Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kotlety Mielone

Kotlety Mielone

kotlety mielone
05.06.2021 02:00 Prosty sposób na pulchne kotlety mielone

Kotlety mielone to niezawodny obiadowy klasyk, który cieszy się ogromną popularnością. Warto wypróbować jego sezonową wersję! Dodatek cukinii nie tylko podkręci smak popularnych mielonych, ale również sprawi, że staną się one idealnie pulchne i soczyste.Sposób na pulchne i soczyste kotlety mieloneChociaż kotlety mielone nie są zbyt skomplikowanym daniem, to warto znać kilka prostych tricków, dzięki którym zawsze wyjdą one po prostu idealne. Dobrym patentem jest dodanie do masy mięsa mielonego startej cukinii.Dodatek tego soczystego warzywa sprawi, że nasze kotlety nie będą zbyt suche, a przy okazji wyjdą idealnie pulchne i puszyste! Nie zwlekaj, chwyć za cukinię i stwórz najlepsze mielone, jakie jadłeś.Przepis na kotlety mielone z dodatkiem cukiniiLista składników:500 g mięsa mielonego1 bułka1 szklanka mleka1 cebula1 cukinia1 jajkobułka tartasólpieprzolej do smażeniaSposób wykonania:Przełóż bułkę do miski i zalej ją szklanką mleka, a następnie odstaw ją na około 10 minut. W tym czasie obierz drobno cebulę. Włóż ją do dużej miski wraz z mięsem mielonym oraz jednym rozbitym jajkiem.Odciśnij bułkę z nadmiaru mleka i przełóż ją do masy mięsnej. Umyj cukinię, odetnij jej końcówki i zetrzyj na dużych oczkach tarka, a następnie przełóż do miski.Całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób na gładką masę. Następnie rozgrzej olej na patelni. Uformuj z masy kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na złoty kolor z obu stron.Danie podawaj z ulubionymi dodatkami. Latem polecamy szczególnie zestaw z posypanymi koperkiem młodymi ziemniakami oraz mizerią lub ulubioną surówką.Na naszej stronie znajdziecie również inne wyjątkowe przepisy na kotlety. Pisaliśmy między innymi o: zachwycającym patencie Jakuba Kuronia na tradycyjne schabowe oraz dzieliliśmy się recepturą Karola Okrasy na niezwykłe wege kotlety.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Domowy sposób na ogromne zbiory ogórkówJak usunąć robaki z truskawek?Dodatek, który całkowicie zmienia smak mizeriiźródło: newsy gotujmyZapraszamy na nasz Instagram

Ile smażyć kotlety mielone?
28.05.2021 02:00 Jak długo należy smażyć kotlety mielone, żeby nie wyszły surowe?

Kotlety mielone są nie lada pokusą dla wielu smakoszy. Niemal każdy zajada je z miłą chęcią i ciężko natknąć się na osoby, które wzgardziłyby tym specjałem. Rzecz jasna kluczem do sukcesu jest odpowiednie usmażenie kotletów mielonych.

Kotlety smielone
23.05.2021 02:00 Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie i soczyste?

Kotlety mielone to nasze polskie dobro narodowe. Kochamy przygotowywać je z aromatyczną mizerią oraz tłuczonymi ziemniakami. Do tego wystarczy szklanka domowego kompotu czy zsiadłego mleka i mamy przed sobą prawdziwą ucztę, wobec której ciężko się powstrzymać. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z pewnego prostego triku, który może uchronić kotlety przed nadmiernym wysuszeniem i twardością. Stosując go za każdym razem, będziesz w stanie usmażyć kotlety w idealny sposób, który spodoba się każdemu smakoszowi.

Placki, które zastąpią kotlety mielone
22.05.2021 02:00 Przepis na oszczędne kotlety, czyli placki z mięsem mielonym

Nie da się ukryć, że kotlety mielone są jednym z klasyków naszej rodzimej kuchni. Tym razem warto postawić na placki, w których wnętrzu znajdzie się mięso mielone. Efekt na długo pozostaje w pamięci. Specjał jest tańszą alternatywą dla kotletów.

kotlety mielone
21.05.2021 02:00 Wyjątkowy przepis na kotlety mielone po włosku

Kotlety mielone wcale nie muszą być nudne. Słynne danie można przyrządzić na wiele bardzo interesujących sposobów. Na letnich obiadach szczególnie się sprawdzi ich niebanalna włoska wersja.

Warzywa droższe od kotletów
20.05.2021 02:00 Ceny warzyw ciągle rosną

Nie da się ukryć, że warzywa są podstawą zdrowej diety. Nie bez powodu dodaje się je do rozmaitych dań. Klasyczny polski obiad nie może się bez nich obejść. Niestety już wkrótce za ziemniaki i surówkę możemy zapłacić więcej niż za kotleta.

kotlety mielone
16.05.2021 02:00 Rewelacyjny sposób na soczyste kotlety mielone

Kotlety mielone są prostą potrawą, ale warto poznać kilka tricków, dzięki którym będą zawsze idealnie soczyste oraz chrupiące. Czasem o kulinarnym sukcesie decydują drobne szczegóły. Zdradzamy Wam prosty sposób na idealne kotlety mielone.W wodzie, czy w mleku? W czym moczyć bułkę na kotlety mielone?Jest kilka sposobów na przygotowanie mięsnej masy na kotlety mielone. Jedna z nich mówi o dodaniu do środka bułki tartej. Wiadomo, że wcześniej powinno się moczyć w wodzie lub w mleku.Okazuje się, że ten drugi sposób jest najlepszym wyborem. Dzięki moczeniu pieczywa w mleku nasze kotlety tuż po obróbce termicznej stają się o wiele bardziej soczyste i nie rozpadają się na patelni.Dodatkowo mleko neutralizuje niezbyt przyjemny zapach zmielonej wieprzowiny. Natomiast woda nie tylko uwydatnia nieprzyjemny aromat, ale może również zniszczyć strukturę naszych kotletów. O czym jeszcze powinniśmy pamiętać przygotowując kotlety mielone?O czym należy pamiętać smażąc kotlety mielone?Smażąc kotlety mielone istotny jest wybór odpowiedniego tłuszczu. Kulinarni eksperci uważają, że najlepiej do tego sprawdzi się smalec, tłuszcz gęsi, masło klarowane lub olej. Pamiętaj, aby zawsze smażyć kotlety na gorącym tłuszczu.Dobrym pomysłem jest wrzucenie na patelnie kawałka np. pieczywa. Jeśli szybko się ono zarumieni, to znak, że możemy rozpocząć smażenie naszych kotletów. Jakie przyprawy najlepiej podkreślą ich smak?Czym przyprawić kotlety mielone?Przede wszystkim kotlety mielone należy przyprawić solą i pieprzem. Przyjmuje się, że na kilogram mięsa powinna wystarczać jedna płaska łyżeczka soli. Uwaga! Mięso ze sklepu może już zawierać sól, dlatego warto dokładnie czytać etykiety, a najlepiej w miarę możliwości mielić je samemu w maszynce.Do koletów mielonych doskonale pasuje także aromatyczna natka pietruszki, koperek oraz ostra i słodka papryka. Ciekawym dodatkiem jest również sezonowy czosnek niedźwiedzi. Przepis na mielone właśnie z tym składnikiem podawaliśmy w tym artykule.Doskonałym pomysłem jest również zrobienie kotletów mielonych z resztek po rosole. Przepis znajdziecie tutaj.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Wysokie ceny młodych ziemniakówPrzepis na rosół wg. Magdy GesslerNajlepszy przepis na tradycyjne pampuchy

kotlety mielone
10.05.2021 02:00 Prosty sposób na soczyste kotlety mielone

Każdy miłośnik gotowania ma zapewne swój niezawodny sposób na kotlety mielone. Nic dziwnego, w końcu to danie należy do prawdziwego kanonu najpopularniejszych potraw w Polsce. Co zrobić, aby było idealnie soczyste i puszyste?Co zrobić, aby kotlety mielone były puszyste?Warto poznać kilka tricków, które ułatwią nam przyrządzenie tradycyjnych kotletów mielonych. Po pierwsze tuż przed ich smażeniem, warto najpierw je schłodzić. Zawsze pamiętaj o tym, aby włożyć mięso przynajmniej na pół godziny do lodówki.Po drugie nie zapomnij wzbogacić kotletów aromatycznymi ziołami. Doskonale pasuje do nich między innymi: koperek, natka pietruszki, tymianek i majeranek. Doskonałym wyborem może być również czosnek niedźwiedzi, o czym pisaliśmy w tym artykule.Duże znaczenie ma również tłuszcz, na którym smażymy nasze kotlety. Eksperci kulinarni uważają, że najlepszym wyborem może być olej, smalec, tłuszcz gęsi oraz masło klarowane. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na kotlety mielone.Przepis na soczyste kotlety mieloneLista składników:1 kajzerkamleko do namoczenia kajzerki1/2 kg mięsa mielone1 cebula 1 jajkosól i pieprzbułka tarta tłuszcz do smażenia Sposób wykonania:Zalej wodą lub mlekiem kajzerkę i ostaw ją na około 15 minut. Po tym czasie do miski zmielone mięso, wraz ze startą cebulą, jednym jajkiem, przyprawami oraz odciśniętą wcześniej bułką.Z mięsnej masy wyrób podłużne kotlety, następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Danie podawaj wraz z ziemniakami i ulubioną surówką. Możesz je również wstawić do piekarnika - będą wtedy jeszcze bardziej soczyste. Szczegóły w dalszej części tekstu.Soczyste kotlety mielone prosto z piekarnikaUsmażone kotlety możesz przełożyć do naczynia żaroodpornego bez przykrycia wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C na około 15 minut. Dzięki takiemu zabiegowi możemy uniknąć bardzo długiego smażenia kotletów, a nasze mięso stanie się niezwykle soczyste i miękkie w środku.Dobrym pomysłem jest również dodanie do kotletów łyżki musztardy. Doda im jeszcze większej delikatności oraz soczystości. Jest to trick doskonale znany m.in. naszym babciom.Polecamy również przepis na kotlety mielone według receptury Jakuba Kuronia. Pisaliśmy o nim w tym artykule.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Czekają nas wyższe ceny w lokalach gastronomicznych?Ekspresowa sałatka z ogórków kiszonychNiezwykłe wydanie fasolki szparagowejźródło kuchnia wp/ kwestia smakuZapraszamy na nasz Instagram

Kotlety po francusku
08.05.2021 02:00 Wielka konkurencja dla mielonych i schabowych - kotlety po francusku

Kotlety po francusku są szczególnie uwielbiane przez dzieci, którym silne smaki schabowych i mielonych nie zawsze pasują. Poniższy przepis pozwala przekonać najmłodszych do wyczyszczenia talerza, gdyż obiad za każdym razem jest iście przepyszny. Kotlety z kurczaka to kochana przez wielu propozycja obiadowa. Przyrządzane są jednak wciąż w ten sam sposób, dlatego łatwo mogą stracić swój urok i ten rewelacyjny smak. Ich francuska wariacja wprowadza powiew świeżości do kuchni i na nowo pozwala odczuć radość z jedzenia.

kotlety mielone
06.05.2021 02:00 Prosty sposób na aromatyczne kotlety mielone

Kotlety mielone to proste danie, które często gości na naszych stołach. Gdy wzbogacimy je o niezwykle aromatyczny czosnek niedźwiedzi, zyska ono nowy zaskakujący smak. Podajemy przepis na słynne mielone w zupełnie nowej wersji!Przepis na aromatyczne kotlety mieloneLista składników:600 g mięsa mielonego1 jajko2 kajzerki sól i pieprz do smaku1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżeczka czosnku niedźwiedziegobułka tarta olejSposób wykonania:Włóż mięso mielone do miski i dopraw je solą oraz pieprzem. Wbij w nie jajko, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżeczkę czosnku niedźwiedziego. Dodaj do dania posiekaną cebulę oraz odciśnięte z nadmiaru wody kajzerki.Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a następnie uformuj z nich niewielkie kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym na patelni oleju. Podawaj wraz z ziemniakami i ulubioną surówką. Dodatek czosnku niedźwiedziego nie tylko wzmocni ich smak, ale również doda potrawie nieziemskiego aromatu! Dlaczego warto po niego sięgać? Śpieszymy z odpowiedzią!Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi?Czosnek niedźwiedzi to aromatyczna roślina, która doskonale wzmocni smak wielu potraw choćby wspomnianych kotletów mielonych. Możemy ją jeść zarówno w formie surowych liści, jak i sproszkowanej przyprawy.Roślina słynie nie tylko z wyjątkowego smaku, ale również ze swoich cennych właściwości. Czosnek niedźwiedzi reguluje ciśnienie krwi, zwalcza bakterie i grzyby oraz działa bardzo korzystnie na nasze trawienie. W jaki sposób wykorzystać go w kuchni?Jak wykorzystać w kuchni czosnek niedźwiedzi?Suszony czosnek niedźwiedzi może być doskonałym dodatkiem do wielu mięs. Z jego surowych liści zrobimy m.in. wyborne pesto. Ma bazie rośliny możemy również przygotować cenną dla naszego zdrowia nalewkę.Roślina znajduje się pod ochroną, dlatego, zamiast zrywać ją w lasach, lepiej hodować we własnym ogródku. Więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule.Polecamy również nasz tekst na temat zalet innego wiosennego przysmaku - mniszka lekarskiego. Znajdziecie go tutaj.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Katarzyna Bosacka oceniła skład lodów EkipaProsty sposób na obfite zbiory ogórkówCeny przekąsek nad polskim morzemundefinedźródło: poradnik zdrowie/ gotujmy Zapraszamy na nasz Instagram

Kotlety mielone od Jakuba Kuronia
04.05.2021 02:00 Przepis na kotlety mielone według Kuronia

Kotlety mielone należą do grona smakołyków, które stanowią filary naszej rodzimej kuchni. Nie bez powodu specjał tak często gości na naszych stołach. Smakowite kotlety mielone można przyrządzić na różne sposoby. Jak robi to Jakub Kuroń?

kotlety mielone
30.04.2021 02:00 Co zrobić, żeby kotlety mielone miały chrupiącą skórkę?

Kotlety mielone to potrawa, która niemal co tydzień gości na naszych stołach. Chociaż danie nie jest zbyt skomplikowane w wykonaniu, to warto poznać kilka wskazówek, dzięki którym zawsze będziemy cieszyć się idealnymi kotlecikami!Sekret chrupiącej skórkiZdaniem wielu osób idealne kotlety mielone powinny mieć soczyste wnętrze (o tym jak to osiągnąć pisaliśmy w tym artykule) oraz chrupiącą skórkę. Ta druga jest efektem odpowiedniego usmażenia potrawy.Jeszcze przed smażeniem kotletów powinno się sprawdzić temperaturę tłuszczu, w którym mają się one smażyć. Najlepiej wrzucić tam kawałek chleba. Jeśli zacznie się on rumienić w średnim tempie, to znak, że możemy wrzucić na gorący tłuszcz również nasze kotlety.Pamiętaj, aby nie układać kotletów mielonych zbyt ciasno na patelni. Wydzielająca się para może mocno utrudnić rumienienie się ich skórki. Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć kotlety mielone?Na jakim tłuszczu smażyć kotlety mielone?Zdaniem kulinarnych ekspertów kotlety mielone powinno się smażyć na smalcu, maśle klarowanym, tłuszczu gęsim lub oleju. Tradycjonaliści uważają, że najlepszym wyborem jest pierwsza propozycja, czyli smalec. To on nadaje kotletom treściwy, soczysty smak.Ale jeśli wolisz nieco bardziej delikatny smak kotletów mielonych, to wręcz doskonałym wyborem będzie masło klarowane. O czym jeszcze należy pamiętać podczas smażenia kotletów mielonych?O czym należy pamiętać smażąc kotlety mielone?Podczas smażenia konieczne jest również utrzymanie wysokiego poziomu gazu na kuchence. Powód? Kotlety mielone powinny się dobrze wysmażyć, a nie "udusić we własnym sosie".Kulinarni eksperci uważają, że aby nasze danie wyszło idealnie chrupiące, powinno smażyć się na patelni przez około 5 minut z obu stron.Polecamy również przepis Karola Okrasy na niezwykłe wege kotlety. Robi je z niezwykłego składnika. Artykuł znajdziecie tutaj.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Kawałki szkła w uwielbianym produkciePrzepis na niezapomnianą zalewajkęPrzepis Michała Toczyłowskiego na pyszne młode ziemniaki z bobem i botwinkąźródło: haps/ beszamel/kuchnia wp/ gotujmyZapraszamy na nasz Instagram

kotlety mielone
23.04.2021 02:00 Co zrobić, żeby kotlety mielone były puszyste?

Kotlety mielone to danie, które z powodzeniem można nazwać jednym z klasyków polskiej kuchni. Chociaż ich wykonanie nie jest zbyt skomplikowane, to warto dowiedzieć się dzięki, jakim trickom mięso będzie soczyste i puszyste.W sieci możemy znaleźć wiele oryginalnych sposobów na przyrządzenie kultowych "mielonych". Jeden z nich cieszy się szczególną popularnością. Okazuje się, że wiele osób dodaje do nich łyżkę musztardy.Dlaczego dodajemy musztardę do kotletów mielonych?Musztarda pasuje nie tylko do kiełbasek lub kanapek. Przyprawa może sprawić, że kotlety mielone staną się nieziemsko puszyste oraz soczyste. Nic dziwnego, że trick jest stosowany przez wielu szefów kuchni. Doskonale przyrządzone mięso jest w końcu kulinarnym marzeniem wielu smakoszy.Poniżej podajemy przepis na nieco zmodyfikowaną wersję kotletów mielonych. Mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu!Przepis na puszyste kotlety mieloneSkładniki:500 g mięsa mielonego jajko4 łyżki bułki tartej 4 łyżki mleka cebula2 łyżki musztardysól i pieprz do smakuolejSposób wykonania:Obierz cebulę z łupin, a następnie pokrój ją w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Zalej mlekiem bułkę tartą. Mielone mięso przełóż do miski. Do niego jedno jajko, bułkę tartą z mlekiem oraz łyżkę musztardy. Wyrób mięso na gładką masę.Posól i popierz powstałą masę do smaku i dodaj do niego zeszkloną wcześniej cebulę. Jeszcze raz wyrób mięso i odstaw masę na około pół godziny.Mokrymi rękami uformuj z powstałej masy kotlety. Każdy z nich panieruj w bułce tartej. Smaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu przez około 8 minut z każdej strony. Danie podawaj z gotowanymi ziemniakami i ulubionymi surówkami.Jeśli nie możesz spożywać glutenu, możesz skorzystać z bezglutenowego przepisu na kotlety mielone. Podawaliśmy go w tym artykule.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Polacy w jeden dzień wykupili hitowy produktCzym można zastąpić wodę w cieście na pierogi?Jakie są korzyści ze zjedzenia dwóch jajek dziennie?źródło: kuchnia wp/ beszamel/ winiary Zapraszamy na nasz Instagram

Karol Okrasa zaprezentował przepis na wege kotlety
22.04.2021 02:00 Przepis Okrasy na niezwykłe wege kotlety

Mało kto zna się na kulinariach tak, jak Karol Okrasa. Kucharz znakomicie odnajduje się w daniach kuchni tradycyjnej, jednak równie dobrze radzi sobie z eksperymentami. Dobrym przykładem są wege. Domownicy nie będą mogli się im oprzeć.

Kotlety mielone z piekarnika
17.04.2021 02:00 Jak zrobić kotlety mielone w piekarniku?

Kotlety mielone wyjątkowo mocno utrwaliły się w świadomości kulinarnej Polaków - niektórzy uważają je wręcz za jedną z potraw narodowych. Tradycyjny przepis wymaga jednak użycia dużej ilości tłuszczu, co nie sprzyja chudnięciu i zachowaniu dobrego zdrowia. Dlatego zalecamy skorzystanie z receptury podanej niżej, w której etap smażenia zostaje całkowicie pominięty. Tym samym można w łatwy, szybki i czystszy (nic w końcu nie pryska z patelni) sposób ugotować swoje ulubione danie. Każdy, kto spróbuje takich kotletów, zachwyci się już po pierwszym kęsie.

Kotlety mielone z resztek po rosole
11.04.2021 02:00 Jak zrobić kotlety mielone z resztek po rosole?

Kotlety mielone są daniem, które Polacy bardzo cenią. Nie tylko ze względu na ich tradycyjny smak, ale również przez prostotę ich wykonania. Na składniki potrzebne do dania nie trzeba też wydać wielu pieniędzy. Jak się okazuje, można je zrobić nawet z resztek.

kotlety mielone
07.04.2021 02:00 Co zrobić, żeby kotlety mielone były soczyste?

Kotlety mielone z pozoru nie wydają się być zbyt skomplikowaną potrawą. Aby je przyrządzić, nie potrzeba nawet szczególnych zdolności kulinarnych. Jeśli jednak chcemy cieszyć się jak najlepszą wersją tego dania, musimy pamiętać o kilku istotnych szczegółach.Wiele osób z pewnością zna tajniki kuchni. Jednak być może czytają nas osoby, które dopiero rozpoczynają przygodę z gotowaniem. Mamy dla nich garść bardzo cennych porad.W czym należy moczyć bułkę tartą na kotlety mielone?Jeśli chcemy przyrządzić pyszne kotlety mielone, to w pierwszej kolejności powinniśmy zadbać o zrobienie mięsnej masy. Jednym z jej elementów jest bułka tarta. Ile kucharzy, tyle opinii. Jedni zapewniają, że należy moczyć ją w mleku, inni uważają, że lepszym pomysłem jest woda. Okazuje się jednak, że jeden ze sposobów jest nieco lepszy.Zdaniem kulinarnych ekspertów warto moczyć bułkę tartą w mleku. Dlaczego? Okazuje się, że dzięki temu mięso nie tylko nie rozpadnie się po obróbce termicznej, ale również zyska wręcz nieziemską soczystość. Nie jest to koniec zalet!Dodatkowo mleko pomoże pozbyć się niezbyt przyjemnego zapachu mięsa, który niestety dość często może towarzyszyć np. wieprzowinie. O czym jeszcze powinniśmy pamiętać, przygotowując kotlety mielone?Na czym powinno się smażyć kotlety mielone?Zastosowanie rabarbaru w kuchniDlaczego warto jeść kiwi?Jak usmażyć ozorki, żeby były miękkie?

Bezmięsne kotlety mielone
31.03.2021 02:00 Wegetariańskie kotlety mielone zachwycą nawet zatwardziałych mięsożerców

Nietrudno natknąć się na wielbicieli kotletów mielonych. Znaczna część smakoszy zajada je z miłą chęcią. Coraz więcej miłośników kulinariów stara się ograniczyć spożycie mięsa. Wówczas warto sięgnąć po przepis na wegetariańskie kotlety mielone.

Kotlety mielone nigdy nie były lepsze
26.03.2021 01:00 Soczyste kotlety mielone według przepisu Kuronia

Kotlety mielone są daniem, który każdy z nas uwielbia i często smakuje. Mięsna masa z dodatkami, najczęściej panierowana i smażona lub pieczona - podaje się je najczęściej z ziemniakami i surówką lub sałatką. Taka kompozycja sprawia, że ślinka sama cieknie. Jeśli od lat przygotowujesz je wedle swojego własnego przepisu, daj szansę wersji Kuronia. Jego zmysł kulinarny pozwala stworzyć z tej polskiej klasyki coś niesamowitego - wnętrze jest soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca i nadająca całości przyjemnej faktury.

Kotlety mielone w sosie
23.03.2021 01:00 Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym

Bez wątpienia dania takie jak kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. W każdym domu przyrządza się je odrobinę inaczej. Jednak przeważnie nie spotykamy się z większym zaskoczeniem. Czasami warto pokusić się na kulinarny eksperyment.

kotlety mielone
19.03.2021 01:00 Bezglutenowa wersja kotletów mielonych

Kotlety mielone goszczą na naszych stołach nie od dziś. Niestety, tradycyjna wersja zdania ze względu na dodatek bułki tartej nie nadaje się dla osób, które z różnych względów unikają glutenu. Mamy jednak dobrą wiadomość, jest prosty sposób na to, aby zastąpić ten "zakazany" dla niektórych z nas składnik.Jak przyrządzić kotlety mielone bez bułki tartej?Bułka tarta wydaje się być nieodłącznym elementem klasycznych kotletów mielonych. Wiele emocji wzbudza nawet fakt, w czym powinniśmy ją moczyć (szerzej na ten temat pisaliśmy w tym artykule).Jeśli jesteśmy na diecie bezglutenowej, to z powodzeniem możemy ją zastąpić ugotowanym ryżem. Gdy dodamy go do mięsnej masy, nasze kotlety wciąż będą zbite. Inna technika mówi o dodaniu do masy - puszystego kremowego serka, który dodatkowo doda potrawie lekkości i puszystości.Możemy również zrezygnować z jajek. Z powodzeniem da się je zastąpić szklanką zimnej wody. W ten sposób przygotowaną masę na kotlety mielone musimy dokładnie wyrobić, a następnie własnoręcznie uformować z niej kotleciki. Poniżej podajemy przepis na wyjątkowe bezglutenowe kotlety mielone.Przepis na bezglutenowe kotlety mieloneSkładniki:500 g mięsa mielonego ( o tym jakie jest najlepsze pisaliśmy tutaj)1 cebula1 jajko1 kopiata łyżka śmietankowego serka kremowego½ łyżeczki soli½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego½ łyżeczki słodkiej papryki w proszkuolej do smażeniamąka jaglana do obtoczenia kotletów Sposób wykonania:Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszkilj na łyżce oleju. Następnie przełóż ją do miski razem z mięsem, cebulą, jajkiem, kremowym serkiem oraz przyprawami.Z powstałej masy uformuj kotlety, następnie obtocz je w mące jaglanej lub w specjalnej bezglutenowej bułce tartej. Smaż je dokładnie z obu stron na rozgrzanym oleju. Danie podawaj z ziemniakami oraz z dodatkiem ulubionej surówki! Można je również z powodzeniem jeść na zimno. Smacznego!Skusisz się na taką wersję kotletów mielonych? Czy pozostaniesz przy ich klasycznej odsłonie?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Czy używanie drewnianej łyżki w kuchni jest bezpieczne?Nietypowy przepis Magdy Gessler na naleśnikiNiezwykły przepis na wegański żurekundefinedźródło: winiary/ kuchnia-domowa.plZapraszamy na nasz Instagram

Kotlety mielone
19.03.2021 01:00 Puszyste kotlety mielone z chrupiącą skórką, błyskawiczna receptura

Kotlety mielone to danie, które regularnie trafia na stoły Polaków. Nic dziwnego, że jego receptura przez lata uległa wielu modyfikacją. Dlatego dziś przypomnimy idealną recepturę na tradycyjne mielone, które onieśmielają lekkością.

kotlety
13.03.2021 01:00 Sekret soczystych kotletów mielonych

Kotlety mielone są z pozoru niezbyt skomplikowaną potrawą. Ich siła tkwi w prostocie. Jednak, jeśli chcemy cieszyć się soczystym i puszystym mięsem, musimy poznać kilka kulinarnych sztuczek.Okazuje się, że przyrządzenie z pozoru tak nieskomplikowanej potrawy jak kotlety mielone może wymagać od nas sporo sprytu. Warto skorzystać z kilku tricków, a potem zachwycić rodzinę nieziemsko pysznym obiadem!Woda czy mleko? - w czym należy moczyć bułkę tartą na kotlety mielone?Pierwszym istotnym krokiem w przyrządzaniu kotletów mielonych jest przyrządzenie mięsnej masy. Do jej środka wkładamy bułkę tartą. Jedna ze szkół mówi o tym, że powinno się ją najpierw moczyć w wodzie, inni uważają, że powinno być to mleko. Kto ma rację?Okazuje się, że o wiele lepszy jest drugi sposób. Powód? Moczenie pieczywa w mleku, sprawi, że mięso po obróbce termiczne będzie wręcz idealnie soczyste, a kotlety mielone nie rozpadną się na patelni.Eksperci kulinarni uważają też, że mleko pomoże pozbyć się nieprzyjemnego zapachu mięsa, który bardzo często towarzyszy np. wieprzowinie. Natomiast, woda może niestety jeszcze mocniej go uwydatnić. O czym jeszcze należy, pamiętać przygotowując mielone?

Jak mrozić kotlety schabowe?
11.03.2021 01:00 Czy można mrozić usmażone kotlety mielone i schabowe?

Kotlety schabowe oraz kotlety mielone są bez wątpliwości najpopularniejszymi daniami mięsnymi, jakie spożywane są przez Polaków na obiad. Od dziesiątek lat przygotowuje się je praktycznie każdego tygodnia, w końcu łatwość w gotowaniu i smak temu sprzyjają. Gospodynie domowe przyzwyczajone są do gotowanie ich w sporej ilości. W czasie obiadu domownicy potrafią zjeść ogromne pokłady kotletów, dlatego domowi kucharze wolą mieć ich odpowiedni zapas. Co zrobić jednak w sytuacji, gdy nie udało się zjeść ich wszystkich?

Kotlety z ziemniaków są przepyszne
10.03.2021 01:00 Najlepszy przepis na aromatyczne kotlety ziemniaczane

Smakowite kotlety z ziemniaków potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy szybko wyczyszczą z nich talerze. Przepis na kotlety w tej wyjątkowym wydaniu jest banalnie prosty.

kotlety mielone
06.03.2021 01:00 Kotlety mielone z niespodzianką

Kotlety mielone często goszczą w naszej kuchni. Jakiś czas temu zdradzaliśmy Wam sekretny trick, dzięki któremu zawsze będą wychodzić soczyste i pulchne. Tym razem polecamy niezwykłą wersję tego dania. Obłędne kotleciki z dodatkiem ogórków kiszonych będą z pewnością hitem niejednego obiadu. Przepis jest autorstwa popularnej blogerki Joli Caputy. Więcej jej autorskich receptur znajdziecie na prowadzonym przez nią blogu- Przepisy Joli.Kotlety mielone z niespodziankąSkładniki:0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego3 kiszone ogórki1 bułka kajzerka1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżeczka musztardysól, pieprz do smaku Dodatkowo:undefinedbułka tarta do panierowaniaolej do smażeniaSposób wykonania:Obierz ogórki kiszone ze skórki i zetrzyj je na tarce do jarzyn. Przeciśnij czosnek przez praskę, a cebulę pokrój w drobniutką kostkę lub również zetrzyj na tarce. Namocz w wodzie bułkę tartą, a następnie ją odciśnij.Przełóż do miski mięso mielone. Dodaj do niego namoczoną bułkę tartą, starte ogórki i cebulę, czosnek oraz musztardę. Wszystko dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i wyrób dokładnie na jednolitą masę.Rozgrzej olej na patelni, usmaż na nim kotlety, a następnie odciśnij je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Danie podawaj z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz ulubionej surówki np. z pora (na którą przepis znajdziesz tutaj).Wypróbujesz przepis na kotlety mielone z niespodzianką czy wolisz jednak tradycyjną wersję tego dania?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Właściwości syropu z seleraDlaczego warto dodać do rosołu imbir?Zupa szczawiowa w nowej odsłonieźródło: Przepisy JoliZapraszamy na nasz Instagram

kotlety mielone
04.03.2021 01:00 Aromatyczny dodatek do kotletów mielonych

Kotlety mielone to absolutny klasyk. Warto jednak czasem zejść z utartych ścieżek i wypróbować całkiem nową wersję tego kultowego dania. Wystarczy odrobina czosnku niedźwiedziego, aby nasze kotlety zyskały niezwykły smak i aromat.

Kotlety mielone nigdy nie były lepsze
01.03.2021 01:00 Sposób na soczyste kotlety mielone z chrupiącą skórką

Kotlety mielone zdobyły nasze serca z kilku powodów. Po pierwsze, ich cena nie jest zbyt wygórowana - jeśli brakuje nam pieniędzy na mięso, zawsze można zwiększyć ilość bułki w masie, co zrekompensuje niedobory głównego składnika. Co więcej, mielone są po prostu wyjątkowo smaczne. Z wierzchu znajduje się chrupiąca skórka, która stawia przyjemny opór zębom. Wewnątrz z kolei jest soczyste i miękkie mięso, przesycone smakiem przypraw, cebuli czy czosnku. Ciężko znaleźć coś równie idealnego.