez bułki tartej

Kotlety mielone zazwyczaj przygotowywane są z dodatkiem bułki tartej lub kajzerki namoczonej w mleku czy wodzie. Okazuje się jednak, że można z powodzeniem wykonać je bez tych składników. Poniżej zdradzamy jak tego dokonać. Smażenie kotletów mielonych wydziela jedyny w swoim rodzaju aromat, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć. Jeśli nie chcesz dodawać do mięsnej masy bułki, nie musisz się obawiać - bez niej, kotlety są równie pyszne, Choć bułka stanowi często spoiwo, łączące resztę składników, poniższa receptura wykorzystuje w tym celu jajko. Po usmażeniu jajko ścina się, co zapobiega rozpadaniu masy. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

kotlety mielone w przepysznym wydaniu
10.07.2021 02:00 Soczyste i cudownie serowe kotlety mielone z piekarnika

Kotlety mielone są jednym z największych kulinarnych szlagierów naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przygotowuje się je odrobinę inaczej. Okazuje się, że kultowe kotlety mielone będą jeszcze lepsze, jeśli zapieczemy je razem z plasterkiem sera. Efekt powala na łopatki.Smakowite kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Tym razem warto sięgnąć po przepis na zapiekane mięsne specjały z dodatkiem sera. Prośby o dokładkę są niemal pewne.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Siekane kotlety w przepysznym wydaniu
06.07.2021 02:00 Siekane kotlety z kurczaka z ananasem

Kotlety można przygotować na różne sposoby. Tym razem wypróbujemy przepis na specjał na bazie kurczaka i ananasa. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą mogli oprzeć się takiej propozycji obiadowej.Smakowite kotlety niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Przeważnie sięgamy po ich mieloną odsłonę lub kultowego schabowego. Czasem warto pokusić się na kulinarne eksperymenty.Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Projekt bez tytułu - 2021-07-05T162522.804
05.07.2021 02:00 Prosty sposób na przepyszne kotlety mielone

Kotlety mielone jadasz praktycznie co tydzień i chcesz spróbować czegoś nowego? Przetestuj poniższą wersję z dodatkiem żółtego sera. Dzięki temu ich smak będzie jeszcze lepszy i bardziej intensywny. Kotlety mielone są prawie tak samo popularne jak kotlety schabowe, dlatego istnieje spore prawdopodobieństwo, że mogą się znudzić. Warto więc odmienić ich smak dodając odrobinę sera. Ser nie tylko sprawi, że mięso będzie bardziej soczyste i delikatniejsze - jego intensywny smak pobudzi twoje zmysły, zwiększy apetyt i wywoła zachwyt w domownikach, których poczęstujesz takim rarytasem. Dalsza część artykułu pod nagraniem:Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

Kotlety mielone w wyjątkowej odsłonie
21.06.2021 02:00 Przepis na orientalną wersję kotletów mielonych

Kotlety mielone są jednym z najlepszych kulinarnych szlagierów naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Kultowe kotlety mielone wiele zyskają, jeśli wzbogacisz je o sos sojowy. Orientalne wydanie obiadowego klasyka z pewnością podbije serca najbliższych.Smakowite kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą ich niepowtarzalnych walorów smakowych. Okazuje się, że wyśmienite mięsne frykasy można przygotować odrobinę inaczej. Nowa wersja kotletów mielonych na długo pozostaje w pamięci.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Lidl rusza z sobotnimi promocjami
12.06.2021 02:00 Jakie produkty zostały wycofane przez GIS?

GIS niejednokrotnie przestrzegał konsumentów przed licznymi zagrożeniami. W sieci pojawiły się liczne komunikaty dotyczące wycofania ze sprzedaży popularnych produktów. Znalazły się w nich między innymi sznycle z Biedronki, czy kotlety mielone z Lidla. Komunikaty wydawane przez GIS przeważnie nie oznaczają niczego dobrego. Niestety, nie inaczej jest również tym razem. Główny Inspektor Sanitarny w ostatnim czasie często ogłaszał ostrzeżenia dla klientów popularnych sieci sklepów. GIS jest instytucją, która ma wyjątkowo duże znaczenie dla polskich konsumentów. Dzięki niej dokładnie wiemy jakich produktów należy nie kupować - w innym wypadku ryzykuje się bowiem sporym uszczerbkiem na zdrowiu. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej

Kotlety z bobu
10.06.2021 02:00 Przepis na kotlety z bobu i jajek

Bób jest uwielbiany przez liczne grono smakoszy. Niektórzy mogliby go zajadać właściwie nieustannie. Mało kto spodziewałby się, że bób dobrze nadaje się na kotlety. Wystarczy zmieszać go z jajkami. Przepis jest banalnie prosty.Nie da się ukryć, że bób zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Nietrudno natknąć się na osoby, które chętnie po niego sięgają. Przeważnie po prostu go gotujemy i jemy z dodatkami takimi jak masło czy sól. Przekonaj się, w jaki sposób przekształcić bób w wyśmienite kotlety.

Projekt bez tytułu - 2021-06-10T112241.998
10.06.2021 02:00 Łatwy sposób na bajecznie puszyste kotlety mielone

Kotlety mielone możemy przygotowywać na wiele sposobów. Każda pani domu posiada własną, niezawodną recepturę. Niżej zdradzamy recepturę na mielone z musztardą - dzięki niej, smak mięsa jest intensywniejszy, a faktura kotletów delikatna jak chmurka. Kotlety mielone to jedno z naszych ulubionych polskich dań. Kochamy przygotowywać je z aromatyczną mizerią oraz tłuczonymi ziemniakami, posypanymi świeżym koperkiem. Do tego wystarczy szklanka domowego kompotu i mamy przed sobą prawdziwą ucztę. Aby przygotować je w najlepszy możliwy sposób, wystarczy dodać do mięsnej masy odrobinę musztardy. Jej właściwości pozwalają wzmocnić smak mięsa i innych składników, co przekłada się na większą przyjemność z jedzenia.

kotlety mielone
05.06.2021 02:00 Prosty sposób na pulchne kotlety mielone

Kotlety mielone to niezawodny obiadowy klasyk, który cieszy się ogromną popularnością. Warto wypróbować jego sezonową wersję! Dodatek cukinii nie tylko podkręci smak popularnych mielonych, ale również sprawi, że staną się one idealnie pulchne i soczyste.Sposób na pulchne i soczyste kotlety mieloneChociaż kotlety mielone nie są zbyt skomplikowanym daniem, to warto znać kilka prostych tricków, dzięki którym zawsze wyjdą one po prostu idealne. Dobrym patentem jest dodanie do masy mięsa mielonego startej cukinii.Dodatek tego soczystego warzywa sprawi, że nasze kotlety nie będą zbyt suche, a przy okazji wyjdą idealnie pulchne i puszyste! Nie zwlekaj, chwyć za cukinię i stwórz najlepsze mielone, jakie jadłeś.Przepis na kotlety mielone z dodatkiem cukiniiLista składników:500 g mięsa mielonego1 bułka1 szklanka mleka1 cebula1 cukinia1 jajkobułka tartasólpieprzolej do smażeniaSposób wykonania:Przełóż bułkę do miski i zalej ją szklanką mleka, a następnie odstaw ją na około 10 minut. W tym czasie obierz drobno cebulę. Włóż ją do dużej miski wraz z mięsem mielonym oraz jednym rozbitym jajkiem.Odciśnij bułkę z nadmiaru mleka i przełóż ją do masy mięsnej. Umyj cukinię, odetnij jej końcówki i zetrzyj na dużych oczkach tarka, a następnie przełóż do miski.Całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób na gładką masę. Następnie rozgrzej olej na patelni. Uformuj z masy kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na złoty kolor z obu stron.Danie podawaj z ulubionymi dodatkami. Latem polecamy szczególnie zestaw z posypanymi koperkiem młodymi ziemniakami oraz mizerią lub ulubioną surówką.Na naszej stronie znajdziecie również inne wyjątkowe przepisy na kotlety. Pisaliśmy między innymi o: zachwycającym patencie Jakuba Kuronia na tradycyjne schabowe oraz dzieliliśmy się recepturą Karola Okrasy na niezwykłe wege kotlety.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Domowy sposób na ogromne zbiory ogórkówJak usunąć robaki z truskawek?Dodatek, który całkowicie zmienia smak mizeriiźródło: newsy gotujmyZapraszamy na nasz Instagram

Ile smażyć kotlety mielone?
28.05.2021 02:00 Jak długo należy smażyć kotlety mielone, żeby nie wyszły surowe?

Kotlety mielone są nie lada pokusą dla wielu smakoszy. Niemal każdy zajada je z miłą chęcią i ciężko natknąć się na osoby, które wzgardziłyby tym specjałem. Rzecz jasna kluczem do sukcesu jest odpowiednie usmażenie kotletów mielonych.

Kotlety smielone
23.05.2021 02:00 Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie i soczyste?

Kotlety mielone to nasze polskie dobro narodowe. Kochamy przygotowywać je z aromatyczną mizerią oraz tłuczonymi ziemniakami. Do tego wystarczy szklanka domowego kompotu czy zsiadłego mleka i mamy przed sobą prawdziwą ucztę, wobec której ciężko się powstrzymać. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z pewnego prostego triku, który może uchronić kotlety przed nadmiernym wysuszeniem i twardością. Stosując go za każdym razem, będziesz w stanie usmażyć kotlety w idealny sposób, który spodoba się każdemu smakoszowi.

Placki, które zastąpią kotlety mielone
22.05.2021 02:00 Przepis na oszczędne kotlety, czyli placki z mięsem mielonym

Nie da się ukryć, że kotlety mielone są jednym z klasyków naszej rodzimej kuchni. Tym razem warto postawić na placki, w których wnętrzu znajdzie się mięso mielone. Efekt na długo pozostaje w pamięci. Specjał jest tańszą alternatywą dla kotletów.

kotlety mielone
21.05.2021 02:00 Wyjątkowy przepis na kotlety mielone po włosku

Kotlety mielone wcale nie muszą być nudne. Słynne danie można przyrządzić na wiele bardzo interesujących sposobów. Na letnich obiadach szczególnie się sprawdzi ich niebanalna włoska wersja.

Warzywa droższe od kotletów
20.05.2021 02:00 Ceny warzyw ciągle rosną

Nie da się ukryć, że warzywa są podstawą zdrowej diety. Nie bez powodu dodaje się je do rozmaitych dań. Klasyczny polski obiad nie może się bez nich obejść. Niestety już wkrótce za ziemniaki i surówkę możemy zapłacić więcej niż za kotleta.

kotlety mielone
16.05.2021 02:00 Rewelacyjny sposób na soczyste kotlety mielone

Kotlety mielone są prostą potrawą, ale warto poznać kilka tricków, dzięki którym będą zawsze idealnie soczyste oraz chrupiące. Czasem o kulinarnym sukcesie decydują drobne szczegóły. Zdradzamy Wam prosty sposób na idealne kotlety mielone.W wodzie, czy w mleku? W czym moczyć bułkę na kotlety mielone?Jest kilka sposobów na przygotowanie mięsnej masy na kotlety mielone. Jedna z nich mówi o dodaniu do środka bułki tartej. Wiadomo, że wcześniej powinno się moczyć w wodzie lub w mleku.Okazuje się, że ten drugi sposób jest najlepszym wyborem. Dzięki moczeniu pieczywa w mleku nasze kotlety tuż po obróbce termicznej stają się o wiele bardziej soczyste i nie rozpadają się na patelni.Dodatkowo mleko neutralizuje niezbyt przyjemny zapach zmielonej wieprzowiny. Natomiast woda nie tylko uwydatnia nieprzyjemny aromat, ale może również zniszczyć strukturę naszych kotletów. O czym jeszcze powinniśmy pamiętać przygotowując kotlety mielone?O czym należy pamiętać smażąc kotlety mielone?Smażąc kotlety mielone istotny jest wybór odpowiedniego tłuszczu. Kulinarni eksperci uważają, że najlepiej do tego sprawdzi się smalec, tłuszcz gęsi, masło klarowane lub olej. Pamiętaj, aby zawsze smażyć kotlety na gorącym tłuszczu.Dobrym pomysłem jest wrzucenie na patelnie kawałka np. pieczywa. Jeśli szybko się ono zarumieni, to znak, że możemy rozpocząć smażenie naszych kotletów. Jakie przyprawy najlepiej podkreślą ich smak?Czym przyprawić kotlety mielone?Przede wszystkim kotlety mielone należy przyprawić solą i pieprzem. Przyjmuje się, że na kilogram mięsa powinna wystarczać jedna płaska łyżeczka soli. Uwaga! Mięso ze sklepu może już zawierać sól, dlatego warto dokładnie czytać etykiety, a najlepiej w miarę możliwości mielić je samemu w maszynce.Do koletów mielonych doskonale pasuje także aromatyczna natka pietruszki, koperek oraz ostra i słodka papryka. Ciekawym dodatkiem jest również sezonowy czosnek niedźwiedzi. Przepis na mielone właśnie z tym składnikiem podawaliśmy w tym artykule.Doskonałym pomysłem jest również zrobienie kotletów mielonych z resztek po rosole. Przepis znajdziecie tutaj.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Wysokie ceny młodych ziemniakówPrzepis na rosół wg. Magdy GesslerNajlepszy przepis na tradycyjne pampuchy

kotlety mielone
10.05.2021 02:00 Prosty sposób na soczyste kotlety mielone

Każdy miłośnik gotowania ma zapewne swój niezawodny sposób na kotlety mielone. Nic dziwnego, w końcu to danie należy do prawdziwego kanonu najpopularniejszych potraw w Polsce. Co zrobić, aby było idealnie soczyste i puszyste?Co zrobić, aby kotlety mielone były puszyste?Warto poznać kilka tricków, które ułatwią nam przyrządzenie tradycyjnych kotletów mielonych. Po pierwsze tuż przed ich smażeniem, warto najpierw je schłodzić. Zawsze pamiętaj o tym, aby włożyć mięso przynajmniej na pół godziny do lodówki.Po drugie nie zapomnij wzbogacić kotletów aromatycznymi ziołami. Doskonale pasuje do nich między innymi: koperek, natka pietruszki, tymianek i majeranek. Doskonałym wyborem może być również czosnek niedźwiedzi, o czym pisaliśmy w tym artykule.Duże znaczenie ma również tłuszcz, na którym smażymy nasze kotlety. Eksperci kulinarni uważają, że najlepszym wyborem może być olej, smalec, tłuszcz gęsi oraz masło klarowane. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na kotlety mielone.Przepis na soczyste kotlety mieloneLista składników:1 kajzerkamleko do namoczenia kajzerki1/2 kg mięsa mielone1 cebula 1 jajkosól i pieprzbułka tarta tłuszcz do smażenia Sposób wykonania:Zalej wodą lub mlekiem kajzerkę i ostaw ją na około 15 minut. Po tym czasie do miski zmielone mięso, wraz ze startą cebulą, jednym jajkiem, przyprawami oraz odciśniętą wcześniej bułką.Z mięsnej masy wyrób podłużne kotlety, następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Danie podawaj wraz z ziemniakami i ulubioną surówką. Możesz je również wstawić do piekarnika - będą wtedy jeszcze bardziej soczyste. Szczegóły w dalszej części tekstu.Soczyste kotlety mielone prosto z piekarnikaUsmażone kotlety możesz przełożyć do naczynia żaroodpornego bez przykrycia wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C na około 15 minut. Dzięki takiemu zabiegowi możemy uniknąć bardzo długiego smażenia kotletów, a nasze mięso stanie się niezwykle soczyste i miękkie w środku.Dobrym pomysłem jest również dodanie do kotletów łyżki musztardy. Doda im jeszcze większej delikatności oraz soczystości. Jest to trick doskonale znany m.in. naszym babciom.Polecamy również przepis na kotlety mielone według receptury Jakuba Kuronia. Pisaliśmy o nim w tym artykule.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Czekają nas wyższe ceny w lokalach gastronomicznych?Ekspresowa sałatka z ogórków kiszonychNiezwykłe wydanie fasolki szparagowejźródło kuchnia wp/ kwestia smakuZapraszamy na nasz Instagram

Kotlety po francusku
08.05.2021 02:00 Wielka konkurencja dla mielonych i schabowych - kotlety po francusku

Kotlety po francusku są szczególnie uwielbiane przez dzieci, którym silne smaki schabowych i mielonych nie zawsze pasują. Poniższy przepis pozwala przekonać najmłodszych do wyczyszczenia talerza, gdyż obiad za każdym razem jest iście przepyszny. Kotlety z kurczaka to kochana przez wielu propozycja obiadowa. Przyrządzane są jednak wciąż w ten sam sposób, dlatego łatwo mogą stracić swój urok i ten rewelacyjny smak. Ich francuska wariacja wprowadza powiew świeżości do kuchni i na nowo pozwala odczuć radość z jedzenia.

kotlety mielone
06.05.2021 02:00 Prosty sposób na aromatyczne kotlety mielone

Kotlety mielone to proste danie, które często gości na naszych stołach. Gdy wzbogacimy je o niezwykle aromatyczny czosnek niedźwiedzi, zyska ono nowy zaskakujący smak. Podajemy przepis na słynne mielone w zupełnie nowej wersji!Przepis na aromatyczne kotlety mieloneLista składników:600 g mięsa mielonego1 jajko2 kajzerki sól i pieprz do smaku1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżeczka czosnku niedźwiedziegobułka tarta olejSposób wykonania:Włóż mięso mielone do miski i dopraw je solą oraz pieprzem. Wbij w nie jajko, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżeczkę czosnku niedźwiedziego. Dodaj do dania posiekaną cebulę oraz odciśnięte z nadmiaru wody kajzerki.Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a następnie uformuj z nich niewielkie kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym na patelni oleju. Podawaj wraz z ziemniakami i ulubioną surówką. Dodatek czosnku niedźwiedziego nie tylko wzmocni ich smak, ale również doda potrawie nieziemskiego aromatu! Dlaczego warto po niego sięgać? Śpieszymy z odpowiedzią!Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi?Czosnek niedźwiedzi to aromatyczna roślina, która doskonale wzmocni smak wielu potraw choćby wspomnianych kotletów mielonych. Możemy ją jeść zarówno w formie surowych liści, jak i sproszkowanej przyprawy.Roślina słynie nie tylko z wyjątkowego smaku, ale również ze swoich cennych właściwości. Czosnek niedźwiedzi reguluje ciśnienie krwi, zwalcza bakterie i grzyby oraz działa bardzo korzystnie na nasze trawienie. W jaki sposób wykorzystać go w kuchni?Jak wykorzystać w kuchni czosnek niedźwiedzi?Suszony czosnek niedźwiedzi może być doskonałym dodatkiem do wielu mięs. Z jego surowych liści zrobimy m.in. wyborne pesto. Ma bazie rośliny możemy również przygotować cenną dla naszego zdrowia nalewkę.Roślina znajduje się pod ochroną, dlatego, zamiast zrywać ją w lasach, lepiej hodować we własnym ogródku. Więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule.Polecamy również nasz tekst na temat zalet innego wiosennego przysmaku - mniszka lekarskiego. Znajdziecie go tutaj.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Katarzyna Bosacka oceniła skład lodów EkipaProsty sposób na obfite zbiory ogórkówCeny przekąsek nad polskim morzemundefinedźródło: poradnik zdrowie/ gotujmy Zapraszamy na nasz Instagram

Kotlety mielone od Jakuba Kuronia
04.05.2021 02:00 Przepis na kotlety mielone według Kuronia

Kotlety mielone należą do grona smakołyków, które stanowią filary naszej rodzimej kuchni. Nie bez powodu specjał tak często gości na naszych stołach. Smakowite kotlety mielone można przyrządzić na różne sposoby. Jak robi to Jakub Kuroń?

kotlety mielone
30.04.2021 02:00 Co zrobić, żeby kotlety mielone miały chrupiącą skórkę?

Kotlety mielone to potrawa, która niemal co tydzień gości na naszych stołach. Chociaż danie nie jest zbyt skomplikowane w wykonaniu, to warto poznać kilka wskazówek, dzięki którym zawsze będziemy cieszyć się idealnymi kotlecikami!Sekret chrupiącej skórkiZdaniem wielu osób idealne kotlety mielone powinny mieć soczyste wnętrze (o tym jak to osiągnąć pisaliśmy w tym artykule) oraz chrupiącą skórkę. Ta druga jest efektem odpowiedniego usmażenia potrawy.Jeszcze przed smażeniem kotletów powinno się sprawdzić temperaturę tłuszczu, w którym mają się one smażyć. Najlepiej wrzucić tam kawałek chleba. Jeśli zacznie się on rumienić w średnim tempie, to znak, że możemy wrzucić na gorący tłuszcz również nasze kotlety.Pamiętaj, aby nie układać kotletów mielonych zbyt ciasno na patelni. Wydzielająca się para może mocno utrudnić rumienienie się ich skórki. Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć kotlety mielone?Na jakim tłuszczu smażyć kotlety mielone?Zdaniem kulinarnych ekspertów kotlety mielone powinno się smażyć na smalcu, maśle klarowanym, tłuszczu gęsim lub oleju. Tradycjonaliści uważają, że najlepszym wyborem jest pierwsza propozycja, czyli smalec. To on nadaje kotletom treściwy, soczysty smak.Ale jeśli wolisz nieco bardziej delikatny smak kotletów mielonych, to wręcz doskonałym wyborem będzie masło klarowane. O czym jeszcze należy pamiętać podczas smażenia kotletów mielonych?O czym należy pamiętać smażąc kotlety mielone?Podczas smażenia konieczne jest również utrzymanie wysokiego poziomu gazu na kuchence. Powód? Kotlety mielone powinny się dobrze wysmażyć, a nie "udusić we własnym sosie".Kulinarni eksperci uważają, że aby nasze danie wyszło idealnie chrupiące, powinno smażyć się na patelni przez około 5 minut z obu stron.Polecamy również przepis Karola Okrasy na niezwykłe wege kotlety. Robi je z niezwykłego składnika. Artykuł znajdziecie tutaj.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Kawałki szkła w uwielbianym produkciePrzepis na niezapomnianą zalewajkęPrzepis Michała Toczyłowskiego na pyszne młode ziemniaki z bobem i botwinkąźródło: haps/ beszamel/kuchnia wp/ gotujmyZapraszamy na nasz Instagram

kotlety mielone
23.04.2021 02:00 Co zrobić, żeby kotlety mielone były puszyste?

Kotlety mielone to danie, które z powodzeniem można nazwać jednym z klasyków polskiej kuchni. Chociaż ich wykonanie nie jest zbyt skomplikowane, to warto dowiedzieć się dzięki, jakim trickom mięso będzie soczyste i puszyste.W sieci możemy znaleźć wiele oryginalnych sposobów na przyrządzenie kultowych "mielonych". Jeden z nich cieszy się szczególną popularnością. Okazuje się, że wiele osób dodaje do nich łyżkę musztardy.Dlaczego dodajemy musztardę do kotletów mielonych?Musztarda pasuje nie tylko do kiełbasek lub kanapek. Przyprawa może sprawić, że kotlety mielone staną się nieziemsko puszyste oraz soczyste. Nic dziwnego, że trick jest stosowany przez wielu szefów kuchni. Doskonale przyrządzone mięso jest w końcu kulinarnym marzeniem wielu smakoszy.Poniżej podajemy przepis na nieco zmodyfikowaną wersję kotletów mielonych. Mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu!Przepis na puszyste kotlety mieloneSkładniki:500 g mięsa mielonego jajko4 łyżki bułki tartej 4 łyżki mleka cebula2 łyżki musztardysól i pieprz do smakuolejSposób wykonania:Obierz cebulę z łupin, a następnie pokrój ją w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Zalej mlekiem bułkę tartą. Mielone mięso przełóż do miski. Do niego jedno jajko, bułkę tartą z mlekiem oraz łyżkę musztardy. Wyrób mięso na gładką masę.Posól i popierz powstałą masę do smaku i dodaj do niego zeszkloną wcześniej cebulę. Jeszcze raz wyrób mięso i odstaw masę na około pół godziny.Mokrymi rękami uformuj z powstałej masy kotlety. Każdy z nich panieruj w bułce tartej. Smaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu przez około 8 minut z każdej strony. Danie podawaj z gotowanymi ziemniakami i ulubionymi surówkami.Jeśli nie możesz spożywać glutenu, możesz skorzystać z bezglutenowego przepisu na kotlety mielone. Podawaliśmy go w tym artykule.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Polacy w jeden dzień wykupili hitowy produktCzym można zastąpić wodę w cieście na pierogi?Jakie są korzyści ze zjedzenia dwóch jajek dziennie?źródło: kuchnia wp/ beszamel/ winiary Zapraszamy na nasz Instagram

Karol Okrasa zaprezentował przepis na wege kotlety
22.04.2021 02:00 Przepis Okrasy na niezwykłe wege kotlety

Mało kto zna się na kulinariach tak, jak Karol Okrasa. Kucharz znakomicie odnajduje się w daniach kuchni tradycyjnej, jednak równie dobrze radzi sobie z eksperymentami. Dobrym przykładem są wege. Domownicy nie będą mogli się im oprzeć.

Kotlety mielone z piekarnika
17.04.2021 02:00 Jak zrobić kotlety mielone w piekarniku?

Kotlety mielone wyjątkowo mocno utrwaliły się w świadomości kulinarnej Polaków - niektórzy uważają je wręcz za jedną z potraw narodowych. Tradycyjny przepis wymaga jednak użycia dużej ilości tłuszczu, co nie sprzyja chudnięciu i zachowaniu dobrego zdrowia. Dlatego zalecamy skorzystanie z receptury podanej niżej, w której etap smażenia zostaje całkowicie pominięty. Tym samym można w łatwy, szybki i czystszy (nic w końcu nie pryska z patelni) sposób ugotować swoje ulubione danie. Każdy, kto spróbuje takich kotletów, zachwyci się już po pierwszym kęsie.

Kotlety mielone z resztek po rosole
11.04.2021 02:00 Jak zrobić kotlety mielone z resztek po rosole?

Kotlety mielone są daniem, które Polacy bardzo cenią. Nie tylko ze względu na ich tradycyjny smak, ale również przez prostotę ich wykonania. Na składniki potrzebne do dania nie trzeba też wydać wielu pieniędzy. Jak się okazuje, można je zrobić nawet z resztek.

kotlety mielone
07.04.2021 02:00 Co zrobić, żeby kotlety mielone były soczyste?

Kotlety mielone z pozoru nie wydają się być zbyt skomplikowaną potrawą. Aby je przyrządzić, nie potrzeba nawet szczególnych zdolności kulinarnych. Jeśli jednak chcemy cieszyć się jak najlepszą wersją tego dania, musimy pamiętać o kilku istotnych szczegółach.Wiele osób z pewnością zna tajniki kuchni. Jednak być może czytają nas osoby, które dopiero rozpoczynają przygodę z gotowaniem. Mamy dla nich garść bardzo cennych porad.W czym należy moczyć bułkę tartą na kotlety mielone?Jeśli chcemy przyrządzić pyszne kotlety mielone, to w pierwszej kolejności powinniśmy zadbać o zrobienie mięsnej masy. Jednym z jej elementów jest bułka tarta. Ile kucharzy, tyle opinii. Jedni zapewniają, że należy moczyć ją w mleku, inni uważają, że lepszym pomysłem jest woda. Okazuje się jednak, że jeden ze sposobów jest nieco lepszy.Zdaniem kulinarnych ekspertów warto moczyć bułkę tartą w mleku. Dlaczego? Okazuje się, że dzięki temu mięso nie tylko nie rozpadnie się po obróbce termicznej, ale również zyska wręcz nieziemską soczystość. Nie jest to koniec zalet!Dodatkowo mleko pomoże pozbyć się niezbyt przyjemnego zapachu mięsa, który niestety dość często może towarzyszyć np. wieprzowinie. O czym jeszcze powinniśmy pamiętać, przygotowując kotlety mielone?Na czym powinno się smażyć kotlety mielone?Zastosowanie rabarbaru w kuchniDlaczego warto jeść kiwi?Jak usmażyć ozorki, żeby były miękkie?

Bezmięsne kotlety mielone
31.03.2021 02:00 Wegetariańskie kotlety mielone zachwycą nawet zatwardziałych mięsożerców

Nietrudno natknąć się na wielbicieli kotletów mielonych. Znaczna część smakoszy zajada je z miłą chęcią. Coraz więcej miłośników kulinariów stara się ograniczyć spożycie mięsa. Wówczas warto sięgnąć po przepis na wegetariańskie kotlety mielone.

Kotlety mielone nigdy nie były lepsze
26.03.2021 01:00 Soczyste kotlety mielone według przepisu Kuronia

Kotlety mielone są daniem, który każdy z nas uwielbia i często smakuje. Mięsna masa z dodatkami, najczęściej panierowana i smażona lub pieczona - podaje się je najczęściej z ziemniakami i surówką lub sałatką. Taka kompozycja sprawia, że ślinka sama cieknie. Jeśli od lat przygotowujesz je wedle swojego własnego przepisu, daj szansę wersji Kuronia. Jego zmysł kulinarny pozwala stworzyć z tej polskiej klasyki coś niesamowitego - wnętrze jest soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca i nadająca całości przyjemnej faktury.